Kulttuuri

Kommentti: Suuttunut pääministeri on journalistille huono konsultti – JSN dokumentoi Ylen alistumisen ulkopuoliseen painostukseen

Työssä tietämättömyyden pimeää vastaan tarvitaan myös Pasilan kirkasta valoa, kirjoittaa HS:n päätoimittaja Antero Mukka.

Päätösvaltaa ei pidä luovuttaa toimituksen ulkopuolelle. Tähän journalistin ohjeiden kohtaan kiteytyi Julkisen sanan neuvoston (JSN) Ylelle antama langettava päätös.

Ratkaisu on poikkeuksellinen ja erittäin merkittävä. Neuvosto päätyi äänestyspäätöksellään siihen, että päätoimittaja on voinut taipua ulkopuolisen painostuksen edessä. Vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen oli pääministeri Juha Sipilän (kesk) vaateita myötäillen muuttanut Sipilän Terrafame-kytköksistä kertovaa juttua useita kertoja.

Juttuja muokattiin, vaikka niissä ei edes ollut pääministeriin kohdistuvaa erittäin kielteistä julkisuutta, eikä myöskään olennaisia asiavirheitä.

Raskauttavana JSN piti sitä, että Yle reagoi tavallista palautetta herkemmin yhteydenottoihin, jotka tulivat pääministeriltä. Tämänhän tulisi asemansa puolesta kestää tavallista kriittisempää julkisuutta. Pääministerillä on myös mahdollisuus vaikuttaa Ylen asemaan ja rahoitukseen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Pääministerin saama erityiskohtelu on haitaksi demokratialle, ja se on myös omiaan heikentämään journalismin uskottavuutta suuren yleisön silmissä”, neuvosto totesi ratkaisussaan.

JSN:n ratkaisu on hyvin perusteltu ja looginen, vaikka kyse olikin puheenjohtajan äänellä ratkenneesta äänestystuloksesta. Ratkaisullaan neuvosto tekee jälleen kansanvallan ja sananvapauden puolesta kiitettävän ansiokasta työtä.

Ratkaisu vahvistaa käsityksen, joka esimerkiksi Helsingin Sanomien omassa selvitystyössä on tullut ilmeiseksi.

Ylen journalistinen johto on ajautunut alueelle, jossa se on alttiina poliitikkojen vaikuttamispyrkimyksille. HS:n tietojen mukaan Ylen johto on muun muassa antanut tietoisesti ruutuaikaa yhtiön rahoitusta puolustaneelle poliitikolle. Viime aikojen karikot ovat liittyneet ennen muuta pääministeri Sipilää ja keskustavetoista Nuorisosäätiötä käsittelevien juttujen kohteluun Ylen toimitusprosessissa.

Epäselvää on, miksi journalistinen johto on vaarantanut toimintakykynsä ryhtymällä Ylen rahoituslobbariksi.

Ylen sekava tilanne on jatkunut jo useita kuukausia. Kriisi on kehkeytynyt pitkälti Ylen sisäisistä paineista, jotka ovat konkretisoituneet muun muassa muutaman nimekkään toimittajan irtisanoutumisina. Epäluottamus talon sisällä on kohdistunut ennen muuta vastaavan päätoimittajan eli Atte Jääskeläisen johtamiseen.

Ylen hallitus päätyi palkkaamaan ulkopuolisen selvitysmiehen, Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professorin Olli Mäenpään. Hän selvittää paraikaa sitä, miten Ylen journalistinen päätöksenteko toimii. JSN:n ratkaisu sisältää tärkeitä huomioita, jotka Mäenpää joutuu ottamaan huomioon omassa työssään.

Avainkysymys on juuri se, vuotaako Ylen journalistinen palomuuri. Tähän saimme torstaina yhden vastauksen, kun JSN totesi päätoimittajan altistaneen toimituksensa pääministerin painostukselle.

Mäenpää ei suoriudu tehtävästään yksin muodollisia ohjeita ja sääntöjä tarkastelemalla. Kuten JSN nyt osoitti, kyse on lopulta siitä, mitä toimituksen käytännön arjessa tapahtuu.

Ylen kohdalla ongelmat palaavat lopulta myös siihen asetelmaan, jossa yhtiö on taloudellisessa riippuvuussuhteessa poliitikkoihin. Puolueet päättävät Ylen rahoista, ja monen poliitikon sormet syyhyävät päästä puuttumaan myös Ylen sisällöllisiin valintoihin. Ylen hallintoneuvostossa käydyt keskustelut vahvistavat tätä mielikuvaa.

Hallitus on omalta osaltaan ollut viime aikoina edistämässä poliitikkojen muodollisen vallan kasvua Ylessä. Eduskunnalle annettu esitys Yleä koskevan lain muuttamiseksi pitää sisällään ehdotuksen siitä, että poliitikoista koostuva hallintoneuvosto päättäisi jatkossa Ylen strategiasta.

Kaikkea tätä tulisi katsoa yhtenä kokonaisuutena. Poliitikkojen muodollinen vaikutusmahdollisuus on kirjattava ja rajattava selkeästi, niin että riippumattomalle, uskottavalle toimitustyölle säilyvät myös Ylessä edellytykset. Samalla on pidettävä huoli siitä, ettei journalistinen komentoketju polveudu maan hallituksesta, vaan vastaava päätoimittaja käyttää aidosti hänelle kuuluvaa päätösvaltaa toimituksen tuottamiin sisältöihin.

Suuttunut pääministeri on journalistille huono konsultti – tai käskyttäjä.

Hyvältä ei näytä sekään, että Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen esitti torstaina JSN:n ratkaisun ”äänestyksen jälkeen tehtynä tulkintana, joka ei vastaa meidän käsitystä julkaisupäätösten perusteista”.

Julkisen Sanan Neuvosto on itsesäätelyelin, jonka ohjeistuksiin Yle ja muut vastuulliset tiedotusvälineet ovat sitoutuneet. Myös ikävät päätökset pitäisi ottaa vastaan ilman vähättelyä.

Kuten JSN totesi, Ylessä tapahtunut painostukseen alistuminen ei ole välttämättä tahallista. Kyse voi olla myös hätiköinnistä tai harkitsemattomuudesta.

Oli selitys mikä tahansa, on vahinko päässyt tapahtumaan. Käsitys Ylen taipumisesta pääsi syntymään, nyt se on JSN:n ratkaisuun dokumentoitu ja mielikuvan muuttaminen vaatii kovaa työtä ja riittävästi aikaa.

JSN antoi samassa yhteydessä lausuman, jolla se moittii pääministeri Juha Sipilää pyrkimyksestä rajoittaa sananvapautta. Neuvoston kannanoton perusteena on nimenomaan asian yhteiskunnallinen merkitys.

Neuvosto muistuttaa, että vallankäyttäjillä on muiden kansalaisten kanssa yhtäläinen oikeus antaa palautetta, vaatia oikaisuja ja tulla kuulluksi silloin, kun heihin kohdistuu erittäin kielteistä julkisuutta. Pääministerinkin sananvapauteen kuuluu oikeus ilmaista tyytymättömyytensä juttuun ja jopa sen näkökulmaan.

Tässä nimenomaisessa tapauksessa JSN piti Sipilän lähettämien viestien määrää ja sävyä niin poikkeuksellisena, että viestit on mahdollista tulkita painostusyritykseksi.

Viesteissään Sipilä viittasi muun muassa siihen, ettei hän arvosta Yleä. Kun tämä yhdistyy hallituksen mahdollisuuksiin vaikuttaa Ylen resursseihin, on tämä omiaan luomaan rakenteellisen itsesensuurin mahdollisuutta. Näin Yle alkaisi kohdella poliitikkoja tavalla, joka ei ärsytä heitä.

JSN:n viesti ei ole vain Sipilälle osoitettu. Lausumassa todetaan, että sananvapautta rajoittava toiminta on yleistynyt jopa ministeritasolla, kun poliitikot ovat alkaneet valikoida tiedotusvälineitä – antaen haastatteluja vain välineille, joiden linja heitä miellyttää.

Ilmiöhän on erityisen tuttu Yhdysvalloista, jossa presidentti Donald Trump käy jatkuvaa taisteluaan ”valemediaksi” kutsumiaan johtavia laatuviestimiä vastaan.

JSN muistuttaa aiheellisesti siitä, että yhteiskunnan faktapohjaisuuden turvaaminen ja informaatiovaikuttamisen torjuminen ovat aikamme suurimpia haasteita. Neuvosto toivoo, että vallankäyttäjät ymmärtäisivät tämän eivätkä toiminnallaan turhaan vahingoittaisi vastuullisesti toimivan journalismin toimintaedellytyksiä.

Viisasta tekstiä neuvostolta. Ylen ja Sipilän ympärille kiertynyt jupakka on varoitussignaali niin Ylelle kuin poliitikoillekin siitä, ettei edes kiukuspäissään kannata tuhota yhteiskunnan keskeisiä kulmakiviä. Kerran pirstottua ei välttämättä enää kyetä rakentamaan uudelleen.

Amerikkalaislehti Washington Post on vastikään valinnut iskulauseekseen sanat, jotka kiteyttävät riippumattoman journalismin synkän vaihtoehdon. Democracy dies in darkness – pimeydessä demokratia kuolee.

Työssä tietämättömyyden pimeää vastaan tarvitaan myös Pasilan kirkasta valoa. Siksi yleisradioyhtiön, sen osaavan henkilökunnan, eettisten arvojen ja arkisten käytäntöjen pitäisi päästä kovalle maaperälle.

Viime kädessä Ylen hallituksella on vastuu myös yhtiön journalistisesta tulevaisuudesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yle

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  2. 2

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  3. 3

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  4. 4

   Työnteko vähenee nuorilla miehillä, koska vapaa-aika on parempaa – syynä tietokonepelien kehittyminen niin hyviksi

  5. 5

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  6. 6

   Venäjä-tutkinta etenee yhä lähemmäs Trumpin lähipiiriä – FBI-agentit tiirikoivat sisään entisen kampanjapäällikön asuntoon ja kuvasivat miehen puvut

  7. 7

   Tuomittu lapsenraiskaaja iski jälleen Keravalla – tuomittiin 12-vuotiaan tytön hyväksikäytöstä

  8. 8

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  9. 9

   Poliisi: Autovarkaat purivat ja kynsivät pakettiauton omistajaa Helsingin Itäkeskuksessa

  10. 10

   Dieselauton verolasku noin 17 000 euroa kymmenessä vuodessa – Trafi julkaisi erilaisten autojen verovertailun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  2. 2

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  3. 3

   Nainen kuoli synnytyksessä Helsingin Kätilopistolla – kätilöt olivat syyttömiä, katsoi hovioikeus

  4. 4

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  5. 5

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   Juristeille riemuvoitto oikeudessa: Elokuvan verkossa jakanut mies joutui maksamaan 33 000 euron oikeudenkäyntikulut sadan euron hyvityksen päälle

  8. 8

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  9. 9

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  10. 10

   Tässä kokonaisuudessaan listaus Suomessa käytettävistä virallisista virkanimikkeistä, joissa esiintyy ”-nainen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  4. 4

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  8. 8

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää