Valikko
Kulttuuri

Vaihtokuvat ja uutiset 100 vuoden takaa paljastavat: Helsingissä mikään ei ole muuttunut vuosisadassa

Helsingin Sanomien uutiset vuodelta 1917 muistuttavat monessa määrin tämän päivän tapahtumia. Katso vaihtokuvat nyt ja sadan vuoden takaa.

Mikään ei muutu. Helsinki on aivan sama kuin sata vuotta sitten. Ihmiset tekevät samoja asioita. Meillä on samat huolenaiheet, surut ja ilot, asioilla on vuonna 2017 vain eri nimi kuin 1917.

Näin tulee ajatelleeksi, kun selaa Helsingin Sanomien vuoden 1917 numeroista koottua kahdeksansivuista lehteä Helsingin Sanomat – Uutisvuosi 1917. Lehden on koonnut Helsingin Sanomain säätiö itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Uutisia: ”Grigori Rasputin murhattu” (HS 1. 1. 1917), ”Sota laajenee – rauha lähenee” (4. 4.), ”Painoviranomaisten toimintaa ryhdytty tutkimaan” (5. 4.) tai vaikkapa ”Siirtolaiset pulassa” (10. 8.) voisivat olla otsikoita meidän päiviemme lehdistä.

Samoin uutiset Helsingistä muistuttavat paitsi nälästä ja muusta hädästä sata vuotta sitten, myös nykyisistä leipäjonoista ja työttömyydestä: ”Pyörtyi lihajonossa” (5. 2. 1917), ”Maidonjakelu alkaa” (23. 3.), ”Työttömyys Helsingissä” (1. 5.) tai ”Valtuusto myöntänyt eilen hätäaputöihin yli 3 000 000 mk – Kunnan työnvälitystoimiston kirjoissa noin 2 000 henkilöä.”

Vuosi 1917 oli erityinen Suomen ja maailman historiassa. Yhtäläisyysviivoja ei tietenkään tule vedellä ihan kritiikittömästi, vaikka samankaltaisuuksia löytyy.

Uutiset olivat isoja: Ensimmäinen maailmansota oli meneillään, ja naapurissa Venäjällä tsaarinvalta päättyi vallankumoukseen. Siinä sivussa Suomen autonominen suuriruhtinaskuntakin julistautui itsenäiseksi joulukuussa.

Joulukuun 7:ntenä 1917 Helsingin Sanomat kertoi eduskunnan edellisenä päivänä, 6. joulukuuta, päättäneen hyväksyä periaatteen, että Suomi on riippumaton tasavalta. Itsenäistyminen oli kansakunnalle yhteinen, mutta jakautuminen kahteen oli jatkunut jo pitkin vuotta.

Helsingissä oli päätetty perustaa punakaarti, kertoi HS 13. toukokuuta 1917. Toisaalla Vihtori Kosonen kutsui HS:ssa otsikolla ”Aseet alas!” ”kaikkia niitä Sosialidemokraattisen puolueen jäseniä, jotka eivät hyväksy nykyisen työväenjohdon taistelukeinoja, kuten asestautumista, kansalaismurhia y.m. väkivallantekoja” kokoukseen Uuden ylioppilastalon juhlasaliin osoitteeseen Itäinen Heikinkatu 9.


Tehtaanomistaja O. S. Pesonen alusti puolestaan Kasarmikatu 23:ssa sijainneessa Päivölässä ”kaikkia kansankerroksia yhdistävän kansallisen sotaväen” kokoamisesta.

Suojeluskunnatkin olivat jo idulla 1917. ”Viimeisimmät sotaväen urotyöt – Suojeluskuntia perustettava”, uutisoi HS 26. elokuuta 1917, kun toimitukseen oli saapunut ”tietoja täällä majailevan venäläisen sotaväen mieli- ja väkivaltaisuuksista.” Viime aikojen uutisointi kaksoiskansalaisuuden problematiikasta puolustusvoimissa tulee mieleen.

Rajat kiinni, Suomi Ensin tai Soldiers of Odin -ryhmittymien sekä turvapaikanhakijoiden puolesta mieltä osoittavien välisen skisman rinnastaminen vuoden 1917 ristiriitoihin ampuisi reippaasti yli. Mutta silloin – aivan kuten nytkin – puhuttiin siitä, että suomalaiset jakautuvat erilaisiin kupliin.

Pula oli kova leivästä, maidosta ja lihasta. Sata vuotta sitten Suomessa nähtiin nälkää. Pitkin vuotta 1917 HS kirjoitti maitojonoista, leivänjakelusta ja ruoka-aineksien puutteesta. ”Pyörtyi lihajonossa”, otsikoi Helsingin Sanomat 5. helmikuuta 1917. ”Lauantaina klo ½8 aikaan aamulla pyörtyi eräs waimo lihaa jonottaessaan Munkkisaarent. 4 lihakaupan edustalla. Ensimmäiset jonottajat olivat tulleet jo klo 5:ltä ja oli mainittu waimo ollut ensimmäisiä”, uutinen kertoi.

Loppu on lohdullinen: ”Kauppias lähetti kuitenkin waimolle kotiin lihan.”Vuonna 1917 liha, leipä ja maito olivat sananmukaisesti kortilla. Samalla tavalla Kelan maksusitoumuksiin joudutaan turvautumaan yhä. Eivätkä leipäjonot mihinkään ole Helsingistä kadonneet. HS on kirjoittanut esimerkiksi Myllypuron ja Helsinginkadun leipäjonoista vuosien ajan.

Eduskunta sääti kieltolain. Helsingin Sanomat kertoi asiasta 1. kesäkuuta 1917. Voimaan laki tuli vasta 1919. Nyt, sata vuotta myöhemmin luemme, kuinka alkoholilakia uudistetaan, aikaisintaan vuoden 2018 alusta.

Vuonna 1917 siirtolaiset olivat pulassa. Ruotsi sulki rajansa, eivätkä venäläiset enää päässeet Suomen kautta länteen. Kuten historioitsija Teemu Keskisarja Helsingin Sanomat – Uutisvuosi 1917 -lehdessä toteaa, ”maahan pakkautui yhä enemmän turhautuneita, ahdistuneita ihmisiä.”

Yhtäläisyys nykypäivän otsikoihin löytyy pinnistelemättä.

Sota jatkui. Helsinkiläiset yrittivät irti arjesta elokuvissa niin kuin nykyisin. Tarjolla olivat muun muassa Charlie Chaplinin Ulosajatut Paratiisista Titania-elokuvateatterissa ja Arsène Lupin Eldoradossa. Kriitikot olivat penseitä kansansuosikkeja kohtaan silloinkin: ”Elävien kuvien ohjelmisto on huonontumistaan huonontunut”, kirjoitti HS-kriitikko vappuna 1917.

Fredrik Edvard Ekbergin leipomo sekä konditoria ilmoittivat tarjoavansa kahvia, suklaata ja teetä osoitteissa Aleksanterinkatu 52 sekä Bulevardinkatu 9. Jälkimmäinen on yhä toiminnassa. Poikenneista aukioloistaan vappuna 1917 ilmoittivat muun muassa yhä Helsingissä toimivat ravintolat Hotelli Seurahuone, Hotelli Kämp, Hotel Fennia, Kaivohuone, Kaisaniemi, Ravintola Börs, Kappeli ja König.

Saunalahti missionaries from Finland -mainoskampanja hamuaa huumorin keinoin kuluttajien kukkarolle. Virvoitusjuomabisneksessä toiminut Wahlberg & Wihlman mainosti ajan hengen mukaisesti vuonna 1917, kuinka ”ennen ja jälkeen vallankumouksen on Lahden pöytäolut/pilsneri paras juoma”.

Yhtenä varhaisista seurapiiriuutisista voidaan pitää Siviä Karpin ja kirjailija Ilmari Kiannon ilmoitusta ”omantunnon avioliiton” solmimisesta 1917. Kianto oli tuon ajan tunnetuimpia suomalaisia. Omantunnonvihkimys Karpin kanssa herätti pahennusta, koska Kianto oli jo virallisesti naimisissa Hildur Molnbergin kanssa.

Ja lopuksi virka-aseman väärinkäytöksiin. Aivan kuin Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio olisi ilmoittanut lehdessä jo 1917: ”Erotettu poliisikonstaapeli haluaa jotakin tointa. Arv. Herrat pyydän ottamaan tämän huomioon. Vast. Hels. San. kontt. nimim.: 10 vuotta palvellut”, ilmoitus kuului.


Vaihtoehtoisia faktojakin vuonna 1917 tarjottiin: ”Painoviranomaisten toimintaa ryhdytty tutkimaan”, kertoi HS 5. huhtikuuta 1917. Helmikuun vallankumous Venäjällä oli kääntänyt tuulet: ne, jotka olivat vahtineet sanaa, joutuivat nyt tutkittaviksi. Sensuuri ja propaganda olivat totta. Ihmisiltä salattiin asioita ja meille suoranaisesti valehdeltiin. Samaan tapaan keskustelemme nyt sananvapaudesta ja valeuutisista.

Kirkossa kiistat ovat jatkuneet niin kauan kuin instituutio on ollut olemassa. Vuonna 1917 virallinen kirkko paheksui Arvid Järnefeltin tolstoilaisia rakkaudenoppeja. Tänä päivänä fokuksessa ovat kirkkokansan eriävät käsitykset siitä, keille avioliitto kuuluu, ja kuohunnan keskipisteessä ovat piispa Irja Askola sekä arkkipiispa Kari Mäkinen.

Mikään ei muutu.


Vuoden 1917 uutiset on poimittu Helsingin Sanomain säätiön, Päivälehden museon ja Päivälehden arkiston tuottamasta Helsingin Sanomat – Uutisvuosi 1917 -näköisjulkaisusta. Lehdessä vuoden 1917 uutisia kommentoi historioitsija Teemu Keskisarja. Julkaisu on osa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisen historian juhlintaa. Lehteä on jaettu tilauksesta Suomen kouluihin ja sitä on edelleen tilattavissa kouluihin osoitteesta museo@hssaatio.fi sekä saatavana Päivälehden museosta, Ludviginkatu 2–4, Helsinki.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • Helsingin Sanomat
 • Suomi 100 vuotta
 • Helsinki
 • Media

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

  5. 5

   Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, uutistoimiston mukaan uhrit ovat ruotsalainen ja turkkilainen

  6. 6

   Pullollinen olutta maksaa 30 senttiä, jos sen panee kotona – kaksiossaan ipaa tehtaileva Otto Hannikainen on osa kotiolutbuumia

  7. 7

   Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

  8. 8

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  9. 9

   BBC: Tukihuijari väitti, ettei pysty kävelemään yli 50 metriä – kiipesi Kilimanjarolle ja voitti triathlonin

  10. 10

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  4. 4

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  7. 7

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  8. 8

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  9. 9

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  10. 10

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää