Valikko
Kulttuuri

Musiikki piti maestron hengissä

Stanisław Skrowaczewski 1923–2017

Aikamme arvostettuihin kapellimestareihin kuulunut Stanisław Skrowaczewski kuoli kahden sydänkohtauksen jälkeen 21. helmikuuta St. Louis Parkissa Yhdysvaltain Minnesotassa. Hän oli 93-vuotias, syntynyt Lvivissä Puolassa nykyisen Ukrainan alueella 3. lokakuuta 1923.

Skrowaczewski sanoi usein musiikin pitävän hänet hengissä, ja hän johti Minnesotan orkesteria vielä viime lokakuussa. Orkesterilaiset puolestaan kiittivät häntä orkesterin pitämisestä hengissä ensin pitkällä ylikapellimestarikaudella ja myöhemmin raastavan työsulun aikana, kun kapellimestari johti muusikoiden itsensä järjestämiä konsertteja.

Orkesterin kotisali Minneapolisissa onkin ehdotettu nimettäväksi uudelleen Skrowaczewskin muistoksi.

Skrowaczewskin äiti oli pianisti, mutta pojan orastava ura pianistina tuhoutui 1941 pommituksessa, joka vaurioitti hänen käsiään. Hän kouliutui säveltäjäksi ja kapellimestariksi Lvivin ja Krakovan konservatorioissa nousten nopeasti merkittävien puolalaisorkesterien ylikapellimestariksi.

Vuonna 1956 Skrowaczewski voitti kansainvälisen kapellimestarikilpailun Roomassa ja George Szell kutsui hänet assistentikseen Clevelandin orkesteriin. Kommunistinen Puola päästi hänet vierailuille, mutta pysyvästi ulkomaille ja Minnepolisin sinfoniaorkesterin musiikilliseksi johtajaksi päästäkseen hänen piti loikata vuonna 1960.

Skrowaczewski johti orkesteriaan Minneapolisissa 20 vuotta. Tänä aikana orkesterin nimi muuttui Minnesotan orkesteriksi ja se sai uuden kotisalin. Kiertue- ja levytystoiminta kuitenkin vähenivät taloudellisista syistä, ja orkesterin kansainvälinen tunnettuus nousi uudestaan Eugene Ormandyn, Dmitri Mitropouloksen ja Antal Dorátin varhaisvuosien loistoon vasta Osmo Vänskän nykykaudella.

Eläkevuosinaan Skrowaczewski toimi ylikapellimestarina esimerkiksi Manchesterin Hallé-orkesterissa ja Yomiuri Nippon -orkesterissa Japanissa. Kriitikot ylistivät hänen kokonaislevytyksiään esimerkiksi Brucknerin ja Beethovenin sinfonioista.

Brucknerista tuli hänen lempisäveltäjänsä jo 7-vuotiaana, ja hän johti tätä elämänsä viimeisiin kuukausiin asti. Oheisilta videoilta voit nähdä ja kuulla hänen johtavan kokonaisia Brucknerin jättisinfonioita.

Tämä varttitunnin haastattelu puolestaan on tekstitetty englanniksi ja kertoo lisää Skrowaczewskin musiikkikäsityksistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolleet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  2. 2

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  3. 3

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  4. 4

   Etera ja Ilmarinen aikovat yhdistyä Suomen ylivoimaisesti suurimmaksi työeläkeyhtiöksi

  5. 5

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  6. 6

   Maa on litteä – Voiko se olla totta? Skepsis-yhdistyksen juhlakirja esittelee epäilijöille nykyajan huuhaata ja rajatietoa

  7. 7

   Östersundomin metrolinja vedettiin jälleen kerran uusiksi – kalliiksi tullut unelma uudesta jätti­kaupunginosasta on ajautumassa vuosikymmeniksi pöytälaatikkoon

  8. 8

   Valtio myi 128-vuotiaan arvorakennuksen Punavuoresta 14 miljoonalla – taloon aiotaan rakentaa taas asuntoja

  9. 9

   Ulkoministeri Soini nimitti Jutta Urpilaisen rauhanvälityksen erityisedustajaksi

  10. 10

   Seppo Ojala on pappi, mutta hän ei tiedä, onko Jumalaa olemassa – ”Haluan pysyä mieluummin kriittisenä epäilijänä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  5. 5

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  6. 6

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  9. 9

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

  10. 10

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää