Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Jouni Inkala kirjoitti hykerryttävän hauskan runokokoelman, josta riittää iloa moneksi lukukerraksi

Jouni Inkalan uusi teos on inhimillinen ja liikuttava, kirjoittaa Harri Nordell.

Runot

Jouni Inkala: Nähty. Elämä. Siltala. 83 s.

”Tiristystä, bemua, säkkinää, kipunaa, vindiittaa, ibimistä, kravellia, pekonaa, urua, morkaisuja, gräymejä, virnutusta.”

Mitä, mitä?

Tietenkin sukupuuttoon kuolleiden, nykyfaunaa edeltäneiden olentojen ääniä Jouni Inkalan runokirjasta Nähty. Elämä.

Tein runolle väkivaltaa ja poimin sieltä ainoastaan äänien kuvaukset.

Jos ne lasketaan, tulee summaksi 12. Luku on myös kirjan kahdestoista runo.

Tästä täytyy tehdä nyt numero, sillä Inkala käyttää runoissaan numeropakotetta. Kyseessä on kirjailijan itselleen asettama rajoite – runon järjestysnumeron on oltava luettavissa runossa tavalla tai toisella.

En aio riistää Inkalan lukijoiden löytöretkeilyn iloja selittämällä millaisin tavoin numeropakote esiintyy. Inkalan hyppysistä lennähtää sellaista taikapölyä, että voin vain taata todellisia yllätyksiä.

Numeropakote ei ole Inkalan oma keksintö. Rajoitteita on esiintynyt varhaisesta kirjallisuudesta saakka niin maailmalla kuin kotimaassakin.

Ne voivat olla laajoja ja rakenteellisia kuten Karri Kokolla tai sitten ne kohdistetaan kielen mikroyksiköihin, esimerkiksi tietyn kirjaimen välttämiseen tai tekstiin, jossa kaikkien sanojen on alettava samalla kirjaimella. Viimeksi mainittua eli tautogrammia ovat käyttäneet esimerkiksi Marko Niemi ja Miia Toivio.

Olen pitänyt Jouni Inkalan joitakin runokirjoja pitkästyttävinä ja paperinmakuisina, mutta nyt hän on kirjoittanut kokoelman, joka on hykerryttävän hauska.

Tässä ensimmäinen säkeistö absurdista ja pitkästä runosta:

”Näyte Johannes Kastajan DNA:sta / Tutkijat koettavat rekonstruoida sen / vaikka näyte sijaitsee happikaapissa ja sen luokse päästäkseen / tulee notkistaa polvensa / soukistaa hartiansa / ja kontata äänieristettyyn tunneliin sen jälkeen kun on luriteltu: Istu isän polvelle, äiti sanoo älä istu / isä sanoo istu vaan, näin sitä istutaan…”

Onko Inkala menettänyt järkensä?

No ei hemmetissä. Hän on vain tehnyt runoudessaan uuden aluevaltauksen. Inkala irrottelee nyt täysillä, ja runot tuntuvat hyvällä tapaa pitelemättömiltä, vaikka ovat tiukassa kontrollissa.

Inkalan mielikuvitus on villi. Kirjassa kohtaa melkein ihan mitä ja ketä vaan: valtiaan, jota särkee rasvaimun jäljiltä, kun toinen pohkeisiin asetetuista implanteista on valahtanut kohti akillesjännettä, tai shamaanin joka epäonnistuttuaan tiun ja viisi kertaa kohtaa vuosikymmenten jälkeen näyssään nollan.

Inkalan runot ovat lahjakkaan kertojan itsenäisiä tarinoita, ja niiden kieli – milloin puheenomainen, milloin mitallinen – kantaa loppuun saakka intensiteetin hetkeksikään herpaantumatta. Jos vertailukohtaa pitää hakea, tarjoan Kirsi Kunnasta hyväntuulisen sukulaisuuden takia.

Nähty. Elämä kannattaa ottaa avosylin vastaan ja pitää estoitta hauskaa pikemmin kuin taivastella merkityksiä tai rypistellä otsaa tulkintoja etsiessä.

Iloa siitä riittää moneksi lukukerraksi, sillä kirja on elämänläheinen, inhimillinen ja liikuttava. Ennustan Jouni Inkalan tälle kokoelmalle pitkää ikää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Runous
 • Kirja-arvostelut
 • Kirjallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee pian halki Yhdysvaltojen – HSTV:n kolmetuntinen suora lähetys käynnissä

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Supolla oli vihje Turun puukotuksista epäillystä, mutta konkreettista isku-uhkaa ei pitänyt olla – ”Jokaista vihjettä ei ole mahdollista käsitellä täydellä höyryllä”

  7. 7

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  8. 8

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  9. 9

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  10. 10

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  10. 10

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää