Valikko
Kulttuuri

HS:lle kaksi Bonnier-palkintoa: Laura Saarikoski on vuoden journalisti ja Katarina Baer teki vuoden kirjan

Rebekka Härkönen teki vuoden jutun ja Jani Halme vuoden journalistisen teon. Vuoden juttu -sarjassa oli ehdolla myös HS:n oikeustoimittajan Susanna Reinbothin ja rikostoimittaja Minna Passin jo aiemmin palkittu Aarnio-uutisointi.

HS:n journalistit saivat kaksi Bonnier-palkintoa Suuri journalistipalkinto -gaalassa Vanhalla ylioppilastalolla tiistai-iltana. Laura Saarikoski valittiin vuoden journalistiksi ja Katarina Baer teki vuoden kirjan.

Turun Sanomien Rebekka Härkönen teki vuoden jutun ja luova johtaja Jani Halme vuoden journalistisen teon.

Kukin palkinto on 7 500 euroa.

Laura Saarikoski on ollut Helsingin Sanomien Washingtonin-kirjeenvaihtaja vuodesta 2014. Sitä ennen Saarikoski työskenteli HS:n feature- ja -sunnuntaitoimituksen esimiehenä sekä politiikan toimittajana. Washingtonissa hän on ollut aiemmin HS:n vakituisena avustajana vuosina 1997–2001.

Saarikoski pitää palkintoa tunnustuksena kaikille ulkomaankirjeenvaihtajille, joiden työ on arvaamattomammaksi muuttuneessa maailmassa entistä tärkeämpää. Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin politiikka herättää Euroopassa paitsi kiinnostusta, myös pelkoa.

Saarikoski on tehnyt kovaa työtä ympäri Yhdysvaltoja. Viime vuonna hän etsi syitä Trump-ilmiön nousuun Meksikon rajaseudulta Appalakeille, Kaliforniaan, Keskilännen preerialle ja Queensin esikaupunkiin, jossa Yhdysvaltain presidentiksi lopulta noussut Donald Trump vietti lapsuutensa.

Saarikoski kirjoitti myös kirjan Trumpista yhdessä toimittaja Saska Saarikosken kanssa. Sen uusi laitos julkaistiin vaalitulosten selvittyä nimellä Trump – Yhdysvaltain presidentti (HS-kirjat 2016). Kirja on käännetty myös ruotsiksi.

Saarikoski on Trumpin hämmentävimpiäkin tempauksia raportoidessaan selkeä, hötkyilemätön ja analyyttinen. Tuomariston mukaan hän raportoi oivaltavasti niin asiantuntijoiden näkemyksistä kuin tavallisten amerikkalaisten tuntemuksista.

”Ulkomaisen toimittajan kannattaa pitää pää kylmänä ja katsoa sitä, mitä Trump tekee enemmän kuin sitä, mitä hän sanoo tai tviittaa. Hulluimmat tviitit on suunnattu ydinkannattajille ja välillä niiden tehtävä on viedä huomio pois siitä, mitä tapahtuu todella.”

Saarikosken mielestä Trumpin politiikkaa ymmärtääkseen on ymmärrettävä tosi-televisiota: presidentti haluaa pitää jatkuvasti yllä yleisön huomiota, kiinnostusta, ihailua ja pöyristystä. Samalla ministerit ja puolue yrittävät tehdä perinteisempää oikeistopolitiikkaa. Hallinnon sisällä on valtataisteluita esimerkiksi veroista, terveydenhoidosta ja ulkopolitiikasta, eikä voittaja ole vielä selvillä.

Saarikosken mielestä on liian aikaista sanoa, uhkaako Trump oikeasti demokratiaa. Demokratiaan ei kuulu se, että presidentti uhkailee tuomareita ja kutsuu toimittajia ”kansan vihollisiksi”. Toistaiseksi amerikkalaiset instituutiot ovat kuitenkin kestäneet: tuomioistuin kumosi Trumpin ensimmäisen matkustuskiellon, ja presidentti perui sen. Trumpin haukkumien liberaalien lehtien tilaajamäärät ovat vain kasvaneet.

Yhdysvaltain politiikka on heiluriliikettä. Myös Trumpin-vastaisesta liikkeestä on tulossa Yhdysvalloissa erittäin voimakas.

”Kannattaa myös muistaa, että suurelle osalle äänestäjistä Trumpin tosi-tv on vain viihdettä. Lopulta tavallisille amerikkalaisille tärkeitä asioita ovat omat työt, palkat ja turvallisuus. Niihin verrattuna esimerkiksi Trumpin suhde Venäjään on äänestäjille toisarvoinen, ellei julki tule jotain todella raskauttavaa.”

Katso videolta kuinka Laura Saarikoski kertoo työstään.


Ehdolle vuoden journalistiksi nousivat myös A-lehtien Eeva-lehden Pirjo Houni ja Aamulehden Tuomas Rimpiläinen.


HS:n Katarina Baer voitti Vuoden kirja -palkinnon He olivat natseja -kirjallaan (Teos). Voit lukea kirja-arvostelun voittoisasta teoksesta tästä linkistä.

HS:n lifestyle-toimituksen esimiehenä työskentelevän Baerin kirja etenee yksityisestä yleiseen ja pohtii, miten hänen omista isovanhemmistaan tuli natseja ja miten populisti Adolf Hitler saattoi mediaa syyttelemällä, kansalliseen alemmuudentunteeseen vetoamalla ja Saksan tekemistä taas suureksi lupailemalla päästä valtaan vanhassa kulttuurimaassa Saksassa.

”Imaiseeko ajan henki väkisin mukaansa, kun valikoidut totuudet ja rajut propagandaviestit jylläävät tarkoitushakuisesti vuosikaudet?” tuomaristo pohtii ja ylistää perusteellisesti tutkittua, omakohtaisesti koettua ja kipeitä kysymyksiä nostavaa kirjaa.

Kirjan taustalla oli Baerin HS:n sunnuntaisivuille vuonna 2013 tekemä juttu otsikolla Vaari oli natsi (voit lukea jutun tämän linkin takaa).

”Hassua, mutta kun lähdin kirjoittamaan kirjaa, en ajatellut henkilökohtaista ulottuvuutta”, Baer kertoo nyt.

”Pohdin, mitä isovanhempieni eli kahden innokkaan rivinatsin tarina voisi meille nykyihmisille opettaa. Kirjan henkilökohtaisuus upposi minuun vasta julkaisun jälkeen. Tajusin, kuinka vajaa identiteettini oli ollut ennen kuin nyt tutustuin isovanhempieni vaiettuun menneisyyteen.”

Baer on työskennellyt Helsingin Sanomissa 19 vuotta. Vuosina 2009–2013 hän toimi lehden Berliinin-kirjeenvaihtajana, ja sitä ennen hän työskenteli pitkään taloustoimituksessa. Hän on myös työskennellyt politiikantoimituksessa, Nyt-liitteessä, kotimaantoimituksessa ja featuretoimituksessa.

”Palkituksi tuleminen on tietysti valtava kunnia. Tulee nöyrä ja kiitollinen olo siitä, että kirja on antanut lukijoille jotain.”

Katso videolta kuinka Katarina Baer keskustelee suomalaisesta fasismista:


Kalle Kniivilä oli samassa sarjassa ehdolla kirjastaan Neuvostomaan lapset – Baltian venäläiset (Into) ja Kimmo Ohtonen kirjalla Karhu – voimaeläin (Docendo).

Turun Sanomien Rebekka Härkönen teki Vuoden jutun otsikolla Rajua kaltoinkohtelua Kupittaalla. Tuomariston mukaan juttukokonaisuus paljasti, kuinka potilaita oli Turun kaupungin psykiatrisilla osastoilla lääkitty tiedottomiksi, pakkoeristetty laittomasti, nöyryytetty, uhkailtu ja pahoinpidelty. Härkösen juttu on parantanut potilasturvallisuutta koko maassa.

Ehdolla sarjassa oli myös HS:n oikeustoimittajan Susanna Reinbothin ja rikostoimittaja Minna Passin Aarnio-uutisointi, josta he saivat jo 2013 tutkivan journalismin Lumilapio-palkinnon. He ovat tehneet myös tänä vuonna julkaistun Keisari Aarnio -kirjan, joka voi olla hyvin vahvoilla ehdokkaaksi Bonnierin Vuoden kirja -sarjaan ensi kerralla.

Katso videolta kuinka Susanna Reinboth ja Minna Passi kertovat työstään:


Kolmas sarjan ehdokas oli Iltalehden Tommi Parkkonen. Hän paljasti, että Suomen Tukholman lähetystössä arvostellaan suurlähettilästä alaisiin ja lähetystön vieraisiin kohdistuneesta seksuaalisesta häirinnästä.

Jani Halme sai Vuoden journalistinen teko -palkinnon Twitter-tilillään lokakuusta lähtien julkaisemallaan Kotimaan katsaus -videosarjalla. Viestintäyhtiön luova johtaja lukee videoilla ääneen uutisia suomalaisista paikallislehdistä. Tätä varten hänelle tulee 163 lehteä eli lähes kaikki Suomen paikallislehdet. Voit lukea Halmeen projektista lisää tästä HS-haastattelusta.

Ilta-Sanomien Miia Honkanen, Anna Nuutinen, Tatu Onkalo ja työryhmä olivat ehdolla tässä sarjassa valjastettuaan viikon ajaksi kaikki lehden kanavat Syyrian Aleppon pommitusten esiin nostamiseksi. Ylen Pertti Seppä ja työryhmä (Merja Windia, Pälvi Tammi, Petteri Löppönen, Monna Tervo, Jan Fredriksson, Margit Alasalmi ja Krista Taubert) olivat ehdolla Ylen Selkokielisistä uutisista. Niille riittää kysyntää, sillä Suomessa arvioidaan olevan puoli miljoonaa ihmistä, jotka tarvitsevat selkokieltä.

Tuomariston käsitys koko ehdokaskaartista löytyy tämän linkin takaa ja tuomariston kokoonpano tästä linkistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suuri journalistipalkinto
 • Journalismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  2. 2

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  3. 3

   Avanne toi Sauli Suomiselle viisi tuntia lisää vuorokauteen – ”Haaveilen edelleen normaalista ja kivuttomasta elämästä”

  4. 4

   Poliisi epäilee Uber Finlandia luvattomasta taksiliikenteen harjoittamisesta – maajohtaja Joel Järvisen omaisuutta saatetaan takavarikoida

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  7. 7

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäiden kotihoitajia uuvuttavat paheneva kiire ja entistä sairaammat asiakkaat

  8. 8

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  9. 9

   Liikaa mukavuutta, helppoutta, hauskuutta ja ärsykkeiden yltäkylläisyyttä – Oppimistulosten heikentyminen johtuu yleisen ilmapiirin muutoksesta

  10. 10

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  8. 8

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  9. 9

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  10. 10

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää