Valikko
Kulttuuri

Suojelisiko YK suomalaisen saunan, vapun tai pesäpallon? Ehdokkaita tiukkaan kisaan haetaan nyt

Suomalaisella perinteellä on mahdollisuus nousta samaan sarjaan kuin Intian jooga ja Argentiinan tango. Tiistaista alkaen museovirasto etsii eläviä perinteitä, joista seulotaan Suomen ehdokas Unescon suojeltavaksi.

Mikä suomalainen perinne on niin arvokas, että se ansaitsisi suojaleiman Yhdistyneiltä kansakunnilta? Saunominen? Vaiko mölkkypeli? Itäsuomalainen runolaulu vai hailuotolaisen tikkuröijyn neulonta?

Nyt saa ehdottaa.

Museovirasto ja opetus- ja kulttuuriministeriö etsivät elävää kansallista perinnettä, jolla olisi mahdollisuus nousta maailmanmaineeseen YK:n alaisen Unesco-järjestön kulttuuriperinnön suojelukohteena.

Hakuaika kansalliseksi eläväksi perinteeksi alkaa tiistaina ja kestää huhtikuun loppuun.

Tie Unescon siiven alle on pitkä, mutta sinne pääseminen valaisi suomalaisperinteen samanveroiseksi instituutioksi kuin Intian jooga, Peking-ooppera, Argentiinan tango, turkkilainen kahvittelu ja iranilainen matonteko.

Unescon luettelossa on 429 aineetonta perinnettä pitkin maailmaa – yksin Kiinasta 39 kappaletta. Aineeton perinne tarkoittaa esimerkiksi esittävää taidetta, musiikkia, tanssia, suullista tai ruokaperinnettä, käsityötaitoa, leikkiä tai luontoa.

Aineet­toman kulttuuri­perinnön suojelun takana on Unescon yleis­sopimus, johon Suomi liittyi 2013. Kohteita ei käytännössä suojele Unesco vaan perinteen isäntämaa hakijatahoineen. Ja ennen kuin Suomi voi lähettää tarjokkaansa, täytyy kartoittaa tarjonta sopimuksen mukaisesti.

Työtä on jo käynnistelty, kertoo koordinaattori Leena Marsio Museovirastosta.

Virasto on viime talvesta saakka luetteloinut suomalaista kulttuuria nettisivulleen. ”Elävän perinnön wikiluettelossa” saunasta kertoo Suomen saunaseura, mölkystä Suomen mölkkyliitto ja niin edelleen.

Nettisivulla esiintyvät muun muassa aavetarinat, sirkus, mölkkypeli, jokamiehenoikeudet, keppihevosharrastus ja räsymaton kudonta – yhteensä 80 perinnettä sadalta yhdistykseltä tai yhteisöltä.

Maallikkokin huomaa, että sekaan mahtuu vielä ja rutkasti. Esimerkiksi ruokaan liittyviä perinteitä on mukana vasta neljä. Ja poissa loistavat kaikki puukkoperinteetkin Kauhavan helapäästä Kainuun tommiin ja lapinleukuun.

Nähtäväksi jää, mitä edellä mainituista hyväksytään Suomen viralliseen, kansallisen elävän perinteen luetteloon, jonka muodostaminen tiistaina alkavalla nettihaulla on siis seuraava askel monitasoisessa seulonnassa kohti Unescon leimaa.

Marsion mukaan jo kansallinen status nostaa perinteelle omistautuneiden työtä näkyväksi ja voi pönkittää perinteen asemaa.

Suomessa elää perinteitä erittäin monista kulttuureista, Marsio muistuttaa.

”Esimerkiksi romanien lauluperinne, saamelaisten käsityöperinne sekä afrikkalainen tanssi ja musiikki ovat elävää perintöä nykyisessä Suomessa”, hän sanoo.

Pelkästään Itä- ja Länsi-Suomen väliset kulttuurierot ovat suuria. Läntisiä perinteitä värittää rannikko, merikalastus ja ruotsinkielisyys. Innostuisiko Unesco Korsnäsin villapaidasta, menuettitanssista tai Satakunnan nuuttipukista?

Tai Pohjanmaan pääsiäiskokosta, josta harva on Kainuussa kuullutkaan. Omaa ilmettä itäsuomalaisiin perinteisiin – kuten ristisaattoon ja praasniekkaan – antaa ortodoksisuus. Idän ykköstradioihin lukeutuu luonnollisesti karjalanpiirakan leivonta.

Jännittävää on toki nähdä läpäiseekö Unescon seulan saunomisen kaltainen kokokansan­perinne vai hyvin paikallinen tapa kuten pitsinnyplääminen Orimattilan Heinämaan kyläläisten malliin.

Kansainvälisesti parhaiten tunnettuun kulttuurikohdekerhoon eli Unescon maailmanperintöluetteloon järjestö on kelpuuttanut Suomesta sekä Suomenlinnan kaltaisten laajalti tunnettujen kohteiden lisäksi myös paikallisia erikoisuuksia kuten Verlan puuhiomon ja Petäjäveden vanhan kirkon.

Haku elävän perinnön kansalliseen luetteloon päättyy vappuna, ja valinnoissa viimeinen sana on opetus- ja kulttuuriministeriöllä. Aikaisintaan ensi vuoden maaliskuussa ministeriö voi lähettää ensimmäisen ehdokkaansa Unescoon. Seula on kapea. Vuosittain on mahdollista lähettää vain yksi ehdotus maata kohti.

Sitten odotetaan.

Unesco pureskelee tarjokkaat huolellisesti ja julistaa tuomionsa kerran vuodessa. Vuonna 2016 järjestö kelpuutti suojelukseensa Belgian oluensärvinnän ja kuubalaisen rumban.

Viime vuosien kiehtovimpia Unesco-perheeseen hyväksyttyjä perinteitä on mongolialainen tarkkuuspeli, jossa karjasta veistettyjä luunkappaleita neppaillaan sormista rituaaliasujen ja -laulujen voimin.

Suomalaisperinteiden menestys kisassa selviää vasta vuoden 2019 lopussa. Pitkällisen prosessin ei kuitenkaan tule lannistaa.

Etenkin, koska seisomme lähtö­viivalla rakkaan kilpa­kumppa­nimme Ruotsin kanssa. Unescon aineet­toman kulttuuri­perinnön listassa länsi­naapurillamme ei ole Suomen tavoin ensimmäistäkään kohdetta. Vertailun vuoksi: Norjalla on yksi, ja Virolla jo neljä – muun muassa savusauna.

Siispä heitetään löylyt, teroitetaan puukot ja rypytetään piirakat. Luulisi, että meikäläiseväilläkin yksi YK:n leimamerkki irtoaa.

Haku elävän perinnön kansalliseen luetteloon kestää 30. 4. asti. Hakulomake täällä.

Fakta

Unesco suojelee kulttuuria


  Unescon tunnetuin suojelukohde on maailmanperintö. Sellainen on esimerkiksi Suomenlinna.

  YK-järjestö suojelee myös aineetonta perintöä kuten käsityötaitoja, tanssia tai ruokaperinnettä. Näitä ei Suomesta Unescon luettelossa vielä ole.

  Maanantaina käynnistyy haku Suomen kansalliseen elävän perinnön luetteloon. Listan pohjalta Suomi valitsee 2018 ehdokkaan Unescon aineettoman perinnön suojelukohteeksi.

  Päätöksen Unesco tekee aikaisintaan 2019.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Unescon kulttuuriperintö
 • Suomalaisuus
 • perinne

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  2. 2

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  3. 3

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  4. 4

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  5. 5

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  6. 6

   Perussuomalaisten jakautuminen puhuttaa myös Venäjällä – ja Halla-ahon puoli on suositumpi

  7. 7

   Suomessa käytetyt lasipurkit matkaavat pitkän matkan puhdistettaviksi ja päätyvät usein takaisin – Miksi jätelasia ei käsitellä Suomessa?

  8. 8

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  9. 9

   Ramadanin päättymistä juhlittiin shoppailun merkeissä Itä-Helsingissä – Mellunmäessä moskeijasta puhdistettiin rasistisia töhryjä

  10. 10

   Kansanedustaja Juha Pylväs piti kahdessa vuodessa kuusi puheenvuoroa: ”En jaksa puhua diipadaapaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  9. 9

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  10. 10

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää