Valikko

Akseli Valmusen Vuoden lehtikuvaan ikuistui satatuhatta dollaria maksava koiranpentu – HS:lle useita palkintoja

Akseli Valmuselle myös palkinto kuvareportaasista Kuukausiliitteelle – Vuoden kuvajournalisti on HS:n Markus Jokela. Helsingin Sanomiin tehdystä työstä jaettiin kaikkiaan neljä palkintoa ja yksi kunniamaininta.

Koirien kloonaus ja kuvattavien kunnioittaminen olivat esillä, kun kuvajournalismi 2016 -palkinnot jaettiin tiistai-iltana Helsingin Korjaamolla.

Helsingin Sanomiin työskennelleet valokuvaajat saivat neljä palkintoa ja kunniamaininnan. Akseli Valmunen sai ainoana peräti kaksi palkintoa: yhden Vuoden lehtikuvasta ja toisen Vuoden kuvareportaasista.

Molemmat palkinnot tulivat kuvista, jotka Valmunen otti tutkiessaan toimittaja Anu Nousiaisen kanssa Etelä-Koreassa kloonauksen kehitystä HS:n Kuukausiliitteen reportaasia varten. Valmunen sai materiaalista taannoin jo Vuoden nuori pohjoismainen valokuvaaja -palkinnon sekä näyttelyn Tukholmaan. Kuukausiliitteen kokonaisuus on tämän linkin takana.

”Se oli ihannekeikka. Minua kiinnostavat kloonauksen kaltaiset ristiriitaiset asiat. Keikka oli muutenkin tosi onnistunut, koska työtä tehtiin yhdessä ja samalla kumpikin myös omista näkökulmistaan. Kerran päivässä sitten päätettiin, miten seuraavana aamuna jatketaan.”

Valmunen pohti miten helppoa olisi ollut asettua aktivistin rooliin ja jopa ylidramatisoida asioita.

”Halusin esittää kloonauksen ikään kuin ikonisesti, näyttämällä myös eläinten syntymän juhlallisuuden. Sen ilmeisemmän, traagisen puolen kaikki voivat kuvitella itsekin. Kun nämä eläimet näytetään niin kauniina kuin ne voivat olla, se nostaa ilmiön ristiriidat esiin kauhistelua tehokkaammin.”


Valaistuksen Valmunen järjesti etukäteen kuntoon, mutta suurimmassa osassa kuvia hän ei ohjannut kohteitaan vaan seurasi laboratorion työtä reportaasimaisesti.

”En usko täydellistä autenttisuutta olevan olemassakaan, koska kuvaajan läsnäolo vaikuttaa aina jotenkin. Tämä on minun tarinani siitä, mitä näin, sitä liikoja muotoilematta. Joku toinen kuvaaja olisi varmasti ottanut samoilta jalansijoilta aivan erilaisia kuvia.”

Valmunen muistuttaa William Egglestonista, jonka mielestä valokuvaaja on ”ikuisessa sodassa ilmeistä vastaan”.

”Siihen minäkin pyrin.”

Vuoden lehtikuvaksi valikoitui materiaalista ehkä dramaattisin kuva, jossa tutkija pitää keisarileikkauksella vastasyntynyttä sadantuhannen dollarin eli lähes 95 000 euron arvoista kloonattua koiranpentua käsissään.

”Se oli hyvin lyhyt hetki, pennun syntymä ja ensimmäiset sekunnit matkalla keskoskaappiin.”

Tästä kuvasta voi tulla mieleen myös Alien-elokuvan hirviö. Oliko se tarkoitus?

”Limainen tekstuuri toi itselleni tämän mielleyhtymän vasta, kun katselin kuvaa isolta ruudulta. Minulle kuva syntymän hetkestä kulminoi ja sitoo yhteen koko kloonauksen ristiriitaisuuden.”

Valmunen on tällä hetkellä freelancer. Hän palaa Helsingin Sanomiin kuukausipalkalle alkukeväästä.

”Lisäksi aion laajentaa 3 Hz – 300 GHz -kuvasarjaa sähköyliherkkyydestä. Se toi viime vuonna Vuoden haastaja -palkinnon tässä samassa kilpailussa. Toiveissa on koota teemasta myöhemmin myös kirja.”


Markus Jokela on pitkän linjan useasti palkittu valokuvajournalisti. Hänet palkittiin juuri myös World Press Photo -kilpailussa. Tuntuuko Vuoden kuvajournalisti -palkinto jo rutiinilta?

”Jokainen vuosi on aina uusi, ja meillä alkaa olla Suomessa ja varsinkin Hesarissa niin älyttömän hyviä kuvaajia, ettei pärjääminen ole itsestäänselvyys”, Jokela sanoo.

Toisaalta työ on muuttunut Jokelan mielestä yhä enemmän ”vain kuvittamiseksi”.

”Mahdollisuuksia kuvata maailmaa sellaisena kuin se oikeasti on tulee aina vain vähemmän. Se johtuu siitä, että uutisdeskeissä suunnitellaan etukäteen yhä enemmän sitä, miltä maailman pitäisi näyttää. Vasta kentällä kuitenkin näkee, miltä asia oikeasti näyttää”, Jokela arvostelee.

Tuomaristo löysi Jokelan kuvista huumoria ja samalla kunnioitusta kuvattavia kohtaan. Aiheissa on vaihtelua, ja niissä päästään syvälle.

”Kaikkia kuvia yhdistää ajatus ihmisestä ja siitä, mitä ihminen on. Kuvat ovat raakoja ja rehellisiä, toisaalta universaaleja. Olemme kaikki samanlaisia”, tuomaristo ylistää Jokelaa.


Freelancer-kuvaaja Juha Metso otti Vuoden uutiskuvan. Se on osa Helsingin Sanomien reportaasia, jossa tutkittiin Venäjän kautta tulevien pakolaisten pyrkimistä Suomeen. Hän teki reportaasin toimittaja Jussi Konttisen kanssa.

”Vietimme useamman yön ja päivän Kantalahdella ja Alakurtissa, jossa diilerit tekivät hämärää autobisnestä, koska kävellen ei rajaa voinut ylittää. Tuossa kuvassa näkyy se kylmyys ja miesten väsymys jo ilman muuta narraatiota. Kuva puhuu puolestaan”, Metso arvioi. Koko reportaasin voi nähdä tämän linkin takaa.

Vuoden kuvaesseen teki Karoliina Paatos cowboy-kuvillaan ja sarjan kunniamaininnan sai HS:n Kaisa Rautaheimo sarjassaan satavuotiaista ihmisistä satavuotiaassa itsenäisessä Suomessa. Rautaheimon sarja löytyy tämän linkin takaa.


Uusi kuvajournalisti 2016 -palkinnon voitti Ville Rinne ja video 2016 -palkinnon Riina Rinne. Hannu Lindroos voitti vuoden urheilukuvapalkinnon ja kunniamaininnan sai Martti Kainulainen. Elias Lahtinen otti vuoden henkilökuvan. Yleisön suosikiksi nousi Meeri Koutaniemi.

Kuvajournalismi 2016 -näyttely on nähtävissä ilmaiseksi Sanomatalon Mediatorilla 13.–26. maaliskuuta. Näyttely on avoinna maanantaista perjantaihin kello 7–20 sekä viikonloppuisin kello 9–20.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  4. 4

   Suurpalo Jumbon lähellä Vantaalla – savu haittaa Tuusulanväylän liikennettä

  5. 5

   Murrosiän aivomyrsky opettaa teiniä luomaan ihmissuhteita ja erottamaan todelliset ystävät muista

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Työaikoihin pitää saada lisää joustavuutta

  8. 8

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  9. 9

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  10. 10

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää