Valikko
Kulttuuri

29-vuotiaasta Ren Hangista puhuttiin nuoren polven Ai Weiweinä – mutta miksi hän halusi kuolla? Kiinalaiskuvaaja teki itsemurhan vain viikko Tukholman-näyttelynsä avajaisten jälkeen

Kansainväliseen maineeseen ponnahtaneen Ren Hangin näyttely Tukholman Fotografiskassa on hassu, seksikäs ja traaginen. Kesken kaiken se muuttui muistonäyttelyksi.

Valokuvaaja Ren Hangin Tukholman-näyttelyn juliste näyttää ohimennen katsottuna horisonttiin jatkuvalta kukkulamaisemalta, tai jonkinlaiselta oudolta avaruusvuoristolta. Lähempi tarkistelu paljastaa, että kukkulat ovat paljaita pyllyjä.

Kyllä se vähän naurattaa.


Mutta Renin kuvissa suhde alastomuuteen on niin luonteva, että paljaat raajat abstrahoituvat pian sommitelmien osiksi.

Fotografiskassa on alastomia kehoja pilvenpiirtäjän harjakatolla, alastomia kehoja kylpyammeessa karppien kanssa, alastomia kehoja laiturin kaiteilla; pinoissa, riveissä ja symmetrisissä asetelmissa. Asetelmat ovat usein koomisia ja trompe l’œil -henkisiä, kuin nykykiinalaisia versioita Arno Rafael Minkkisen valokuvien ihmisveistoksista.

Mallit näyttävät andro­gyyneiltä ja alas­tomuudestaan huoli­matta kilteiltä. Salama on muo­dikkaan jyrkkä ja suora, kuin muoti­kuvaajien pokkari­kameroista.

Renin eksotiikka ja estetiikka ovat vedonneetkin muun muassa muotitaloihin, jotka ovat käyttäneet häntä kuvauksissaan. Renin teoksia on myös ollut esillä yli 20 yksityisnäyttelyssä ja 70 ryhmänäyttelyssä ympäri maailmaa.

Renin
kuvat näyttävät Maon jälkeisessä Kiinassa kasvaneita, pari-kolmekymppisiä nuoria. He poikkeavat vanhemmistaan lähes kaikessa: he eivät ole läpikäyneet kulttuurivallankumousta, he ovat eläneet häkellyttävän voimakasta talouskasvun kautta, moni heistä identifioituu erilaisiin alakulttuureihin, ja internet on erottamaton osa heidän elämäänsä. Usein myös heidän arvonsa eroavat vanhemman sukupolven ja valtaapitävien arvoista.

Kiinassa alastomuutta pidetään nimittäin epäsopivana, ja alastonkuvat joutuvat usein sensorin hyppysiin. Myös Ren ja hänen mallinsa ovat monesti saaneet ulkokuvauksissaan juosta poliisia karkuun. Vaikka Renin taide ei ole samalla tavalla aktiivisesti poliittista kuin Ai Weiwein, viranomaisten reaktiot ovat tehneet Renistä eräänlaisen nuoren polven Ai Weiwein.


Ren itse ei ole suostunut vetämään harteilleen minkäänlaista marttyyrinviittaa. Fotografiskan näyttelyn avajaisissa helmikuussa Dagens Nyheterin toimittaja kyseli häneltä, miten viranomaisten reaktiot vaikuttavat hänen työskentelyynsä.

”En ajattele sitä, ei se kiinnosta minua”, Ren vastasi.


Toimittaja ei antanut periksi vaan kyseli tämän kuvien merkityksestä. Kuvilla ei ole mitään merkitystä, Ren vastasi. Renin mukaan monet yrittävät saada hänet sanomaan, että hänen kuvansa ovat poliittisia.

”Poliisi on tullut monta kertaa ja halunnut pysäyttää työskentelyni, mutta niin tapahtuu yhtä usein Kiinassa kuin New Yorkissa tai Euroopassa”, hän sanoo.

Runsaan viikon kuluttua haastattelusta kansainvälinen media kertoi Ren Hangin kuolleen, vain 29-vuotiaana. Ren oli kärsinyt pitkään masennuksesta. 24. helmikuuta hän oli heittäytynyt pekingiläisen pilvenpiirtäjän katolta.

”Joka vuosi minulla on sama toive: kuolla varhain”, Ren oli kirjoittanut tammikuussa kiinalaiselle Sina Weibo -somesivustolle, kertoo The New York Times. ”Toivon, että se tapahtuu tänä vuonna.”

Fotografiskassa taiteilijan kuolemasta kertoo pieni lappu korokkeella, Renin muotokuvan ja kuivuneen valkoisen ruusun rinnalla.

Renin kuolemaa kommentoi myös Ai Weiwei. Muistosanoissaan Ai sanoi Renin edustavan Kiinassa niin sanottua ”uutta valokuvausta”, joka on samalla runollista ja pinnallista.

Ain mukaan Renin teokset ”tulkitsivat seksiä kiinalaisella tavalla, joka sisälsi tunteen menetyksestä ja surusta”. ”Kiinalaisessa kirjallisuudessa ja runoudessa seksissä on kyse jostain mahdottomasta. Se on hyvin erilaista kuin lännessä. Se on seksikkäämpää”, Ai sanoi Time-lehdelle.

Usein taiteilijan kuoltua hänen teoksistaan muistetaan vain muutama edustava otos. Vähän vähemmän salonkikelpoiset aiheet siivotaan helposti muistokirjoituksista.

Siinä mielessä Fotografiskan näyttely oli alun alkaenkin sopiva muistonäyttely: vaikka jotkut kuvat ovat hiukan tuhmia, kokonaisuutena se on todella sisäsiisti. Kuvavalikoima saa myös Kiinan viranomaiset vaikuttamaan huvittavalla tavalla pikkumaisilta. Jos nuorimies haluaa kavuta alastomana puuhun, kai siitä saa ottaa kuvan?

Mutta Ai Weiwei puhuu seksistä. Sitä ei Fotografiskassa näy.

Toinen puoli Renin tuotannosta selviää avaamalla Taschen-kustantamon kirjan, jota myydään Fotografiskan kaupassa. Siinä monenlaiset sukuelimet ovat reippaasti taiteen palveluksessa – ihan vain rennosti esillä tai sitten osana Renin rakentamia sommitelmia. Pornografia on ollut Kiinassa kiellettyä vuodesta 1949, eikä Kiinan viranomaisten reaktio ole kuvamateriaaliin nähden mitenkään käsittämätön.

Useimmissa kuvissa esiintyvät Renin ystävät, joita Ren oli kuvannut jo kymmenen vuoden ajan. Kun Ren muutti Pekingiin 17-vuotiaana opiskelemaan mainosalaa, hän asui soluasunnossa, jossa kämppiksiin törmäsi myös alasti.

”Se oli luonnollinen ja helppo aihe, koska kuvasin muutenkin kaikkea”, Ren sanoi haastattelussa 2014.

Dagens Nyheterille Ren kertoi uskovansa, että kavereiden mielestä kuvaukset ovat hauskoja, vähän kuin juhlat tai jonkinlainen leikki.

Fotografiskan kuraattoriryhmään kuuluva Pauline Benthede kertoo, että Tukholman-näyttelyn teosvalikoima oli kuraattorien ehdottama ja Renin itsensä hyväksymä.

”Ren Hang tunnetaan paremmin rohkeista aiheista mutta halusimme tehdä tänne jotain runollisempaa”, Benthede sanoo.

Toki Benthede myös myöntää, että tällaisena näyttely on yleisölle helpompi sulatettava.

Mutta ajatus muistonäyttelystä ei käynyt Fotografiskan väellä mielessäkään. Renin kuolema oli järkytys myös heille. Ren oli kääntäjänsä kanssa Tukholmassa viikon verran ja vaikutti lämpimältä ja hauskalta mieheltä, Benthede kertoo.

Mutta kun Svenska Dagbladetin toimittaja kysyi häneltä seuraavasta projektista, Ren vastasi että se on pysytellä elossa.

Blogissaan Ren oli kirjoittanut masennuksestaan vuosien ajan.

”Elämä todella on / kallisarvoinen lahja / mutta joskus tuntuu / että se on lähetetty väärälle ihmiselle”, kuuluu vapaasti suomennettuna yksi hänen runoistaan.

Ren Hang Tukholman Fotografiskassa 2.4. saakka.

Kuka?

Ren Hang


 Syntyi vuonna 1987 Chang Chunissa koillis-Kiinassa.

 Kuoli Pekingissä 24. helmikuuta.

 Tunnetaan avoimen seksuaalisista, surrealistisista valokuvistaan.

 Renin teoksia ollut esillä yli 20 yksityisnäyttelyssä ja 70 ryhmänäyttelyssä ympäri maailmaa.

 Viime vuosina teki yhteistyötä kansainvälisten muotilehtien ja Guccin kaltaisten muotimerkkien kanssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Valokuvat
 • Taide
 • Näyttelyt
 • Kiina
 • Tukholma
Kulttuurin uutiskirje

Kerran viikossa saapuva HS:n kulttuuriuutiskirje kokoaa yhteen sähköpostiin parhaat kulttuurijutut viikon varrelta sekä viikonlopun kiinnostavimmat kulttuuritärpit.

Uutiskirje on ilmainen.

Katso esimerkki uutiskirjeestä tästä.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  2. 2

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  3. 3

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  4. 4

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  5. 5

   Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

  6. 6

   Cheekin ja Elastisen mahtipontinen areenashow potki räntävapun unholaan

  7. 7

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  8. 8

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  9. 9

   Lempi, parinhaku ja taiat kuuluivat satojen vuosien takaiseen vappuun – ”Nuoriso juoksenteli pakanallisen hekuman vallassa”

  10. 10

   Sisäfileetä, isoja kukkakimppuja ja firman bileitä – HS soitti 15 yritykseen ja selvitti, miten nousukausi niissä näkyy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  3. 3

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  4. 4

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  5. 5

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  6. 6

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  7. 7

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  8. 8

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  9. 9

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  10. 10

   Ihminen syttyi palamaan Kampin kauppakeskuksen vessassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  3. 3

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää