Valikko
Kulttuuri

Suojelisiko YK suomalaisen saunan, vapun tai pesäpallon? Ehdokkaita tiukkaan kisaan haetaan nyt

Suomalaisella perinteellä on mahdollisuus nousta samaan sarjaan kuin Intian jooga ja Argentiinan tango. Tiistaista alkaen museovirasto etsii eläviä perinteitä, joista seulotaan Suomen ehdokas Unescon suojeltavaksi.

Mikä suomalainen perinne on niin arvokas, että se ansaitsisi suojaleiman Yhdistyneiltä kansakunnilta? Saunominen? Vaiko mölkkypeli? Itäsuomalainen runolaulu vai hailuotolaisen tikkuröijyn neulonta?

Nyt saa ehdottaa.

Museovirasto ja opetus- ja kulttuuriministeriö etsivät elävää kansallista perinnettä, jolla olisi mahdollisuus nousta maailmanmaineeseen YK:n alaisen Unesco-järjestön kulttuuriperinnön suojelukohteena.

Hakuaika kansalliseksi eläväksi perinteeksi alkaa tiistaina ja kestää huhtikuun loppuun.

Tie Unescon siiven alle on pitkä, mutta sinne pääseminen valaisi suomalaisperinteen samanveroiseksi instituutioksi kuin Intian jooga, Peking-ooppera, Argentiinan tango, turkkilainen kahvittelu ja iranilainen matonteko.

Unescon luettelossa on 429 aineetonta perinnettä pitkin maailmaa – yksin Kiinasta 39 kappaletta. Aineeton perinne tarkoittaa esimerkiksi esittävää taidetta, musiikkia, tanssia, suullista tai ruokaperinnettä, käsityötaitoa, leikkiä tai luontoa.

Aineet­toman kulttuuri­perinnön suojelun takana on Unescon yleis­sopimus, johon Suomi liittyi 2013. Kohteita ei käytännössä suojele Unesco vaan perinteen isäntämaa hakijatahoineen. Ja ennen kuin Suomi voi lähettää tarjokkaansa, täytyy kartoittaa tarjonta sopimuksen mukaisesti.

Työtä on jo käynnistelty, kertoo koordinaattori Leena Marsio Museovirastosta.

Virasto on viime talvesta saakka luetteloinut suomalaista kulttuuria nettisivulleen. ”Elävän perinnön wikiluettelossa” saunasta kertoo Suomen saunaseura, mölkystä Suomen mölkkyliitto ja niin edelleen.

Nettisivulla esiintyvät muun muassa aavetarinat, sirkus, mölkkypeli, jokamiehenoikeudet, keppihevosharrastus ja räsymaton kudonta – yhteensä 80 perinnettä sadalta yhdistykseltä tai yhteisöltä.

Maallikkokin huomaa, että sekaan mahtuu vielä ja rutkasti. Esimerkiksi ruokaan liittyviä perinteitä on mukana vasta neljä. Ja poissa loistavat kaikki puukkoperinteetkin Kauhavan helapäästä Kainuun tommiin ja lapinleukuun.

Nähtäväksi jää, mitä edellä mainituista hyväksytään Suomen viralliseen, kansallisen elävän perinteen luetteloon, jonka muodostaminen tiistaina alkavalla nettihaulla on siis seuraava askel monitasoisessa seulonnassa kohti Unescon leimaa.

Marsion mukaan jo kansallinen status nostaa perinteelle omistautuneiden työtä näkyväksi ja voi pönkittää perinteen asemaa.

Suomessa elää perinteitä erittäin monista kulttuureista, Marsio muistuttaa.

”Esimerkiksi romanien lauluperinne, saamelaisten käsityöperinne sekä afrikkalainen tanssi ja musiikki ovat elävää perintöä nykyisessä Suomessa”, hän sanoo.

Pelkästään Itä- ja Länsi-Suomen väliset kulttuurierot ovat suuria. Läntisiä perinteitä värittää rannikko, merikalastus ja ruotsinkielisyys. Innostuisiko Unesco Korsnäsin villapaidasta, menuettitanssista tai Satakunnan nuuttipukista?

Tai Pohjanmaan pääsiäiskokosta, josta harva on Kainuussa kuullutkaan. Omaa ilmettä itäsuomalaisiin perinteisiin – kuten ristisaattoon ja praasniekkaan – antaa ortodoksisuus. Idän ykköstradioihin lukeutuu luonnollisesti karjalanpiirakan leivonta.

Jännittävää on toki nähdä läpäiseekö Unescon seulan saunomisen kaltainen kokokansan­perinne vai hyvin paikallinen tapa kuten pitsinnyplääminen Orimattilan Heinämaan kyläläisten malliin.

Kansainvälisesti parhaiten tunnettuun kulttuurikohdekerhoon eli Unescon maailmanperintöluetteloon järjestö on kelpuuttanut Suomesta sekä Suomenlinnan kaltaisten laajalti tunnettujen kohteiden lisäksi myös paikallisia erikoisuuksia kuten Verlan puuhiomon ja Petäjäveden vanhan kirkon.

Haku elävän perinnön kansalliseen luetteloon päättyy vappuna, ja valinnoissa viimeinen sana on opetus- ja kulttuuriministeriöllä. Aikaisintaan ensi vuoden maaliskuussa ministeriö voi lähettää ensimmäisen ehdokkaansa Unescoon. Seula on kapea. Vuosittain on mahdollista lähettää vain yksi ehdotus maata kohti.

Sitten odotetaan.

Unesco pureskelee tarjokkaat huolellisesti ja julistaa tuomionsa kerran vuodessa. Vuonna 2016 järjestö kelpuutti suojelukseensa Belgian oluensärvinnän ja kuubalaisen rumban.

Viime vuosien kiehtovimpia Unesco-perheeseen hyväksyttyjä perinteitä on mongolialainen tarkkuuspeli, jossa karjasta veistettyjä luunkappaleita neppaillaan sormista rituaaliasujen ja -laulujen voimin.

Suomalaisperinteiden menestys kisassa selviää vasta vuoden 2019 lopussa. Pitkällisen prosessin ei kuitenkaan tule lannistaa.

Etenkin, koska seisomme lähtö­viivalla rakkaan kilpa­kumppa­nimme Ruotsin kanssa. Unescon aineet­toman kulttuuri­perinnön listassa länsi­naapurillamme ei ole Suomen tavoin ensimmäistäkään kohdetta. Vertailun vuoksi: Norjalla on yksi, ja Virolla jo neljä – muun muassa savusauna.

Siispä heitetään löylyt, teroitetaan puukot ja rypytetään piirakat. Luulisi, että meikäläiseväilläkin yksi YK:n leimamerkki irtoaa.

Haku elävän perinnön kansalliseen luetteloon kestää 30. 4. asti. Hakulomake täällä.

Fakta

Unesco suojelee kulttuuria


  Unescon tunnetuin suojelukohde on maailmanperintö. Sellainen on esimerkiksi Suomenlinna.

  YK-järjestö suojelee myös aineetonta perintöä kuten käsityötaitoja, tanssia tai ruokaperinnettä. Näitä ei Suomesta Unescon luettelossa vielä ole.

  Maanantaina käynnistyy haku Suomen kansalliseen elävän perinnön luetteloon. Listan pohjalta Suomi valitsee 2018 ehdokkaan Unescon aineettoman perinnön suojelukohteeksi.

  Päätöksen Unesco tekee aikaisintaan 2019.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Unescon kulttuuriperintö
 • Suomalaisuus
 • perinne

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

  3. 3

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  4. 4

   Laaja tutkimus: Suomen sairaaloissa saa maailman seitsemänneksi parasta hoitoa

  5. 5

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  6. 6

   Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

  7. 7

   Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  8. 8

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  9. 9

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  10. 10

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  2. 2

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  3. 3

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  4. 4

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  5. 5

   Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  6. 6

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  7. 7

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  8. 8

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  9. 9

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  10. 10

   Mitä ihmettä Lauri Tähkälle tapahtui loppuunmyydyllä areenakeikalla? – Alku oli kauheaa sekoilua, loppu ihmeellisen komea työvoitto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Vaihdoin poikatukan polkkatukkaan ja ihmisten suhtautuminen muuttui hetkessä: Ulkonäkö panee ihmiset naurettavan ahtaisiin rooleihin

  4. 4

   Vanhempien on vaikea tunnistaa lapsen erityis­lahjakkuutta – Nyt asian­tuntijat kertovat, mitkä ovat lahjakkuuden merkkejä

  5. 5

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  6. 6

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  7. 7

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  8. 8

   Sinkku elättää sinunkin lapsesi – kuka kyseenalaistaisi äärimmäisyyksiin viedyn lapsi- ja perhekeskeisen politiikan?

  9. 9

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä
  3. Sampo Terho HS:n ehdokastentissä: Pitäisin nykyisen salkkuni ja ottaisin pääministerin sijaisuuden
  4. ”Terroristit ovat sieppauksen takana” – Afganistanin sisä­ministeriö kommentoi HS:lle suomalais­naisen sieppausta
  5. Pakistanilainen Oscar-ohjaaja on näyttänyt, että dokumentilla voidaan vaikuttaa: kunniamurhasyytteen kumoaminen vaikeutuu
  6. Orpo: ”Kreikka täyttää vaatimukset” uuteen miljardien lainapakettiin – tänään ei riitele Kreikka vaan IMF ja euromaat
  7. Tunti sitten
  8. Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä
  9. Soini kertoi yksityiskohtia presidentti Koiviston hautajaisista: Kunnia­laukauksia ei ammuta, yleisöllä mahdollisuus osallistua siunaus­tilaisuuteen
  10. Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta
  11. Sienet kannattaa grillata tai mikrottaa – niin ravintoarvot säilyvät parhaiten
  12. Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”
  13. Näytä lisää