Valikko
Kulttuuri    |   Näyttelyarvostelu

Taidetärppi sunnuntaille: Charlotta Östlund yhdistelee näyttelyssään hauraita kukkia virtuoosimaisesti

Taiteilijan veistokset näyttävät pelkiltä kuivatuilta kasveilta, mutta lähempi tarkastelu paljastaa luonnon sijaan jotain luonnotonta.

Kuvataide

Charlotta Östlund: Joutomaan säkeitä 2.4. saakka MUU Galleriassa (Lönnrotinkatu 33). Ti–pe 12–17, la–su 12–16.

Tekee mieli pidättää hengitystä, jotta terälehdillään tasapainoi­leva kukka ei kaadu. Charlotta Östlundin (s. 1973) hauraat kasviteokset saavat katsojan kokemaan olonsa norsuksi posliinikaupassa. Tuntuu, että aivastamalla saisi koko näyttelyn puhallettua kumoon.


Henkeä täytyy pidätellä enemmänkin, sillä Östlundin kasvit vaativat lähempää tarkastelua. Koiranputken kukat ovat kultaa, ja kielon juurissa kasvaa helmiä. Kuivattu pensas onkin monen kasvin hybridi, jonka Östlund on pikkutarkasti rakentanut työhuoneellaan.

Veistokset näyttävät pelkiltä kuivatuilta kasveilta, mutta lähempi tarkastelu paljastaa luonnon sijaan jotain luonnotonta.


Luonnon ja keinotekoisuuden raja on toistuva teema nykytaiteessa, mutta harva käsittelee aihetta yhtä suoraan kuin Östlund. Luonnon kuvaamisen sijaan hän rakentaa sitä konkreettisesti uudelleen. Pienikin kukka saattaa sisältää osia kuudesta eri kasvista.

Östlundin kyky yhdistellä kasvinosia on niin virtuoosimainen, että paikoin on mahdoton sanoa, mihin yksi kasvi loppuu ja toinen alkaa.

Teknisen taituruuden lisäksi Östlundin kasviassemblaasit kiehtovat runollisuudellaan. Ne konkretisoivat taiteen tapaa ­idealisoida luonto ja tuntuvat kysyvän, voiko ihminen kohdata luonnon moninaisuutta yrittämättä ottaa sitä haltuun tai muuttamatta sitä joksikin keinotekoiseksi.

Kolme kysymystä Charlotta Östlundille

1 Mikä kasvimateriaaleissa kiehtoo?

”Olen kiinnostunut käyttämään teoksissani jo olemassa olevia materiaaleja ja rakentamaan niistä jotain uutta. Kasvin­osiin liittyy paljon viestejä ja sisältöjä, ja kasvien kuvaamisella on pitkä traditio. Myös kasvien hauraus ja elinkaari kiinnostavat minua. Kasvien avulla voi käsitellä monimutkaisia elämään liittyviä kysymyksiä.”

2 Mihin näyttelyn nimi ”Joutomaan säkeitä” viittaa?

”Joutomaalla ei usein nähdä olevan arvoa, mutta minulle ne ovat materiaalipankkeja. Kerään tienpientareilta ja jättömailta kasveja ja kokoan niistä jotain, mitä ei löydä luonnosta. Näin pyrin luomaan kasveille uudenlaista arvoa. Toiveeni on, että teokseni auttavat katsojia näkemään ympärillään rikkautta – ei vain luontoon liittyvää vaan ylipäätään elämän monimutkaisuuteen liittyvää rikkautta.”

3 Voisiko teoksesi oikeasti aivastaa hajalle?

”Vaikea sanoa. Teokset on tuettu liimalla ja metallilangalla, mutta kyllä ne silti hauraita ovat. En ainakaan menisi kokeilemaan! Tähän mennessä töitäni ei ole mennyt näyttelyvaiheessa rikki. Täytyy koputtaa puuta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide
 • Näyttelyarvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  10. 10

   Natalie Portmanin tähdittämä Planetarium ei tiedä, mitä ideoillaan tekisi ja viisi tärppiä elokuvista, jotka kannattaa katsoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää