Valikko
Kulttuuri

Arvostettu kriitikko The Guardianille: Pohjoismaiset rikossarjat ovat surkastuneet laimeaksi ruuduntäytteeksi

Yhä suuremmiksi paisuvat tuotantokulut pakottavat hakemaan rahaa kansainvälisestä yhteistyöstä.

Television pohjoismaisilta rikosdraamasarjoilta kesti vain kuusi vuotta kuolla. Näin väittää The Guardian -lehden arvostettu teatterikriitikko Mark Lawson keskiviikkona ilmestyneessä artikkelissaan.

Lawsonin mukaan rakastettu trillerilaji on surkastunut laimeaksi ruuduntäytteeksi.

Syyn tuomioon hänelle antaa ruotsalais-ranskalais-englantilaisena yhteistyönä syntynyt Midnight Sun -sarja, jota alettiin esittää Britanniassa tällä viikolla. Lawsonin mukaan sarjan tarkoitus on tuoda esiin kiintoisimmat puolet sekä mannermaisesta että pohjoismaisesta todellisuudesta, mutta se juuttuu kaikkein kliseisimpiin – kuten jo sarjan nimestä voi päätellä: Keskiyön aurinko.

Samaan aikaan kun Eurooppa pirstaloituu poliittisesti yhä pahemmin, televisioyhtiöt tuottavat aina vaan innokkaammin sarjoja, joissa eri valtioiden poliisivoimat suorittavat yhdessä menestyksellisiä operaatioita, Lawson kirjoittaa.

Pohjoismaiset draamat ovat maailmalla edelleen hyvässä nosteessa, joten rikossarjoja tehdään aina vain enemmän, ja niiltä edellytetään yhä huolitellumpaa jälkeä.

”Samalla myös niiden tekeminen maksaa koko ajan enemmän, joten budjettien tähden kehitellään monikansallisia tuotantoja”, tv-tuottaja Roope Lehtinen huomauttaa.

Alan termi on europudding, eurovanukas.

”Termi tarkoittaa sitä, että rahaa hankitaan paikasta x ja paikasta y, ja sitten jollain syyllä sarjan tarinassa paikasta y kotoisin oleva poliisi tulee tutkimaan murhaa paikkaan x”, Lehtinen selittää. ”Tai jotain vastaavaa.”


Lawsonin äärimmäisin esimerkki saksalais-ranskalais-italialais-amerikkalainen Crossing Lines -sarja. The Guardianin kriitikon makuun nyt vain lennellään liikaa helikoptereilla ja pakotetaan hyvät näyttelijät puhumaan kehnosti kieliä, joita he eivät osaa.

”Dramatisoituva versioita fuusiokeittiöstä, jossa epätodennäköisiä ainesosia nakellaan yhteen”, Lawson summaa uusimmat yhteistuotannot.

Lehtinen uskoo, että eurovanukas kasvaa.

”Ihan varmasti tulee entistä enemmän monessa maassa rahoitettuja sarjoja, joissa on alusta asti mukana kansainvälinen elementti”, Lehtinen sanoo. ”Katsojan kannalta iso kysymys on se, miten sarjoja kehitetään ja luodaan.”

Esimerkiksi Sillassa kahden maan yhteys on todellinen. Monet matkustavat päivittäin töissä Kööpenhaminan ja Malmön väliä, miksipä eivät siis poliisitkin.

Lehtinen puhuu luontevasta yhteydestä eri paikkojen ja eri kansallisuuksiin kuuluvien henkilöiden välillä. Tarvitaan taidokkaita käsikirjoituksia

”Tuottajien pitää nostaa ideoiden ja konseptien tasoa entisestään”, Lehtinen sanoo. ”Draamasta on tullut isojen intohimojen kohde, mitä se ei vielä ollut 10–15 vuotta sitten. Kun koko tuotantokausia ahmitaan nyt kerralla, katsojien suhde sarjaan on paljon intensiivisempi kuin lineaaritelevision aikana.”

Niin sanotut high brow -katsojat haluavat sarjaviihteensä taiteena, sellaisena kuin elokuva taannoin oli.

Lawsonin mukaan yhdysvaltalaisen The Killing (alk. Forbrydelsen) -sarjan vaikutus brittiläiseen rikosdraamaan on ollut erittäin keskeinen.

”On vaikea uskoa, että sitä alettiin ensimmäisen kerran kuvata vain kuusi vuotta sitten”, Lawson kirjoittaa.

Suomessa The Killing on kerännyt katsojia Netflixissä nimellä Jälkiä jättämättä.

Sillan menestyksen myötä brittitelevisiossa uskallettiin näyttää muitakin pohjoismaisia sarjoja, joihin tarvittiin tekstitys, kuten tanskalainen Borgen (eli Vallan linnake) ja ruotsalainen Wallander.

”Kyseiset sarjat näyttävät vieraan kulttuurin sisältäpäin”, Lawson kiittelee.

Midnight Sunin ohella esimerkiksi Sillan ranskalais-englantilainen sovitus The Tunnel ja tanskalainen The Team sen sijaan ovat Lawsonin mukaan jo ihan muuta, höttöä.

Nykyään Firemonkey-draamakehitysyhtiötä vetävä Roope Lehtinen ei ole missään vaiheessa innostunut itse tuottamaan scandi noir -sarjoja. Tai nordic noiria, joka taitaa olla ensin mainittua useammin käytetty määritelmä koko lailla samasta ilmiöstä.

”En ole tehnyt, koska niitä on jo niin paljon”, Lehtinen perustelee.

Toinen syy on se, että lajityyppiin kuuluva kerronnan yksiviivaisen synkkä tyyli ja tiukka rikoskeskeisyys eivät ihmeemmin viehätä häntä.

”Rikos on keskeisessä roolissa Helpossa elämässä, koska henkilöt ovat rikollisia, mutta kyse on kuitenkin perhesarjasta, koska se kuvaa perheen dynamiikkaa”, Lehtinen selittää tuotantoaan.

Mustat lesket taas on keski-ikäisten naisten emansipaatiosarja, ja tyylilajiltaan yhtä paljon saippuaa kuin trilleriä, ja mukana on paljon huumoriakin. Koukussa taas oli ihmissuhdesarja, jossa huumerikosjuoni toimi vain kehyksenä.”

Kun kyseisiä sarjoja on myyty maailmalla, juuri nämä tekijät ovat Lehtisen mukaan erottaneet ne pohjoismaisesta valtavirrasta.

”Koen nordic noirin kliseiksi muuttuneet tyylipiirteet aika raskaina”, Lehtinen sanoo.

Hän tarkoittaa kovin vakavia henkilöhahmoja, silkkaa huumorittomuutta sekä väkivallan ja rikoksen tyylittelyä.

”Murha tapahtuu usein jylhässä pohjoismaisessa maisemassa, ja uhri on tapettu jollain mielikuvituksellisen sadistisella tavalla – mutta kuvissa ruumis näyttää synkän esteettiseltä”, Lehtinen luonnehtii.

Ainakin Stieg Larssonin romaaneihin perustuvien Millennium-elokuvien perusteella näyttävästi lahdatut pohjoismaiset ruumiit myyvät yhä hyvin.

Oikaisu 17.3. klo 18.40: Sofia Helinin kuvan yhteydessä oli alun perin hänen roolihahmonsa Saga Norénin etunimi kirjoitettuna väärin muotoon Sara. The Killing -sarja on yhdysvaltalainen, ei tanskalainen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • rikossarjat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Poliisi vahvistaa epäillyn pommimiehen henkilöllisyyden, yksi uhreista 8-vuotias – Tämä tiedetään Manchesterin iskusta

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   CIA:n entinen johtaja: Kaikille on selvää, että Venäjä sekaantui ”röyhkeästi” Yhdysvaltojen presidentin­vaaleihin

  5. 5

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  6. 6

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  7. 7

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  8. 8

   Auto kaatui kyljelleen ja pysäytti liikenteen Helsingin keskustassa

  9. 9

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  10. 10

   Tutkijat paikansivat 40 geeniä, jotka säätelevät älykkyyttä – niistä löytyi myös yllättävän vahva yhteys autismiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi vahvistaa epäillyn pommimiehen henkilöllisyyden, yksi uhreista 8-vuotias – Tämä tiedetään Manchesterin iskusta

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  6. 6

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  7. 7

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  8. 8

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  9. 9

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  10. 10

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Poliisi vahvistaa epäillyn pommimiehen henkilöllisyyden, yksi uhreista 8-vuotias – Tämä tiedetään Manchesterin iskusta

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  6. 6

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  7. 7

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  8. 8

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  9. 9

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää