Valikko

Akseli Valmusen Vuoden lehtikuvaan ikuistui satatuhatta dollaria maksava koiranpentu – HS:lle useita palkintoja

Akseli Valmuselle myös palkinto kuvareportaasista Kuukausiliitteelle – Vuoden kuvajournalisti on HS:n Markus Jokela. Helsingin Sanomiin tehdystä työstä jaettiin kaikkiaan neljä palkintoa ja yksi kunniamaininta.

Koirien kloonaus ja kuvattavien kunnioittaminen olivat esillä, kun kuvajournalismi 2016 -palkinnot jaettiin tiistai-iltana Helsingin Korjaamolla.

Helsingin Sanomiin työskennelleet valokuvaajat saivat neljä palkintoa ja kunniamaininnan. Akseli Valmunen sai ainoana peräti kaksi palkintoa: yhden Vuoden lehtikuvasta ja toisen Vuoden kuvareportaasista.

Molemmat palkinnot tulivat kuvista, jotka Valmunen otti tutkiessaan toimittaja Anu Nousiaisen kanssa Etelä-Koreassa kloonauksen kehitystä HS:n Kuukausiliitteen reportaasia varten. Valmunen sai materiaalista taannoin jo Vuoden nuori pohjoismainen valokuvaaja -palkinnon sekä näyttelyn Tukholmaan. Kuukausiliitteen kokonaisuus on tämän linkin takana.

”Se oli ihannekeikka. Minua kiinnostavat kloonauksen kaltaiset ristiriitaiset asiat. Keikka oli muutenkin tosi onnistunut, koska työtä tehtiin yhdessä ja samalla kumpikin myös omista näkökulmistaan. Kerran päivässä sitten päätettiin, miten seuraavana aamuna jatketaan.”

Valmunen pohti miten helppoa olisi ollut asettua aktivistin rooliin ja jopa ylidramatisoida asioita.

”Halusin esittää kloonauksen ikään kuin ikonisesti, näyttämällä myös eläinten syntymän juhlallisuuden. Sen ilmeisemmän, traagisen puolen kaikki voivat kuvitella itsekin. Kun nämä eläimet näytetään niin kauniina kuin ne voivat olla, se nostaa ilmiön ristiriidat esiin kauhistelua tehokkaammin.”


Valaistuksen Valmunen järjesti etukäteen kuntoon, mutta suurimmassa osassa kuvia hän ei ohjannut kohteitaan vaan seurasi laboratorion työtä reportaasimaisesti.

”En usko täydellistä autenttisuutta olevan olemassakaan, koska kuvaajan läsnäolo vaikuttaa aina jotenkin. Tämä on minun tarinani siitä, mitä näin, sitä liikoja muotoilematta. Joku toinen kuvaaja olisi varmasti ottanut samoilta jalansijoilta aivan erilaisia kuvia.”

Valmunen muistuttaa William Egglestonista, jonka mielestä valokuvaaja on ”ikuisessa sodassa ilmeistä vastaan”.

”Siihen minäkin pyrin.”

Vuoden lehtikuvaksi valikoitui materiaalista ehkä dramaattisin kuva, jossa tutkija pitää keisarileikkauksella vastasyntynyttä sadantuhannen dollarin eli lähes 95 000 euron arvoista kloonattua koiranpentua käsissään.

”Se oli hyvin lyhyt hetki, pennun syntymä ja ensimmäiset sekunnit matkalla keskoskaappiin.”

Tästä kuvasta voi tulla mieleen myös Alien-elokuvan hirviö. Oliko se tarkoitus?

”Limainen tekstuuri toi itselleni tämän mielleyhtymän vasta, kun katselin kuvaa isolta ruudulta. Minulle kuva syntymän hetkestä kulminoi ja sitoo yhteen koko kloonauksen ristiriitaisuuden.”

Valmunen on tällä hetkellä freelancer. Hän palaa Helsingin Sanomiin kuukausipalkalle alkukeväästä.

”Lisäksi aion laajentaa 3 Hz – 300 GHz -kuvasarjaa sähköyliherkkyydestä. Se toi viime vuonna Vuoden haastaja -palkinnon tässä samassa kilpailussa. Toiveissa on koota teemasta myöhemmin myös kirja.”


Markus Jokela on pitkän linjan useasti palkittu valokuvajournalisti. Hänet palkittiin juuri myös World Press Photo -kilpailussa. Tuntuuko Vuoden kuvajournalisti -palkinto jo rutiinilta?

”Jokainen vuosi on aina uusi, ja meillä alkaa olla Suomessa ja varsinkin Hesarissa niin älyttömän hyviä kuvaajia, ettei pärjääminen ole itsestäänselvyys”, Jokela sanoo.

Toisaalta työ on muuttunut Jokelan mielestä yhä enemmän ”vain kuvittamiseksi”.

”Mahdollisuuksia kuvata maailmaa sellaisena kuin se oikeasti on tulee aina vain vähemmän. Se johtuu siitä, että uutisdeskeissä suunnitellaan etukäteen yhä enemmän sitä, miltä maailman pitäisi näyttää. Vasta kentällä kuitenkin näkee, miltä asia oikeasti näyttää”, Jokela arvostelee.

Tuomaristo löysi Jokelan kuvista huumoria ja samalla kunnioitusta kuvattavia kohtaan. Aiheissa on vaihtelua, ja niissä päästään syvälle.

”Kaikkia kuvia yhdistää ajatus ihmisestä ja siitä, mitä ihminen on. Kuvat ovat raakoja ja rehellisiä, toisaalta universaaleja. Olemme kaikki samanlaisia”, tuomaristo ylistää Jokelaa.


Freelancer-kuvaaja Juha Metso otti Vuoden uutiskuvan. Se on osa Helsingin Sanomien reportaasia, jossa tutkittiin Venäjän kautta tulevien pakolaisten pyrkimistä Suomeen. Hän teki reportaasin toimittaja Jussi Konttisen kanssa.

”Vietimme useamman yön ja päivän Kantalahdella ja Alakurtissa, jossa diilerit tekivät hämärää autobisnestä, koska kävellen ei rajaa voinut ylittää. Tuossa kuvassa näkyy se kylmyys ja miesten väsymys jo ilman muuta narraatiota. Kuva puhuu puolestaan”, Metso arvioi. Koko reportaasin voi nähdä tämän linkin takaa.

Vuoden kuvaesseen teki Karoliina Paatos cowboy-kuvillaan ja sarjan kunniamaininnan sai HS:n Kaisa Rautaheimo sarjassaan satavuotiaista ihmisistä satavuotiaassa itsenäisessä Suomessa. Rautaheimon sarja löytyy tämän linkin takaa.


Uusi kuvajournalisti 2016 -palkinnon voitti Ville Rinne ja video 2016 -palkinnon Riina Rinne. Hannu Lindroos voitti vuoden urheilukuvapalkinnon ja kunniamaininnan sai Martti Kainulainen. Elias Lahtinen otti vuoden henkilökuvan. Yleisön suosikiksi nousi Meeri Koutaniemi.

Kuvajournalismi 2016 -näyttely on nähtävissä ilmaiseksi Sanomatalon Mediatorilla 13.–26. maaliskuuta. Näyttely on avoinna maanantaista perjantaihin kello 7–20 sekä viikonloppuisin kello 9–20.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  4. 4

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Ukrainaan ja Venäjään kohdistuu laaja kyberhyökkäys – kohteina Ukrainassa muun muassa Kiovan lentokenttä ja liikepankit ja Venäjällä energia- ja teräsyhtiöt

  7. 7

   Posti aikoo vaihtaa 2 300 työntekijän sopimukset ehdoiltaan edullisempiin – Pau uhkaa työtaistelulla ja syyttää Postia sopimusshoppailusta

  8. 8

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  9. 9

   Poliisi epäilee: Nuoret pahoinpitelivät iäkkään miehen työkalulla kauppakeskuksen hississä Espoossa

  10. 10

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  5. 5

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  9. 9

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  10. 10

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää