Valikko
Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Zadie Smithin uusi teos kysyy, miltä tuntuu elää rodullistettuna, ja siksi kirjailija lähettää ruskean tytön Madonnan kintereillä Afrikkaan

Uutuusromaani kertoo koskettavasti ja hauskasta kasvusta kahden kulttuurin välillä – ja kritisoi pinnallisia hyväntekeväisyyshankkeita.

Romaani

Zadie Smith: Swing Time. Suom. Irmeli Ruuska. WSOY. 463 s.

Kun tekijän aiempia romaaneja on kutsuttu pirstaleisiksi ja moniäänisiksi, Swing Time on helpottavan selkeä: nuori, nimetön nainen kertoo elämäntarinansa pikkutytöstä aikuisuuteen.

Paitsi ettei tarina tietenkään ole selkeä tai kepeä. Syynä kertojan avautumiseen on kulttuurinen kodittomuus, jota hänen lisäkseen kokevat maailmassa miljoonat muutkin.

Kun kansat vaeltavat ja kulttuurivaikutteet leviävät, oman perinteen sovittelu vieraiden lomaan ole helppoa. Ajatellaan vaikka sananvapautta ja Kiinaa, aborttia ja Puolaa. Tai Helsinkiin suunniteltavaa suurmoskeijaa.

Entä miltä tuntuu elää rodullistettuna, vähemmistössä? Kokea rasismin eri vivahteita? Kaikkea tätä Smith käsittelee, monella tasolla, yksilöiden kokemuksista maailmanpolitiikkaan.

Tyyli on monipuolinen ja -sanainen, tekstiä on kulttuurihistoriallisista pikku luennoista lörpöttelyyn, ja suomentaja Irmeli Ruuska pysyy hienosti mukana.

Aikajana yltää 1980-luvun alusta tähän päivään. Iältään ja peruskokemuksiltaan kertoja voisi siis olla Zadie Smith itse.

Kertojalla on valkoinen isä ja musta äiti (kuten Smithillä), lapsuuden parhaalla ystävällä Traceylla toisin päin. Kumpikaan ei siis ole kokonaan jotain, vaan istuu jatkuvasti kuin kahden tuolin välissä.

Ajattelen, että välitila herkistää aisteja. Swing Time onkin täynnä herkullisia henkilöhahmoja ja väliin humoristisesti, väliin lakonisesti kuvattuja tilanteita kulttuurisista törmäyksistä.

Pääpaino on kertojan lähipiirissä, etenkin äideissä. Oma äiti opiskelee mustaa tietoisuutta ja politiikkaa ja kohoaa parlamenttiin asti. Traceyn äiti taas elää tyttärensä kautta, työntää tätä tietoisesti esiintyjäksi ja viihdyttäjäksi. Isät – yllätys, yllätys – luovuttavat ja häipyvät.

Tarinan yksi tärkeä juonne eli tanssi alkaa jo päähenkilöiden lapsuudessa. Traceylle siitä tulee ammatti, kertojalle vain intohimo mustan tanssiperinteen historiaan ja merkitykseen.

Fred Astairen ajoista on matkaa Michael Jacksoniin, mutta polku on selvä: valtaosa koko läntisestä populaarikulttuurista nojaa mustaan perinteeseen.

Tämä on Swing Timessa oleellista, koska nuorena mediatyöläisenä kertoja pääsee Madonnaa muistuttavan hahmon avustajaksi ja tämän hyväntekeväisyyshankkeen mukana Länsi-Afrikkaan. Sitten ollaankin mustan ja valkoisen rodun perimmäisten konfliktien tapahtumapaikoilla, orjalaivojen lähtösatamassa.

Afrikassa kertojalle kirkastuu taas yksi kulttuuritörmäys, eli työnantajan hyvää tarkoittavien mutta pinnallisten tempausten vaikutukset.

Smithin kuvaus on viiltävää. Kun feministinen tyttöjen koulutus syrjii poikia, nämä kiinnostuvat ääri-islamista. Valkoinen supertähti ei liioin tajua pönkittävänsä raakaa diktatuuria.

Swing Timen tähän osuuteen liittyy suomennosongelma: miksei Irmeli Ruuska käännä compound-sanaa, joka tarkoittaa pihapiirin ympäröimää afrikkalaiskotia? Kai suomalainenkin vastine olisi löytynyt.

Romaanissaan Kauneudesta (2005) Smith käytti pohjatarinana E. M Forsterin Talo jalavan varjossa -teosta (1910) ja toi brittien, saksalaisten ja luokkayhteiskunnan tilalle kansainvälisen yliopistomaailman, rotusuhteet ja kolonialismin jäljet.

Swing Timen taustalla häämöttävät klassinen kehitysromaani ja tunnustuskirjallisuus. Meille kerrotaan, millaista on kasvaa aikuiseksi etääntymällä omista juurista, kunnes jossain vaiheessa alkaa matka takaisin päin.

Prosessi on hajottava, mutta ei kertojalla vaihtoehtoakaan ole. Hänen pitää tiedostaa vähemmistöasemansa, mutta oppia myös se, miten rasistisesti eri vähemmistötkin toisiaan sortavat. Ja vielä sekin, miten hirvittävän etuoikeutettu (ja valkoinen) hän koko maailman mittakaavassa on.

Tavallaan Swing Time kertoo värikkäästi ja vakuuttavasti, että olemme aina eläneet monikulttuurisesti. Siitä ei ikinä selviä ilman myötäelämistä, oppimista ja pitkiä keskusteluja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Kirja-arvostelut
Kulttuurin uutiskirje

Kerran viikossa saapuva HS:n kulttuuriuutiskirje kokoaa yhteen sähköpostiin parhaat kulttuurijutut viikon varrelta sekä viikonlopun kiinnostavimmat kulttuuritärpit.

Uutiskirje on ilmainen.

Katso esimerkki uutiskirjeestä tästä.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  2. 2

   Sydänsairaudesta, aivokasvaimesta, keuhkosyövästä ja murtuneesta lonkasta kärsivälle yli 90-vuotiaalle toitotetaan, että ”kotona on paras”

  3. 3

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  4. 4

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  5. 5

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  6. 6

   Sunnuntaina lyötiin murskaksi Ranskan vanha valta – murtuuko tässä myös brexitin ja Trumpin käynnistämä hyökyaalto?

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kristityiksi kääntyneitä turvapaikanhakijoita ei pidä palauttaa

  9. 9

   Onko Emmanuel Macron Ranskan tuleva presidentti? 39-vuotias vaalien outolintu on naimisissa lukioaikaisen ranskanopettajansa kanssa ja kertoo hyviä asioita Euroopasta

  10. 10

   Edessä hulppea nousu vai joko se päättyi? Nämä kuusi tekijää keikuttavat Suomenkin taloutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  3. 3

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  4. 4

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  5. 5

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  6. 6

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  7. 7

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  8. 8

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  9. 9

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  10. 10

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  8. 8

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää