Valikko
Kulttuuri    |   Levyarvostelu

Viisi tähteä Astrid Swanille: kuolemanpelkoa käsittelevä levy on maailmanluokkaa

Vaikean sairauden läpikäynyt taiteilija laulaa vahvasti myös hengissä säilymisen ihmeellisyydestä From the Bed and Beyond -levyllä.

Pop

Astrid Swan: From the Bed And Beyond. Soliti. ★★★★★

Istukaa alas ja hengittäkää syvään. From the Bed and Beyond alkaa läpeensä koskettavalla ja selkäpiitä karmivalla laululla kuolemasta.

”Lapseni tulevaisuus on yhä huulillasi kuin meillä vielä olisi aikaa”, Astrid Swan laulaa englanniksi. ”Me tiedämme, ettet näe kesäpäivää, mutta teemme suunnitelmia kuin se koittaisi.”

Maija’s Song on äärimmilleen riisuttu pianoballadi, joka kasvaa hyytäväksi messuksi. Se on Swanin muistopuhe ystävälle, joka kuoli syöpään. Tällä kertaa laulaja ei ole pelkkä sivustakatsoja, vaan hän laulaa omalta sairasvuoteeltaan ”hyväntuoksuinen sairaalan aamutakki” päällään.

Kylmäävintä on tietysti se, että tarina on tosi. Myös Swan itse taisteli elämästään.

Helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä Astrid Swan, 35, julkaisi edellisen albuminsa nelisen vuotta sitten. Tuolloin tuore äiti jätti hyvästejä nuoruutensa haaveille poptähteydestä. Ovet joihin koputin pysyivät suljettuina, hän lauloi.

Laulaja tuskin osasi aavistaa, kuinka dramaattisen käänteen elämä seuraavaksi ottaisi. Pian levyn ilmestymisen jälkeen hänellä todettiin rintasyöpä ja alkoi kolmen vuoden hoitojakso.

Kun sairaus oli selätetty, syntyi From the Bed and Beyond. Swan syöksyy suoraan koettelemuksiaan kohti. Levyn keskeiset teemat ovat kuolemanpelko ja hengissä säilymisen ihmeellisyys. Hän käsittelee kokemuksiaan kaikessa raadollisuudessaan ja myös lohdullisuudessaan.

”Pelkään omaa ruumistani, koska se on pettänyt minut kerran”, hän laulaa Song of Fearissa. ”Pelkään kuolevani nuorena. Olen elossa.”

Huikeaa on myös se, kuinka From the Bed and Beyond kasvaa musiikillisesti. Vaikka kehystarina on musertava ja osa lauluista vähäeleisen värisyttäviä, Swan ei ole kahlinnut itseään. Ollakseen levy kuolemasta, albumi on poikkeuksellisen innostava, koskettavan kaunis ja välillä suorastaan viettelevä. Esimerkiksi Skeleton Woman on puhdasverinen pophitti, Chaos lainaa sielukkuutensa soul­musiikista ja From the Bed on kevyesti kuplivaa elektroa.

Tuotanto, toteutus ja tulkinta ovat maailmanluokkaa. Jos Swania aiemmin vertailtiin hänen kansainvälisiin hengenheimolaisiinsa, nyt hän seisoo tasavertaisena heidän rinnallaan.

Astrid Swan ja Jennie Abrahamson esiintyvät Tavastia-klubilla 29. maaliskuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pop- ja rockmusiikki
 • Levyarvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  5. 5

   ”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää” – Tutkimusten mukaan työpaikkasuhteet voivat lisätä työmotivaatiota

  6. 6

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  7. 7

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  8. 8

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  9. 9

   Soinin jälkeen perussuomalaisiin tulee sukupolvenvaihdos

  10. 10

   Ariana Grande keskeytti kiertueensa – järkyttyi pahoin konsertissaan tapahtuneesta pommi-iskusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää