Valikko
Kulttuuri

29-vuotiaasta Ren Hangista puhuttiin nuoren polven Ai Weiweinä – mutta miksi hän halusi kuolla? Kiinalaiskuvaaja teki itsemurhan vain viikko Tukholman-näyttelynsä avajaisten jälkeen

Kansainväliseen maineeseen ponnahtaneen Ren Hangin näyttely Tukholman Fotografiskassa on hassu, seksikäs ja traaginen. Kesken kaiken se muuttui muistonäyttelyksi.

Valokuvaaja Ren Hangin Tukholman-näyttelyn juliste näyttää ohimennen katsottuna horisonttiin jatkuvalta kukkulamaisemalta, tai jonkinlaiselta oudolta avaruusvuoristolta. Lähempi tarkistelu paljastaa, että kukkulat ovat paljaita pyllyjä.

Kyllä se vähän naurattaa.


Mutta Renin kuvissa suhde alastomuuteen on niin luonteva, että paljaat raajat abstrahoituvat pian sommitelmien osiksi.

Fotografiskassa on alastomia kehoja pilvenpiirtäjän harjakatolla, alastomia kehoja kylpyammeessa karppien kanssa, alastomia kehoja laiturin kaiteilla; pinoissa, riveissä ja symmetrisissä asetelmissa. Asetelmat ovat usein koomisia ja trompe l’œil -henkisiä, kuin nykykiinalaisia versioita Arno Rafael Minkkisen valokuvien ihmisveistoksista.

Mallit näyttävät andro­gyyneiltä ja alas­tomuudestaan huoli­matta kilteiltä. Salama on muo­dikkaan jyrkkä ja suora, kuin muoti­kuvaajien pokkari­kameroista.

Renin eksotiikka ja estetiikka ovat vedonneetkin muun muassa muotitaloihin, jotka ovat käyttäneet häntä kuvauksissaan. Renin teoksia on myös ollut esillä yli 20 yksityisnäyttelyssä ja 70 ryhmänäyttelyssä ympäri maailmaa.

Renin
kuvat näyttävät Maon jälkeisessä Kiinassa kasvaneita, pari-kolmekymppisiä nuoria. He poikkeavat vanhemmistaan lähes kaikessa: he eivät ole läpikäyneet kulttuurivallankumousta, he ovat eläneet häkellyttävän voimakasta talouskasvun kautta, moni heistä identifioituu erilaisiin alakulttuureihin, ja internet on erottamaton osa heidän elämäänsä. Usein myös heidän arvonsa eroavat vanhemman sukupolven ja valtaapitävien arvoista.

Kiinassa alastomuutta pidetään nimittäin epäsopivana, ja alastonkuvat joutuvat usein sensorin hyppysiin. Myös Ren ja hänen mallinsa ovat monesti saaneet ulkokuvauksissaan juosta poliisia karkuun. Vaikka Renin taide ei ole samalla tavalla aktiivisesti poliittista kuin Ai Weiwein, viranomaisten reaktiot ovat tehneet Renistä eräänlaisen nuoren polven Ai Weiwein.


Ren itse ei ole suostunut vetämään harteilleen minkäänlaista marttyyrinviittaa. Fotografiskan näyttelyn avajaisissa helmikuussa Dagens Nyheterin toimittaja kyseli häneltä, miten viranomaisten reaktiot vaikuttavat hänen työskentelyynsä.

”En ajattele sitä, ei se kiinnosta minua”, Ren vastasi.


Toimittaja ei antanut periksi vaan kyseli tämän kuvien merkityksestä. Kuvilla ei ole mitään merkitystä, Ren vastasi. Renin mukaan monet yrittävät saada hänet sanomaan, että hänen kuvansa ovat poliittisia.

”Poliisi on tullut monta kertaa ja halunnut pysäyttää työskentelyni, mutta niin tapahtuu yhtä usein Kiinassa kuin New Yorkissa tai Euroopassa”, hän sanoo.

Runsaan viikon kuluttua haastattelusta kansainvälinen media kertoi Ren Hangin kuolleen, vain 29-vuotiaana. Ren oli kärsinyt pitkään masennuksesta. 24. helmikuuta hän oli heittäytynyt pekingiläisen pilvenpiirtäjän katolta.

”Joka vuosi minulla on sama toive: kuolla varhain”, Ren oli kirjoittanut tammikuussa kiinalaiselle Sina Weibo -somesivustolle, kertoo The New York Times. ”Toivon, että se tapahtuu tänä vuonna.”

Fotografiskassa taiteilijan kuolemasta kertoo pieni lappu korokkeella, Renin muotokuvan ja kuivuneen valkoisen ruusun rinnalla.

Renin kuolemaa kommentoi myös Ai Weiwei. Muistosanoissaan Ai sanoi Renin edustavan Kiinassa niin sanottua ”uutta valokuvausta”, joka on samalla runollista ja pinnallista.

Ain mukaan Renin teokset ”tulkitsivat seksiä kiinalaisella tavalla, joka sisälsi tunteen menetyksestä ja surusta”. ”Kiinalaisessa kirjallisuudessa ja runoudessa seksissä on kyse jostain mahdottomasta. Se on hyvin erilaista kuin lännessä. Se on seksikkäämpää”, Ai sanoi Time-lehdelle.

Usein taiteilijan kuoltua hänen teoksistaan muistetaan vain muutama edustava otos. Vähän vähemmän salonkikelpoiset aiheet siivotaan helposti muistokirjoituksista.

Siinä mielessä Fotografiskan näyttely oli alun alkaenkin sopiva muistonäyttely: vaikka jotkut kuvat ovat hiukan tuhmia, kokonaisuutena se on todella sisäsiisti. Kuvavalikoima saa myös Kiinan viranomaiset vaikuttamaan huvittavalla tavalla pikkumaisilta. Jos nuorimies haluaa kavuta alastomana puuhun, kai siitä saa ottaa kuvan?

Mutta Ai Weiwei puhuu seksistä. Sitä ei Fotografiskassa näy.

Toinen puoli Renin tuotannosta selviää avaamalla Taschen-kustantamon kirjan, jota myydään Fotografiskan kaupassa. Siinä monenlaiset sukuelimet ovat reippaasti taiteen palveluksessa – ihan vain rennosti esillä tai sitten osana Renin rakentamia sommitelmia. Pornografia on ollut Kiinassa kiellettyä vuodesta 1949, eikä Kiinan viranomaisten reaktio ole kuvamateriaaliin nähden mitenkään käsittämätön.

Useimmissa kuvissa esiintyvät Renin ystävät, joita Ren oli kuvannut jo kymmenen vuoden ajan. Kun Ren muutti Pekingiin 17-vuotiaana opiskelemaan mainosalaa, hän asui soluasunnossa, jossa kämppiksiin törmäsi myös alasti.

”Se oli luonnollinen ja helppo aihe, koska kuvasin muutenkin kaikkea”, Ren sanoi haastattelussa 2014.

Dagens Nyheterille Ren kertoi uskovansa, että kavereiden mielestä kuvaukset ovat hauskoja, vähän kuin juhlat tai jonkinlainen leikki.

Fotografiskan kuraattoriryhmään kuuluva Pauline Benthede kertoo, että Tukholman-näyttelyn teosvalikoima oli kuraattorien ehdottama ja Renin itsensä hyväksymä.

”Ren Hang tunnetaan paremmin rohkeista aiheista mutta halusimme tehdä tänne jotain runollisempaa”, Benthede sanoo.

Toki Benthede myös myöntää, että tällaisena näyttely on yleisölle helpompi sulatettava.

Mutta ajatus muistonäyttelystä ei käynyt Fotografiskan väellä mielessäkään. Renin kuolema oli järkytys myös heille. Ren oli kääntäjänsä kanssa Tukholmassa viikon verran ja vaikutti lämpimältä ja hauskalta mieheltä, Benthede kertoo.

Mutta kun Svenska Dagbladetin toimittaja kysyi häneltä seuraavasta projektista, Ren vastasi että se on pysytellä elossa.

Blogissaan Ren oli kirjoittanut masennuksestaan vuosien ajan.

”Elämä todella on / kallisarvoinen lahja / mutta joskus tuntuu / että se on lähetetty väärälle ihmiselle”, kuuluu vapaasti suomennettuna yksi hänen runoistaan.

Ren Hang Tukholman Fotografiskassa 2.4. saakka.

Kuka?

Ren Hang


 Syntyi vuonna 1987 Chang Chunissa koillis-Kiinassa.

 Kuoli Pekingissä 24. helmikuuta.

 Tunnetaan avoimen seksuaalisista, surrealistisista valokuvistaan.

 Renin teoksia ollut esillä yli 20 yksityisnäyttelyssä ja 70 ryhmänäyttelyssä ympäri maailmaa.

 Viime vuosina teki yhteistyötä kansainvälisten muotilehtien ja Guccin kaltaisten muotimerkkien kanssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Valokuvat
 • Taide
 • Näyttelyt
 • Kiina
 • Tukholma

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  4. 4

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Ukrainaan ja Venäjään kohdistuu laaja kyberhyökkäys – kohteina Ukrainassa muun muassa Kiovan lentokenttä ja liikepankit ja Venäjällä energia- ja teräsyhtiöt

  7. 7

   Posti aikoo vaihtaa 2 300 työntekijän sopimukset ehdoiltaan edullisempiin – Pau uhkaa työtaistelulla ja syyttää Postia sopimusshoppailusta

  8. 8

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  9. 9

   Poliisi epäilee: Nuoret pahoinpitelivät iäkkään miehen työkalulla kauppakeskuksen hississä Espoossa

  10. 10

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  5. 5

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  9. 9

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  10. 10

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää