Valikko
Kulttuuri

Arvostettu kriitikko The Guardianille: Pohjoismaiset rikossarjat ovat surkastuneet laimeaksi ruuduntäytteeksi

Yhä suuremmiksi paisuvat tuotantokulut pakottavat hakemaan rahaa kansainvälisestä yhteistyöstä.

Television pohjoismaisilta rikosdraamasarjoilta kesti vain kuusi vuotta kuolla. Näin väittää The Guardian -lehden arvostettu teatterikriitikko Mark Lawson keskiviikkona ilmestyneessä artikkelissaan.

Lawsonin mukaan rakastettu trillerilaji on surkastunut laimeaksi ruuduntäytteeksi.

Syyn tuomioon hänelle antaa ruotsalais-ranskalais-englantilaisena yhteistyönä syntynyt Midnight Sun -sarja, jota alettiin esittää Britanniassa tällä viikolla. Lawsonin mukaan sarjan tarkoitus on tuoda esiin kiintoisimmat puolet sekä mannermaisesta että pohjoismaisesta todellisuudesta, mutta se juuttuu kaikkein kliseisimpiin – kuten jo sarjan nimestä voi päätellä: Keskiyön aurinko.

Samaan aikaan kun Eurooppa pirstaloituu poliittisesti yhä pahemmin, televisioyhtiöt tuottavat aina vaan innokkaammin sarjoja, joissa eri valtioiden poliisivoimat suorittavat yhdessä menestyksellisiä operaatioita, Lawson kirjoittaa.

Pohjoismaiset draamat ovat maailmalla edelleen hyvässä nosteessa, joten rikossarjoja tehdään aina vain enemmän, ja niiltä edellytetään yhä huolitellumpaa jälkeä.

”Samalla myös niiden tekeminen maksaa koko ajan enemmän, joten budjettien tähden kehitellään monikansallisia tuotantoja”, tv-tuottaja Roope Lehtinen huomauttaa.

Alan termi on europudding, eurovanukas.

”Termi tarkoittaa sitä, että rahaa hankitaan paikasta x ja paikasta y, ja sitten jollain syyllä sarjan tarinassa paikasta y kotoisin oleva poliisi tulee tutkimaan murhaa paikkaan x”, Lehtinen selittää. ”Tai jotain vastaavaa.”


Lawsonin äärimmäisin esimerkki saksalais-ranskalais-italialais-amerikkalainen Crossing Lines -sarja. The Guardianin kriitikon makuun nyt vain lennellään liikaa helikoptereilla ja pakotetaan hyvät näyttelijät puhumaan kehnosti kieliä, joita he eivät osaa.

”Dramatisoituva versioita fuusiokeittiöstä, jossa epätodennäköisiä ainesosia nakellaan yhteen”, Lawson summaa uusimmat yhteistuotannot.

Lehtinen uskoo, että eurovanukas kasvaa.

”Ihan varmasti tulee entistä enemmän monessa maassa rahoitettuja sarjoja, joissa on alusta asti mukana kansainvälinen elementti”, Lehtinen sanoo. ”Katsojan kannalta iso kysymys on se, miten sarjoja kehitetään ja luodaan.”

Esimerkiksi Sillassa kahden maan yhteys on todellinen. Monet matkustavat päivittäin töissä Kööpenhaminan ja Malmön väliä, miksipä eivät siis poliisitkin.

Lehtinen puhuu luontevasta yhteydestä eri paikkojen ja eri kansallisuuksiin kuuluvien henkilöiden välillä. Tarvitaan taidokkaita käsikirjoituksia

”Tuottajien pitää nostaa ideoiden ja konseptien tasoa entisestään”, Lehtinen sanoo. ”Draamasta on tullut isojen intohimojen kohde, mitä se ei vielä ollut 10–15 vuotta sitten. Kun koko tuotantokausia ahmitaan nyt kerralla, katsojien suhde sarjaan on paljon intensiivisempi kuin lineaaritelevision aikana.”

Niin sanotut high brow -katsojat haluavat sarjaviihteensä taiteena, sellaisena kuin elokuva taannoin oli.

Lawsonin mukaan yhdysvaltalaisen The Killing (alk. Forbrydelsen) -sarjan vaikutus brittiläiseen rikosdraamaan on ollut erittäin keskeinen.

”On vaikea uskoa, että sitä alettiin ensimmäisen kerran kuvata vain kuusi vuotta sitten”, Lawson kirjoittaa.

Suomessa The Killing on kerännyt katsojia Netflixissä nimellä Jälkiä jättämättä.

Sillan menestyksen myötä brittitelevisiossa uskallettiin näyttää muitakin pohjoismaisia sarjoja, joihin tarvittiin tekstitys, kuten tanskalainen Borgen (eli Vallan linnake) ja ruotsalainen Wallander.

”Kyseiset sarjat näyttävät vieraan kulttuurin sisältäpäin”, Lawson kiittelee.

Midnight Sunin ohella esimerkiksi Sillan ranskalais-englantilainen sovitus The Tunnel ja tanskalainen The Team sen sijaan ovat Lawsonin mukaan jo ihan muuta, höttöä.

Nykyään Firemonkey-draamakehitysyhtiötä vetävä Roope Lehtinen ei ole missään vaiheessa innostunut itse tuottamaan scandi noir -sarjoja. Tai nordic noiria, joka taitaa olla ensin mainittua useammin käytetty määritelmä koko lailla samasta ilmiöstä.

”En ole tehnyt, koska niitä on jo niin paljon”, Lehtinen perustelee.

Toinen syy on se, että lajityyppiin kuuluva kerronnan yksiviivaisen synkkä tyyli ja tiukka rikoskeskeisyys eivät ihmeemmin viehätä häntä.

”Rikos on keskeisessä roolissa Helpossa elämässä, koska henkilöt ovat rikollisia, mutta kyse on kuitenkin perhesarjasta, koska se kuvaa perheen dynamiikkaa”, Lehtinen selittää tuotantoaan.

Mustat lesket taas on keski-ikäisten naisten emansipaatiosarja, ja tyylilajiltaan yhtä paljon saippuaa kuin trilleriä, ja mukana on paljon huumoriakin. Koukussa taas oli ihmissuhdesarja, jossa huumerikosjuoni toimi vain kehyksenä.”

Kun kyseisiä sarjoja on myyty maailmalla, juuri nämä tekijät ovat Lehtisen mukaan erottaneet ne pohjoismaisesta valtavirrasta.

”Koen nordic noirin kliseiksi muuttuneet tyylipiirteet aika raskaina”, Lehtinen sanoo.

Hän tarkoittaa kovin vakavia henkilöhahmoja, silkkaa huumorittomuutta sekä väkivallan ja rikoksen tyylittelyä.

”Murha tapahtuu usein jylhässä pohjoismaisessa maisemassa, ja uhri on tapettu jollain mielikuvituksellisen sadistisella tavalla – mutta kuvissa ruumis näyttää synkän esteettiseltä”, Lehtinen luonnehtii.

Ainakin Stieg Larssonin romaaneihin perustuvien Millennium-elokuvien perusteella näyttävästi lahdatut pohjoismaiset ruumiit myyvät yhä hyvin.

Oikaisu 17.3. klo 18.40: Sofia Helinin kuvan yhteydessä oli alun perin hänen roolihahmonsa Saga Norénin etunimi kirjoitettuna väärin muotoon Sara. The Killing -sarja on yhdysvaltalainen, ei tanskalainen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • rikossarjat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  2. 2

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  3. 3

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  4. 4

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  5. 5

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  6. 6

   Trump ryhtyy romuttamaan ilmastopolitiikkaa – Tänään allekirjoitettavan asetuksen ennustetaan elvyttävän kannattamatonta hiilivoimaa

  7. 7

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  8. 8

   Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

  9. 9

   C-juniorin seuranvaihto maksoi salibandyssa 5 000 euroa – tässä syy

  10. 10

   Rikkoiko tien kuoppa renkaasi – korvausta ei välttämättä saa, tietää viranomaisten tiukkuuteen törmännyt espoolaisnainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  2. 2

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  3. 3

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  4. 4

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  5. 5

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  6. 6

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  7. 7

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  8. 8

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  9. 9

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  10. 10

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää