Valikko
Kulttuuri    |   Elokuva-arvostelu

Matthew McConaughey tekee hienon roolityön teemaltaan häilyvässä Gold-elokuvassa

Kultalöytö aiheuttaa säpinää Stephen Gaghanin uutuusohjauksessa.

Draama

Gold. Ohjaus Stephen Gaghan, pääosissa Matthew McConaughey, Edgar Ramirez, Bryce Dallas Howard, Corey Stoll. 121 min, K12 ★★★

Tässä on taas yksi ”tositapahtumien inspiroima” elokuva, mikä tarkoittaa, ettei siinä ole paljonkaan totta. Elokuvan pohjana on niin sanottu Bre-X -kaivosskandaali vuodelta 1993, jolloin Indonesiasta väitettiin löytyneen valtava kultaesiintymä.

Gold-elokuvassa henkilöt ovat kuitenkin fiktiivisiä ja tapahtumiakin reilusti muutettu.

Kenny Wells (Matthew McConaughey) on kiville pudonnut vanhan kaivossuvun vesa. Kaikki on pielessä, mutta sitten Kenny näkee unen suuresta kultasuonesta Indonesiassa. Hän ottaa yhteyttä geologi Mike Acostaan (Edgar Ramirez), ja yhdessä miehet suuntaavat Indonesian viidakkoon kultajahtiin. Eletään vuotta 1988.

Kennyn ja Miken touhuista seuraa melkoinen köyhtymisen, äkkirikastumisen, petosten ja syytteiden karnevaali, jossa vastakkain tuntuvat olevan periaatteistaan kiinni pitävä pienyrittäjä ja kasvoton suurpääoma. Vai onko sittenkään ihan niin?

Gold on käsikirjoittajana paremmin tunnetun Stephen Gaghanin kolmas pitkä ohjaustyö. Edellinen oli amerikkalaisten öljykähmintöjä Lähi-idässä ruotinut Syriana (2005). Sen ongelma oli fokuksen epätäsmällisyys, ja samaa vikaa on Goldissa.

Goldista on vaikea sanoa, kritisoiko Gaghan kapitalismin houkutuksia ja korruptiota, jossa liike-elämä ja kansainvälinen politiikka lojuvat samoissa lakanoissa, vai idealisoiko hän ruohonjuuritason lannistumatonta yrittäjähenkeä, jolle pienet kepuloinnitkin ovat sallittuja.

Jälkimmäinen kuvio tuo mieleen meillä jokin aika sitten ensi-iltansa saaneen The Founder -elokuvan, jossa elokuvan tekijöiden suhde päähenkilöön oli hieman samanlainen.

Kumpaakin elokuvaa voisi hieman ilkeästikin pitää trumpmaisina elokuvina ennen Donald Trumpin valintaa presidentiksi.

Teeman painopisteen häilyvyys rasittaa Goldia, mutta Matthew McConaugheylle se on taas uusi voitto. Palattuaan romanttisista komedioista vakavampiin rooleihin McConaughey on tehnyt monta hienoa roolityötä monissa hyvissä elokuvissa sekä True Detective -televisiosarjassa.

Kaljuuntuvan, alkoholisoituneen ja tavoiltaan karkeahkon moottoriturpa Kenny Wellsin roolin voisi helposti vetää yli, mutta McConaughey tasapainoilee taitavasti rajalla. Yhtä hyvä on Bryce Dallas Howard Kennyn Kay-vaimona, joka ei halua mukaan isojen poikien peleihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Draama
 • Elokuva-arvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  5. 5

   ”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää” – Tutkimusten mukaan työpaikkasuhteet voivat lisätä työmotivaatiota

  6. 6

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  7. 7

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  8. 8

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  9. 9

   Soinin jälkeen perussuomalaisiin tulee sukupolvenvaihdos

  10. 10

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää