Valikko
Kulttuuri

Kymmenien miljoonien lahjoitukset humanismin pelastamiseen syntyivät vuosikymmenten säästämisellä – sukulaisprofessorit jakoivat asunnon ja tarkan elämäntavan

Maineikkaat professorit olivat sukua vaan eivät pari. Heidän perheitään olivat akatemia ja yliopisto. Testamenteissaan he antoivat tutkimukselle koko säästäväisyyteen perustuvan omaisuutensa, lähes 30 miljoonaa euroa.

Akateemisen maailman kuuluisin anekdootti kertoo, miten Suomen historian professori Eino Jutikkala (1907–2006) meni Merikadun valtavan arvoasunnon myyntinäyttöön joskus 1960-luvulla, piti suurista valoisista saleista ja päätti ostaa.

Se ilahdutti välittäjää – joka kuitenkin kysyi, miten herran järjestelyt onnistuvat pankin kanssa?

”Sopiiko, että otan rahat säästötililtäni”, Jutikkala vastasi.

Kaupat tuli.

Tiistaina saapui tieto, että kyseisen, osoitteessa Merikatu 3 sijaitsevan asunnon myyntivoitot päätyivät Helsingin yliopistolle käytettäväksi ranskan kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin tutkimuksen edistämiseen. Jutikkalan ohella Merikadun huoneistossa vuosikymmenet asunut kirjallisuustieteen professori Maija Lehtonen (1924–2015) lahjoitti testamentissaan koko omaisuutensa Helsingin yliopistolle humanistiseen tutkimukseen, yli neljä miljoonaa euroa.

Kyseessä oli Helsingin yliopiston historian kaikkien aikojen suurin yksittäinen kertalahjoitus.

Kymmenen vuotta aikaisemmin akateemikko Eino Jutikkala lahjoitti omassa testamentissaan peräti 22 miljoonaa euroa Suomalaiselle Tiedeakatemialle, niin ikään humanistiseen tutkimukseen.

”Jutikkala lahjoitti koko omaisuutensa Tiedeakatemialle lukuun ottamatta Merikadun asuntoa, koska Lehtonen asui vielä siellä”, Jutikkalan elämäkerturi Keijo K. Kulha kertoo.

Jutikkala oli Lehtosen eno. Omia perheitä kummallakaan ei ollut.

”Merikadun asunnossa Einolla ja Maijalla oli omat huoneistot vierekkäin”, Kulha luonnehtii.

Monet vuodet Merikadun huoneistossa asui myös Maija Lehtosen iäkäs äiti.

Kun Kulhan teos Jutikkala – tinkimätön akateemikko valmistui vuonna 2006, Einon puolella ”otettiin pikarista sormustimellisen verran sherryä”, Kulha muistelee.

Jutikkala, 99, osallistui elämäkerran julkistamistilaisuuteen. Historian ja taloushistorian tutkimuksen merkkimies kuoli joulun alla 2006.

Historiasta puheen ollen: sodan jälkeen Merikadun alkupään talot olivat valvontakomission hallussa.

”Väitetään, että itse Andrei Zhdanov asui nurkkatalossa”, Kulha kertoo.

Parikymmentä vuotta myöhemmin naapuritaloon muuttivat Jutikkala ja Lehtonen, sukulaiset, jotka eivät olleet pariskunta ja joista tuli viisikymmentä vuotta myöhemmin humanistisen tutkimuksen hengenpelastajia.

Helsingissä syntyneen Maija Lehtosen isä oli kirjallisuuden­historian professori J. V. Lehtonen. Rakkaus ranskalaiseen kulttuuriin syntyi jo varhain.

Uraauurtavaa työtä Lehtonen teki lasten- ja nuortenkirjallisuuden tutkimuksessa. Kiinnostus siihen oli osaltaan perintöä hänen lapsuudenkotinsa yhteyksistä kirjailijapari Otto Manniseen ja Anni Swaniin.

Vuodet 1975–90 Helsingin yliopiston yleisen kirjallisuustieteen professuuria hoitanut Lehtonen oli vanhanaikaisen akateemisuuden läpitunkema, muodollinen ja äänekkäimpien opiskelijoidensa edessä ehkä hieman arka mutta aina tyylikäs.

Ainakin vielä 70-luvulla säästäminen kuului akateemisissa piireissä elämäntapaan. Yhdet tekivät sitä viisaammin kuin toiset. Jopa opiskelijat saattoivat sijoittaa valtion obligaatioihin.

Myös laitoksen henkilökunnan kutsuminen kotiin alkuillan kahvituokiolle kuului tapoihin. Lehtosen salongissa keskusteltiin sävyisästi.

Kun salin pariovien takaa kuului hieman kolinaa, emäntä hymähti vienosti: ”Se on vain Eino.”

Eino Jutikkala syntyi Sääksmäellä Jutikkalan kartanoon. Perinnönjaossa kartanon sai vanhin poika.

”Eino sai opit”, Keijo K. Kulha kertoo. ”Hänet lähetettiin opintielle.”

Rahaa poika ei välttämättä saanut mukaansa. Mutta ei hänen opiskelijana täytynyt ottaa velkaakaan, mikä oli sinänsä jo oiva lähtökohta.

Jutikkala vaurastui säästämällä.

”Olennaista on se, että hän osti koko ajan osakkeita, eikä myynyt mitään”, Kulha luonnehtii.

Valtaosa Jutikkalan omaisuudesta koostui pörssiosakkeista. Hän omisti Nestettä ja muita tunnettuja isoja yhtiöitä.

”Jutikkala oli nuuka poikamies, joka professorin palkasta säästi aina pientä ylijäämää sijoitettavaksi”, Suomen ja Pohjoismaiden historian professori Markku Kuisma sanoo. ”Hän eli niin vanhaksi, että kyllä siinä ehtii. Hän ei polttanut eikä juonut, ei rällännyt eikä remunnut.”

Professorien keskipalkka on nykyisin noin 6 600 euroa eli jossain toimistopäällikön tai everstin tienoilla. Se on sinänsä paljon, mutta hupenee kyllä, jos on iso perhe ja asuntolaina.

”Vaan jos on poikamies, tunnetusti erittäin pihi ja viimeiset 70 vuotta harrastaa sivuun laittamista, vaikkapa aina noin 40–50 000 euron verran, niin kasvaahan se miljooniksi”, Kuisma laskeskelee.

Jutikkalalla ei ollut autoa. Hän kulki julkisissa, ellei kävellen päässyt. Ja jos joutui taksiporukkaan, hän oli sen verran tarkka maksuasioissa, että muita hymyilytti.

Lehtosen miljoonista jaettaan vuosittain noin 150 000 euroa. Näillä näkymin ensimmäiset apurahat ­myönnetään ensi syksynä.

Jutikkalan säästömiljoonia on jaettu jo kymmenisen vuotta – ”tieteen parhaaksi, yhteiskunnan hyväksi”, kuten Suomalaisen Tiedeakatemian pääsihteeri Pekka Aula muotoilee.

Heti käy selväksi, että jääkiekkoilija Timo Jutila ei ole maamme tärkein ”Juti”, akateemikko Jutikkala on.

”Kuten testamenteissa usein tehdään, myös Jutikkala ohjeisti tarkoin varojensa käytön”, Aula kertoo. ”Jaamme useita satoja tuhansia euroja vuodessa apurahoina humanististen tieteiden väitöskirjojen valmisteluun.”

Jutikkalan hengen mukaista on myös se, että hänen nimikkorahastonsa ei ainoastaan hupene vaan myös karttuu.

”Varat on sijoitettu pääasiassa osakkeisiin”, Aula sanoo. ”Haemme hyvää mutta vakaata, pieniriskistä tuottoa.”

Matemaattis-luonnontieteellisen tutkimuksen tuki perustuu Tiedeakatemiassa paljolti Vilho, Yrjö ja Kalle Väisälän rahaston varaan. Humanistisella puolella sama asema on Jutikkalan rahastolla.

”Ilman Jutikkalaa merkittävä määrä hyviä väitöskirjoja jäisi tekemättä”, Aula summaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsingin yliopisto
 • Suomen Akatemia
 • Testamentti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  4. 4

   Sipilä, Orpo ja Terho eivät marssi Pridessa – pääministeri avaa samaan aikaan jousiammuntakisat

  5. 5

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  6. 6

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  7. 7

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  8. 8

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  9. 9

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  10. 10

   600 kerrostalossa Britanniassa voi olla samanlaista helposti syttyvää päällystettä kuin Lontoossa palaneessa tornissa – ”Emme voi vaatia ihmisiä asumaan turvattomissa taloissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  5. 5

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  6. 6

   Suomen profiili on vahvistunut Isisin propagandassa, ”kalifaattiin” houkutellaan aiempaa enemmän naisia – näin järjestön ulkomaalaisille suunnattu viestintä on muuttunut

  7. 7

   Törkeä lahjusrikos vei vankilaan: Vantaan entiselle kaupunginjohtajalle Jukka Peltomäelle 2,5 vuoden ehdoton tuomio

  8. 8

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  9. 9

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  10. 10

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää