Valikko
Kulttuuri

Kiasmassa avautui mökki, jossa Hollywood-tähti pyysi minua soittamaan itselleen musiikkia, tanssi ja kertoi haavoittuvuudestaan – Tällainen on taiteilijakolmikko LaBeouf-Rönkkö-Turnerin uusi teos

Shia LaBeouf, Nastja Säde Rönkkö ja Luke Turner ovat #Alonetogether -teosta varten eristäytyneet mökkeihin Lappiin ja päivystävät videoyhteyden päässä kuukauden ajan aina, kun Kiasma on auki. Heille voi mennä juttelemaan – mutta mikään ei estä myöskään pienten mökkibileiden järjestämistä.

Kyllä, asia on niin kuin Kiasmasta luvattiin. Pimeässä hirsimökissä museon kolmannessa kerroksessa on kolme näyttöä, ja niistä vasemmanpuoleinen näyttää live-kuvaa unisen näköisestä Hollywood-tähdestä Shia LaBeoufista. Kaksi muuta tuolia ovat ensin tyhjät – taustalla hirsiseinää – ja sitten niille istuvat taiteilijat Nastja Säde Rönkkö ja Luke Turner.

”Hi”, he tervehtivät kaikki kohteliaasti. Ääntä ei kuulu ja suu ei liiku, vaan teksti ilmestyy videoikkunoiden alareunaan – ilmeisesti läppärillä naputeltuna.


Miten Lappi?

”Kylmää ja ihmeellistä”, vastaa LaBeouf.

Kello on viittä yli kymmenen ja Kiasma on juuri avautunut.

”Olet meidän ensimmäinen kävijämme, miltä se tuntuu?” kysyy Turner.

Vähän erikoiselta, toki. Istun Kiasmassa mökin lattialla juttelemassa ääneen kolmelle valtavalle videonäytölle. Niillä näkyvät taiteilijat katsovat läppäreidensä näyttöjä eli eivät suoraan minuun – vähän niin kuin Skypessä. Mutta he ovat hyväntuulisia ja valmiita kokeilemaan, miten teos toimii.

Ars17-näyttelyyn kuuluvassa teoksessa nimeltä #ALONETOGETHER kolmikko on eristäytynyt mökkeihin Lappiin kuukauden ajaksi. Heidän ainoa yhteytensä ulkomaailmaan on videoyhteys Kiasmassa sijaitsevaan mökkiin. He kuulevat ja näkevät, mitä mökissä tapahtuu, mutta eivät toisiaan. He kommunikoivat yleisön kanssa naputtelemalla viestejä. Miksi?

”Kokeillaksemme erilaista viestintää”, naputtelee Rönkkö.


Suomalainen Nastja Säde Rönkkö on työskennellyt brittitaiteilija Luke Turnerin ja Transformers- ja Nymphomaniac -elokuvista tunnetun Shia LaBeoufin kanssa kollektiivina vuodesta 2014. Heidät tunnetaan osallistavista taideprojekteista, joissa testataan usein ihmisten välistä yhteyttä ja läheisyyttä, mutta myös kuuluisuuden vaikutusta taiteen tekemiseen. Viime aikoina he ovat olleet otsikoissa Donald Trumpin vastaisen livelähetysperformanssin vuoksi, jota äärioikeistolaiset ovat pyrkineet häiriköimään.

Aikaisemmin he ovat muun muassa pyytäneet kansaa ”koskettamaan heidän sieluaan” soittamalla puhelinkonferenssilinjalle ja seuraamaan, kun LaBeouf katsoo putkeen kaikki elokuvat, joissa hän on näytellyt, tai juoksee 144 lenkkiä Amsterdamin Stedelijk-museon ympäri.

Mutta nyt he ovat Lapissa, eri mökeissä ja yhden videoyhteyden varassa. He vakuuttavat jättäneensä kännykkänsä kotiin. Sitä on vaikea kuvitella aikana, jona älypuhelimella hoidetaan kaikki sosiaalisista suhteista työntekoon. Miltä se tuntuu?

”Hyvin haavoittuvaiselta”, kirjoittaa LaBeouf.

Nyt on joka tapauksessa myöhäistä katua. Päällimmäisenä on uteliaisuus tulevan kuukauden suhteen. ”Minulla on vapaa olo”, sanoo Rönkkö. ”Enää en sitä paitsi voi tehdä asialle mitään.”

”Tämä varmaan tuntuu yhä oudommalta, mitä enemmän aikaa kuluu”, vastaa puolestaan Turner. ”Uskon, että tämä kertoo meille jotain uutta asioista, joita pidämme itsestäänselvyyksinä. Teknologiasta, viestinnästä, ihmissuhteista.”

Onko olo eristyksissä yksinäinen?

”Ei ollenkaan”, LaBeouf näpyttelee.

Rönkkö sanoo samaa. Mutta toisaalta teos on käynnissä vasta ensimmäistä päivää.

”Jos kysyt minulta samaa parin viikon päästä, vastaan varmasti jotain ihan muuta.”

Turner sanoo olevansa hyvinkin voimakkaasti yhteydessä Kiasman mökkiin.

”Tämä on erilaista intimiteettiä. Se, että sinulla on mukanasi kuvaaja on oikeastaan ainoa asia, joka aiheuttaa välillemme etäisyyttä”, Turner sanoo.


Kuvaaja poistuu kohteliaasti.

”Nyt me olemme yksin yhdessä, alone together”, Turner kirjoittaa.

Muut vastailevat hitaasti ja analyyttisesti, mutta LaBeoufin vastaukset tulevat nopeasti ja suoraan selkärangasta: ”Fuck yea” eli ”vittu joo”, hän näpyttelee.

Rönkkö kysyy, mitä muut vastasivat kysymykseeni. Luen muiden vastaukset ääneen. Olo on kuin chattijuontajalla, mutta tunnelma on hyväntuulinen. Ja totta: jotenkin intiimi.

Yksinapainen, neljänvälinen viestintä rupeaa vähitellen rullaamaan videoyhteyden pienestä viiveestä huolimatta. LaBeouf ehdottaa, että voisimme tanssia, jos soittaisin musiikkia puhelimestani. Taiteilijoilla ei ilmeisesti ole myöskään musiikkia mukanaan – puhelimessahan sekin kulkee.

Mikä jottei.

Avaan Youtuben, mutta LaBeoufin toivekappale – Neil Youngin Motion Pictures – ei lähde pyörimään. Lataushyrrä pyörii puhelimen näytöllä.

”Vähän niin kuin elävässä elämässä”, kirjoittaa Turner ja hymyilee. ”Puskurointia yhdessä.”

Rönkkö ehdottaa että laulaisin. Joku roti: kieltäydyn. LaBeouf näyttää nauravan makeasti näyttönsä takana. LaBeouf pyytää viimeisintä kuuntelemaani kappaletta.

Laitan puhelimen volyymin täysille ja painan play-nappia: Curtis Mayfieldin soulklassikko Move on up.

Se näyttää kuuluvan Lappiin asti: LaBeouf tanssii ja hytkyy tuolillaan vapautuneesti. ”Tämä on ensimmäinen kerta kahteen päivään kun kuulen musiikkia”, näpyttelee Rönkkö. ”Olisipa kitara”, kirjoittaa Turner.

”Mayfield on vitun kingi!!!!!!”, näpyttelee LaBeouf. Hän heiluu tuolillaan niin paljon, että videokuva hajoaa pikseleiksi. ”Kiitos niiiiiiiiiiiiiiiiin paljon!”

Ihmiset kurkistelevat mökkiin selkäni takaa mutta eivät uskalla tulla sisään. Mökkibileet ovat suomalaisessa kulttuurissa intiimi asia.

LaBeouf selvästi jatkaisi mieluusti tanssimista, mutta haluaisin vielä kysyä pari kysymystä. LaBeouf ehtii ensin ja kysyy, onko Turner jo oppinut tekemään tulet. Luen kysymyksen ääneen.

”Joo, kyllä siinä meni tunti ensimmäisellä kerralla, mutta luulen että nyt tajusin miten se toimii”, Turner vastaa.

”Kysy Lukelta mitä ruokaa hän toi mukanaan”, LaBeouf yllyttää. Turner ei vastaa, mutta Rönkkö väittää hänen aikovan metsästää poroja. LaBeouf nauraa Rönkön heitolle niin, että hän meinaa tippua tuoliltaan.

Pohdin, pitäisikö teokseen suhtautua jotenkin vakavammin ja pohtia syvällisemmin digitaalisen viestinnän vaikutusta inhimilliseen vuorovaikutukseen, josta Kiasman katalogissakin kirjoitetaan. Ehkä, mutta mökissä on taiteilijoiden kanssa siihen liian hauskaa.

Muu näyttely on nykytaidetta isolla N:llä, joka vaatii katsojaltaan usein kärsivällisyyttä ja pohdiskelua, usein myös taiteen uusien suuntausten tuntemusta. Mökissä voi kertoa vitsin tai pitää bileet.

Mutta millaisia tunteita kolmikko uskoo kokemuksen herättävän kuukauden aikana?

LaBeouf vastaa kärppänä: ”Kaikkia tunteita.”

Viestit tippuvat yksitellen kuten ryhmächatissa ikään:

Rönkkö: ”Tunnen jossain vaiheessa itseni varmasti yksinäiseksi.”

LaBeouf: ”Vapautta.”

Turner: ”Varmasti koko tunteiden kirjon.”

Rönkkö: ”Mutta toivottavasti rauhaa, suurimman osan ajasta.”

LaBeouf: ”Vankeutta.”

Turner: ”Yritän olla odottamatta mitään.”

Ihmiset kurkistelevat ujosti sisään. Tuntuu, että muutkin täytyy päästää kokeilemaan. Täytyy siis palata asiaan, kun taiteilijat ovat saaneet olla mökeissään vähän pidempään.

”Eeeeeeeeeeeii jää”, näpyttää LaBeouf.

Tuntuu siltä, että taiteilijoita jännittää jäädä mökkiin yksin. Ihmiskontaktilla on arvo – tässä teoksessa hyvin konkreettinenkin – vaikka kohtaamiset varmasti käyvät kuukauden mittaan myös uuvuttaviksi.

Teoksen livestream netissä paljastaa, että taiteilijat käyvät näyttelyvieraiden kanssa hyvin samantyyppisiä keskusteluita, joissa kysytään nimiä, lempiruokia, lempikappaleita. Moni myös poistuu mökistä kiusaantuneen näköisenä, kun taiteilijat yrittävät ottaa kontaktia. Veikkaan, etteivät kaikki edes hahmota taiteilijoiden olevan reaaliajassa läsnä. Se on sääli.

Kun suljen mökin ovea peittävän paksun samettiverhon, olo on vähän kuin olisi lähtenyt juhlista kesken parhaan meiningin.

Ja siitähän teoksessa on kyse: yhteyden luomisesta ja yhdessä olemisesta.

Teosta voi seurata osoitteessa alonetogether.kiasma.fi. Teos on käynnissä kuukauden ajan 12. huhtikuuta alkaen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taide

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  6. 6

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  7. 7

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää