Valikko
Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Anu Kaajan romaani on kuin kirjan mittainen esileikki

Taidokas burleskiromaani pursuilee seksin kiertoilmaisuja.

Romaani

Anu Kaaja: Leda. Teos. 162 s.

Anu Kaajan romaani Leda kannattaa hotkaista yhdeltä istumalta. Se on hauska, intensiivinen ja komeasti tyylillisen linjansa loppuun saakka pitävä herkkupala.

Kaaja vakuutti jo esikoisnovellikokoelmallaan Muodonmuuttoilmoitus (2015). Se muistetaan raiskaavista patongeistaan mutta myös koristeellisesta ja itsetietoisesta melodramaattisuudestaan, jollaista saa harvemmin lukea suomeksi.

Novelleissa nupullaan ollut tyylilaji puhkeaa Ledassa kukkaan täysimittaisena burleskina.

Huikentelevainen puheenparsi yhdistyy suoraviivaiseen seksuaalisuuteen, jolloin tuloksena on kerta kaikkiaan hurmaava eufemismien kavalkadi ja pienoisromaanin mittainen kirjallinen esileikki.

Tarinassa nimettömäksi jäävä, ehkä 1700-luvulla elävä korkea-arvoinen kertojahahmo on vetäytynyt Ranskan maaseudulle kirjoittamaan kuvaelmaa Leda ja joutsen -myytistä.

Antiikin myytti kertoo, miten ylijumala Zeus otti joutsenen hahmon ja vietteli ja makasi Spartan kuninkaan vaimon Ledan. Kertoja päättää antaa legendalle puitteet, jotka itse tuntee, ja sijoittaa tarinan ranskalaisen paronin maaseutulinnaan.

Uudessa versiossa Ledaa esittää luostarissa kasvanut nuori neito Adèle. Ylijumala Zeuksen roolin saa seurapiiriplayboy Monsieur de Signe.

Kertoja lähettää tekstiä kirjeitse ystävälleen sitä mukaa kun saa sitä valmiiksi.

Hän on pääosin vakuuttunut vastaanottajan leppymättömästä kiinnostuksesta hanketta kohtaan, mutta ajoittain kertojaan iskee epäilys, semminkin kun vastauksia ei kuulu.

Silloin hän selittää asiaa itselleen parhain päin hysteriansekaisella paniikilla, josta tulevat mieleen Mikko Rimmisen vetovoimastaan epävarmat mutta verbaalisesti ylivoimaiset kertojat.

Jos kertojan mielialanvaihtelut ovatkin viihdyttäviä – varsinkin hänen pakkomielteenomainen kiinnostuksensa nokkavaan palvelustyttöön – sitä on myös itse kuvaelma.

Alkuperäisessä myytissä ei ole kovinkaan paljon juonenkäänteitä, mutta kertoja viivyttää vääjäämätöntä ties millä muotokuvamaalaamisella ja seurapiirikotkotuksella.

Huipennus on odotuksen väärti, mutta sen yksityiskohtia ei ole syytä paljastaa.

Epilogina toimiva pyykkärin ja housujen vuoropuhelu on tyylillisesti kirjan kruunu: taidokkaiden kiertoilmaisujen ja vapaana kirmaavan mielikuvituksen pakoton liitto.

Teos-kustantamosta on tänä keväänä ilmestynyt jo kaksi kivenkovaa romaania.

Rimmisen Maailman luonnollisimmassa asiassa ja Kaajan Ledassa on paljon samaa. Molempien moottoreiksi on valikoitunut yksi tai useampi lajityyppi, jotka kirjailija suodattaa oman taiteilijapersoonansa läpi kierrätettyihin fraaseihin sortumatta.

Tällaisia esteettisesti tinkimättömiä ja samaan aikaan erinomaisen luettavia ja vetäviä kirjoja soisi maailmassa olevan paljon enemmän.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Kirja-arvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  3. 3

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä

  4. 4

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  5. 5

   Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

  6. 6

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  7. 7

   Mauno Koiviston hautajaiset ilmasta ja 360-asteen pallopanoraamoina

  8. 8

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Säätytalolla muisteltiin presidentti Koivistoa ilolla – Paavo Lipponen vertasi filosofikuninkaaseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  2. 2

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  5. 5

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää