Valikko
Kulttuuri    |   Essee

Truman Capote kirjoitti elämänsä viimeiset 26 vuotta kirjaa, jonka maistiaiset suututtivat naiskaunottaria

Maistiaiset Answered Prayers -kirjasta suututtivat Truman Capoten lähipiirin naiskaunottaret.

Tilaajille
Etenkin nyt pääsiäisenä moni saattaa haluta vastauksia, myös rukouksiinsa. Niitä etsi kuumeisesti myös amerikkalaiskirjailija Truman Capote elämänsä viimeisinä 26 vuotena. Hän nimittäin aloitti Answered ­Prayers -romaanin kirjoittamisen jo alkuvuodesta 1958, jolloin hän hahmotteli kirjan rungon, mutta ei ehtinyt saada omaa pääteostaan valmiiksi ennen kuolemaansa elokuussa 1984.

Torsoksi jääneen romaanin viittaa karmeliittain sääntökunnan uudistajan Ávilan Teresan nimiin laitettuun lainaukseen, jonka mukaan enemmän kyyneliä on vuosituhansien aikana synnyttänyt se, että rukouksiin vastataan kuin se, että rukouksiin ei vastata. Siitä voi päätellä, että pienoisromaanilla Aamiainen Tiffanylla (Breakfast at Tiffany’s, 1958) Yhdysvaltojen kirjallisuuden kestojulkkikseksi noussut Truman Capote halusi nimenomaan hämmentää Answered Prayers -romaanilla niitä seurapiirejä, joiden kanssa oli aikaansa viettänyt New Yorkissa 1950- ja 1960-luvulla.

Omaelämäkerrallisen aineksen puhtaaksi kirjallisuudeksi suodattava kirjahanke ujelsi hänen korvissaan ”kuin hullu tuuli” eikä jättänyt häntä rauhaan. Etuoikeutettua ystäväpiiriään Ávilan Teresan hengessä kuvaamalla hän halusi tarkastella sitä, minkälaisen vamman ihminen sai sieluunsa, jos hän sai kaiken ja enemmänkin, mitä halusi ja näin ihmisen kaikkiin rukouksiin tavallaan vastattiin.

Itse romaanista Truman Capote sai tosin valmiiksi vain kutakuinkin 180 enemmän tai vähemmän puolivalmista sivua. Se on varsin niukka saavutus, kun tietää, että hän halusi tehdä Answered Prayers -romaanista amerikkalaisen vastineen Marcel Proustin romaanisarjalle Kadonnutta aikaa etsimässä.

”En ole Proust. En ole yhtä älykäs tai sivistynyt kuin hän enkä ehkä liioin yhtä herkkä niin monella tapaa kuin hän. Mutta minun kykyni nähdä maailmaa on vähintäänkin yhtä hyvä kuin hänen. Joka suhteessa. Minä näen aivan kaiken. Minulta ei jää mitään huomaamatta. Minä kirjoitan totta. Vieläpä sellaisella tyylillä, joka hakee vertaistaan Yhdysvalloissa. Jos Proust olisi tänä päivänä New Yorkissa elävä amerikkalainen kirjailija, hän kirjoittaisi juuri sillä tavalla kuin minäkin”, Truman Capote toteaa Gerald Clarken vakuuttavassa elämäkerrassa Capote – A Biography.

Riman Truman Capote oli asettanut niin korkealle, että alusta alkaen odotettavissa oli pikemminkin limbo kuin ylitys. Liioin hän ei osannut odottaa, että muutamissa lehdissä julkaistut luvut romaanista Answered Prayers synnyttäisivät sellaisen kuplivan sopan, joka kiehahtaisi hänen omille silmilleen. Se merkitsi lopulta joutsenlaulua hänen uralleen mutta myös hänen omille joutsenilleen, joiksi hän kutsui omaan taikapiiriinsä ja hoviinsa kuuluvia pitkäkaulaisia seurapiirikaunottaria.

Omia joutseniaan julkihomoksi tiedetty Truman Capote piti ehdottomasti New Yorkin kaikkein kauneimpina naisina ja ehdottomina tyyli-ikoneina – tunnetuista ystävistään hän ei halunnut sisällyttää Marilyn Monroeta ja Elizabeth Tayloria tähän lehdistönkin tiukasti seuraamaan joutsenlaumaan. Capoten joutsenet olivat New Yorkin yöelämässä kimaltelevia kaikkein rikkaimpia ja kadehditumpia tähtiä, joiden tausta oli amerikkalaisessa katsannossa lähes kuninkaallinen. Ystävyys juhlitun kirjailijan kanssa oli heille timantti heidän kruunuunsa.

Harper Leen kanssa Monroevillessa Alabamassa lapsuutensa viettänyt Truman Capote alkoi koota New Yorkiin omaa joutsenlaumaa 1950-luvun puolivälissä. Hän halusi tuoda Belle Époquen ilmapiirin moderniin New Yorkiin ja luoda oman vastineensa mondeenille ranskalaiselle aristokratialle. Hän rakasti joutsenia, jotka puolestaan rakastivat ja ihailivat häntä. Jo tällöin hän alkoi pitää mentorinaan Marcel Proustia, vaikka tyylillisesti ihaili enemmän Gustave Flaubertia.

Gerald Clarke muistuttaa, että Truman Capote eri kuitenkaan vaatinut joutseniltaan yksinomaan kauneutta, rikkautta ja tyylitietoisuutta. Yhtä tärkeää oli se, että he osasivat kertoa riittävän mielenkiintoisia ja paljastavia tarinoita, jotka ruokkivat Capoten omaa mielikuvitusta. Jokainen heistä oli luonut itsensä ja taistellut tiensä parrasvaloihin. He olivat taiteilijoita siinä mielessä, että ”he olivat itse itsensä suurin luomus”, kuten Turman Capote on todennut.

Kaiken kaikkiaan tähän säihky- ja suihkuseurapiirin sisärenkaaseen kuului kaksitoista Viidennen avenuen rikasta kaunotarta. Juorut olivat kitti, joka piti koossa.

Le Pavillon -ravintolassa 55. kadun on Viidennen avenuen kulmauksessa martineja siemailleeseen Truman Capoten hoviin kuuluivat mm. brittiläisen poliitikon ja liikemiehen vaimo Gloria Guinness, CBS:n perustajan vaimo Barbara Paley, Harper's Bazaar -lehden vakituinen kansikuvatyttö Slim Hay­ward, Britannian pääministerin entinen miniä Pamela Chruchill, Diego Riveran alastonmallina toiminut C. Z. Guest, Fiat-konsernin pääjohtajan vaimo Marella Agnelli, upporikas perijätär Gloria Vanderbilt, kahdesti William Saroyanin vaimoksi päätynyt Carol Grace, Otto von Bismarckin pojanpojan kanssa aviossa ollut kreivitär Mona Wil­liams ja Jacqueline Kennedyn sisar Lee Radziwill, jonka epäonnista uraa näyttelijänä tv:n keskusteluohjelmien vakiokasvoksi noussut kirjailija tuki koko ajan.

Joutsenet tarjosivat Truman Capotelle tuulahduksen vapaudesta ja šamppanjanhuuruisesta elämästä vielä siinä vaiheessa, kun kirjailija työsti tiiviisti 1960-luvun alussa raastavaa dokumenttiromaania Kylmäverisesti (In Cold Blood, 1966), joka dokumentoi Herbert Clutterin perheen teurastamisen Holcombissa Kansasissa ja sitä seuranneen kohutun oikeudenkäynnin.

Lopulta rahanhimo ja turhamaisuus rikkoivat joutsenlammen pinnan. Kohu syntyi siitä, että Broadwaylla sekä taloudellisia että taiteellisia tappioita kokenut Truman Capote julkaisi pahasti keskeneräisen Answered Prayers -romaanin yhden vauhdikkaan luvun La Côte Basque, 1965 Esquire-lehden marraskuun numerossa vuonna 1975.

Hän ei osannut pelätä sen kummemmin mitään seuraamuksia. Hän oli tottunut siihen, että nerona hän sai tehdä, mitä häntä huvitti. Todellisuus ja ihmiset olivat hänelle avointa riistaa. Tosin kävi. Uhreista tulikin saalistajia.

Hollywoodissa elokuvateossa mukana ollut Truman Capote joutui heti maalitauluksi manhattanilaisesta muotiravintolasta nimensä saaneen La Côte Basque, 1965:n ilmestyessä Esquire-lehdessä. Lehdet ruotivat skandaalimaista kirjoitusta otsikolla: Truman Capote puree kättä, joka on ruokkinut häntä. Otsikko viittasi siihen, että kirjailija kuvasi keskeneräiseksi jääneen romaanin viidenneksi luvuksi kaavailussa kirjoituksessa säälimättä ja raadollisesti omia joutseniaan, joille hän oli rakkauttaan vannottanut. Siksi loukatut joutsenet nokkivat kirjailijan verille.

”Ei ole ehkä niin kyse siitä, että salaisuudet paljastettu vaan siitä, että luottamus on petetty”, Gloria Vanderbilt tiivisti joutsenten vihan. Marella Agnelli taas totesi, että Cappote hankkii ystävänsä yksityisesti, mutta hakkuu heidät julkisesti.

Truman Capote julkaisi osin kostoksi, osin uhitellakseen Esquire-lehden toukokuun numerossa vuonna 1976 keskeneräisen romaanin toisen luvun Unspoiled Monsters. Se merkitsi joutsenlaulua joutsenille. He käänsivät lopullisesti selkänsä Truman Capotelle.

Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksen tuottaja. jukka.petaja@hs.fi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Truman Capote
 • Jukka Petäjä
 • Lauantaiessee

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää