Valikko
Kulttuuri    |   Konserttiarvio

Saara Aallon anteliaan ”kiitoskonsertin” lainakavalkadi kasvoi komeasti Helsingin areenassa

Laulajan lempikappaleiden ohessa koettiin X Factor -voittaja Matt Terryn vierailu sekä Aallon oma uutuuskappale.

Se ei alkanut hyvin. Saara Aallon Britannian X Factor -kiertueen jälkeisen Helsingin areenakonsertin alku herätti – jos ei huolen niin selkeän epäilyn.

Muutaman ensimmäisen kappaleen ajan konsertin tunnelma vaikutti nimittäin hämmästyttävän kalsealta, jopa kylmäkiskoiselta.

Kun kimallepukuinen Aalto ”lensi” vaijerin kannattelemana ilmojen halki glittersateessa lavalle, yleisön reaktio oli kaukana siitä hurmoksesta, joka koettiin Senaatintorilla joulukuun alkupuolella brittisarjan kuvausten yhteydessä.


Niinköhän on käynyt, että alkuvuoden vähäinen näkyvyys kotimaassa on syönyt innostusta? Etenkin, kun uutta musiikkia ei ole odotuksista huolimatta kuulunut.

Hillityn, varovaisen ja jopa pitkäveteisen alun jälkeen pelastajaksi saapui ylväästi permannon keskelle rakennetun lavalle punaisissa valoissa astellut X Factor -voittaja Matt Terry, joka sähköisti ilmapiirin reilun puolen tunnin kuluttua konsertin alkamisesta.


Kansainvälisen meiningin jatkoksi itse Terryä enemmän konsertti taisi hyötyä siitä, että laulajia oli nyt kaksi. Kahdella sivulavalla vahvistettu massiivinen lavakokonaisuus pääsi nyt oikeuksiinsa – areenakonsertti alkoi tuntua areenakonsertilta.

Aalto on myös loistava hahmo tulkitessaan musikaalihenkisiä duettoja.

Jos lattarisävyinen You Had My Heart oli voittajaparin odotettu ja ilmeisesti ensimmäinen yhteisesitys koskaan, tuoreimman Bond-elokuvan tunnussävelmä Writings on the Wall herätteli yleisöä puolelleen: Sam Smithin tutuksi tekemä kappale soi voittajakaksikon tulkintana synkeää ja pateettista mutta isolle yleisömassalle sopivan tuttua draamaa.

Lisää pökköä pesään heivasi Bohemian Rhapsody, joka laulukilpailussa kuullun tavoin oli valitettavasti karsittu hulvattomimmasta revittelyosasta. Hienosti kulki silti.

Aallon kannalta ehkä leimallisin X Factor -laulu, Björkin tunnetuksi tekemä It’s Oh So Quiet, kasvoi konsertin alkupuolen upeimmaksi soolonumeroksi. Kappaleen vauhdikas sadunhohtoinen leikkimieli, koreografiat ja ilmapallot olivat kuin tehty sille Aallolle, jonka edesottamuksia joka neljäs suomalainen seurasi tv:n välityksellä finaalissa.


Jos Aallon lempikappaleille rakentuneen ja artistin ”kiitoskonsertiksi” luonnehtiman illan ensimmäinen osa oli suurten poplainojen näytöstä, väliajan jälkeen laulaja palasi uransa lähtöpisteeseen. Kuuden vuoden takaiselta Blessed with Love -albumilta kuultiin poimintoja alkuun pelkän pianosäestyksen voimin.

Kun tukena ei ollut tunnettuja pophittejä, vaikutelma jäi Aallon taidoista huolimatta ohueksi.

Out of Sight, Out of Mind -kappaleensa Aalto esitti pikkusiskonsa Suvin kanssa. Aallon Talent-kilpailuvalmentaja Michael Monroe saapui isojen suosionosoitusten myötä jakamaan Both Sides Now -balladin.


Frozen-kliimaksi Let It Go sekä Sian Chandelier olivat odotetusti niitä hetkiä, jolloin Aalto oli enemmän kuin kotonaan yhtä massiivisesti pauhanneiden kappaleiden kanssa.

Aallon entisen kumppaninsa ja tangokuninkaan Teemu Roivaisen kanssa esittämä Con te partirò lipsahti tyyli- ja kappalevalintana taas vahvasti kuluneen puolelle, vaikka tulkinnassa ei ollut moitittavaa.

Tv:stä tuttu Diamonds-sikermä – Diamonds Are Forever sekä Diamonds are a Girl’s Best Friend – sekä River Deep, Mountain High svengasivat irtonaisina ja komeina show-numeroina loppunostatuksessa.

Ja tulihan se sieltä lopuksi, sentään yksi kokonaan uusi Aalto-kappale.

Big Dreams and Dirty Fingernails kulki mallikkaana ja lupaavana piano-house-tyylisenä diskopoppina.

Alkukankeuden jälkeen väliaika mukaan luettuna lähes kolmen tunnin anteliasta konserttia saattoi pitää upeana työvoittona.

Tuotannon puolesta ilta oli poikkeuksellinen. Näin isoa konserttiproduktiota rakennetaan pukuja ja koreografioita myöten harvoin vain yhden illan tarpeisiin.

Järvenpääläisessä teollisuushallissa jauhettujen harjoitusten tulokset palkitsivat läheltä ja kauempaa saapuneet noin 13 500 kuulijaa.

Saara Aallon kappalelista Helsingin areenan konsertissa:

Alive (Sia-laina)

Bad Romance (Lady Gaga –laina)

Everybody Wants to Rule the World (Tears for Fears –laina)

My Bird Wuthering Heights (Kate Bush –laina)

The Winner Takes it All (Abba-laina)

Who You Are (Jessie J –laina)

You Had My Heart Writings on the Wall (Sam Smith –laina)

Bohemian Rhapsody (Queen-laina)

It’s Oh So Quiet (Betty Hutton/Björk-laina)

Je suis Malade (Lara Fabian –laina)

(väliaika)

Run (Snow Patrol/Leona Lewis –laina)

Letting Go

Can I Keep the Pictures?

Out of Sight, Out of Mind

Both Sides, Now (Joni Mitchell –laina)

Cage Bird

Varpaisillaan

Let it Go (Frozen-elokuvasta)

Chandelier (Sia-laina)

Con te partirò (Andrea Bocelli –laina)

Diamonds Are Forever (Shirley Bassey –laina)

Diamonds Are a Girl’s Best Friend (Carol Channing/Marilyn Monroe –laina)

River Deep – Mountain High (Tina Turner -laina)

Big Dreams and Dirty Fingernails No More Tears (Enough is Enough) (Barbra Streisand/Donna Summer –laina)

No Fear
Kulttuurin uutiskirje

Kerran viikossa saapuva HS:n kulttuuriuutiskirje kokoaa yhteen sähköpostiin parhaat kulttuurijutut viikon varrelta sekä viikonlopun kiinnostavimmat kulttuuritärpit.

Uutiskirje on ilmainen.

Katso esimerkki uutiskirjeestä tästä.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  4. 4

   Vapaavuoren mieli muuttui: antaa kritisoidun tuhansien eurojen siirtymäkorvauksensa hyväntekeväisyyteen

  5. 5

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  6. 6

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  7. 7

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  8. 8

   Hallitus haluaa lisätä apteekkien määrää ja tuoda joitakin lääkkeitä ruokakauppoihin

  9. 9

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  10. 10

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  2. 2

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  3. 3

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  6. 6

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  7. 7

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  8. 8

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  9. 9

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  10. 10

   Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää