Kulttuuri

Haloo Helsinki lähti Berliiniin etsimään uutta tyyliä

Tauolta palaava yhtye äänitti osan uutuuslevyään legendaarisessa Hansa-studiossa.

Haloo Helsinki suhtautuu vilpittömän vakavasti siihen, mitä tekee. Yhtye on hyvin laatutietoinen, ja yleisön viihtyminen on tärkeää. Samalla bändi tietää, että itsekin pitää viihtyä.

Nyt ura on siinä vaiheessa, että oma osakeyhtiö Haloo Music Group voi palkata pyroteknikkoja, personal traineireita, vaatesuunnittelijoita ja järjestää näyttäviä keikkoja. On varaa fiilistellä ja hifistellä.

Yksi merkki tästä vaiheesta on se, että Haloo Helsinki lähti Berliiniin legendaarisen Hansa-studion äänittämään osan uudesta Hulluuden Highway -levystä.

Hansa-studiossa käytetyt kymmenen pitkää päivää olivat täyttä työtä, mutta myös nautiskelua. Samaan miksauspöytään ovat nojailleet esimerkiksi U2, Iggy Pop, David Bowie, R.E.M. ja Depeche Mode.

”U2 on meidän isoimpia lempparibändejä”, Jere Marttila sanoo. ”Alakerran Meistersaalissa on äänitetty Achtung Baby, ja sitä samaa fiilistä halusimme omiin biiseihin.”

Hansa-studio sai kunnioittamaan sitä, miten musiikkia tehtiin silloin, kun tarvittiin muutakin kuin läppäri ja äänikortti, Elli Tiilikainen sanoo.

”Studiotyöskentely on ollut hirveän vaivan takana.”

Kun Leo Hakanen astui ensimmäisen kerran sisään stu­dioon, sen tunsi koko kropassa. ”Kulki kylmät väreet.” Ja toki Hansa-studio oli myös hyvä miljöö sille, että bändistä kuvattiin äänitysten aikana dokumenttia, hän huomauttaa.

Hansa-studion analogisuus, sävyt ja jekut kuuluvat levyllä, Marttila sanoo. ”Täällä on paljon vintage-laitteita ja -kitaroita, joita hyödynsimme. Olihan se hienoa saada jotain autenttista täällä suoraan omaan sointikuvaan.”

Mikrofonina oli Tiilikaisen haaveilema old school -mikki. ”Mulla on sen kuva tatskassa monta vuotta”, hän sanoo ja osoittaa ensin olkavarttaan ja sitten miksauspöytää. ”Rakkauden musiikkiin aistii. Toki nykyisin saa hirmu hyvän kuuloista tehtyä paljon iisimminkin, mutta ­aina on hyvä palata myös tällaiseen. Tätä tehdään soiton takia, ei sen kaiken muun hörpäkkeen tai ilmaisten kenkäparien takia.”

Hansa-studion tuotos Hulluuden Highway on Haloo Helsingin kuudes levy. Sitä edelsi ensimmäinen kunnon tauko liki kymmeneen vuoteen. Lokakuussa 2015 alkanut tauko tuli tuli tarpeeseen, Hakanen sanoo.

”Ei tosin mennyt kuin kaksi kuukautta, kun me Jeren kanssa löydettiin toisemme treenikämpältä. Jere oli mestoilla, oli käynyt aika pitkäksi. Alettiin taas tehdä biisejä.”

Kaksikko sopi, että töitä tehtäisiin virkamiestyyliin maanantaista perjantaihin. ”Kun oli ­aikaa, voi tehdä fiilistelemällä, ja se tauossa oli just niin mageeta. Oltiin kuitenkin tehty tätä yhdeksän vuotta putkeen”, Hakanen sanoo.

Tiilikainen lähti heti reissuun. Ensin Amsterdamiin, sitten Meksikoon. ”Ja sitten me mentiin Jukan kanssa toukokuussa kuuden osavaltion läpi Yhdysvalloissa.”

Rumpali Jukka Soldan kertoo keskittyneensä voimaan hyvin. ”Keräsin voimia ja urheilin paljon, pelasin tennistä, olin perheen ja ystävien kanssa.”

Myös Leo ja Jere matkustivat yhdessä. Ihan ensin U2:n keikalle Lontooseen. Sitten Aasian. ”Käytiin Jenkeissä katsomassa änäriä”, Hakanen listaa. ”Ja pääsi kerrankin kavereiden häihin.”

Elokuussa piti taas muuttaa rytmiä. ”Ei voinutkaan vain lähteä mökille”, Tiilikainen sanoi.

Nyt alkaa kiertue, ja sitä varten Haloo Helsinki on paitsi levännyt, myös rehkinyt.

”Hankimme koko crew’lle liikuntajutun. Käymme kaikki bussikuskista lähtien kaksi kertaa viikossa yhteisjumpassa.”

Marttila ei tosin kutsu muusikkopiirien omakseen ottaman Matti Vainisen vetämiä treenejä jumpaksi. ”Se on toiminnallista liikuntaa oman kehon painolla”, hän sanoo.

”En mä mitään sixpackia ole hankkimassa, olen lähinnä vahvistamassa jaksamista”, Tiilikainen vastaa.

”Eniten ajatuksissa on nyt se, miten ihmiset ottavat levyn vastaan. Meillä on viestinä se, että ihmiset voisivat paremmin.”

Fakta

Haloo Helsinki!


 Vuonna 2006 perustettu­ helsinkiläinen rockbändi, jossa soittavat basisti-laulaja Elli Tiilikainen, kitaristit Leo Hakanen ja Jere Marttila sekä rumpali Jukka Soldan.

 Tällä hetkellä yksi Suomen suosituimmista yhtyeistä.

 Tehnyt kuusi levyä, joista uusin, Hulluuden Highway, ilmestyy tällä viikolla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  2. 2

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi vaatii häntä ja neljää muuta marokkolaismiestä vangittaviksi

  4. 4

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Flow’ta ja Tuskaa koko vuosi? Helsinki aikoo muuttaa Suvilahden ympärivuotiseksi tapahtumapuistoksi

  7. 7

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  8. 8

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  9. 9

   Onko luonnonkosmetiikka terveellisempää kuin tavallinen? Professori epäilee: ”Molemmissa on sama ongelma”

  10. 10

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi vaatii häntä ja neljää muuta marokkolaismiestä vangittaviksi

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää