Valikko
Kulttuuri    |   HS-Essee

Kirjojen holokaustilla tuhottiin kollektiivinen muisti

Juutalaiskokoelmien lisäksi natsit tuhosivat myös kirjastoja, joihin oli kerätty kommunistista materiaalia.

Saksalaisten opiskelijaliittojen kattojärjestön, Deutsche Studentenschaftin organisoima ritualistinen kirjarovio illansuussa 10. päivänä toukokuuta 1933 Berliinissä silloisella Opernplatzilla polttomerkitsi hetken, jolloin natsi-Saksa kävi oman ideolo­giansa näkökulmasta turmiollisena pitämänsä kirjallisen kulttuurin kimppuun.

Kirjojen holokaustissa poltettiin noin parikymmentätuhatta kirjaa.

Kyseessä oli kuitenkin lähtölaukaus paljon suuremmalle hankkeelle. Kirjojen holokausti nimittäin loi perustan natsien laajamittaisille ja järjestelmällisille kirjavarkauksille, jotka kohdistuivat sekä kirjastoihin että yksityisiin kokoelmiin. Kirjoja konfiskoitiin ja hävitettiin kaikissa niissä maissa, jotka natsiarmeija valloitti toisen maailmansodan kuluessa.

Natsit rahtasivat Saksaan yksin Ranskasta lähes kaksi miljoonaa kirjaa junavaunuissa, paljastaa Anders Rydell äärimmäisen mielenkiintoisessa teoksessaan Kirjavarkaat – Natsi-Saksa kirjoitetun kulttuurin tuhoajana. Neuvostoliitolta vallatuilta alueilta katosi jopa sata miljoonaa kirjaa.

Kirjavarkauksien organisoinnista ja toteuttamisesta vastasivat Reichsführer-SS Heinrich Himmlerin alaisuuteen kuulunut RSHA:n osasto seitsemän AMT VII ja natsien pääideologi Alfred Rosenbergin johtama erikoisyksikkö ERR. Ne kilpailivat lähes verissä päin kirjoista, kokoelmista, historiallista dokumenteista ja muusta arkistomateriaalista.


Anders Rydell muistuttaa, että natsit eivät ainoastaan ryöstäneet juutalaisten omaisuutta, vaan veivät juutalaisilta myös maineen kirjan kansana ja tuhosivat heidän identiteettinsä – ja lopulta tappoivat heidät.

Juutalaiskokoelmien lisäksi natsit takavarikoivat tai tuhosivat myös sellaisia yleisiä ja henkilökohtaisia kirjastoja, joihin oli kerätty uskonnollista, okkultistista, kommunistista ja vapaamuurarijärjestöjen materiaalia.

Kirjojen holokausti osui myös Pariisissa sijainneeseen Turgenev-kirjastoon, jossa oli noin 100 000 nimekkeen kokoinen kokoelma venäläistä kirjallisuutta ja Neuvostoliitossa kiellettyä emigranttikirjallisuutta. Kirjasto muutti toisen maailmansodan kynnyksellä uusin toimitiloihin – isoon palatsiin Rue de la Bûcheriella lähellä Sorbonnea.

Tämä kautta aikain ensimmäinen venäjänkielinen emigranttikirjasto oli perustettu Pariisiin jo vuonna 1875. Juuri emigranttikirjastot muodostuivat erityisesti Pariisissa uusien ajatuksien ja radikaalin toiminnan kohtaamispaikoiksi, koska ne toimivat kirjallisina koteina ihmisille, joilta oli riistetty oma kieli ja kulttuuri, Anders Rydell muistuttaa.

Turgenev-kirjaston perusti venäläinen anarkisti ja vallankumouksellinen German Lopatin, joka oli paennut Siperiasta Pariisiin vuonna 1873. Rahoituksen ja kirjalahjoitukset hänelle antoi kirjailija Ivan Turgenev. Kirjastoon koottiin lähes kaikki Venäjällä kielletyt kirjat.

Kirjaston yhteydessä kokoontuneeseen radikaaliin älymystöpiiriin kuuluivat Turgenevin lisäksi myös esimerkiksi Mihail Osorgin, Ivan Bunin ja Ilja Repin.

Siellä työskenteli myös Vladimir Lenin, joka liittyi Turgenev-kirjaston vallankumoukselliseen piiriin kesäkuussa 1907.

Alfred Rosenbergin johtama erikoisyksikkö ERR aloitti Turgenev-kirjaston arvokkaiden kokoel­mien varastamisen syyskuussa 1940, kun rakennuksen sisäpihalle koottiin noin 900 puulaatikollista natsi-ideologian mukaan turmiollisia kirjoja ja muuta arkistomateriaalia.

Kirjat ilmensivät kommunistien ja juutalaisten kansainvälistä verkostoa. Rosenbergin johtama erikoisyksikkö oli valinnut Turgenev-kirjaston ryöstökohteeksi jo siinä vaiheessa, kun Saksa hyökkäsi Ranskaan toukokuussa 1940.

Natsit halusivat käyttää Turgenev-kirjaston materiaalia bolševismin vastaisessa propagandassa. Samalla haluttiin myös tuhota venäläisten kulttuurinen sillanpääasema Pariisissa.

Turgenev-kirjaston ensimmäinen etappi natsi-Saksassa oli Berliini. Elettiin hetkiä, jolloin Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon lähestyi päivä päivältä. Operaatio Barbarossan käynnistyttyä Turgenev-kirjasto yhdistettiin vallatusta Puolasta ryöstettyihin kirjakokoelmiin, jotka kaikki oli tarkoitus siirtää Rosenbergin suunnitteleman natsi-yliopiston kokoelmiin, kun NSDAP:n Hohe Schule valmistuisi Chiemseen rannalle.

Liittoutuneiden aloittaessa Berliinin pommittamisen Turgenev-kirjasto vietiin sudeetti­alueelle silloiseen Etelä-Saksaan kesällä 1943.

Säilytyspaikka oli noin 80 kilometriä Katowicessa lounaaseen sijaitseva Ratibor, puolaksi Racibórz.

Kaiken kaikkiaan ERR toi kesään 1944 mennessä Ratiboriin yli 2 miljoonaa kirjaa.

Kirjat saivat uudet isännät, kun puna-armeija valtasi Slee­sian. Kaksinkertainen miehitys rokotti raskaasti monia kokoelmia. Sama mekanismi – kahden peräkkäisen miehitysvallan silmitön mielivalta – vauhditti myös holokaustia.

Ratiborissa neuvostoarmeijan sotasaalisprikaatit syyllistyivät samankaltaisiin varkauksiin ja ryöstelyyn kuin natsit. Idässä toimineet sotasaalisprikaatit eivät kunnioittaneet restituutio-oikeutta eli voittajien moraalista velvollisuutta palauttaa omaisuus niille, joille se kuului – toisin kuin liittoutuneiden joukot Saksassa.

Anders Rydell paljastaa, että neuvostoarmeija hajotti suuren osan Turgenev-kirjastosta Ratiborista ja sen lähistöllä sijaitsevasta Mysłowicesta ja sirotteli sen eri puolille Neuvostoliittoa. Osa kirjoista päätyi Minskiin, osa Kiovaan ja osa taas Moskovaan.

”Osapuilleen 60 000 kirjaa toimitettiin erääseen puna-armeijan upseerikerhoon Legnicaan, joka sijaitsi Mysłowicesta pohjoiseen ja jossa toimi armeijan Sleesian-päätukikohta. Kyseessä oli mitä ilmeisemmin virhe”, Rydell kirjoittaa Kirjavarkaat -teoksessaan.

Kun neuvostoviranomaiset huomasivat virheen, kokoelmasta erotettiin ne käsikirjoitukset, joissa oli viittauksia Vladimir Leniniin ja Nobel-kirjailija Ivan Buniniin. Ne lähettiin Moskovan Lenin-kirjastoon, loput kirjat poltettiin Kremlin määräyksestä 1950-luvulla Legnicassa ja ”Turgenev-kirjasto muuttui hitaasti tuhkaksi ja savuksi, joka levisi Legnican ylle.”

Näin Turgenev-kirjasto koki lähes tasan kaksikymmentä vuotta myöhemmin osin saman kohtalon kuin natsien ritualistisessa kirjaroviossa Opernplatzilla polttamat kirjat Berliinissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Natsi-Saksa
 • Holokausti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  2. 2

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Soten uusin käänne saa ruusuja ja risuja – Julkinen terveydenhoito ei pilkkoudu, mutta sen kilpailuedut epäilyttävät

  5. 5

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  6. 6

   Monet kansanedustajat haluavat tehdä kellojen siirtelystä lopun – ”Kesäaika voi tappaa”

  7. 7

   Verkossa leviävä kiristysohjelma saastuttaa koneita ympäri maailmaa – näin suojaudut piinaavalta ohjelmalta

  8. 8

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  9. 9

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  10. 10

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  3. 3

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  4. 4

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  5. 5

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  6. 6

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”

  9. 9

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  10. 10

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  10. 10

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  11. Näytä lisää