Valikko
Kulttuuri    |   Teatteriarvostelu

Kansallisteatterin pelkistetty Äidin rakkaus lepää intensiivisen roolityön varassa

Marko Järvikallaksen näytelmä äidin ja pojan symbioosista osuu katsojaan kipeästi.

Näytelmä

Äidin rakkaus, kantaesitys Kansallisteatterin Omapohjassa. Käsikirjoitus Marko Järvikallas, ohjaus Liisa Mustonen, lavastus ja pukusuunnittelu Paula Koivunen, valosuunnittelu Ilkka Niskanen, ääni­suunnittelu Maura Korhonen, videosuunnittelu Pyry Hyttinen, rooleissa Eero Aho, Kristiina Halttu ja Markus Järvenpää. ★★★

Avokämmenellä lyöty litsari jättää poskeen pitkäksi aikaa kihelmöivän kohdan. Samankaltainen aavesärky jää polttelemaan Kansallisteatterin Äidin rakkauden katsojaa.

Omapohjan pelkistetyllä näyttämöllä tehdään ruumiinavaus ja tapaustutkimus äidin (Kristiina Halttu) ja pojan (Markus Järvenpää) symbioottisesta suhteesta.

Sen enempää juonta paljastamatta kerrottakoon, että Marko Järvikallaksen kirjoittama näytelmä kulkee trillerin kaavalla, mutta on myös kolmiodraama. Draaman pelinappulaksi joutuu tietämättään äidin uusi mies­ystävä (Eero Aho).

Perheyksikön dynamiikasta Järvikallas on kirjoittanut aiemminkin, dystopian kulmasta, Teatteri Quo Vadiksen ohjelmistossa edelleen pyörivässä Evoluutiossa (2015).

Kun puhutaan äidin rakkaudesta, tavataan puhua rakkaudesta joka on pyyteetöntä ja puhdasta. Ehdotonta. Äidin rakkaus kysyy, missä kohtaa ehdoitta rakastaminen onkin rakkaudettomuutta, välinpitämättömyyttä. Se käsittelee äitiyden ja vanhemmuuden kipupisteitä. Sitä, missä kohtaa symbioosi pitäisi katkaista ja astua vastuunsa tuntevan aikuisen erillisyyteen.

Tematiikasta tulee mieleen vertailukohtia, esimerkiksi Lionel Shriverin kirjoittama ja elokuvaksikin vuonna 2011 tulkittu Poikani Kevin.

Pelkistetty ja tyylitelty esitys lepää intensiivisten roolisuoritusten varassa. Kristiina Halttu ja Markus Järvenpää näyttelevät yhteen samaan tyylilajiin. Äidin ja pojan suhteen jännitteinen historia elää merkitsevissä katseissa ja kesken jäävissä lauseissa.

Eero Aho tuo esitykseen tervetullutta koomista helpotusta joviaalina samettihousumiehenä. Aholle epätyypillisempi rooli tarjoaa nautittavia kohtauksia, esimerkiksi hupaisan hahmoterapiatuokion.

Toisiinsa jumittuneiden äidin ja pojan maailma on kuitenkin niin kylmä, kova ja ehdoton, että katsojana sitä huomaa torjuvansa loppuun asti.

Esityksen musiikkivalinnat kommentoivat henkilöiden tunnetiloja enemmän kuin Liisa Mustosen pelikentän ajoittain aika paljaaksi jättävä ohjaus.

Toki hahmonsa vain suhteessa toisiinsa määrittelevä näytelmäkään ei tarjoa ulospääsyä yksityisestä tilanteesta laajakulmaisempaan visioon, johonkin yleisemmälle tasolle kurottavaan analyysiin.

Esityksen jättämä aavesärky kertoo kuitenkin siitä, että johonkin on osuttu ja kipeästi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  8. 8

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  9. 9

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  10. 10

   Piiritetty itsemurhapommittaja räjäytti itsensä Mekassa, 11 loukkaantui – Pommittaja suunnitteli hyökkäystä Suurmoskeijaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää