Valikko
Kulttuuri

Suomalainen yliopistoväki kutsuu kansaa marssimaan tieteen puolesta ja valhetta vastaan: ”Pyrkimys on tehdä tieteestä iloinen asia”

Suomalaiset tieteentekijät- ja tukijat kutsuvat ihmisiä yhteismarssille 22. huhtikuuta.

Marssin tarkoitus on puolustaa tiedettä aikana, jolloin valeuutiset kilpailevat elintilasta perustellun ja tutkitun tiedon kanssa.

Helsingissä järjestettävä mielenilmaus on osa maailmanlaajuista tapahtumaa.

”Marssilla juhlimme tiedettä”, marssin koordinaattori Merli Juustila sanoo. ”Haluamme olla positiivinen tapahtuma kaikille. Pyrkimys on tehdä tieteestä iloinen asia.”

Tiedemarssin alkusyyt ovat kuitenkin tiedeväen huolessa ja vihassa. Washingtonista alkunsa saanut March for Science syntyi aluksi vastaiskuna totuuden jälkeiselle maailmalle. Sikäläiset tieteentekijät ovat olleet järkyttyneitä presidentti Trumpin tavalle pyrkiä vaientamaan itselleen epämieluisia ääniä yhteiskunnassa.

Esimerkiksi ympäristönsuojeluvirastoa käskettiin poistamaan sivuiltaan ilmastonmuutosta koskevia tietoja. Trumpin hallinto on myös nimittänyt väärää tietoa ”vaihtoehtoisiksi faktoiksi”.

Washingtonin hätähuuto on tavoittanut tutkijapiirit ympäri maailmaa. Tällä hetkellä valmisteilla on nelisensataa marssia kolmessakymmenessä maassa.

Suomen tapahtumasta päivänpolitiikka on siivottu pois. Tapahtuma ei ota suoraa kantaa edes hallituksen koulutusleikkauksiin.

”Marssin päätavoite on nostaa tiede takaisin yhteiskunnalliseen keskusteluun, mutta haluamme tehdä sen syyttelemättä ketään”, Juustila selittää. ”Suomella on ongelmansa, mutta emme halunneet nyt tarttua niihin.”

Sen sijaan suomalaistapahtumassa halutaan inhimillistää tiedettä. Tutkijat kokevat, että heidän alansa koetaan usein kylmäksi ja etäiseksi.

¨Tarinallinen kerronta on nyt tosi vahvoilla yhteiskunnassa ja tieteen on vaikea päästä siihen mukaan. Meillä kun on tarjota lähinnä tutkimustuloksia ja tilastoja, joita ihmiset eivät pidä kovin samastuttavina. Yritämme nyt muistuttaa, että niiden takana on ihmisiä, jotka tekevät työtään paremman yhteiskunnan puolesta.”

”Tieteen tarkoitus on kuitenkin palvella yhteistä hyvää. Se on olemassa, että sen avulla saataisiin parempi maailma.”

Marssi lähtee Kansalaistorilta ja päättyy Senaatintorille, jossa pidetään puheenvuoroja tieteen puolesta.

Marssin jälkeen yliopisto järjestää tiloissaan yleisöluentoja tieteestä. Avoimissa tilaisuuksissa kuullaan muun muassa hiukkas- ja astrofysiikan yliopistotutkija Syksy Räsästä, joka puhuu tieteen popularisoinnista ja uutisoinnista, sen valkoisista valheista ja väärinkäsityksistä.

Kaikkia marssiin osallistuvia kehotetaan ottamaan jokin itselle tärkeä hattu mukaan tapahtumaan.

Kielletty ei ole Make America Great Again -lippiskään.

”Kaikki käy, Juustila vakuttaa. ”Ihan mikä vain hattu, jota haluaa tieteelle nostaa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  7. 7

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  8. 8

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  9. 9

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  10. 10

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää