Valikko

Akseli Valmusen Vuoden lehtikuvaan ikuistui satatuhatta dollaria maksava koiranpentu – HS:lle useita palkintoja

Akseli Valmuselle myös palkinto kuvareportaasista Kuukausiliitteelle – Vuoden kuvajournalisti on HS:n Markus Jokela. Helsingin Sanomiin tehdystä työstä jaettiin kaikkiaan neljä palkintoa ja yksi kunniamaininta.

Koirien kloonaus ja kuvattavien kunnioittaminen olivat esillä, kun kuvajournalismi 2016 -palkinnot jaettiin tiistai-iltana Helsingin Korjaamolla.

Helsingin Sanomiin työskennelleet valokuvaajat saivat neljä palkintoa ja kunniamaininnan. Akseli Valmunen sai ainoana peräti kaksi palkintoa: yhden Vuoden lehtikuvasta ja toisen Vuoden kuvareportaasista.

Molemmat palkinnot tulivat kuvista, jotka Valmunen otti tutkiessaan toimittaja Anu Nousiaisen kanssa Etelä-Koreassa kloonauksen kehitystä HS:n Kuukausiliitteen reportaasia varten. Valmunen sai materiaalista taannoin jo Vuoden nuori pohjoismainen valokuvaaja -palkinnon sekä näyttelyn Tukholmaan. Kuukausiliitteen kokonaisuus on tämän linkin takana.

”Se oli ihannekeikka. Minua kiinnostavat kloonauksen kaltaiset ristiriitaiset asiat. Keikka oli muutenkin tosi onnistunut, koska työtä tehtiin yhdessä ja samalla kumpikin myös omista näkökulmistaan. Kerran päivässä sitten päätettiin, miten seuraavana aamuna jatketaan.”

Valmunen pohti miten helppoa olisi ollut asettua aktivistin rooliin ja jopa ylidramatisoida asioita.

”Halusin esittää kloonauksen ikään kuin ikonisesti, näyttämällä myös eläinten syntymän juhlallisuuden. Sen ilmeisemmän, traagisen puolen kaikki voivat kuvitella itsekin. Kun nämä eläimet näytetään niin kauniina kuin ne voivat olla, se nostaa ilmiön ristiriidat esiin kauhistelua tehokkaammin.”


Valaistuksen Valmunen järjesti etukäteen kuntoon, mutta suurimmassa osassa kuvia hän ei ohjannut kohteitaan vaan seurasi laboratorion työtä reportaasimaisesti.

”En usko täydellistä autenttisuutta olevan olemassakaan, koska kuvaajan läsnäolo vaikuttaa aina jotenkin. Tämä on minun tarinani siitä, mitä näin, sitä liikoja muotoilematta. Joku toinen kuvaaja olisi varmasti ottanut samoilta jalansijoilta aivan erilaisia kuvia.”

Valmunen muistuttaa William Egglestonista, jonka mielestä valokuvaaja on ”ikuisessa sodassa ilmeistä vastaan”.

”Siihen minäkin pyrin.”

Vuoden lehtikuvaksi valikoitui materiaalista ehkä dramaattisin kuva, jossa tutkija pitää keisarileikkauksella vastasyntynyttä sadantuhannen dollarin eli lähes 95 000 euron arvoista kloonattua koiranpentua käsissään.

”Se oli hyvin lyhyt hetki, pennun syntymä ja ensimmäiset sekunnit matkalla keskoskaappiin.”

Tästä kuvasta voi tulla mieleen myös Alien-elokuvan hirviö. Oliko se tarkoitus?

”Limainen tekstuuri toi itselleni tämän mielleyhtymän vasta, kun katselin kuvaa isolta ruudulta. Minulle kuva syntymän hetkestä kulminoi ja sitoo yhteen koko kloonauksen ristiriitaisuuden.”

Valmunen on tällä hetkellä freelancer. Hän palaa Helsingin Sanomiin kuukausipalkalle alkukeväästä.

”Lisäksi aion laajentaa 3 Hz – 300 GHz -kuvasarjaa sähköyliherkkyydestä. Se toi viime vuonna Vuoden haastaja -palkinnon tässä samassa kilpailussa. Toiveissa on koota teemasta myöhemmin myös kirja.”


Markus Jokela on pitkän linjan useasti palkittu valokuvajournalisti. Hänet palkittiin juuri myös World Press Photo -kilpailussa. Tuntuuko Vuoden kuvajournalisti -palkinto jo rutiinilta?

”Jokainen vuosi on aina uusi, ja meillä alkaa olla Suomessa ja varsinkin Hesarissa niin älyttömän hyviä kuvaajia, ettei pärjääminen ole itsestäänselvyys”, Jokela sanoo.

Toisaalta työ on muuttunut Jokelan mielestä yhä enemmän ”vain kuvittamiseksi”.

”Mahdollisuuksia kuvata maailmaa sellaisena kuin se oikeasti on tulee aina vain vähemmän. Se johtuu siitä, että uutisdeskeissä suunnitellaan etukäteen yhä enemmän sitä, miltä maailman pitäisi näyttää. Vasta kentällä kuitenkin näkee, miltä asia oikeasti näyttää”, Jokela arvostelee.

Tuomaristo löysi Jokelan kuvista huumoria ja samalla kunnioitusta kuvattavia kohtaan. Aiheissa on vaihtelua, ja niissä päästään syvälle.

”Kaikkia kuvia yhdistää ajatus ihmisestä ja siitä, mitä ihminen on. Kuvat ovat raakoja ja rehellisiä, toisaalta universaaleja. Olemme kaikki samanlaisia”, tuomaristo ylistää Jokelaa.


Freelancer-kuvaaja Juha Metso otti Vuoden uutiskuvan. Se on osa Helsingin Sanomien reportaasia, jossa tutkittiin Venäjän kautta tulevien pakolaisten pyrkimistä Suomeen. Hän teki reportaasin toimittaja Jussi Konttisen kanssa.

”Vietimme useamman yön ja päivän Kantalahdella ja Alakurtissa, jossa diilerit tekivät hämärää autobisnestä, koska kävellen ei rajaa voinut ylittää. Tuossa kuvassa näkyy se kylmyys ja miesten väsymys jo ilman muuta narraatiota. Kuva puhuu puolestaan”, Metso arvioi. Koko reportaasin voi nähdä tämän linkin takaa.

Vuoden kuvaesseen teki Karoliina Paatos cowboy-kuvillaan ja sarjan kunniamaininnan sai HS:n Kaisa Rautaheimo sarjassaan satavuotiaista ihmisistä satavuotiaassa itsenäisessä Suomessa. Rautaheimon sarja löytyy tämän linkin takaa.


Uusi kuvajournalisti 2016 -palkinnon voitti Ville Rinne ja video 2016 -palkinnon Riina Rinne. Hannu Lindroos voitti vuoden urheilukuvapalkinnon ja kunniamaininnan sai Martti Kainulainen. Elias Lahtinen otti vuoden henkilökuvan. Yleisön suosikiksi nousi Meeri Koutaniemi.

Kuvajournalismi 2016 -näyttely on nähtävissä ilmaiseksi Sanomatalon Mediatorilla 13.–26. maaliskuuta. Näyttely on avoinna maanantaista perjantaihin kello 7–20 sekä viikonloppuisin kello 9–20.

Kulttuurin uutiskirje

Kerran viikossa saapuva HS:n kulttuuriuutiskirje kokoaa yhteen sähköpostiin parhaat kulttuurijutut viikon varrelta sekä viikonlopun kiinnostavimmat kulttuuritärpit.

Uutiskirje on ilmainen.

Katso esimerkki uutiskirjeestä tästä.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  2. 2

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  3. 3

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  4. 4

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  5. 5

   Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

  6. 6

   Cheekin ja Elastisen mahtipontinen areenashow potki räntävapun unholaan

  7. 7

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  8. 8

   Sisäfileetä, isoja kukkakimppuja ja firman bileitä – HS soitti 15 yritykseen ja selvitti, miten nousukausi niissä näkyy

  9. 9

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  10. 10

   Lempi, parinhaku ja taiat kuuluivat satojen vuosien takaiseen vappuun – ”Nuoriso juoksenteli pakanallisen hekuman vallassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  3. 3

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  4. 4

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  5. 5

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  6. 6

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  7. 7

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  8. 8

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  9. 9

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  10. 10

   Ihminen syttyi palamaan Kampin kauppakeskuksen vessassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  3. 3

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää