Kulttuuri

JSN moittii Yleä painostanutta Sipilää ja poliittista ilmapiiriä: ”Demokratiaa rapauttavaa tiedonvälityksen rajoittamista”

Juha Sipilää koskevan lausuman mukaan poliitikkojen, erityisesti pääministerin, tulisi välttää kaikenlaista toimintaa, jonka voi tulkita Yleisradion painostamiseksi.

Julkisen sanan neuvosto moittii kovin sanoin pääministeri Juha Sipilää (kesk) ja muita poliitikkoja suomalaisen tiedonvälityksen ja demokratian rapauttamisesta.

Neuvosto antoi torstaina lausuman, joka koskee Sipilän toimia niin sanotussa Terrafame-jupakassa. Samalla neuvosto arvioi tiedotusvälineisiin kohdistuvaa poliittista painostusta Suomessa laajemminkin.

Erityisen kovat moitteet neuvostolta saa Sipilä. Pääministerin Yleen kohdistama toiminta oli neuvoston mukaan ”vähintään harkitsematonta ja omiaan rajoittamaan yleisradioyhtiön sananvapautta”.

Jupakka sai alkunsa Ylen uutisesta, joka käsitteli Sipilän sukulaisten Terrafamen eli Talvivaaran valtio-omisteisen kaivoksen kanssa tekemiä liiketoimia.

Sipilä lähetti uutisen julkaisun jälkeen Ylen toimittajalle ja päätoimittaja Atte Jääskeläiselle toistakymmentä viestiä, jotka sisälsivät Ylen jutun yleistä arvostelua ja pääministerin yksittäisiltä kansalaisilta saamia viestejä.

Pääministerillä on JSN:n mukaan oikeus ilmaista tyytymättömyytensä juttuun. Neuvoston mukaan Sipilän lähettämien viestien määrä ja sävy ovat kuitenkin poikkeuksellisia, ja ne on tämän vuoksi mahdollista tulkita painostusyritykseksi.

Toisessa torstaina antamassaan ratkaisussa JSN totesi Ylen myös alistuneen Sipilän painostukseen.

Yle luovutti JSN:n mukaan päätoimittaja Jääskeläisen johdolla journalistista päätösvaltaa toimituksen ulkopuolelle, siis käytännössä viestitulvan lähettäneelle Sipilälle.

Jääskeläinen totesi olevansa eri mieltä JSN:n kanssa ja sanoi HS:lle tietävänsä ”itse toimintani vaikutteet parhaiten”.

Neuvosto pyysi asiasta lausumaa myös Sipilältä, mutta tämä ei halunnut sellaista toimittaa.

Tapahtumien valossa JSN on huolissaan laajemminkin poliitikkojen suhteesta suomalaiseen mediaan ja erityisesti Yleen.

Neuvosto huomauttaa, että Sipilä kieltäytyi kahden päivän ajan Ylelle kommentoimasta uutista, vaikka arvosteli sitä julkisesti muuten. Erityisesti ministerin kohdalla tämän voi nähdä sananvapautta rajoittavana, neuvosto toteaa.

Tällainen toiminta on JSN:n mukaan yleistynyt Suomessa laajemminkin.

”Ministeritasoisetkin poliitikot ovat alkaneet valikoida tiedotusvälineitä antamalla haastatteluja ja lausuntoja vain tiedotusvälineille, joiden julkaisema journalismi on miellyttänyt heitä. Neuvosto korostaa, että tällainen on demokratiaa rapauttavaa tiedonvälityksen rajoittamista”, JSN:n lausumassa todetaan.

Neuvosto toteaa ministerienkin arvostelleen julkisesti Yleisradion toimintatapoja ja yksittäisiä sisältöjä. Samaan aikaan Sipilän hallituskaudella Ylen rahoitusta on heikennetty.

”Tilanne on omiaan lisäämään rakenteellisen itsesensuurin mahdollisuutta. Tämän vuoksi poliitikkojen, erityisesti pääministerin, tulisi välttää kaikenlaista toimintaa, jonka voi tulkita Yleisradion painostamiseksi”, neuvosto toteaa.

Yleä on arvostellut julkisuudessa ministereistä Sipilän lisäksi esimerkiksi puolutusministeri Jussi Niinistö (ps). Niinistö nimitti aiemmin tänä vuonna Ylen puolustusvoimien suhtautumista kaksoiskansalaisuuteen käsitelleitä juttuja ”valeuutiseksi”.

Pääministeri Sipilä kommentoi videolle JSN:n päätöstä tuoreeltaan eduskunnassa.

JSN teki Terrafame-jupakasta päätöksiä jo toista kertaa.

Helmikuussa neuvosto antoi Ylelle vapauttavan päätöksen Sipilän kuulemisesta. Neuvoston mukaan Sipilän kommentteja alkuperäiseen Terrafame-uutiseen ei tarvinnut odottaa, koska Sipilä oli jo kommentoinut asiaa toiselle tiedotusvälineelle.

Suomen Kuvalehti taas sai helmikuussa langettavan päätöksen uutisesta, joka käsitteli tapahtumia Ylessä Sipilä-uutisen julkaisun yhteydessä. JSN:n mukaan päätoimittaja Jääskeläinen ei saanut riittävästi aikaa vastata Suomen Kuvalehden jutun esittämiin tietoihin. Haastattelupyyntö oli jätetty Jääskeläiselle aamuyöllä, ja juttu julkaistiin puoltatoista tuntia myöhemmin kello 3.36.

Suomen Kuvalehden uutinen käynnisti Terrafame-uutisoinnin julkisen selvittelyn, jonka yksi päätepiste JSN:n torstaina antamat päätökset ovat.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yle
 • Julkisen sanan neuvosto
 • Sananvapaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  4. 4

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa – poliisi etsii 17-vuotiasta pääepäiltyä

  5. 5

   ”Kuljettaja palkitsi asiakkaan mussuttamalla kirosanoja koko matkan” – Teemu Niemelä nostaa Helsingin taksien tökeröimmät töppäilyt laaturaportteihinsa

  6. 6

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  7. 7

   Vertasimme: Suomessa on kaksi hittisaunaa vieri vieressä – kumpi on viime kädessä se mihin kannattaa mennä, Löyly vai Allas?

  8. 8

   Hurjat terveyserot jakavat Suomea – katso kartalta, mitä kunnassasi sairastetaan

  9. 9

   Onko tässä Helsingin surkeimmin saneerattu talo? Kuoppainen lattia ja vedestä turpoava allaskaappi kielivät häkellyttävistä rakennusvirheistä

  10. 10

   Väkivaltainen moottoripyöräjengi rantautui Suomeen vuoden alussa – nyt Satudarah MC on epäiltynä lukuisista törkeistä rikoksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa – poliisi etsii 17-vuotiasta pääepäiltyä

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  6. 6

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  9. 9

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  10. 10

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  3. 3

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  4. 4

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa – poliisi etsii 17-vuotiasta pääepäiltyä

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää