Kulttuuri    |   Rockmusiikki

”Tyttö nyt, hei rauhoitut, mähän tuskin koskin” – Samuli Putron sikamaisimmissakin hahmoissa on aina mukana häntä itseään

Samuli Putron kappaleissa esiintyy kertojina kaikenlaisia tyyppejä, joskus todella ikäviäkin. Jokaisessa niistä on häntä itseään.

Samuli Putron, 46, henki ei haise. Näin rocktähti ainakin vakuuttaa.

Olen kysynyt häneltä, asteliko hän Sanomataloon rooli päällä vai ihan itsenään. Vastaukseksi Putro kertoo pummanneensa taksikuskilta ­eukalyptuspastillin varmistaakseen hengityksensä raikkauden.

Putron mielestä pastilli osoittaa hänen astuneen rooli päällä sisään.

Sen tiedon kanssa on nyt elettävä.

Rooleista meidän on tarkoitus puhuakin. Putro kun kuuluu niihin harvoihin rocklyyrikkoihin, jotka kappaleissaan esiintyvät sujuvasti niin hyvisten kuin pahistenkin rooleissa.

Rankimmillaan se tarkoittaa jopa pedofiilin ajatusten ymmärtämistä.

Mutta mennään siihen vasta myöhemmin. Kysytään ensin muistaako Putro, milloin hän aloitti roolihahmojen keksimisen.

Kyllä. Hän muistaa jopa aivan ensimmäisen kerran.

Se oli Zen Cafen toisella levyllä Idiootti (1998) ja sen kolmannella kappaleella Taxi.

Jossa lauletaan näin:

Minä olen tehnyt tätä useamman vuoden;

tullut kotiin perjantaisin mukanani tuoden

aina uuden naisen vaikka juuri olen saanut

mielestäni aikaisemman, jonka olen maannut.

”Sitä kappaletta tehdessäni olin hyvinkin ihastunut erääseen mukanani tuomaani naiseen, joka nukkui siellä jossakin”, Putro kertoo. ”Ja silti kirjoitin näin itseäni vastaan.”

”Ensin vähän säikähdinkin sitä, mutta sitten ajattelin, että jos se minusta tulee, niin se on osa minua. Silloin tunsin tekstintekijänä olleeni sellaisessa kohdassa, jossa kukaan muu ei juuri silloin ollut.”

Yleisö koki ehkä paradoksaalisesti kappaleen osoittavan poikkeuksellista rehellisyyttä, ja siitä tuli Zen Cafen ensimmäisiä hittejä.

Oivallus muutti Putron pysyvästi.

”Silloin ymmärsin ensimmäistä kertaa, että roolien kirjoittaminen on minulle tosi luontevaa ja enemmän kuin pelkkä tyyli. Että se on mun luonto.”

Tekstien perusteella on tietysti vaarallista tulkita tekijän persoonallisuutta, mutta jonkinlaisena roolinottajana Putro itseään pitää. Ala-asteella hän ärsytti luokan koviksia puheliaisuudellaan, ja päätti typistää ilmaisuaan.

”Käännyin mieluummin sisäänpäin kuin ryhdyin vastarintaan”, hän sanoo. ”Muutenkaan en ole tunnistanut itsessäni sankariaineksia. Sankarihan nousee sellaisessa tilanteessa itseään suuremmaksi. Mä menen ennemmin piiloon kuin nousen esille.”

Taxin jälkeen Putro on tehnyt lukuisan määrän kappaleita, joissa on pujottautunut jonkun toisen nahkoihin. Hahmot ovat olleet niin naisiaan pettäviä miehiä, koulukiusaamisesta kärsiviä koulupoikia kuin eri ikävaiheissa olevia naisiakin.

Eräs mieleenjäävimmistä on vanha mies, joka laulaa juuri edesmenneelle vaimolleen Olet puolisoni nyt -kappaleessa:

Kyyneleitä virtaa vasta alakerrassa,

on hiljaisuus niin täydellisen hiljaista,

että kuiskauskin on huuto.

En vaihtais sekuntiakaan.

Usein minämuotoinen kerronta onnistuu koskettamaan yleisöä. Putro uskoo sen johtuvan hänen tavallisuudestaan.

”En ole mikään poikkeusyksilö vaan normihahmo. Minussa on samat tunteet kuin kaikissa muissakin”, hän selittää. ”Se on normihahmojen voima.”

Aina välillä Putro samastetaan kertojaminään turhankin täydellisesti. Kuuntelijan mielikuvissa hän saattaa muuttua täydelliseksi narsistiksi tai ressukaksi.

Putro suhtautuu kuitenkin rauhallisesti väärin­ymmärryksiin.

”Niihin kappaleisiin tarttuvat ihmiset ovat usein niitä, joilla itsellään on samankaltaisia kokemuksia, ja silloin siinä usein syntyy jotain yhteistä, aitoa kommunikaatiota. Ja sen takia sen väärin­ymmärryksen hinnan maksaa mielellään.”

Putro tiedostaa, ettei luusereiden ja hyväksikäyttäjien esittäminen välttämättä tuota suosiota. Popmusiikissa kun tärkeintä on aitous ja kuulijat haluavat tulla voittajien, menestyjien ja sankareiden luo.

Uudella levyllä Valkoinen hetero Putro esittelee kokonaisen kavalkadin erilaisia hahmoja. On muun muassa mainostoimiston pinnallisuuteen kyllästynyt AD, viihdejulkisuudesta haaveileva nuori ja tavaroitaan poltteleva eksentrikko.

Ja sitten on maailman menosta pihalle tipahtanut valkoinen heteromies.

Valkoinen hetero -kappaleen minä on hyvin lähellä minua”, Putro sanoo. ”Minulla on usein se sama hukassa oleminen tuntu. En myöskään koe itsessäni sitä maskuliinista voimaa, jolla johdetaan joukkoja tai liike­yrityksiä.”

Yhtä lailla pihalla on Kohta pidetään hauskaa -kappaleen mies.

Hän itse ei sitä tosin tiedä.

Tyttö hei, nyt rauhoitut, mä hädin tuskin koskin,

kuuluu alkulause. Putron mielestä tärkein kaikista.

”Hahmon luomisessa ensimmäinen rivi on minulle ratkaiseva. Siinä selviää, että voiko tässä hahmossa olla ja syntyykö tästä laulua ollenkaan.”

”Tuo alkulause tuntui onnistumiselta heti, kun sain sen kirjoitettua.”

Kappale kertoo perheellisestä porsastelijasta, joka on työporukkansa kanssa vuokrannut mökin hiihtokeskuksesta. Illan aikana on tapahtunut jotain ikävää, viereen istahtanut tyttö hermostunut ja tunnelma mennyt pilalle.

Mies tekee parhaansa korjatakseen tilanteen. Hän siis syyttelee tyttöä liian pienestä minihameesta ja lupailee hauskan­pitoa.

Miesten maailma kun kuitenkin toimii aika nätisti.

”Melko pian päätin, että en tahdo tästä hahmosta hyvää, koska hyvä hän ei ole”, Putro kertoo. ”Mutta minussa hän on, kuten muutkin luomani hahmot. Ihmisyyteen kuuluu myös halu alistaa muita ja näyttää omaa valtaansa. Se halu on niin minulla kuin hänelläkin.”

”Hahmon luomisessahan kysymys on siitä, että kaivaa sen tunteen esille itsestään. Se vaatii myös empatiakykyä. Täytyy ymmärtää edes jossain määrin sitä tyyppiä ja kyetä menemään sen nahkoihin riippumatta siitä, mitä sen toiminnasta ajattelee.”

Vielä paljon ikävämmän hahmon Putro esittelee kappaleessa Puuenkeli (2002). Kappaleessa minäkertoja on tarinassa esiintyvän perheen isän ystävä, pedofiili, joka käyttää luottamusta hyväkseen ja väärin.

Putro myöntää, että hahmo on inhottavin hänen käyttämistään.

Älä kerro kenellekään, että tulin huoneeseesi,

oli keskiviikko ja alkuilta.

Älä mainitse, et mulla oli kylpytakki auki,

koska olin juuri tullut suihkusta.

Zen Cafessa kappale aiheutti kiivaita keskusteluja. Kiista ratkesi, kun Putro otti yhteyttä Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppiseen ja kysyi mitä riskejä kappaleen esittämiseen sisältyy.

Harkinnan jälkeen Kauppinen ilmoitti, että hänen mielestään kappaleen voi laittaa levylle, mutta että hän suosittelee jättämään sen keikkaohjelmistosta pois.

”Hän sanoi, ettei kannata ottaa sitä riskiä, koska se saattaa olla jollekin salissa liikaa. Keikoilla yleisön emootiot ovat kuitenkin aika korkealla.”

Levyllä kappale on Pro-tukipisteen yhteystietojen kanssa. Putro pitää päätöstä edelleen ­oikeana.

”Minusta popmusiikissa täytyy olla mahdollisuus puhua myös näin tummista asioista”, hän perustelee.

”Yritän myös hahmoja luodessani olla sensuroimatta itsenäni. Toisaalta en pyri Kauko Röyhkän lailla altistamaan itseäni ihmisen vihalle. Pointti ei ole provosoida ihmisiä.”

Putron henki ei edelleenkään haise. Sen sijaan hänen kaljunsa kiiltää. Se johtuu kirkkaista studiovaloista, ja siitä, että hän on hylännyt hattunsa.

Se kuuluu muusikon uuteen elämänvaiheeseen.

”Lopetin hatun käytön, kun palasin vuonna 2014 Italiasta Suomeen ja heti lentokoneesta astuttuani otin asentoja, että tulkaa vaan kuvaamaan”, hän kertoo.

”Ymmärsin, että se asia, minkä taakse alunperin piilouduin olikin muuttunut tunnistettavuuden merkiksi. Tuntui, että nyt sen täytyy loppua.”

Putro pani knallin ja baskerin hattuhyllyn perälle eikä ole niitä sen jälkeen esille ottanut. Elämäntapamuutoksen myötä hän on jättänyt hyvästit myös tupakoille neljännesvuosisadan sauhuttelun jälkeen.

Uuden levyn Artisti-kappaleella tavataankin tupakantuskainen muusikko.

Viihdettä-kappaleen lopussa taas lauletaan:

Jos voisin olla kuka tahansa,

oisin ikääntynyt rocklaulaja,

etsimässä yleisöä,

joka alkoi kadota.

Soittoaika lähestyy.

Putro myöntää, että tulevaisuus saa joskus valvomaan öitä.

”Keikan aikana todentuu tuskallisen selvästi, että onko paikalla enemmän vai vähemmän sakkia kuin viimeksi”, hän to­teaa. ”Se on tosiasia, jota ei voi kuitata pelkästään heitolla ammatinvalintakysymyksestä.”

Putro vertaa suosiotaan menettävän poptähden tilannetta vanhenevan naisen ongelmiin. Molempien on opittava siihen, ettei tule nähdyksi samalla tavalla kuin aiemmin.

Ihailevat katseet vähenevät väkisinkin.

”Toisaalta voi ajatella, että olimme Zen Cafen kanssa onnellisia eläessämme uramme huippukohtaa aikana jolloin musiikin tekemisellä pärjäsi hyvinkin”, Putro sanoo. ”Se saattoi kuitenkin olla ohimenevä kausi popmusiikissa.”

”Surkuttelun sijaan kannattaakin siis ajatella, että kävipä valtava tuuri.”

Toinenkin neuvo Putrolla itselleen on.

”Minimoi kulusi ja opettele ihan oikeasti pitämään siitä mitä teet.”

Me olemme ihmisiä

elämämme taitekohdassa;

me olemme ihmisiä,

kirkkaita ja pimeys harteilla.

Näin Putro lauloi kolme vuotta sitten kappaleellaan Taitekohdassa. Sen jälkeen ovat siis jääneet tupakat ja hatut, mutta vielä kolmaskin suuri luopuminen uuteen elämänvaiheeseen liittyy.

Putro on jättänyt hyvästit myös pitkäaikaiselle työtoverilleen Pekka Ruuskalle.

Päätös on raskas, sillä Ruuska on kuulunut Putron elämään vuosikymmeniä. Hän oli myös paikalla, kun Warnerille tehtiin päätös Zen Cafen ensimmäisen levyn Romuna julkaisemisesta.

Levy oli floppi, mutta yhteistyö jatkui vuosikausia niin tiiviinä, että Ruuskan jätettyä Warnerin Putro seurasi perässä.

Ruuska on myös se henkilö, jolle Putro on usein ensimmäisenä kiikuttanut tekstinsä arvioitavaksi.

”Varsinkin silloin alussa oli tosi imartelevaa, että joku kiinnitti teksteihin niin paljon huomiota”, Putro myöntää. ”Pekan osuus on vaihdellut eri ­aikoina, mutta nyt loppuvuosina rooli alkoi taas korostua.”

Putro kertoo päätökseen kypsyneen hänen tehdessään uuden levyn kappaleita Itä-Suomessa. Sen sijaan päätökseen syistä hän on vaitonainen.

”Sanotaan näin, että se oli hyvä juttu ja sitten se loppui”, hän muotoilee. ”Ei ole olennaista korostaa hyviä ja huonoja hetkiä.”

”Minä vain palasin Helsinkiin ja ehdotin, että jos ei tässä kohtaa jatkettaisi.”

Mikä siihen johti?

Putro miettii pitkään.

Huokailee ja puhisee.

Sitten sanat tulevat harkiten.

”Minä halusin toisenlaiseksi ihmiseksi. Halusin aloittaa elämässä vaiheen kaksi.”

Putro vaikenee.

Aiheesta on turha jatkaa.

Hän on taas piilossa.

Kuka?

Samuli Putro


 Zen Cafe -yhtyeen laulaja ja lauluntekijä vuosina 1992–2007.

 Ensimmäinen sooloalbumi Elämä on juhla (2009) oli sekä kriitikoiden että yleisön suosikki.

 Putro voitti vuoden miessolistin Emma-palkinnon vuonna 2010.

 Hän sai Juha Vainio -palkinnon vuonna 2012.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Zen Cafe
 • Pop- ja rockmusiikki
 • Runous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  6. 6

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  7. 7

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  8. 8

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  9. 9

   Henkilöstön asema paranee, kun oikeusistuimet tulkitsevat lakia

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  9. 9

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää