Valikko
Kulttuuri

Uudella Muumi-sarjalla kymmenien miljoonien budjetti – sarja halutaan tehdä myös aikuisten makuun

Uusi Muumeista kertova animaatiosarja on valmis vuonna 2019.

Uusi tv-sarja Muumeista tehdään suomalaisittain jättibudjetilla. Alkuvuodesta 2019 valmistuvaksi aiottu Moomin-sarja tehdään yli 20 miljoonan euron budjetilla.

”Summa on jättimäinen tällä alalla”, sanoo sarjaa tuottava Marika Makaroff HS:lle.

Summalla aiotaan valmistaa ensimmäiset 26 osaa Muumi-sarjaa. Kaikkiaan sarjaa on tarkoitus tehdä 52 jaksoa. Animaatiota tehdään maailmalla monessa hintaluokassa, ja jättisummalla tehtävä Moomin sijoittuu kalliimpaan luokkaan.

Tuottaja Makaroffin mukaan yli 20 miljoonan euron hintalappu johtuu myös siitä, että Tove Janssonin rakastettuihin hahmoihin perustuvaa sarjaa ei tehdä pelkästään lapsikatsojia ajatellen.

Moomin-sarja on tähdätty prime timeen ja tarkoitettu koko perheelle. Silloin tekeminen maksaa”, Makaroff sanoo.

Miljoonabudjetti tekee Muumi-sarjasta yhden kaikkien aikojen kalleimmista elokuva- ja tv-hankkeista Suomessa. Viime vuonna valmistunut Angry Birdseistä kertonut elokuva maksoi 65 miljoonaa euroa.

Uuden Muumi-sarjan teosta kerrottiin vuosi sitten Helsingin Sanomissa.

Tuolloin – tuotannon alkuvaiheessa – sarjaa oli tekemässä tuotantoyhtiö Filmlance Tukholmassa. Ruotsalaisyhtiö on jäänyt hankkeesta vuoden kuluessa pois, ja nyt sarjaa tuottaa Helsingissä Marika Makaroffin ja Aram Aflatunin yhtiö Gutsy Animations.

Syy ruotsalaisten poisjääntiin on Makaroffin mukaan se, että ruotsalaiset olisivat halunneet tehdä lyhyempiä jaksoja ja lähinnä esikouluikäisille. Suomalaiset halusivat toista.

Suomalaiset halusivat prime timeen, isommat yleisöt.

Keskiviikkona Moomin-sarjan tekijät lanseeraavat joukkorahoituskampanjan, jossa kerätään 200 000 dollaria sarjan visuaaliseen kehitystyöhön. Summa on sarjan koko budjettiin verrattuna hyvin pieni, mutta Makaroffin mukaan kampanjan ideana onkin saada Muumien faneja mukaan seuraamaan sarjan valmistumista. Erityisesti faneja halutaan herätellä Yhdysvalloissa, Makaroff sanoo. Kampanjaan osallistuvat voivat saada sarjasta itselleen pienen ääniroolin tai saada omatekemiään tauluja sarjan Muumitalon seinille.

Makaroffin mukaan Moominin ensimmäinen kausi on jo käsikirjoitettu. Sarjan tekijätiimiin kuuluvat edelleen samat nimet kuin vuosi sitten: mukana ovat muiden muassa tuottaja John Woolley ja ohjaaja Steve Box. Box on ollut voittamassa Oscaria brittiläisen Aardman-studion Wallace ja Gromit: Kanin kirous -elokuvasta.

”Rahoituksesta on neuvottelut käynnissä. Kesän jälkeen budjetti pitäisi olla kasassa kahteen ensimmäiseen kauteen”, Makaroff sanoo.

Moomin-sarjan jaksot kestävät 22 minuuttia, mikä on normimitta kansainvälisessä tv-ohjelmistossa.

Animaatio tehdään tietokoneilla, Makaroffin mukaan kuitenkin niin että esimerkiksi taustalla käytetään ”maalauksellisia kuvia”. Sarjan ilmeestä on jo julkaistu ensimmäinen kuva, jossa Makaroffin mukaan näkyy kaksi olennaista asiaa tulevasta.

”Siinä näkyy valo, joka on hyvin suomalainen, alhaalta tuleva, ja tuttu meille. Japanissa ja maailmalla valo nähdään myös sellaisena, että siinä on taikuutta. Lisäksi kuvassa on Muumipeikko kolmiulotteisena ensimmäistä kertaa, vaikkakaan hahmo ei ole tässä kuvassa vielä valmis. Muumi tulee näyttämään uudelta, mutta toivomme, että kaikki vanhatkin fanit tulevat sanomaan, että näin se piti olla.”

Makaroffin mukaan tekijät pohtivat tällä hetkellä muun muassa sitä, mikä on lopullisessa animaatiossa sopiva suhde 3d- ja 2d-kuvien välillä. Konseptikuvia on tehty Helsingissä animaatiostudio Piñatassa, joka on suunnitellut konseptikuvia myös muun muassa peliyhtiö Supercellille. Muumi-sarjaan ovat musiikkia tekemässä Pekka Kuusisto ja Samuli Kosminen. Dramaturgina toimii Melli Maikkula.

Jaksojen käsikirjoitukset on haravoitu Muumi-kirjoista ja sarjakuvista.

”Työssä meni ensimmäiset puoli vuotta siihen, että rakensimme Moomin databasen (tietokannan Muumeista) ja kävimme sitä varten läpi yhdeksän kirjaa ja 73 sarjakuvaa sekä muun materiaalin. Otimme niistä kaikki tarinalinjat irti Taru sormusten herrasta -metodin tapaan. Episodeja on rakennettu niin, että niissä käytetään sekä novelleja ja sarjakuvia. Tarinoita ei kuitenkaan käytetä suoraan sellaisinaan, mikä tekee sarjasta enemmän draaman ja prime time -ohjelma kuin lastenohjelman sunnuntaiaamuun.”

Tekijät eivät paljasta, mistä tuotannon rahavirrat koostuvat. Normaalisti vastaavia tuotantoja rahoitetaan myymällä esitysoikeuksia kansainvälisille tv-yhtiöille ennakkoon. Näin myös Moomin-sarjassa.

”Sen voin sanoa, että Catherine Senior tekee meille kansainvälistä myyntiä ja hän on myynyt 22 vuotta Mr Beania. Hänellä on rautainen ammattitaito, hänen kanssaan on kiva tehdä ja voi sanoa, että asioita tapahtuu.”

Onko esimerkiksi Netflix mukana ?

”En voi sanoa, mutta sen voi sanoa, että kaikki isoimmat ovat (mukana neuvotteluissa). Joissakin tapauksissa on kilpailutilanne oikeuksista, mikä on hyvä.”

Sijoittajiakin on mukana, Makaroffin mukaan tekijät ovat saaneet rahoitusta Vision Plus -sijoitusrahastolta. Rahasto tuli tunnetuksi elokuvapiireissä muutama vuosi sitten, kun sen sijoituksen turvin suomalaiseen Big Game -elokuvaan palkattiin päärooliin Hollywood-näyttelijä Samuel L. Jackson.

Vireillä on suunnitelma myös uuden Muumi-elokuvan valmistamiseksi.

”Unelma on, että olisi sekä tv-sarja että elokuva. Jos elokuva tulee, se voisi tulla aikaisintaan vuonna 2021. Suunnitelma on olemassa, mutta se on vielä alkuvaiheessa. Täytyy ottaa Sophia Jansson (Tove Janssonin veljentytär ja oikeuksien haltija) mukaan ja saada häneltä siunaus elokuvaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Muumit
 • Tv-sarjat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  2. 2

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  3. 3

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  4. 4

   Östersundomin metrolinja vedettiin jälleen kerran uusiksi – kalliiksi tullut unelma uudesta jätti­kaupunginosasta on ajautumassa vuosikymmeniksi pöytälaatikkoon

  5. 5

   Maa on litteä – Voiko se olla totta? Skepsis-yhdistyksen juhlakirja esittelee epäilijöille nykyajan huuhaata ja rajatietoa

  6. 6

   Valtio myi 128-vuotiaan arvorakennuksen Punavuoresta 14 miljoonalla – taloon aiotaan rakentaa taas asuntoja

  7. 7

   Saimme hädin tuskin pelastettua naisen Hietalahden satama-altaasta – tikkaista olisi ollut apua

  8. 8

   Suomea uhkaavat yhä rajummat verkkohyökkäykset – ”Olemme kokeneet vain pieniä laineita”

  9. 9

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  10. 10

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  3. 3

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  4. 4

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  5. 5

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  6. 6

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  9. 9

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

  10. 10

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää