Valikko
Kulttuuri

Karhut maalaavat tauluja ja apinat valokuvaavat – Heikki Lehtosaaren intohimona on eläinten tekemä taide, kokoelmassa on jo noin kolmesataa teosta

Kallion kirjastossa avautui 27. maaliskuuta taidenäyttely, jossa on esillä kolmen karhun maalauksia. Kuuluisin taiteilijoista on Kuusamon suurpetokeskuksen ruskeakarhu Juuso, jolle näyttely on jo toinen Helsingissä tänä vuonna. Kaksi muuta tekijää on jääkarhuja: Ganuk Kanadasta ja Henry Australiasta.

Näyttelyn on järjestänyt helsinkiläinen eläintaiteen kerääjä Heikki Lehtosaari.

”Haluan haastaa ihmisen yksinoikeuden taiteen tekemiseen”, Lehtosaari sanoo.

Hänen kotinsa seinät ovat täynnä eläintaidetta, joista valtaosa on apinoiden maalauksia.

”Apinoiden ottamat valokuvat mukaan lukien teoksia on kolmisensataa. Apinoiden maalauksia on kuutisenkymmentä noin 50:ltä eri yksilöltä.”

Kokoelma on karttunut reilun kymmenen vuoden aikana. Harrastus sai alkunsa syksyllä 2004, kun Korkeasaari uhkasi luopua paviaaneista niiden asuintilojen huonon kunnon vuoksi. Paviaanit pelastuivat lakkautukselta yksityishenkilöiden lahjoitettua rahaa asuintilojen korjaamiseen.

Lehtosaari ei osallistunut pelastustalkoisiin taloudellisesti, mutta sai paviaanien tilanteesta kimmokkeen eläintaiteen keräämiselle.

”Kirjoitin kirjeen Yhdysvaltoihin, koska yksi Tarzan-elokuvissa esiintynyt Cheeta oli vielä elossa. Kerroin, että serkut Suomessa tarvitsevat apua. Sain paluupostissa Cheetan maalaamia teoksia. Halusin herättää keskustelua: eläimenkin luomus voi olla taidetta. En ole koskaan myynyt yhtään kokoelmani työtä”, Lehtosaari sanoo.

Hän ihastui Cheetan teoksiin ja järjesti ensimmäisen eläintaiteen näyttelyn Tallinnan eläintarhassa. Näyttelyssä oli esillä eläintarhan simpanssien maalauksia. Näyttelyn saama julkisuus toi eläintarhalle lisää kävijöitä, ja tarha sai apua talousvaikeuksiinsa.

Eläintarhat alkoivat ottaa Lehtosaareen yhteyttä ja kertoa, että heilläkin on taidetta tekeviä apinoita ja simpansseja.

”Harrastus lähti hiukan lapasesta”, Lehtosaari myöntää.

Lehtosaari on vuosien varrella vieraillut lukuisissa eläintarhoissa, sillä hän haluaa varmistaa, että eläinten työt ovat aitoja. Tutuksi ovat tulleet monet muutkin eläimet kuin apinat.

”Olen nukkunut elefanttien kanssa samassa aitauksessa ja jakanut hedelmät niiden kanssa. Olen myös oppinut puhumaan tiikeriä”, Lehtosaari kertoo ja täräyttää malliksi hevosen pärskähdystä muistuttavan äänen, joka kertoo tiikereille, että ollaan samaa porukkaa.

Lehtosaari haluaa haastaa ihmiset miettimään taiteen rajoja.

”Yksi rajanveto kulkee siinä, sotkeeko eläin paperia tahattomasti esimerkiksi jahdatessaan laservalon jälkeä vai maalaako eläin vapaaehtoisesti ja omasta halustaan”, Lehtosaari sanoo.

Juuso-karhun töihin Lehtosaari tutustui tammikuussa Helsingissä, jolloin tämän tauluja oli esillä taidegalleria Ruplassa.

”Eläintä ei voi pakottaa maalaamaan, mutta Juuso on ainoa karhu, jonka olen nähnyt sel­keästi harkitsevan maalausprosessin aikana” Lehtosaari sanoo.

Hän pitää tärkeänä sitä, että Juusolla, kuten muillakin taidetta tekevillä eläimillä, on vapaus valita ja toimia oman tahtonsa mukaan.

Eniten kokemusta eläinten käyttäytymisestä Lehtosaarella on apinoista, joiden eleitä ja ilmeitä hän on oppinut tulkitsemaan. ”Simpanssille suun pusuele tarkoittaa ’anna minulle’. Eräs simpanssi halusi vaihtaa varastamansa joulutonttukoristeen rannekellooni. Sillä kertaa ei syntynyt vaihtokauppoja.”

Tallinnan eläintarhassa asuva Quincy-simpanssi taas rakastaa jekkujen keksimistä. ”Quincy osaa kuoria mandariinin niin, että kuori pysyy melkein ehjänä. Sitten se syö hedelmän, laittaa sisälle ulostetta ja tarjoilee hedelmän minulle. Quincyn riemusta ei ole tulla loppua, kun menen lankaan ja tartun hedelmään.”

Kulttuurin moniottelijaksi itsensä nimeävä Lehtosaari ei halua tulla lokeroiduksi tittelien tai tutkintojen alle.

Hän on tehnyt työkseen kaikenlaista, toiminut niin ohjaajana kuin musiikki- ja erityisesti jazztapahtumien järjestäjänä. Matkat maailman eläintarhoihin hän yhdistää usein työmatkoihin.

Lehtosaari ei liioin suostu määrittelemään eläintaideko­koelmansa taloudellista arvoa. Juuso-karhun töistä on toistaiseksi maksettu tuhansia euroja, mutta maailmalla eläintaiteen hinta voi huutokaupoissa nousta viisinumeroiseksi.

”En tee tätä bisnesmielessä, ja onhan tämä kallis harrastus, mutta melkoisia summia saa uppoamaan vaikkapa syvämerensukellukseenkin.”

Kolmen karhun taidetta Kallion kirjaston vintillä (Viides linja 11, 3. kerros) 15.4. saakka.

Kuka?

Heikki Lehtosaari


  Helsinkiläinen sijoittaja, kulttuuri- ja musiikkialan ammattilainen.

  Eläintaiteen kerääjä.

  Järjestänyt kymmeniä eläintaidenäyttelyitä lähinnä Skandinaviassa ja Baltiassa.

  54-vuotias, syntynyt Helsingissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilö
 • Kuvataide

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  4. 4

   Juha Sipilä ymmärtää Ritva Elomaan paluuloikkausta perussuomalaisiin – pääministerin mukaan eduskunnassa tarvitaan nyt tiukempaa ryhmäkuria

  5. 5

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  6. 6

   Sipilä, Orpo ja Terho eivät marssi Pridessa – pääministeri avaa samaan aikaan jousiammuntakisat

  7. 7

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  8. 8

   Näin Ultra Bra valmistautuu odotettuun paluukeikkaansa, johon on enää reilu viikko – Video Tavastialta näyttää, miten bändin treenit sujuivat

  9. 9

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  10. 10

   Jo muinaiset egyptiläiset osasivat tehdä proteeseja – puinen ukkovarvas on taidonnäyte

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  5. 5

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Suomen profiili on vahvistunut Isisin propagandassa, ”kalifaattiin” houkutellaan aiempaa enemmän naisia – näin järjestön ulkomaalaisille suunnattu viestintä on muuttunut

  8. 8

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  9. 9

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  10. 10

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää