Valikko
Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Zadie Smithin uusi teos kysyy, miltä tuntuu elää rodullistettuna, ja siksi kirjailija lähettää ruskean tytön Madonnan kintereillä Afrikkaan

Uutuusromaani kertoo koskettavasti ja hauskasta kasvusta kahden kulttuurin välillä – ja kritisoi pinnallisia hyväntekeväisyyshankkeita.

Romaani

Zadie Smith: Swing Time. Suom. Irmeli Ruuska. WSOY. 463 s.

Kun tekijän aiempia romaaneja on kutsuttu pirstaleisiksi ja moniäänisiksi, Swing Time on helpottavan selkeä: nuori, nimetön nainen kertoo elämäntarinansa pikkutytöstä aikuisuuteen.

Paitsi ettei tarina tietenkään ole selkeä tai kepeä. Syynä kertojan avautumiseen on kulttuurinen kodittomuus, jota hänen lisäkseen kokevat maailmassa miljoonat muutkin.

Kun kansat vaeltavat ja kulttuurivaikutteet leviävät, oman perinteen sovittelu vieraiden lomaan ole helppoa. Ajatellaan vaikka sananvapautta ja Kiinaa, aborttia ja Puolaa. Tai Helsinkiin suunniteltavaa suurmoskeijaa.

Entä miltä tuntuu elää rodullistettuna, vähemmistössä? Kokea rasismin eri vivahteita? Kaikkea tätä Smith käsittelee, monella tasolla, yksilöiden kokemuksista maailmanpolitiikkaan.

Tyyli on monipuolinen ja -sanainen, tekstiä on kulttuurihistoriallisista pikku luennoista lörpöttelyyn, ja suomentaja Irmeli Ruuska pysyy hienosti mukana.

Aikajana yltää 1980-luvun alusta tähän päivään. Iältään ja peruskokemuksiltaan kertoja voisi siis olla Zadie Smith itse.

Kertojalla on valkoinen isä ja musta äiti (kuten Smithillä), lapsuuden parhaalla ystävällä Traceylla toisin päin. Kumpikaan ei siis ole kokonaan jotain, vaan istuu jatkuvasti kuin kahden tuolin välissä.

Ajattelen, että välitila herkistää aisteja. Swing Time onkin täynnä herkullisia henkilöhahmoja ja väliin humoristisesti, väliin lakonisesti kuvattuja tilanteita kulttuurisista törmäyksistä.

Pääpaino on kertojan lähipiirissä, etenkin äideissä. Oma äiti opiskelee mustaa tietoisuutta ja politiikkaa ja kohoaa parlamenttiin asti. Traceyn äiti taas elää tyttärensä kautta, työntää tätä tietoisesti esiintyjäksi ja viihdyttäjäksi. Isät – yllätys, yllätys – luovuttavat ja häipyvät.

Tarinan yksi tärkeä juonne eli tanssi alkaa jo päähenkilöiden lapsuudessa. Traceylle siitä tulee ammatti, kertojalle vain intohimo mustan tanssiperinteen historiaan ja merkitykseen.

Fred Astairen ajoista on matkaa Michael Jacksoniin, mutta polku on selvä: valtaosa koko läntisestä populaarikulttuurista nojaa mustaan perinteeseen.

Tämä on Swing Timessa oleellista, koska nuorena mediatyöläisenä kertoja pääsee Madonnaa muistuttavan hahmon avustajaksi ja tämän hyväntekeväisyyshankkeen mukana Länsi-Afrikkaan. Sitten ollaankin mustan ja valkoisen rodun perimmäisten konfliktien tapahtumapaikoilla, orjalaivojen lähtösatamassa.

Afrikassa kertojalle kirkastuu taas yksi kulttuuritörmäys, eli työnantajan hyvää tarkoittavien mutta pinnallisten tempausten vaikutukset.

Smithin kuvaus on viiltävää. Kun feministinen tyttöjen koulutus syrjii poikia, nämä kiinnostuvat ääri-islamista. Valkoinen supertähti ei liioin tajua pönkittävänsä raakaa diktatuuria.

Swing Timen tähän osuuteen liittyy suomennosongelma: miksei Irmeli Ruuska käännä compound-sanaa, joka tarkoittaa pihapiirin ympäröimää afrikkalaiskotia? Kai suomalainenkin vastine olisi löytynyt.

Romaanissaan Kauneudesta (2005) Smith käytti pohjatarinana E. M Forsterin Talo jalavan varjossa -teosta (1910) ja toi brittien, saksalaisten ja luokkayhteiskunnan tilalle kansainvälisen yliopistomaailman, rotusuhteet ja kolonialismin jäljet.

Swing Timen taustalla häämöttävät klassinen kehitysromaani ja tunnustuskirjallisuus. Meille kerrotaan, millaista on kasvaa aikuiseksi etääntymällä omista juurista, kunnes jossain vaiheessa alkaa matka takaisin päin.

Prosessi on hajottava, mutta ei kertojalla vaihtoehtoakaan ole. Hänen pitää tiedostaa vähemmistöasemansa, mutta oppia myös se, miten rasistisesti eri vähemmistötkin toisiaan sortavat. Ja vielä sekin, miten hirvittävän etuoikeutettu (ja valkoinen) hän koko maailman mittakaavassa on.

Tavallaan Swing Time kertoo värikkäästi ja vakuuttavasti, että olemme aina eläneet monikulttuurisesti. Siitä ei ikinä selviä ilman myötäelämistä, oppimista ja pitkiä keskusteluja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Kirja-arvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  2. 2

   Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

  3. 3

   Suomi suostui erikoiseen pyyntöön – Ilmavoimat lahjoittaa Hawk-harjoitushävittäjän Sveitsiin

  4. 4

   Iikka Kivi jättäytyy stand up -kiertueelta ”seksistisen viestin” takia – Naiskoomikoiden ammattitaitoa epäilleen promoottorin mukaan 24 miehen kiertue luultavasti peruuntuu

  5. 5

   Suorasukaisen musiikkikriitikon Seppo Heikinheimon itsemurhasta on 20 vuotta – kollegani oli muutakin kuin muistelmien ”mätämuna”

  6. 6

   Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

  7. 7

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  8. 8

   Trump töni Montenegron pääministerin sivuun astuakseen yhteiskuvan eturiviin

  9. 9

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  10. 10

   Kahdeksan kilometrin korkeudesta Mount Everestiltä löytyi neljä ruumista – on arvoitus, keitä he olivat ja koska he kuolivat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  3. 3

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  4. 4

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  5. 5

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  6. 6

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  7. 7

   Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

  8. 8

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää