Valikko
Kulttuuri

”Äiti on aina minulle sanonut, että naisen ei tarvitse alistua” – Katri Helena juhlii keikoilla sata­vuotiasta Suomea ja kotona sata­vuotiasta äitiään Berttaa

”Sinivalkoinen ääni” Katri Helena yritti esiintyä englanniksikin, mutta se ei kelvannut suomalaisille: ”Ihmiset tulivat sanomaan, että mitä varten sää laulat vieraalla kielellä”

Tilaajille
Katri Helena, 71, on vuosikymmeniä kantanut Suomen sini­valkoisimman äänen titteliä. Tänä vuonna luvassa on kahdet sata­vuotis­juhlat:

”Olen monen silmissä varmasti perin suomalainen ihminen, ja sellaiseksi kyllä miellän itsekin itseni.

Olen lähtöisin pienestä Uuden-Värtsilän kylästä Pohjois-Karjalan Tohmajärveltä. Suomesta en ole ikinä mihinkään haikaillut, vaikka ulkomailla olen käynyt ja matkustellut. Työ on vienyt Australiaan, Japaniin, Thaimaahan ja eri puolille Eurooppaa, mutta Suomi on kuitenkin paras ja oma paikka. Jos nyt lähtisin lomalle, menisin varmaan mieluiten Lappiin johonkin erämaamökkiin pariksi viikoksi seuranani vain kynttilöitä, kirjoja ja ruokaa. Joskus olen Muonion suunnilla ollutkin teillä tietymättömillä.

Olen onnellinen siitä, että olen saanut esiintyä ja laulaa suomalaisille näin kauan. Se ei ole mikään itsestäänselvyys. On ollut kunnia-asia yrittää tehdä ihmiset tyytyväisiksi, jos he tulevat minua kuuntelemaan. Lopulta on kyse läsnäolosta. Se on kova vaatimus, mutta siihen pystyy kyllä. Kun olen esiintymässä, maailmassani ei ole mitään muuta.

Sekin on kunnia-asia, että minua kutsutaan sinivalkoiseksi ääneksi. Ensimmäisen kerran kuulin tämän määritelmän itsestäni ehkä 1970- tai 1980-luvulla. Ajattelin heti, että enhän se minä voi olla, koska se on selostaja Pekka Tiilikainen. Mutta ehkä minä sitten perin sen Pekalta. Sen verran tämä aateluus velvoittaa, että juuri varasin pari laulutuntia. Työvälineestä on pidettävä hyvää huolta.

Myös Kari Tapiota on kutsuttu sinivalkoiseksi ääneksi, ja sellainen hän minullekin oli, samoin kansantaiteilija Irwin Goodman. Kansantaiteilija on hieno sana, ja viihdetaiteilijoiden sinivalkoisuus tarkoittaa varmaan nimenomaan sitä, että tätä ei tehdä erikoistyönä, vaan jokapäiväisenä viihteenä ihmisille. Nuoremmista laulajista Suvi Teräsniskalla on hyvin suomalainen ja puhutteleva ääni.

Uskon sinivalkoisuuteni johtuvan ainakin osittain siitä, että olen pyörinyt ihmisten silmissä ja korvissa niin hirveän kauan. Varmasti myös lauluni vaikuttavat. Laulan esimerkiksi luonnosta ja taivaankappaleista, ja olen samalla aaltopituudella yleisön kanssa.

 

”Ihmiset tulivat sanomaan, että mitä varten sää laulat vieraalla kielellä.”

1970-luvulla yritin laulaa maailmanhittejä keikoilla englanniksi, esimerkiksi Harbor lightsia eli Sataman valoja ja Venus-diskohittiä. Ihmiset tulivat sanomaan, että mitä varten sää laulat vieraalla kielellä, että me halutaan ymmärtää heti ja tarkalleen, mitä laulat. Minusta on mukava laulaa ihmisille omalla kielellä, koska silloin melodian ja tekstin yhteistyö toimii parhaiten ihmisten mielissä. Nyt tuntuisi suorastaan oudolta laulaa englanniksi.

Ihmiset muistavat monet lauluistani, koska kevyempi viihde on joka päivä ihmisten arjessa. Me viihdetaiteilijat olemme jakamassa niin juhlan kuin arjenkin. Tiedän, että Junnu Vainion kaunis Mun sydämeni tänne jää lauletaan tai soitetaan usein hautajaisissa, ja se onkin lempeä jäähyväislaulu. Itse olen laulanut tuttujen häissä esimerkiksi Jin ja Jangin, joka on vähemmän tunnettu mutta äärimmäisen kaunis rakkauslaulu.

Monet lauluni ovat myös monipuolisia. Suosituin ja toivotuin kappaleeni, Jukka Kuoppamäen Anna mulle tähtitaivas, on kirkossa laulettuna kuin rukous, tanssilavalla lattarirytmeillä vauhditettuna puolestaan hyvä tanssia.

Jätin tanssilavakeikat kahdeksan vuotta sitten, mutta kesäinen tanssilava on silti se kaikkein suomalaisin maisema minulle. Kesässä on ihan oma erityinen tunnelmansa. Nykyään teen konserttikiertueita, esiinnyn festivaaleilla ja joskus teen konsertteja kesäteattereissa.

Synnyin heti sodan jälkeen vanhempieni ainoaksi lapseksi. Olen aina arvostanut sitä, että Suomi on itsenäinen maa. Isäni Veikko oli rintamalla taistelemassa viisi vuotta. Siinä ajassa hän ehti olla monessa paikassa, ja paljosta hän vaikenikin, mutta ainakin Syväristä hän puhui. Vanhempani menivät naimisiin ennen isän rintamalle lähtöä, kuten niin moni silloin. Myös äitini Bertta on veteraani. Hän työskenteli sotaompelimossa, ja tiedän hänen ommelleen lumipukuja ja parsineen muita varusteita.

Vanhempani elivät sodan ja tekivät suuren työn, niin kuin kaikki suomalaiset siihen aikaan. Kyllä sitä tänä päivänä arvostaa. Koko tämän satavuotiaan historian aikana, ja sinä aikana mitä kaikkialla muualla maailmassa on tapahtunut, me olemme kuitenkin olleet itsenäisiä. Sitä ei ole voinut olla huomaamatta ja arvostamatta. Aion huomioida juhlavuoden jotenkin myös omissa tulevissa esiintymisissäni.

Äitini on nyt 99-vuotias, ja täyttää tänä vuonna sata vuotta kuten Suomikin. Kovasti hän suunnittelee katsovansa tämän satasen. Olen sanonut äidille, että koko vuosi sinua liputetaan. Sata vuotta antaa jo sellaisen perspektiivin, että sitä on suorastaan vaikea käsittää.

 

”Näillä vanhempieni ohjeilla olen pärjännyt aika hyvin.”

Äiti on hyvin itsenäinen ihminen, ja häneltä olen oppinut varsinkin tasa-arvon merkityksen. Hän on aina minulle sanonut, että naisen ei tarvitse alistua, että pidä Katri pintasi ja anna mennä vaan.

Minähän olen työskennellyt pääasiassa miesten kanssa ja miesten pomonakin 40 vuotta. Jos sydämessäni jonkin asian tiedän oikeaksi, pidän siitä kiinni. Mutta vaikka päättäväinen olenkin, voin kyllä myöntää, jos olen väärässä ja toinen minulle näkemyksensä perustelee.

Isäni opetti minulle, että sen minkä lupaat, tee, ja tee se niin hyvin kuin osaat. Näillä vanhempieni ohjeilla olen pärjännyt aika hyvin.”

Kirjoitus on ilmestynyt HS Teema -lehden numerossa 1/2017, jonka teemana on satavuotias Suomi. Lisätietoja Teema-lehdestä osoitteessa HS.fi/teema.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomalaisuus
 • HS Teema

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää