Valikko
Kulttuuri

Helsingissä konsertoiva Afganistanin suurin musiikkitähti: Afganistan ei ole palautettaville turvallinen maa

Farhad Daryan musiikki on poliittista etnopoppia. Hän on ottanut musiikillaan kantaa maansa tilanteeseen jo 1980-luvulta saakka.

”Tietenkään Afganistan ei ole turvallinen sinne Euroopasta palautettaville”, muusikko Farhad Darya toteaa kuivasti.

Maansa suurin musiikkitähti asuu tosin itse enimmäkseen Afganistanissa, esiintyy jopa maakunnissa ja tekee työtä auttaakseen kansaansa. Daryan vaimo ja lapsi asuvat Yhdysvalloissa, joka on nykyisin hänen toinen kotinsa.

”Mutta minä haluan vaikuttaa asioihin sisältäpäin. Ajattelin niin jo 80-luvulla kommunistihallituksen aikaan. Olin silloin hallitusta arvostelevan musiikin kasvot. Minut heitettiin ulos yliopistosta ja musiikkiani sensuroitiin”, Darya muistelee.

Neuvostoliitto ja sen nostama hallitus sotivat Afganistanissa mujahideen-sissejä vastaan koko 1980-luvun. Se ei saanut Daryaa lähtemään maasta. Mutta vuonna 1990 Darya lopulta lähti Saksaan.

”Politiikka tuotti kaikenlaisia ongelmia, mutta en lähtenyt niiden takia. Afganistanissa ei ollut kunnollisia studioita ja halusin levyttää.”

Vähän myöhemmin Afganistanissa voimistui ääri-islamilainen taleban-liike, joka yritti muun muassa kitkeä maasta kaiken musiikin. Darya asui Saksassa ja Ranskassa ja päätyi lopulta Amerikkaan. Maanpaossakin hänen suosionsa kasvoi varsinkin Keski-Aasiassa.

Taleban-hallinto kaatui vuonna 2001. Vuonna 2003 Darya oli yksi ensimmäisistä muusikoista, jotka palasivat Afganistaniin.

Seuraavana vuonna hän piti jättikonsertin Kabulin stadionilla, jossa vähän aiemmin talebanit olivat teloittaneet ihmisiä. Darya on ollut muun muassa Unicefin hyvän tahdon lähettiläs maassaan.

Farhad Darya (s. 1962) on kotoisin pohjoisesta Kunduzin maakunnasta. Perhe muutti pääkaupunki Kabuliin, kun hän oli 17-vuotias.

Darya ei syntynyt äänekkääksi totuudentorveksi. Hän sanoo olleensa nuorena hyvin vaitelias. ”Löysin musiikin 14-vuotiaana. Huomasin, että se on lähellä sydäntäni ja siitä tuli ääneni.”

Daryan ensimmäinen yhtye Goroh-e-Baran soitti afganistanilaista perinnemusiikkia. Nykyisin hänen musiikkinsa on etnopoppia, joka muistuttaa hieman Afganistanin pohjoisen naapurin Uzbekistanin suuren tähden Yulduz Usmanovan tyyliä modernisoida perinnettä.

”Baran oli tosiaan perinteistä musiikkia. Ja siinä lauloimme vielä lähinnä rakkaudesta. Sitten aloin käsitellä politiikkaa ja muita teemoja, mutta on se rakkauskin edelleen mukana”, Darya sanoo.

Esimerkiksi sopii kappale Oo Ghaitaa, jota on katsottu Youtubessa yli 1,7 miljoonaa kertaa. Nimi tarkoittaa suunnilleen oi niitä aikoja ja siinä Darya muistelee kaihoisasti turvallista Afganistania, jossa mullahit olivat moskeijoissa, opettajat kouluissa ja pelloilla kasvoi vehnää eikä oopiumia.

Politiikan ohella Darya on aina puhunut kulttuurin merkityksestä. Häntä harmittaa, että Afganistan-uutisissa kulttuuri jää maailmalla politiikan ja uskonnon varjoon. ”Kulttuuri on ihmisten identiteetti niin Afganistanissa kuin Suomessa ja kaikkialla muualla. Ei sitä määritä passi. Kulttuurin kautta ihminen löytää itsensä. Kun sitä ei näy uutisissa, ei näy myöskään afgaanien identiteettiä.”

Pari päivää sitten Afganistan oli taas otsikoissa, mutta ei kulttuurin takia. Yhdysvallat pudotti Nangarharin provinssiin jättipommin, jolla yritti päästä käsiksi luolissa ja tunneleissa lymyäviin Isisin taistelijoihin.

”Pitää odottaa muutama päivä, että tiedetään sen todelliset vaikutukset. Totta kai Isisiä vastaan pitää taistella, mutta pommi oli varmasti osittain myös propagandatemppu”, Darya arvioi.

Suomeen Darya tulee ensimmäistä kertaa ja odottaa Kulttuuritalon konserttia uteliaana. ”Minulla ei ole hajuakaan, mitä odottaa.”

”Musiikissani sekoittuvat afganistanilainen perinne ja pop. Samoin bändissäni on mukana perinnesoittimia. Yleensä yleisössäni länsimaissa on myös paikallisia eikä vain sinne muuttaneita keskiaasialaisia. Toivottavasti helsinkiläisetkin löytävät sinne.”

Farhad Darya Kulttuuritalossa (Sturenkatu 4) lauantaina 15. huhtikuuta klo 19.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Afganistan
 • Musiikki
 • Konsertti
 • Etnomusiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  2. 2

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  3. 3

   Vuosaaren surmatalossa asuva naapuri suree perheen kolmen lapsen kohtaloa: ”Lapsia käy sääliksi”

  4. 4

   Some-tempauksen surullinen loppu: paksu kirja ei pysäyttänytkään luotia – naiselle syyte poikaystävänsä taposta USA:ssa

  5. 5

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  6. 6

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  7. 7

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  8. 8

   Seppo Ojala on pappi, mutta hän ei tiedä, onko Jumalaa olemassa – Kirkko nykymuodossaan on tulossa tiensä päähän, hän sanoo

  9. 9

   Maa on litteä – Voiko se olla totta? Skepsis-yhdistyksen juhlakirja esittelee epäilijöille nykyajan huuhaata ja rajatietoa

  10. 10

   Östersundomin metrolinja vedettiin jälleen kerran uusiksi – kalliiksi tullut unelma uudesta jätti­kaupunginosasta on ajautumassa vuosikymmeniksi pöytälaatikkoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  5. 5

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  6. 6

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  9. 9

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  10. 10

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää