Valikko
Kulttuuri

Arvostettu kriitikko The Guardianille: Pohjoismaiset rikossarjat ovat surkastuneet laimeaksi ruuduntäytteeksi

Yhä suuremmiksi paisuvat tuotantokulut pakottavat hakemaan rahaa kansainvälisestä yhteistyöstä.

Television pohjoismaisilta rikosdraamasarjoilta kesti vain kuusi vuotta kuolla. Näin väittää The Guardian -lehden arvostettu teatterikriitikko Mark Lawson keskiviikkona ilmestyneessä artikkelissaan.

Lawsonin mukaan rakastettu trillerilaji on surkastunut laimeaksi ruuduntäytteeksi.

Syyn tuomioon hänelle antaa ruotsalais-ranskalais-englantilaisena yhteistyönä syntynyt Midnight Sun -sarja, jota alettiin esittää Britanniassa tällä viikolla. Lawsonin mukaan sarjan tarkoitus on tuoda esiin kiintoisimmat puolet sekä mannermaisesta että pohjoismaisesta todellisuudesta, mutta se juuttuu kaikkein kliseisimpiin – kuten jo sarjan nimestä voi päätellä: Keskiyön aurinko.

Samaan aikaan kun Eurooppa pirstaloituu poliittisesti yhä pahemmin, televisioyhtiöt tuottavat aina vaan innokkaammin sarjoja, joissa eri valtioiden poliisivoimat suorittavat yhdessä menestyksellisiä operaatioita, Lawson kirjoittaa.

Pohjoismaiset draamat ovat maailmalla edelleen hyvässä nosteessa, joten rikossarjoja tehdään aina vain enemmän, ja niiltä edellytetään yhä huolitellumpaa jälkeä.

”Samalla myös niiden tekeminen maksaa koko ajan enemmän, joten budjettien tähden kehitellään monikansallisia tuotantoja”, tv-tuottaja Roope Lehtinen huomauttaa.

Alan termi on europudding, eurovanukas.

”Termi tarkoittaa sitä, että rahaa hankitaan paikasta x ja paikasta y, ja sitten jollain syyllä sarjan tarinassa paikasta y kotoisin oleva poliisi tulee tutkimaan murhaa paikkaan x”, Lehtinen selittää. ”Tai jotain vastaavaa.”


Lawsonin äärimmäisin esimerkki saksalais-ranskalais-italialais-amerikkalainen Crossing Lines -sarja. The Guardianin kriitikon makuun nyt vain lennellään liikaa helikoptereilla ja pakotetaan hyvät näyttelijät puhumaan kehnosti kieliä, joita he eivät osaa.

”Dramatisoituva versioita fuusiokeittiöstä, jossa epätodennäköisiä ainesosia nakellaan yhteen”, Lawson summaa uusimmat yhteistuotannot.

Lehtinen uskoo, että eurovanukas kasvaa.

”Ihan varmasti tulee entistä enemmän monessa maassa rahoitettuja sarjoja, joissa on alusta asti mukana kansainvälinen elementti”, Lehtinen sanoo. ”Katsojan kannalta iso kysymys on se, miten sarjoja kehitetään ja luodaan.”

Esimerkiksi Sillassa kahden maan yhteys on todellinen. Monet matkustavat päivittäin töissä Kööpenhaminan ja Malmön väliä, miksipä eivät siis poliisitkin.

Lehtinen puhuu luontevasta yhteydestä eri paikkojen ja eri kansallisuuksiin kuuluvien henkilöiden välillä. Tarvitaan taidokkaita käsikirjoituksia

”Tuottajien pitää nostaa ideoiden ja konseptien tasoa entisestään”, Lehtinen sanoo. ”Draamasta on tullut isojen intohimojen kohde, mitä se ei vielä ollut 10–15 vuotta sitten. Kun koko tuotantokausia ahmitaan nyt kerralla, katsojien suhde sarjaan on paljon intensiivisempi kuin lineaaritelevision aikana.”

Niin sanotut high brow -katsojat haluavat sarjaviihteensä taiteena, sellaisena kuin elokuva taannoin oli.

Lawsonin mukaan yhdysvaltalaisen The Killing (alk. Forbrydelsen) -sarjan vaikutus brittiläiseen rikosdraamaan on ollut erittäin keskeinen.

”On vaikea uskoa, että sitä alettiin ensimmäisen kerran kuvata vain kuusi vuotta sitten”, Lawson kirjoittaa.

Suomessa The Killing on kerännyt katsojia Netflixissä nimellä Jälkiä jättämättä.

Sillan menestyksen myötä brittitelevisiossa uskallettiin näyttää muitakin pohjoismaisia sarjoja, joihin tarvittiin tekstitys, kuten tanskalainen Borgen (eli Vallan linnake) ja ruotsalainen Wallander.

”Kyseiset sarjat näyttävät vieraan kulttuurin sisältäpäin”, Lawson kiittelee.

Midnight Sunin ohella esimerkiksi Sillan ranskalais-englantilainen sovitus The Tunnel ja tanskalainen The Team sen sijaan ovat Lawsonin mukaan jo ihan muuta, höttöä.

Nykyään Firemonkey-draamakehitysyhtiötä vetävä Roope Lehtinen ei ole missään vaiheessa innostunut itse tuottamaan scandi noir -sarjoja. Tai nordic noiria, joka taitaa olla ensin mainittua useammin käytetty määritelmä koko lailla samasta ilmiöstä.

”En ole tehnyt, koska niitä on jo niin paljon”, Lehtinen perustelee.

Toinen syy on se, että lajityyppiin kuuluva kerronnan yksiviivaisen synkkä tyyli ja tiukka rikoskeskeisyys eivät ihmeemmin viehätä häntä.

”Rikos on keskeisessä roolissa Helpossa elämässä, koska henkilöt ovat rikollisia, mutta kyse on kuitenkin perhesarjasta, koska se kuvaa perheen dynamiikkaa”, Lehtinen selittää tuotantoaan.

Mustat lesket taas on keski-ikäisten naisten emansipaatiosarja, ja tyylilajiltaan yhtä paljon saippuaa kuin trilleriä, ja mukana on paljon huumoriakin. Koukussa taas oli ihmissuhdesarja, jossa huumerikosjuoni toimi vain kehyksenä.”

Kun kyseisiä sarjoja on myyty maailmalla, juuri nämä tekijät ovat Lehtisen mukaan erottaneet ne pohjoismaisesta valtavirrasta.

”Koen nordic noirin kliseiksi muuttuneet tyylipiirteet aika raskaina”, Lehtinen sanoo.

Hän tarkoittaa kovin vakavia henkilöhahmoja, silkkaa huumorittomuutta sekä väkivallan ja rikoksen tyylittelyä.

”Murha tapahtuu usein jylhässä pohjoismaisessa maisemassa, ja uhri on tapettu jollain mielikuvituksellisen sadistisella tavalla – mutta kuvissa ruumis näyttää synkän esteettiseltä”, Lehtinen luonnehtii.

Ainakin Stieg Larssonin romaaneihin perustuvien Millennium-elokuvien perusteella näyttävästi lahdatut pohjoismaiset ruumiit myyvät yhä hyvin.

Oikaisu 17.3. klo 18.40: Sofia Helinin kuvan yhteydessä oli alun perin hänen roolihahmonsa Saga Norénin etunimi kirjoitettuna väärin muotoon Sara. The Killing -sarja on yhdysvaltalainen, ei tanskalainen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • rikossarjat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  6. 6

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  8. 8

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää