Valikko
Kulttuuri

Albert Edelfeltin teos löytyi Venäjältä: taidehistorioitsija teki löydön – googlaamalla

Edelfeltin vuonna 1881 maalaama muotokuva esittää Aleksanteri III:n veljen, suurruhtinas Vladimirin kahta poikaa, Borista ja Kirilliä.

Suomalaistaiteilija Albert Edelfeltin kateissa ollut maalaus on löytynyt Rybinskin taidemuseosta Venäjältä. Edelfeltin vuonna 1881 maalaama muotokuva esittää Aleksanteri III:n veljen, suurruhtinas Vladimirin kahta poikaa, Borista ja Kirilliä.

Edelfelt mainitsee teoksen kirjeissään ja siitä on olemassa luonnoksia, mutta itse teoksen olinpaikka ei ole ollut laajasti tiedossa.

Nykyään taidehistoriallisia löytöjä voi tehdä muutenkin kuin arkistoissa penkomalla: taidehistorioitsija Sani Kontula-Webb löysi teoksen verkosta.

”Olen tehnyt lukemattomia kertoja Edelfelt-haun kyrillisillä kirjaimilla”, Kontula-Webb kertoo.

Kontula-Webb kirjoittaa väitöskirjaa Pietarin taideakatemian suhteesta Suomen taide-elämään ja taiteilijoihin autonomian aikana.

Kolme viikkoa sitten hakutuloksiin ilmestyi teos, jota tutkija ei ollut aikaisemmin nähnyt. Rybinskin taidemuseo oli pannut kokoelmansa teoksia verkkoon. Teos näytti tutulta.

Vaikka Rybinskin museossa Edelfeltin taulu tunnettiin yleisluontoisella nimellä Lapset, Kontula-Webb tunnisti sen suurruhtinaiden muotokuvaksi, jonka luonnoksia hän oli nähnyt Ateneumissa. Taidehistorioitsija Bertel Hintzen Edelfelt-katalogissa teos tunnetaan nimellä Suurruhtinaat Kirill ja Boris lapsina, ryhmäkuva.

Maalauksen lapsilla on ajan muodin mukaiset pitkät kiharat. He istuvat turkiksilla divaanin edustalla. Edelfelt kuvaili kirjeissään teoksen syntyvaiheita ja kirjoitti lasten olleen ”leikkisiä herroja”, jotka olivat aivan kuten muutkin lapset, vaikka tiesivät jo varhain arvonsa.


Käynti Rybinskin museossa paljasti, että teos oli museon varastossa. Museon varajohtajan Sergei Ovsjannikov oli nähnyt keisariperheen valokuvia, ja hänellä oli jo aavistus siitä, että maalaus voisi esittää samoja lapsia, Kontula-Webb kertoo. Teoskortin mukaan museossa oli kuitenkin aiemmin ajateltu lasten olevan tyttöjä, ei poikia.

Teos on ollut museon kokoelmissa vuodesta 1921. Sinne se on tullut Neuvostoliiton ulkomaankauppaministeriöltä.

”Kuin ihmeen kaupalla teoksen kääntöpuolella on säilynyt postimerkin kokoinen paperimerkki, jossa lukee Vladimirin palatsi, Pietari. Siinä on myös inventaarinumero”, Kontula-Webb sanoo. ”Tiedetään siis, että taulu on tosiaan ollut suuriruhtinaan palatsissa.”


Tämän omistushistorian perusteella on syytä olettaa, että teos on aito Edelfelt.

Edelfeltin maalauksia on muutamien venäläisten taidemuseoiden kokoelmissa, muun muassa Eremitaasissa.

Edelfelt työskenteli paljon Venäjällä. Hän piti Pietarissa näyttelyitä, oli Pietarin taideakatemian jäsen ja maalasi myös esimerkiksi Nikolai II:n muotokuvan.

Kadoksissa Boriksen ja Kirillin muotokuva ei sinänsä ole ollut, vaan sitä on pidetty Rybinskin museossa yhtenä kokoelman helmistä. Tieto siitä ei vain ole tavoittanut monia Suomessa.

Yksi Suomen johtavia Edelfelt-tuntijoita, Porvoon museon johtaja Marina Catani kertoo tienneensä teoksen olinpaikan jo vuosia – hänkin netin perusteella.

”Työ on ollut vuosia erilaisilla sivustoilla”, Catani sanoo.

Ateneumin taidemuseon intendentti Anna-Maria von Bonsdorff on ilahtunut löydöstä. Hän ei ole ollut tietoinen maalauksen sijainnista, joskaan se ei tule hänellekään suurena yllätyksenä.

Hänen mukaansa vastaavia löytöjä tapahtuu kuukausittain. Hän uskoo, että erityisesti Edelfeltin teoksia voi löytyä Venäjältä enemmänkin.

”Suomalaiset taiteilijat olivat tuolloin kansainvälisiä”, von Bonsdorff sanoo. Taiteilijat toimivat ulkomailla ja tekivät tilaustöitä, jotka vaihtoivat usein omistajaa saman tien. Ajan myötä teokset ovat kulkeutuneet ties minne.

Internet on lisännyt tämänkaltaisten löydösten määrää. Kun taidemuseot siirtävät kokoelmiaan verkkoon, teoksiin törmäävät helpommin ihmiset, joilla niistä on tietoa. Myös osa Kansallisgallerian kokoelmista löytyy verkosta kuvien kera.

”Se vilkastuttaa paitsi lainatoimintaa myös tällaisia yhteydenottoja. Se on tutkijoille hieno asia”, von Bonsdorff sanoo.

Toistaiseksi ei ole tietoa, saadaanko Boriksen ja Kirillin muotokuvaa esille Suomeen.

Kontula-Webbin mukaan Rybinskin museon varajohtaja Sergei Ovsjannikov suhtautuu myönteisesti teoksen tuomisesta näyttelyä varten Suomeen. Sitä ennen teos on tarkoitus entisöidä.

Ensimmäisenä teoksen löytymisestä kertoi Yle.

Oikaisu 20.4.2017 klo 9.07: Toisin kuin artikkelissa kerrottiin, Edelfelt ei opiskellut Pietarin taideakatemiassa, vaan hänestä tehtiin akatemian kunniajäsen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taide
 • Taidehistoria
 • Albert Edelfelt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  6. 6

   Useisiin Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä, Tanskassa, Hollannissa ja Espanjassa

  7. 7

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitus jatkuu rauhallisissa tunnelmissa Rautatientorilla – puretun leirin paikalla hautakynttilä

  9. 9

   Posti aikoo vaihtaa 2 300 työntekijän sopimukset ehdoiltaan edullisempiin – Pau uhkaa työtaistelulla ja syyttää Postia sopimusshoppailusta

  10. 10

   Poliisi epäilee: Nuoret pahoinpitelivät iäkkään miehen työkalulla kauppakeskuksen hississä Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  9. 9

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  10. 10

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää