Valikko
Kulttuuri

29-vuotiaasta Ren Hangista puhuttiin nuoren polven Ai Weiweinä – mutta miksi hän halusi kuolla? Kiinalaiskuvaaja teki itsemurhan vain viikko Tukholman-näyttelynsä avajaisten jälkeen

Kansainväliseen maineeseen ponnahtaneen Ren Hangin näyttely Tukholman Fotografiskassa on hassu, seksikäs ja traaginen. Kesken kaiken se muuttui muistonäyttelyksi.

Valokuvaaja Ren Hangin Tukholman-näyttelyn juliste näyttää ohimennen katsottuna horisonttiin jatkuvalta kukkulamaisemalta, tai jonkinlaiselta oudolta avaruusvuoristolta. Lähempi tarkistelu paljastaa, että kukkulat ovat paljaita pyllyjä.

Kyllä se vähän naurattaa.


Mutta Renin kuvissa suhde alastomuuteen on niin luonteva, että paljaat raajat abstrahoituvat pian sommitelmien osiksi.

Fotografiskassa on alastomia kehoja pilvenpiirtäjän harjakatolla, alastomia kehoja kylpyammeessa karppien kanssa, alastomia kehoja laiturin kaiteilla; pinoissa, riveissä ja symmetrisissä asetelmissa. Asetelmat ovat usein koomisia ja trompe l’œil -henkisiä, kuin nykykiinalaisia versioita Arno Rafael Minkkisen valokuvien ihmisveistoksista.

Mallit näyttävät andro­gyyneiltä ja alas­tomuudestaan huoli­matta kilteiltä. Salama on muo­dikkaan jyrkkä ja suora, kuin muoti­kuvaajien pokkari­kameroista.

Renin eksotiikka ja estetiikka ovat vedonneetkin muun muassa muotitaloihin, jotka ovat käyttäneet häntä kuvauksissaan. Renin teoksia on myös ollut esillä yli 20 yksityisnäyttelyssä ja 70 ryhmänäyttelyssä ympäri maailmaa.

Renin
kuvat näyttävät Maon jälkeisessä Kiinassa kasvaneita, pari-kolmekymppisiä nuoria. He poikkeavat vanhemmistaan lähes kaikessa: he eivät ole läpikäyneet kulttuurivallankumousta, he ovat eläneet häkellyttävän voimakasta talouskasvun kautta, moni heistä identifioituu erilaisiin alakulttuureihin, ja internet on erottamaton osa heidän elämäänsä. Usein myös heidän arvonsa eroavat vanhemman sukupolven ja valtaapitävien arvoista.

Kiinassa alastomuutta pidetään nimittäin epäsopivana, ja alastonkuvat joutuvat usein sensorin hyppysiin. Myös Ren ja hänen mallinsa ovat monesti saaneet ulkokuvauksissaan juosta poliisia karkuun. Vaikka Renin taide ei ole samalla tavalla aktiivisesti poliittista kuin Ai Weiwein, viranomaisten reaktiot ovat tehneet Renistä eräänlaisen nuoren polven Ai Weiwein.


Ren itse ei ole suostunut vetämään harteilleen minkäänlaista marttyyrinviittaa. Fotografiskan näyttelyn avajaisissa helmikuussa Dagens Nyheterin toimittaja kyseli häneltä, miten viranomaisten reaktiot vaikuttavat hänen työskentelyynsä.

”En ajattele sitä, ei se kiinnosta minua”, Ren vastasi.


Toimittaja ei antanut periksi vaan kyseli tämän kuvien merkityksestä. Kuvilla ei ole mitään merkitystä, Ren vastasi. Renin mukaan monet yrittävät saada hänet sanomaan, että hänen kuvansa ovat poliittisia.

”Poliisi on tullut monta kertaa ja halunnut pysäyttää työskentelyni, mutta niin tapahtuu yhtä usein Kiinassa kuin New Yorkissa tai Euroopassa”, hän sanoo.

Runsaan viikon kuluttua haastattelusta kansainvälinen media kertoi Ren Hangin kuolleen, vain 29-vuotiaana. Ren oli kärsinyt pitkään masennuksesta. 24. helmikuuta hän oli heittäytynyt pekingiläisen pilvenpiirtäjän katolta.

”Joka vuosi minulla on sama toive: kuolla varhain”, Ren oli kirjoittanut tammikuussa kiinalaiselle Sina Weibo -somesivustolle, kertoo The New York Times. ”Toivon, että se tapahtuu tänä vuonna.”

Fotografiskassa taiteilijan kuolemasta kertoo pieni lappu korokkeella, Renin muotokuvan ja kuivuneen valkoisen ruusun rinnalla.

Renin kuolemaa kommentoi myös Ai Weiwei. Muistosanoissaan Ai sanoi Renin edustavan Kiinassa niin sanottua ”uutta valokuvausta”, joka on samalla runollista ja pinnallista.

Ain mukaan Renin teokset ”tulkitsivat seksiä kiinalaisella tavalla, joka sisälsi tunteen menetyksestä ja surusta”. ”Kiinalaisessa kirjallisuudessa ja runoudessa seksissä on kyse jostain mahdottomasta. Se on hyvin erilaista kuin lännessä. Se on seksikkäämpää”, Ai sanoi Time-lehdelle.

Usein taiteilijan kuoltua hänen teoksistaan muistetaan vain muutama edustava otos. Vähän vähemmän salonkikelpoiset aiheet siivotaan helposti muistokirjoituksista.

Siinä mielessä Fotografiskan näyttely oli alun alkaenkin sopiva muistonäyttely: vaikka jotkut kuvat ovat hiukan tuhmia, kokonaisuutena se on todella sisäsiisti. Kuvavalikoima saa myös Kiinan viranomaiset vaikuttamaan huvittavalla tavalla pikkumaisilta. Jos nuorimies haluaa kavuta alastomana puuhun, kai siitä saa ottaa kuvan?

Mutta Ai Weiwei puhuu seksistä. Sitä ei Fotografiskassa näy.

Toinen puoli Renin tuotannosta selviää avaamalla Taschen-kustantamon kirjan, jota myydään Fotografiskan kaupassa. Siinä monenlaiset sukuelimet ovat reippaasti taiteen palveluksessa – ihan vain rennosti esillä tai sitten osana Renin rakentamia sommitelmia. Pornografia on ollut Kiinassa kiellettyä vuodesta 1949, eikä Kiinan viranomaisten reaktio ole kuvamateriaaliin nähden mitenkään käsittämätön.

Useimmissa kuvissa esiintyvät Renin ystävät, joita Ren oli kuvannut jo kymmenen vuoden ajan. Kun Ren muutti Pekingiin 17-vuotiaana opiskelemaan mainosalaa, hän asui soluasunnossa, jossa kämppiksiin törmäsi myös alasti.

”Se oli luonnollinen ja helppo aihe, koska kuvasin muutenkin kaikkea”, Ren sanoi haastattelussa 2014.

Dagens Nyheterille Ren kertoi uskovansa, että kavereiden mielestä kuvaukset ovat hauskoja, vähän kuin juhlat tai jonkinlainen leikki.

Fotografiskan kuraattoriryhmään kuuluva Pauline Benthede kertoo, että Tukholman-näyttelyn teosvalikoima oli kuraattorien ehdottama ja Renin itsensä hyväksymä.

”Ren Hang tunnetaan paremmin rohkeista aiheista mutta halusimme tehdä tänne jotain runollisempaa”, Benthede sanoo.

Toki Benthede myös myöntää, että tällaisena näyttely on yleisölle helpompi sulatettava.

Mutta ajatus muistonäyttelystä ei käynyt Fotografiskan väellä mielessäkään. Renin kuolema oli järkytys myös heille. Ren oli kääntäjänsä kanssa Tukholmassa viikon verran ja vaikutti lämpimältä ja hauskalta mieheltä, Benthede kertoo.

Mutta kun Svenska Dagbladetin toimittaja kysyi häneltä seuraavasta projektista, Ren vastasi että se on pysytellä elossa.

Blogissaan Ren oli kirjoittanut masennuksestaan vuosien ajan.

”Elämä todella on / kallisarvoinen lahja / mutta joskus tuntuu / että se on lähetetty väärälle ihmiselle”, kuuluu vapaasti suomennettuna yksi hänen runoistaan.

Ren Hang Tukholman Fotografiskassa 2.4. saakka.

Kuka?

Ren Hang


 Syntyi vuonna 1987 Chang Chunissa koillis-Kiinassa.

 Kuoli Pekingissä 24. helmikuuta.

 Tunnetaan avoimen seksuaalisista, surrealistisista valokuvistaan.

 Renin teoksia ollut esillä yli 20 yksityisnäyttelyssä ja 70 ryhmänäyttelyssä ympäri maailmaa.

 Viime vuosina teki yhteistyötä kansainvälisten muotilehtien ja Guccin kaltaisten muotimerkkien kanssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Valokuvat
 • Taide
 • Näyttelyt
 • Kiina
 • Tukholma

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  4. 4

   Suurpalo Jumbon lähellä Vantaalla – savu haittaa Tuusulanväylän liikennettä

  5. 5

   Murrosiän aivomyrsky opettaa teiniä luomaan ihmissuhteita ja erottamaan todelliset ystävät muista

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Työaikoihin pitää saada lisää joustavuutta

  8. 8

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  9. 9

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  10. 10

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää