Valikko
Kulttuuri

Pakolaisleirin suomalainen sirkuskoulu torjuu radikalisoitumista Jordaniassa jo neljättä vuotta – sosiaalinen sirkus palkittiin teatteripalkinnoilla

Maailman teatteripäivänä palkittiin vuoden teatterina Riihimäen Teatteri ja vuoden näyttelijöinä Niina Hosiasluoma ja Seela Sella. Kaksi palkintoa saanutta Sirkus Magentaa kiitettiin kansainvälisestä ja humaanista sirkustyöstä.

Sirkustyöpajoja, -esityksiä, -opetusta ja työhyvinvointipalveluja tuottavan sirkus Magentan ansiosta suuri joukko ihmisiä, joilla ei muuten olisi mahdollisuutta harrastaa sirkusta, pääsee osallistumaan sirkustoimintaan. Yhdessä Kirkon Ulkomaanavun kanssa pakolaisleirille Jordaniaan vuonna 2013 perustettu sirkuskoulu toimii edelleen. Sen tehtävänä on ehkäistä nuorten turhautumista ja radikalisoitumista.

Maailman teatteripäivänä 27.3. Kansallisteatterin Lavaklubilla palkittiin teatterin, sirkuksen ja tanssin ansioituneita tekijöitä.

Sirkus Magenta palkittiin kahdella eri palkinnolla. Magentalle myönnettiin sekä Sirkuksen lumo- että Tanssin ja sirkuksen mainetekopalkinto.

Tanssin ja sirkuksen mainetekopalkinnon perusteissa Magentan palkitsemista perusteltiin samansuuntaisesti: ”Sirkus Magenta tarjoaa matalan kynnyksen tutustua sirkuksen maailmaan. Sen kautta kymmenet tuhannet ovat päässeet kokemaan ja opettelemaan sirkustaitoja sekä myös itse esiintymään. Huomattavimpana tekonaan se on perustanut sirkuskoulun Jordaniaan pakolaisleirille.”

Sirkuksen lumo -palkinnon perusteissa keskityttiin siihen, miten Magenta on viisivuotisen toimintansa aikana kehittynyt merkittäväksi sosiaalisen sirkuksen osaajaksi, niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.

HS vieraili pakolaisleirin sirkuskoulussa 2015.

Tanssin ja sirkuksen mainetekopalkintoja jaettiin poikkeuksellisesti kaksi: toisen sai Jarmo Ahonen, joka on urallaan edistänyt tanssijoiden terveyttä.

Vuoden teatterinäyttelijän palkinnon saivat Niina Hosiasluoma ja Seela Sella. Näyttelijäliiton jäsenten äänestyksessä Hosiasluoma ja Sella saivat täsmälleen yhtä monta ääntä.

Vuoden teatterina palkittiin Riihimäen teatteri. Neljästä finalistista valinnan teki eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tuomo Puumala.

Puumala kuvaili voittajan valintaa seuraavasti: ”Vaaka kallistui Riihimäen teatteriin, joka tekee sydänverellä korkealaatuista teatteria kovien talouspaineiden alla.”

Vuoden esityksen Thalia-tunnustuspalkinto myönnettiin neljälle esitykselle.

Sen saivat Vaimoni Casanova (Kuopion kaupunginteatteri ja Tanssiteatteri Minimi), Tavallisuuden aave (Q-teatteri), Maa-Tuska (Universum ja Aurinkoteatteri) ja Wunderkinder (Wauhaus ja Teater 90 grader).

Palkintoperusteina esitettiin, miten ”keskenään hyvin erilaisille teoksille yhteistä on vahvan intohimoinen omaäänisyys, muodon ja sisällön uutta luova kokonaistaiteellinen kohtaaminen sekä terävät havainnot omasta ajastamme.

Lisäksi juhlassa palkittiin Eeva Ijäs lavastajan ja pukusuunnittelijan Illusion-palkinnolla, Tampereen työväen teatterin ja Teatteri Siperian yhteistuotanto Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus Lasten- ja nuortenteatteripalkinnolla, Hanna Kirjavainen ohjaaja-dramaturgipalkinnolla, Wasa teaterin yleisötyöntekijät Nina Dahl-Tallgren ja Sarah Bergkulla Silmänkääntäjä-palkinnolla, valosuunnittelija Erno Aaltonen Valosäde-palkinnolla sekä äänisuunnittelija Janne Hast Äänisäde-palkinnolla.

Lisäksi koreografi Sonya Lindfors palkittiin Teatterin tiedotuskeskuksen palkinnolla intohimoisesta taistelusta toiseuttamisen ja rodullistamisen väkivaltaista kokemusta vastaan.

Vuoden teatteriteko -palkinnon sai neljän teatterin Universum ry., joka tuo maahanmuuttajat, turvapaikanhakijat, pakolaiset ja kantasuomalaiset jakamaan tarinoita International Story Sharing Café -tapahtumiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteripalkinnot
 • Teatteri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  6. 6

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  7. 7

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää