Kulttuuri

”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

Myös nykyinen televisiotarjonta on entisen MTV:n ja Nelosen johtajan mukaan ”suureksi osaksi aivan skeidaa”. Syynä on varsinkin nuoria kalasteleva tosi-televisio, joka vei hyvän television, kirjoittaa Sairanen.

Vuosikymmeniä suomalaisen televisioyhtiöiden johtopaikoilla vaikuttaneen Jorma Sairasen muistelmia mainostettiin jo etukäteen sanaparilla ”pelätyt muistelmat”.

Syynä lienee se, että Sairanen on aina tiedetty suorapuheiseksi ja suorapuheisuutta arvostavaksi.

Toisaalta syytä pelkoon on senkin vuoksi, että Sairanen on television aitiopaikalta nähnyt ja kokenut paljon, Cannesista Hollywoodiin ja kotimaisten tv-yhtiöiden sekä elokuvamaailman sisäisiin kähinöihin.

Suurelle yleisölle hän on jäänyt melko tuntemattomaksi nimeksi. Sairanen aloitti vuonna 1985 MTV:n ulkomaisten sarjojen ja elokuvien ohjelmapäällikkönä, sittemmin hän oli 1990-luvulla johtopalleilla aloittamassa sekä MTV3-kanavaa että Nelosta. Kolme vuotta sitten hän jäi eläkkeelle MTV Median ohjelmajohtajan tehtävästä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Aitiopaikka on ollut melkoinen, ja Sairanen käyttää sen myös hyväkseen. Maanantaiaamuna julkaistut, yhdessä toimittaja Kalle Kinnusen kanssa kirjoitetut Daddy Cool -muistelmat (Teos) lunastavat lupauksensa, mitä tulee kritiikkiin. Siitä saavat osansa lähes kaikki.

Muutamille television ja elokuvan alalla työskenteleville teos on kuumottavaa luettavaa, niin auliisti Sairanen jakelee mielipiteitään ihmisten luonteenpiirteistä ja muinaisista mokista.

Toisaalta Sairanen muistaa jakaa yhtä auliisti myös kiitoksia. Niitä saavat eritoten ystävä, tuottaja Markus Selin, visionäärinen Ylen ex-johtaja Mikael Jungner sekä suorastaan neron asemaan kirjassa nouseva Jussi Parviainen.

Huutia muistelmissa saavat niin mediapomot kuin taiteilijatkin. Esimerkiksi ohjaaja Aku Louhimiestä Sairanen kuvailee hyvin riidanhaluiseksi persoonaksi, jonka kanssa on hankala kenenkään tehdä yhteistyötä.

”Aku Louhimies kuuluu urani ikäviin tapauksiin. Ei hänkään ole jumalattoman ikävä, mutta hänen kanssaan tuli aina jokin riita. Minulla ei ole boikottilistaa, mutta elokuvan Riisuttu mies tekemisen jälkeen päätin, että ahneen ja tiukan Louhimiehen kanssa en tee enää yhtään mitään”, kirjoittaa Sairanen.

Sairanen viittaa Riisuttu mies -elokuvalla jupakkaan, joka nousi, kun Louhimies muutti käsikirjoittaja Veli-Pekka Hännisen kädenjälkeä kysymättä tältä. Seurasi kitkerä ja pitkä riita.

Louhimies kommentoi Sairasen kirjasta kertovaa uutista maanantaina toteamalla, että kiista oli elokuvan tuottajan ja käsikirjoittajan välinen.

”Olin oikeudessa vain todistajana, en asianosaisena”, hän sanoi.

Louhimiehen vastauksen pääset lukemaan täältä.

Sana ”ahne” toistuu Sairasen muistelmissa usein. Sellainen oli hänen mukaansa esimerkiksi Pertti ”Spede” Pasanen.

Sairanen kertoo, ettei halunnut tunkeutua Speden lähipiiriin juuri Speden ahneuden takia. Se näkyi tuotantojen heppoisuudessa: kaikki piti tehdä mahdollisimman halvalla. Tämä oli Sairasesta erittäin noloa.


Rahaa Spede toki Maikkarille toi. Siksi talon johto antoi hänen tehdä mitä huvittaa, Sairanen kertoo kirjassa.

Sairanen kuvaa Spedeä varsin erikoiseksi luonteeksi, outolinnuksi, joka viihtyi paljon yksin ja oli ihmissuhteissaan hyvin estoinen. Kaksikko pelasi joskus yhdessä golfia, mutta golfklubillakin Spede vetäytyi usein omiin oloihinsa.

Spede saa Sairaselta huutia myös suhteistaan naisiin: joskus tilanteet täyttivät ehkä ahdistelun merkit, mutta kukaan ei koskaan nostanut asiasta meteliä, eikä Spedeä koskaan syytetty mistään.

”Nyt, 2010-luvulla, moinen toiminta johtaisi välittömästi syytöksiin sekä julkisuudessa että todennäköisesti juridisella puolella”, Sairanen kirjoittaa.

Kisailuohjelma Speden spelit oli Sairasen mukaan Speden tapa saada kontakti nuoriin naisiin, mikä näytti ulospäin varsin irvokkaalta.

Speden kuolema vuonna 2001 oli kaikille yllätys, mutta silti hän oli juuri ennen kuolemaansa ehtinyt tyhjentää firmansa kassan osinkoina itselleen ja myydä Spede-Yhtiöt MTV:lle.

Hautajaisiin liittyy katsantokannasta riippuen huvittava tai ei-niin-huvittava anekdootti. Arja Koriseva oli mennyt laulamaan Speden arkun viereen, mutta esityksen aikana hänen kännykkänsa alkoi soida taskussa.

”Spede soittaa, voitko lopettaa tuon kiljumisen”, oli Sairasen vieressä istunut Jukka Virtanen tokaissut.

Pirkka-Pekka Peteliusta Sairanen kehuu hyväksi näyttelijäksi ja varsin mukavaksi tyypiksi, mutta hänenkin kanssaan ongelmana oli raha.

”Pitkälle 2000-lukua Petelius tunnettiin alan ahneimpana tuottajana”, Sairanen kirjoittaa.

Sairanen oli tilaamassa Nelosen aikoina Peteliuksen Säihky-yhtiöltä Team Ahma sekä Kaverille ei jätetä -sarjoja. Sairasen mukaan Peteliusta kiinnosti ennen muuta raha. Tästä syystä monet tuotannot tehtiin liian halvalla.

Hän myös kertoo, kuinka Säihky-yhtiöltä oli tullut 320 000 markan lisälasku vain siitä syystä, että Team Ahma -sarjan kauden viimeisten jaksojen uusintojen esittäminen oli viivästynyt.

Sairasen arvion mukaan Petelius pyrki jossain vaiheessa uudeksi Spedeksi, joka kirjoittaisi, tuottaisi, näyttelisi ja ohjaisi sarjoja ja elokuviakin. ”Ohjaajana ja kirjoittajana hänellä ei lopulta ollut mitään merkittävää intensiteettiä”, Sairanen tylyttää.

Aki Kaurismäen parhaita elokuvia Jorma Sairanen kuvaa erinomaiseksi.

Sen sijaan Sairanen kritisoi Kaurismäen tyyliä: sitä, kuinka Nato-kriittinen ohjaaja muuttikin yhtäkkiä Nato-maa Portugaliin ja kuinka valtaa pitäville ärhentelevä taiteilija onkin todellisuudessa ”rahanahne”. Tämä ei sovi yhteen hänen vasemmistolaisen imagonsa kanssa.

Sairasen mukaan Aki oli Kaurismäen veljeksistä se, joka hoiti aina kaikki bisnekset. Kun tämä soitti Maikkariin, asia ei koskaan koskenut elokuvien sisältöä, vaan ainoastaan rahaa. Sitä piti saada lisää.

Kaksikon yhteistyö loppui Sairasen mukaan juuri rahakysymyksiin, eivätkä he ole olleet tekemisissä 25 vuoteen.

Yksi Sairasen eniten kritisoimista henkilöistä on ohjaaja Renny Harlin, jota tämä kuvailee egotrippailijaksi ja tunnemaailmaltaan lapsekkaaksi. Sairasen lempinimi Harlinille on ”Renska”.

Kaksikko tutustui ensi kerran jo 80-luvulla, jolloin Sairanen oli ostamassa Harlinin ja Markus Selinin sensuroitavaksi joutuneen Jäätävä polte -elokuvan esitysoikeuksia Maikkarille. Tämän jälkeen Harlin lähti Amerikkaan, menestyi ja antoi menestyksen nousta päähän.

Sairanen kuvailee 90-luvun edustustilaisuuksia Amerikassa ja Suomessa, joissa hänkin oli usein paikalla. Niissä Harlin ei huomioinut muita – paitsi nuoria naisia, joille riitti aina aikaa.

”Eräänlainen huipentuma oli Savonlinnan elokuvajuhlilla, jonne Harlin oli saatu kunniavieraaksi. Juhlavalla vastaanotolla oli tarjolla tyyliin tuhat rapua. Illanvietto sujui kuten odotin: ravuille perso Harlin söi minkä ehti ja ampaisi sitten iskemään nuoria naisia välittämättä muista vieraista ja isännistään”, Sairanen kirjoittaa.

Suomessa Harlinia pidettiin Sairasen mukaan jossain vaiheessa ”jumalasta seuraavana”, mutta useimmat, jotka ohjaajan kanssa työskentelivät, kokivat taloudellisia tai muita takaiskuja, väittää Sairanen.

Jorma Sairanen on uransa aikana vaikuttanut merkittävästi siihen, millaisia ohjelmia suomalaiset ovat katsoneet kaupallisilta kanavilta 1980-luvun puolivälistä näihin päiviin.

Hän on ollut tuomassa katsottaviksemme sellaisia menestyssarjoja kuin Ihmemies, Bill Cosby Show, Twin Peaks, Kauniit ja rohkeat… Lista on loputon.

Daddy Cool -muistelmissaan kokenut tv-mies ottaa pihteihinsä myös nykyisen televisiotarjonnan. Tulos ei ole mairitteleva: ”Suureksi osaksi aivan skeidaa”, kirjoittaa Sairanen.

Ville Haapasalon dokausmatkaohjelmia” ja Jethro Rostedtin ”ikävystyttävää hölötystä”, on hänen tiivistyksensä esimerkiksi Nelosen nykyohjelmista.

Tosi-television tulo tuhosi Sairasen mukaan hyvän television, eikä tilanne ole tästä ainakaan paranemassa.

Erityisesti yhtiöt ovat keksineet tuoda ruutuihin rintoja esittelevää tosi-tv:tä, minkä myötä on tavoitettu nuorempia katsojia. Myös Yle on mennyt mukaan nuorten kalasteluun.

Sairasen mukaan Nelonen ja MTV tekevät molemmat tällä hetkellä hieman voittoa eivätkä halua kilpailla toisiaan pois markkinoilta. Mainoshinnat laskevat, ohjelmat huononevat, ennustaa Sairanen.

”Ehkä pikkupimujen seikkailut viidakossa eivät enää toimi eikä Jethron hölinä kiinnosta, mutta yhtä älyvapaita tuotteita keksitään tilalle.”

Juttua täydennetty 28.3. kello 15.53 Aku Louhimiehen kommenteilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Tv-sarjat
 • Elokuva
 • Nelonen
 • Yle
 • Mari Koppinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  3. 3

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  4. 4

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  5. 5

   THL möhli: 6 000 suomalaisen henkilötietoja ja laboratoriotuloksia vuoti verkkoon

  6. 6

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  7. 7

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  8. 8

   Työttömiä elokuussa enemmän kuin vuosi sitten – Työttömyysaste 7,5 prosenttia

  9. 9

   Viisi asiantuntijaa pitää minua työkyvyttömänä – miksi eläkevakuutusyhtiön lääkärit saavat päättää toisin edes näkemättä minua?

  10. 10

   Näin sinkkuja sorretaan yhteiskunnassa – yksinasuvia syrjitään niin verotuksessa kuin ruokaostoksillakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  7. 7

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää