Kulttuuri

Bonnier jakaa illalla journalistipalkinnot – HS-journalistit ehdolla kolmessa sarjassa

Laura Saarikoski on ehdolla vuoden journalistiksi ja Katarina Baerin He olivat natseja vuoden kirjaksi. Bonnier-palkittu Susanna Reinboth on Minna Passin kanssa ehdolla Aarnio-paljastuksista Vuoden juttu -sarjassa.

Neljä HS:n journalistia on ehdolla kolmessa sarjassa, kun Bonnier jakaa vuotuiset Suuret journalistipalkinnot klo 20 alkaen MTV3:n suorassa lähetyksessä.

HS:n Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski on ehdolla Vuoden journalistiksi, rikostoimittajat Minna Passi ja Susanna Reinboth ovat ehdolla Vuoden juttu -kategoriassa ja Katarina Baer Vuoden kirja -kategoriassa.

Kaikki palkinnot ovat tasavertaisesti 7 500 euroa.


Vuoden journalisti -ehdokkaat

Laura Saarikoski on ollut Helsingin Sanomien Washingtonin-kirjeenvaihtaja vuodesta 2014. Sitä ennen Saarikoski työskenteli HS:n feature- ja -sunnuntaitoimituksen esimiehenä sekä politiikan toimittajana. Washingtonissa hän on ollut aiemmin HS:n vakituisena avustajana vuosina 1997–2001.

Saarikoski on tehnyt kovaa työtä ympäri Yhdysvaltoja. Viime vuonna hän etsi syitä Trump-ilmiön nousuun Meksikon rajaseudulta Appalakeille, Kaliforniaan, Keskilännen preerialle ja Queensin esikaupunkiin, jossa Yhdysvaltain presidentiksi lopulta noussut Donald Trump vietti lapsuutensa.

Saarikoski kirjoitti myös kirjan Trumpista yhdessä toimittaja Saska Saarikosken kanssa. Sen uusi laitos julkaistiin vaalitulosten selvittyä nimellä Trump – Yhdysvaltain presidentti (HS-kirjat 2016). Kirja on käännetty myös ruotsiksi.

Saarikoski on Trumpin hämmentävimpiäkin tempauksia raportoidessaan selkeä, hötkyilemätön ja analyyttinen. Tuomariston mukaan hän raportoi oivaltavasti niin asiantuntijoiden näkemyksistä kuin tavallisten amerikkalaisten tuntemuksista.

”Ulkomaisen toimittajan kannattaa pitää pää kylmänä ja katsoa sitä, mitä Trump tekee enemmän kuin sitä, mitä hän sanoo tai tviittaa”, Saarikoski kertoi matkalla palkintojuhlaan.

”Hulluimmat tviitit on suunnattu ydinkannattajille ja välillä niiden tehtävä on viedä huomio pois siitä, mitä tapahtuu todella.”

Saarikoski muistuttaa myös Yhdysvaltain politiikan heiluriliikkeestä. Myös Trumpin-vastaisesta liikkeestä on tulossa Yhdysvalloissa erittäin voimakas.

Videolla Laura Saarikoski vastaa lukijoiden kysymyksiin Yhdysvaltojen presidentinvaaleista kesäkuussa 2016.

A-lehtien Eeva-lehden Pirjo Hounia tuomaristo pitää maan parhaisiin kuuluvana henkilöhaastattelijana. Hänellä on silmää pienille yksityiskohdille, jotka kertovat jotain uutta ja olennaista julkisuudessa jo paljon esiintyneistä henkilöistä. Hän osaa tuomariston mukaan myös synnyttää ilmapiiriin, jossa haastateltava kertoo avoimesti aroistakin asioista.

Aamulehden Tuomas Rimpiläinen on tuomariston mukaan tarkkanäköinen havainnoitsija, jonka kiihkoton mutta tinkimätön tyyli rikastaa yhteiskunnallista journalismia Suomessa. Rimpiläinen osaa myös tekstin rikastamisen verkonomaisin keinoin: hän käyttää taitavasti hyväkseen tekstin, valokuvan, grafiikan ja liikkuvan kuvan yhdistelmää kertoakseen uutisia ja sujuvasti eteneviä tarinoita.


Vuoden juttu -ehdokkaat

Susanna Reinboth voitti Vuoden journalisti 2007 -palkinnon työskennellessään Nelosen uutisille, ja perusteluissa mainittiin jo silloin huumepoliisin menettelyä koskevat paljastukset. Vuonna 2013 Reinboth ja Minna Passi ryhtyivät työskentelemään Helsingin Sanomissa aiheen parissa ylivertaisin tuloksin ja saivat samana vuonna Lumilapio-palkinnon tutkivasta journalismista.

Työtahti vain kiihtyi seuraavina vuosina. Tuomaristo kiittää kaksikon vahvaa pohjatyötä, jonka avulla he pystyivät osoittamaan tilanteen vakavuuden jo ennen kuin asia oli täysin viranomaisten tiedossa. Monimutkaisesta aineistosta ja kovasta painostuksesta huolimatta he ovat tehneet selkeitä, itsenäisiä ja analyyttisia juttuja yhä jatkuvassa prosessissa, jossa huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio on ehtinyt saada vankeustuomion käräjäoikeudessa. Käsittely jatkuu myöhemmin hovioikeudessa.

Tämän vuoden puolella he julkaisivat myös Keisari Aarnio -kirjan, jonka täytyy olla väkivahva ehdokas seuraavan vuoden Vuoden kirja -sarjassa.

”Tapaus Aarniossa ei ole kyse vain yhden poliisimiehen tekemisistä, vaan yhteiskunnallisesti asia on paljon laajempi”, he tähdentävät.

”Tapaus osoitti, ettei valvonta ole toiminut poliisin sisällä. Poliisi on siis käyttänyt kansalaisten perusoikeuksiin puuttuvia valtuuksia ilman, että niiden käyttöä olisi asianmukaisesti valvottu. Uskottavan valvonnan puuttumisen takia järjestäytynyt rikollisuus pääsi soluttautumaan poliisin ytimeen.”

Reinboth on työskennellyt Helsingin Sanomien oikeustoimittajana vuodesta 1990. Vuosina 2004–2012 hän oli Nelosen uutisissa. Minna Passi on työskennellyt Helsingin Sanomissa vuodesta 2007, josta valtaosan rikostoimittajana. Hän on työskennellyt myös kotimaantoimituksen varaesimiehenä. Passin erikoisalaa on vakava ja järjestäytynyt rikollisuus.

Videolla Reinboth ja Passi kertovat kirjan tekemisestä.

Turun Sanomien Rebekka Härkönen on ehdolla Rajua kaltoinkohtelua Kupittaalla -jutusta. Tuomariston mukaan juttukokonaisuus paljasti, kuinka potilaita oli Turun kaupungin psykiatrisilla osastoilla lääkitty tiedottomiksi, pakkoeristetty laittomasti, nöyryytetty, uhkailtu ja pahoinpidelty. Härkösen juttu on parantanut potilasturvallisuutta koko maassa.

Iltalehden Tommi Parkkonen on ehdolla paljastuksestaan, jonka mukaan Suomen Tukholman lähetystössä arvosteltiin suurlähettilästä alaisiin ja lähetystön vieraisiin kohdistuneesta seksuaalisesta häirinnästä. Tuomaristo muistuttaa, että jutun ilmestyessä ulkoministeriön sisäinen selvitys oli vasta alkamassa ja juttu käynnisti laajan keskustelun seksuaalisesta häirinnästä ja siihen puuttumisesta työpaikoilla.


Vuoden kirja -ehdokkaat

HS:n lifestyle-toimituksen esimiehenä työskentelevän Katarina Baer on ehdolla He olivat natseja -kirjasta (Teos). Hän etenee yksityisestä yleiseen ja pohtii, miten hänen omista isovanhemmistaan tuli natseja ja miten populisti Adolf Hitler saattoi mediaa syyttelemällä, kansalliseen alemmuudentunteeseen vetoamalla ja Saksan tekemistä taas suureksi lupailemalla päästä valtaan vanhassa kulttuurimaassa Saksassa.

”Imaiseeko ajan henki väkisin mukaansa, kun valikoidut totuudet ja rajut propagandaviestit jylläävät tarkoitushakuisesti vuosikaudet?” tuomaristo pohtii ja ylistää perusteellisesti tutkittua, omakohtaisesti koettua ja kipeitä kysymyksiä nostavaa kirjaa.

Kirjan taustalla oli Baerin HS:n sunnuntaisivuille vuonna 2013 tekemä juttu otsikolla Vaari oli natsi (voit lukea jutun tämän linkin takaa).

”Hassua, mutta kun lähdin kirjoittamaan kirjaa, en ajatellut henkilökohtaista ulottuvuutta”, Baer kertoo nyt.

”Pohdin, mitä isovanhempieni eli kahden innokkaan rivinatsin tarina voisi meille nykyihmisille opettaa. Kirjan henkilökohtaisuus upposi minuun vasta julkaisun jälkeen. Tajusin, kuinka vajaa identiteettini oli ollut ennen kuin nyt tutustuin isovanhempieni vaiettuun menneisyyteen

Baer on työskennellyt Helsingin Sanomissa 19 vuotta. Vuosina 2009–2013 hän toimi lehden Berliinin-kirjeenvaihtajana, ja sitä ennen hän työskenteli pitkään taloustoimituksessa. Hän on myös työskennellyt politiikantoimituksessa, Nyt-liitteessä, kotimaantoimituksessa ja featuretoimituksessa.

Videolla Katarina Baer osallistuu HSTV:n keskusteluun suomalaisesta fasismista.

Kalle Kniivilä on ehdolla kirjastaan Neuvostomaan lapset – Baltian venäläiset (Into). Tuomaristo kiittää kirjan antoisia haastatteluja, joiden avulla maailmanpolitiikka, kansalaisuus- ja kielikysymykset, ennakkoluulot ja jokapäiväinen elämä tulevat lähelle ihmisten omaäänisten kertomusten kautta.

Kimmo Ohtonen on ehdolla kirjalla Karhu – voimaeläin (Docendo). Teos sai aikaisemmin myös Tieto-Finlandia-ehdokkuuden. Tuomaristo kiittää loistavaa kuvitusta sekä koskettavaa tekstiä, jossa Ohtonen kertoo kuinka metsä voi tarjota turvapaikan pelon ja väkivallan varjostamassa lapsuudessa ja kuinka kohtaaminen karhun kanssa voi auttaa löytämään omat vahvuudet ja elämänuran.

Vuoden journalistinen teko -ehdokkaat

Ilta-Sanomien Miia Honkanen, Anna Nuutinen, Tatu Onkalo ja työryhmä ovat ehdolla valjastettuaan viikon ajaksi kaikki lehden kanavat Syyrian Aleppon pommitusten esiin nostamiseksi.

Ylen Pertti Seppä ja työryhmä (Merja Windia, Pälvi Tammi, Petteri Löppönen, Monna Tervo, Jan Fredriksson, Margit Alasalmi ja Krista Taubert) ovat ehdolla Ylen Selkokielisistä uutisista. Niille riittää kysyntää, sillä Suomessa arvioidaan olevan puoli miljoonaa ihmistä, jotka tarvitsevat selkokieltä.

Jani Halme on ehdolla Twitter-tilillään lokakuusta lähtien julkaisemallaan Kotimaan katsaus -videosarjalla. Viestintäyhtiön luova johtaja lukee videoilla ääneen uutisia suomalaisista paikallislehdistä. Tätä varten hänelle tulee 163 lehteä eli lähes kaikki Suomen paikallislehdet. Voit lukea Halmeen projektista lisää HS-haastattelusta tämän linkin takaa.

Palkintolautakunnan kaikki perustelut löytyvät tämän linkin takaa ja lautakunnan kokoonpano tästä linkistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suuri journalistipalkinto
 • Journalismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  2. 2

   HS selvitti: Yksi Turun puukotuksista epäilty haki monta kertaa oleskelulupaa Ruotsista siinä onnistumatta – kertoi asuneensa Marokossa kadulla ja joutuneensa raiskatuksi

  3. 3

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   Olympiastadionin remontissa löytyi lähes 30 vuotta sitten kadonnut lompakko – omistaja löytyi Facebookin kautta

  8. 8

   22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

  9. 9

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  10. 10

   Jehovan todistajille tulvii surunvalitteluja ulkomailta, nuori nainen jakoi esitteitä joutuessaan puukotetuksi – Turun uhreista kaksi makaa yhä hengityskoneessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  3. 3

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää