Valikko
Kulttuuri

”Edelleen on radikaalia ja tarpeellista tuoda esiin naisia ja naisten osaamista” – suuri tasa-arvofestivaali tuli Suomeen

Esiintyjäksi saapuu myös ensimmäinen avoimesti homoseksuaali valtion päämiespari, Islannin entinen pääministeri Johanna Sigurðardóttir ja hänen puolisonsa.

Tasa-arvo on asia, joka ei koskaan ole täysin valmis, sanoo kirjailija ja feministi Rosa Meriläinen.

”Heti huomenna voi tulla uusi hallitus, joka kyseenalaistaa kaiken sen, jota me pidimme ikään kuin saavutettuna ja hoidettuna asiana. Oli se sitten päivähoito tai mikä tahansa tasa-arvolle tärkeä peruspalvelu”, Meriläinen sanoo.

Meriläisen mukaan tasa-arvon puolesta on tehtävä aktiivisesti töitä, ja juuri siitä on kyse viikonlopun WOW-festivaalitapahtumassa Tampereella. WOW – lyhenne tulee sanoista women of the world – on kansainvälinen festivaalikokonaisuus, joka järjestetään Suomessa nyt ensimmäisen kerran.

Naisia, tyttöjä ja tasa-arvoisuutta juhlistavan festivaalin ohjelma koostuu keskusteluista, paneeleista, esitelmistä, työpajoista, teatterista, musiikista, elokuvasta, komiikasta, tanssista ja yhdessä tekemisestä.

Meriläinen
on yksi tapahtuman järjestäjistä ja alkuunpanijoista. Tapahtuman koko sisältö on tuotettu poikkeuksellisella tavalla, joukkoistamalla. Se kuuluu festivaalin formaattiin.

Ympäri Suomea on vuoden ajan järjestetty niin sanottuja think in -työpajoja, joihin on kutsuttu erilaisia ihmisiä keskustelemaan eri aiheista. Festivaalin koko sisältö on syntynyt näiden keskustelujen, ihmisten konkreettisten toiveitten ja unelmien pohjalta.

Tapahtuman kiinnostavimpia ulkomaisia vieraita ovat Meriläisen mukaan Islannin entinen pääministeri Johanna Sigurðardóttir ja hänen puolisonsa Jónína Leósdóttir, jotka tulevat kertomaan oman ja yhteisen tarinansa.

”He ovat maailman ensimmäinen avoimesti homoseksuaali valtion päämiespari, todella vaikuttava pari. He esiintyvät hyvin vähän julkisuudessa”, Meriläinen kertoo. ”Se, että saimme heidät tänne, osoittaa, miten kansainvälinen festariverkosto on meitä konkreettisesti auttanut.”

Meriläinen sanoo, että yksi hänen missioistaan on tuoda esiin suomalaisten naistarinoiden moninaisuutta.

Siksi hän on erityisen iloinen siitä, että festivaalin esiintyjäjoukkoon kuuluu esimerkiksi romanilaulaja Hilja Grönfors.

”Hän on romanikulttuurin suurin tulkki, jota kaikki eivät tunne. Nyt uusi, iso joukko ihmisiä saa tutustua tähän hienoon taiteilijaan.”

Grönfors esiintyy gaalakonsertissa, mutta hän osallistuu myös Elävät legendat -keskustelutuokioon yhdessä näyttelijä Seela Sellan ja diplomiekonomi Lenita Airiston kanssa. Heillä kaikilla on erilainen tausta, mikä on tärkeää, sillä festivaaliohjelmiston suunnittelussa on otettu huomioon sukupuolten moninaisuus.

”Yksikään paneelikeskustelu ei esimerkiksi saa olla sellainen, että siellä on vain valkoisia heteronaisia puhumassa.”

Tampereella esiintyy myös
pohjoissaamelainen miesfeministi Mikkel Näkkäläjärvi.

”Feministimiehiä on ollut helppo löytää. Suomessa ei ole mitenkään harvinaista, että tasa-arvotyössä on mukana miehiä”, Meriläinen sanoo. ”Se on asia, josta voi olla ylpeä.”

Millaisissa tasa-arvoasioissa meillä Suomessa on vielä tekemistä?

”Jos lakimuutostarpeita ajattelee, niin asevelvollisuus, translaki ja perhevapaauudistus”, Meriläinen sanoo.

Hän haluaa myös nostaa esiin naisiin iskostetun itse-epäilyksen. Se on tullut esiin esimerkiksi tilanteissa, joissa Meriläinen on pyytänyt ihmisiä esiintymään festivaalille. ”Ihanko minut pyydät, enhän minä ole mitään”, on saattanut kuulua vastaus.

”Tuntuu, että edelleenkin on ihan radikaalia ja tarpeellista tuoda vaan esiin naisia ja naisten osaamista. Juhlia naisia ja tyttöjä, ja olla siitä ylpeä.”

Meriläisen mukaan monien on yhä vaikea ottaa vastaan sitä, että naisten erityisistä asioista on tärkeä puhua ja ottaa niitä esiin.

Suomen WOW-festivaali on kaksipäiväinen tapahtuma, jossa on ohjelmaa aamusta iltaan. Lauantain päättää Jenni Pääskysaaren emännöimä komiikkapainotteinen gaala ja sunnuntain Maria Veitolan juontama konsertti. Päivät ovat täynnä keskusteluja.

”Ohjelma on rakennettu siten, että jos haluaa vain pitää hauskaa ja seurata hyvän mielen aiheita, se onnistuu”, Meriläinen kertoo. ”Mutta löytyy myös keskusteluja tosi vakavista kysymyksistä. Sukupuolten välisestä tasa-arvosta on vaikea puhua ilman, että esimerkiksi naisiin kohdistuva väkivalta nousee esiin.”

Meriläinen on osallistunut kolmesti Lontoon festivaalille ja on aina lähtenyt sieltä täynnä toimintaintoa ja uusia tuttavuuksia.

”Toivon, että se sama henki tarttuu myös täällä, että ihmiset löytävät toisia hengenheimolaisia ja innostuvat tekemään tasa-arvoa.”

Festivaali on osa Suomen satavuotisjuhlavuotta. Siksi Meriläinen sanoo miettineensä paljon Suomen tarinaa ja sitä, miten vahvasti tasa-arvo on osa sitä.

”Suomi oli rutiköyhä kehitysmaa sata vuotta sitten, mutta päätti kuitenkin ryhtyä tasa-arvon edelläkävijäksi. Suomi oli ensimmäinen maa maailmassa, jossa naiset saivat täydet poliittiset oikeudet. Ajatus siitä, missä mittakaavassa meillä naiset ovat osallistuneet sekä työelämään että yhteiskunnalliseen elämään, se on ollut poikkeuksellinen ratkaisu maailmalla – Suomi ei kuitenkaan ole ollut muuten mitenkään edistyksen kärkijoukkoa.”

Jos tasa-arvoa pitää tärkeänä, silloin pitää olla valmis edistämään myös muiden kuin kaltaistensa oikeuksia, Meriläinen sanoo.

”Se tarkoittaa sitä, että miehet ovat valmiita edistämään naisten asiaa, että naiset ovat valmiita edistämään toisenlaisten naisten asiaa, sukupuolten moninaisuutta. Pelkästään omista asioista kiinni pitäminen ei tasa-arvoa edistä.”

WOW-tasa-arvofestivaali Tampere-talossa 11.–12.3. Festivaaliohjelma osoitteessa wowfinland.fi Juttua on muokattu 9.3. klo 16.03. Faktaosioon on lisätty Pauliina Ståhlbergin nimi. Hän on myös yksi Suomen WOW-festivaalin järjestäjistä.

Oikaisu 10.3. klo 11.07: Mikkel Näkkäläjärvi on pohjoissaamelainen eikä kolttasaamelainen kuten jutussa aiemmin luki.

Fakta

WOW-festivaali


 Festivaali, joka juhlii tasa-arvoa, naisia ja tyttöjä. Järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa Rosa Meriläisen, Paulina Ahokkaan sekä Pauliina Ståhlbergin aloitteesta.

 Ensimmäinen kansainvälinen Women of the World -festivaali järjestettiin Lontoossa 2011. Järjestetty vuosittain Lontoossa aina naistenpäivän aikaan maaliskuussa.

 Festivaali on kasvanut globaaliksi liikkeeksi, joka on edustettuna 15 eri kaupungissa viidessä eri maanosassa.

 WOW-viikonloppu koostuu keskusteluista, työpajoista, esityksistä, komiikasta, tanssimisesta, teatterista ja elokuvasta.

 Tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden nähdä, kuulla ja kokea tarinoita tasa-arvon teemojen kanssa eläviltä ihmisiltä sekä tilaisuuden ottaa osaa keskusteluun ja vaikuttaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tasa-arvo
 • Sukupuoli
 • Naisten oikeudet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Mannerheimintie täyttyi tulikuumasta höyrystä Svenska Teaternin edustalla – poliisi eristänyt alueen

  3. 3

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  4. 4

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  5. 5

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  7. 7

   Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

  8. 8

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  9. 9

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  10. 10

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  5. 5

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  6. 6

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  7. 7

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  8. 8

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  9. 9

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  10. 10

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  11. Näytä lisää