Kulttuuri

70 vuotta täyttävä Hector on taas energiaa täynnä

Heikki ”Hector” Harma viimeistelee kirjaa urastaan, mutta jatkaa vielä keikkailua ja haaveilee paluusta radioonkin.

Tällä hetkellä laulaja-laulun­tekijä ja toimittaja Heikki Harma viettää päivät kotonaan tietokoneen ääressä. Musiikkiuraa käsittelevän Asfalttihippi-kirjan on määrä ilmestyä syksyllä, ja tekstin pitäisi olla valmiina parin kuukauden päästä.

”En voinut kuvitellakaan, kuinka paljon ponnistelua vaatii, kun rupeaa kahlaamaan tällaista pitkää aikajanaa läpi. Vaikka olen kirjoittanut pienen ikäni, tämä on ihan uusi alue”, Harma sanoo.

”En kirjoita virallista omaelämäkertaa enkä kronologiaa. On kuitenkin nastaa, että tulee kelattua taaksepäin, mitä on tullut tehtyä ja millainen maailma on ollut näiden vuosien aikana.”

Viime vuonna Harma juhli 50-vuotista taiteilijauraansa kier­tueen merkeissä.

Kymmenen vuotta sitten hän oli jo lopettamassa keikkailua, mutta nyt artisti on energiaa täynnä. Harma laittoi viime vuonna ruokava­lionsa uusiksi ja laihtui 35 kiloa. Keikoilla alkoi näkyä nuorempaa polvea Vain elämää -ohjelmaan osallistumisen seurauksena.

”Nuorilla ei iästään johtuen ole kontaktia musiikkiini, mutta moni oli seurannut tv-sarjaa ja nähnyt, että kukas tuo äijä tuolla oikein on.”

Tänä vuonna Hector keikkailee heinäkuun lopussa ja joulun alla. Muuten musiikin on väistyttävä kirjoittamisen tieltä.

”Olen kieltänyt itseäni koskemasta kitaraan, ja se on ollut kivuliasta. Toivon, että vuodenvaihteen jälkeen pääsisin takaisin musiikin pariin.”

Harman ja kitaran suhde alkoi jo 1960-luvun alussa, jolloin hän perusti rautalankabändin.

Kiinnostus siirtyi folkiin, kun Harma kuuli Peter, Paul & Maryn levyjä.

”Sellainen akustinen musiikki alkoi kiinnostaa, jossa teksteillä oli enemmän painoarvoa kuin aikaisemmin”, hän muistelee.

”Helsingissä perustettiin folk- ja hootenanny-klubi, jossa rupesin esiintymään Hector-taiteilijanimellä akustisen kitaran kanssa. Monet esittivät siellä ensimmäisiä omia biisejään, minä siinä mukana.”

Ensilevy Palkkasoturi nosti Hectorin julkisuuteen alkuvuodesta 1966, mutta suurempi menestys alkoi 1970-luvun puolella.

Herra Mirandos- ja Hectorock I -albumit olivat suomenkielisen rockin merkkiteoksia. Niiltä ovat jääneet elämään Lumi teki enkelin eteiseen, Asfalttiprinssi ja muut klassikot.

”Ilmeisesti niissä oli suomalaisittain jotakin olennaisesti uutta. Biiseissä oli uudenlaisia sisältöjä ja uudenlainen tapa nähdä poplyriikka”, Harma sanoo.

”Popmusiikin hajautuminen eri tyylisuuntiin 1960-luvun lopulla mahdollisti sen, että levy-yhtiöt alkoivat Suomessakin uskoa tyyppeihin, jotka olisivat aikaisemmin tuntuneet friikeiltä.”

Hectorin urasta tuli pitkä ja komea. Kriitikot ovat arvostaneet häntä aina, ja yleisökin on pysynyt uskollisena. Musiikki ei ole puhutellut vain omaa sukupolvea, vaan kuulijat ovat olleet kaikenikäisiä, ja heitä on riittänyt.

50-vuotiskiertueen ohjelmistoa kasatessaan Harma kertoo tajunneensa, että hänellä on ollut uransa jokaisella vuosikymmenellä hitti, usein useampiakin.

”Se oli muistutus itselle, että ei tässä ihan savessa olla oltu missään vaiheessa. Hyviä ja vähän huonompia levyjä on tullut tehtyä, mutta onhan tuotantoni aika ehjä. Uraa on pystynyt pitämään yllä, vaikka sitä on välillä joutunut vähän tekohengittämään.”

Musiikkitoimittajana Harma on tehnyt lähes yhtä pitkän uran. Radion ja television musiikkiohjelmat olivat hänen päätyönsä 1960-luvun lopusta lähtien parinkymmenen vuoden ajan. 1970-luvun alun menestysvuosinakin hän heräsi aamuisin leimaamaan Yleisradion kellokortin.

”Kymmenen vuotta minua nuoremmat tyypit tuppaavat puhumaan, ettei radiosta tullut silloin mitään, mutta 1960- ja 1970-lukujen taitteessa Yleisradion popmusiikkiohjelmien määrä kasvoi radikaalisti. Äänilevystö rupesi meidän nuorempien toimittajien painostuksesta kiinnittämään huomiota siihen, että laahaamme viikkotolkulla jäljessä Brittien tai Jenkkien poplistoista.”

Tällä vuosikymmenellä Harma toimitti nuoruusvuosiensa musiikkiin keskittynyttä Pop eilen – toissapäivänä -ohjelmaa Radio Suomessa ja Radio Novassa, josta ohjelma jäi tauolle reilu vuosi sitten.

Mutta tauko ei välttämättä jää lopulliseksi. ”Radioon on aina poltetta. En ole myynyt yhtään levyä pois, enkä myy.”

Kuka?

Heikki ”Hector” Harma


  Laulaja-lauluntekijä, radio- ja tv-toimittaja.

  Täyttää 70 vuotta torstaina 20. huhtikuuta.

  Julkaissut 24 albumia, joista suurin osa on myynyt vähintään kultaa. Viimeisin albumi Hauras ilmestyi 2014.

  Palkittu muun muassa Pro Finlandia -kunniamer­killä 2008, Juha Vainio -sanoittajapalkinnolla 1992, Reino Helismaa -palkinnolla 2009 ja Stadin Kundi -arvo­nimellä 2015.

  Oli mukana Mestarit Aree­nalla -ryhmässä 1990- luvun lopussa Kirkan, Pave Maijasen ja Pepe Willbergin kanssa.

  Näytteli Hair-musikaa­lis­sa Svenska Teaternissa 1969 ja Lahden kaupungin­teatte­rissa 2012–2013.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syntymäpäivät
 • Henkilö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  4. 4

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee pian halki Yhdysvaltojen – HSTV:n kolmetuntinen suora lähetys käynnissä

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Supolla oli vihje Turun puukotuksista epäillystä, mutta konkreettista isku-uhkaa ei pitänyt olla – ”Jokaista vihjettä ei ole mahdollista käsitellä täydellä höyryllä”

  7. 7

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  8. 8

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  9. 9

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää