Valikko
Kulttuuri

Alex Lepajõe muistelee kirjassaan, kuinka pakeni 1980-luvulla Neuvostoliitosta kumiveneellä Suomeen – ”Minulta kähvellettiin Helsinki Klubilla kolme olutta”

Ensimmäisenä päivänään Suomessa Alex Lepajõe jäi tanssimaan. Muut pakenijat jatkoivat Tornion kautta Ruotsiin anomaan turvapaikkaa. Vuoden 1985 kultakaupparyöstön saaliin kohtaloa hän ei kerro vieläkään.

Tallinna. Alex Lepajõe, 56, muistetaan onnistuneesta paosta kumiveneellä Neuvostoliitosta yli Suomenlahden vuonna 1984. Tiistaina hän esitteli tallinnalaisessa kirjakaupassa muisteluromaaniaan Põgenemine (Pako), jossa hän kertoo oman versionsa legendaarisesta paosta. Kirja nousi heti myyntitilastojen kärkeen.

”Se on totuudenmukainen kuvaus tapahtumista sellaisena, kuin minä ne muistan”, Lepajõe sanoo HS:lle.

Emme vieläkään saa tietää, mitä tapahtui kultakelloille, timantti-, smaragdi- ja rubiinisormuksille, jotka Lepajõe ja Raivo Roosna saivat saaliiksi vuosi paon jälkeen Suomen tunnetuimmassa kultakaupparyöstössä 1985.

Kirja on tavallaan johdantoa ryöstölle, sillä se kertoo sitä edeltävästä vuodesta. Minkäänlaista itsensä oikeuttamisesta ei kuitenkaan ole kyse.

Mukana on yksityiskohtia: esimerkiksi kuinka Viron tuleva presidentti, toimittaja Toomas Hendrik Ilves haastattelee Lepajõeta paon jälkeen lehdistötilaisuudessa Tukholmassa.

”(Vironkielisessä) ääntämisessä ja puheessa oli kyllä korostus, mutta ajatus kulki ilman aksenttia”, Lepajõe kirjoittaa.

Kirja kertoo paljolti siitä, minkälaisena läntinen maailma avautuu Neuvostoliiton rautaesiripun takana kasvaneelle seikkailijalle. Ero ruotsalaismiehiin oli silmiin pistävä.

”Kaikilla meillä oli lyhyet hiukset ja parrat ajettu. Näytimme paikallisten renttujen rinnalla kuin lähetystyöhön lähetetyiltä mormoneilta.”


Usein maailma avautuu eroottisesti jännittyneissä kohtaamisissa naisten kanssa, kuten keskusteluissa suomalaisen tanssikaverin, ruotsalaisen juristiopiskelijan tai hollantilaisen prostituoidun kanssa.

”Ironia on siinä, että pako antaa mahdollisuuden kirjoittaa minulle tärkeistä asioista. Jos voin nivoa ne sinne ilman, että pilaan tarinaa, olen saavuttanut päämääräni”, hän sanoo.

Lepajõe valmisteli käsikirjoitusta paosta ja ryöstöstä kotonaan Etelä-Virossa, kun hän kuuli, että tarinasta onkin jo tekeillä elokuva Virossa. Hän sai tietää asiasta Helsingin Sanomien kulttuurisivujen uutisen kautta vuosi sitten.

”Tietenkin se häiritsi minua. Emme ole vanhuksia emmekä kuolleita”, sanoo Lepajõe.

”Kyse ei ole niinkään rahasta. Mutta oli väärin ignoreerata meidät täydellisesti.”

Elokuvan tekijät olivat yhteydessä yhteen neljästä kumivenepakolaisesta, mutteivät aluksi kumpaankaan kultakaupan ryöstäjään.

Viron elokuvateattereissa esitetään parhaillaan Martin Algusin käsikirjoittamaa ja Jaak Kilmin ohjaamaa komediaa Sangarid. Se kertoo Neuvostoliitosta yli Suomenlahden paenneista naiiveista hulivileistä, jotka ryöstävät kultakaupan ja hurmaavat naisia.

Katsojalle ei jää epäilystäkään, mistä hulvaton elokuva ammentaa tarinansa. Lopputekstien mukaan elokuvalla ei kuitenkaan ole minkäänlaista yhteyttä tositapahtumiin. Syynä lienee keskeneräinen oikeusjuttu.Lepajõe on haastanut elokuvan tekijät oikeuteen.

”Asia on kesken siviilioikeudessa. Kiista koskee henkilötietojen käsittelyä”, sanoo Lepajõe.

Lepajõe on seurannut yli kolmenkymmenen vuoden ajan tulkintoja tarinasta, joka on leimannut hänen elämäänsä. Häpeätahra on muuttunut jo brändiksi.

”Tai taiteeksi”, sanoo Lepajõe.

”Kuinka paljon voi hävetä. Lopulta se tappaa, jos ei lopeta sitä”, hän sanoo.

Suomessa ryöstöä seurasi vuosikausia outo glamour. Ei Suomessa ollut 1980-luvulla totuttu ulkomaalaisten tekemiin aseellisiin ryöstöihin. Lisäksi tekijät olivat komeita, urheilullisia nuorukaisia. Sankaruutta siivitti poikkeuksellinen pako yli Suomenlahden.

”Se oli uskomatonta. Juha Vainio teki laulun Aleks ja Jaan, ja se oli hitti”, kummastelee Lepajõe.Pakenemiskirjan kertomus alkaa sumuisena toukokuun aamuyönä Neuvostoliiton rajavyöhykkeellä Karepan kylässä noin 90 kilometriä Tallinnasta itään, jossa neljä virolaisnuorukaista lähtee uhkarohkealle matkalle aluksi venettä työntäen, sitten meloen ja lopulta moottorilla avomerelle.

Pakomatkan kuvausta on alle viisikymmentä sivua yhteensä 181-sivuisesta kirjasta. Sen jälkeen Lepajõe jatkaa seikkailujaan yksin. Kun kolme muuta virolaista jatkavat Suomen kautta suoraan Ruotsiin anomaan turvapaikkaa, Lepajõe jää Helsinkiin tapaamaan tuttua suomalaisnaista.


Ensimmäinen ilta vapaudessa päätyy Helsinki Klubin tanssilattialle. Samalla kuvitelmat lännestä alkavat rapista.

”En kuvitellut, että ensimmäisissä juhlissa ensimmäisen tunnin aikana minulta kähvelletään kolme olutta”, sanoo Lepajõe.

Lepajõe kirjoitti jo vankilassa Suomessa ensimmäisen kirjansa, Kapinallinen, joka ilmestyi 1987. Uuteen kirjaan verrattuna esikoisteos näyttää sormiharjoittelulta.

”Se oli enemmän mielikuvitusta”, sanoo Lepajõe.

”Nyt olen vanhempi. Ei tarvitse enää suurennella.”

Välillä Lepajõe asui Saksassa ja Hollannissa. Hänen tiedetään liikkuneen eri nimillä, eri passeilla ja lapsiakin on syntynyt eri naisten kanssa. Yhteensä lapsia on nykyään yhdeksän.

Julkisuuteen Lepajõe palasi uudelleen 1995 suositun näyttelijän Merle Palmisten rinnalla. Pariskunta oli pitkään naimisissa ja sai tyttären.

Haastattelun aikana Palmiste odottaa kahvilan naapuripöydässä yhdessä näyttelijä Taavi Eelmaan kanssa. He esittivät dialogina päähenkilön ja hollantilaisen prostituoidun keskustelun seksistä kirjakauppa Apollon esittelytilaisuudessa harvalukuiselle yleisölle.

Välillä Lepajõella oli kaupallisella kakkoskanavalla nimikko-ohjelmansa. Sitten hän pyöritti ravintolaa Tallinnan vanhassakaupungissa. Mutta kaikki on jäänyt 1980-luvun ”urotekojen” varjoon.

”Nyt se ei enää haittaa. Kolmessakymmenessä vuodessa tapahtumat muuttuvat mytologiaksi. Tulkinta elää omaa elämäänsä.”

Lepajõen oma tulkinta on nyt näyttävästi esillä kirjapinoina heti kirjakauppojen oven suussa Tallinnassa. Põgenemine on omakustanne, joka on ammattimaisesti toimitettu. Virossa osa etabloituneistakin kirjailijoista kustantaa nykyään itse kirjansa myyntitulon vuoksi. Kaupassa ne ovat yhdenvertaisessa asemassa suurten kustantamojen teosten kanssa.

Kirjan julkaisua edeltäneet vuodet Lepajõe on elänyt pääosin poissa julkisuuden valokeilasta Etelä-Viron maaseudulla yhdessä kolmen lapsen ja nuoren vaimon kanssa.

”Aika kuluu kuljettaessa lapsia harrastuksiin”, hän sanoo.

HS Teema kertoi Lepajõen vetäytymisestä maalle toissakesän Viro-numerossa.

Suurimmat haasteet ovat vielä edessä. Lepajõe aikoo kirjoittaa myös Tillanderin kultakaupan ja HOP:n pankin ryöstöistä Helsingissä 1985.

”Ensimmäisessä kirjassa emme ole tehneet vielä mitään pahaa. Yritän vielä olla lainkuuliainen. Seuraavassa se ei enää onnistu.”

Sitten pitäisi kertoa kaikesta kolmelle nuorimmalle lapselle kotona Etelä-Virossa.

”Sanoin, että menimme meren yli kumiveneellä. Poika sanoi, että sehän on vaarallista. Miksi et mennyt Viking Linellä?”

Fakta

Legendaarinen pakolainen


 Neuvostoliitosta pakeneminen oli hyvin harvinaista. Tutkija Jaak Pihlaun laskujen mukaan vuosina 1947–1989 Virosta onnistui pakenemaan meren yli noin viisitoista seuruetta, jos mukaan ei lasketa merimiehiä ja virallisia valtuuskuntia.

 Tunnetuimmat onnistujat olivat Alex Lepajõe, Raivo Roosna, Andre Hildebrandt ja Harry Gelstein varhain aamulla 19.5.1984. He saivat turvapaikan Ruotsista.

 Lepajõe ja Roosna ryöstivät Tillanderin kultaliikkeen Helsingin Aleksanterinkadulla huhtikuussa 1985 ja seuraavana päivänä käteistä Osuuspankin Käpylän konttorista.

 Paosta ja ryöstöstä on julkaistu lukuisia lehti- ja televisiojuttuja. Juha Vainio teki iskelmän Alex ja Jaan.

 Viron elokuvateattereissa esitetään Jaak Kilmin komediaa Sangarid, joka on saanut inspiraatiota Lepajõen ja kumppaneiden paosta ja ryöstöstä.

 Alex Lepajõen oma tulkinta paosta on ilmestynyt Põgenemine-nimisenä romaanina Virossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Muistelmat
 • Viro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  5. 5

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  8. 8

   Kauppapolitiikka repi railoja EU-maiden välille – Sipilä löysi itsensä eri leiristä Macronin kanssa

  9. 9

   Piilouduin pöydän alle, kun britit tasan vuosi sitten päättivät erota EU:sta – nyt brittihallitus on yhä pöydän alla, eikä kukaan tiedä mitä tapahtuu

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  7. 7

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää