Valikko
Kulttuuri

Muunsukupuolinen taiteilija haluaa ymmärtää miehiä ja on siksi bodannut itselleen 18 kiloa lisää lihasta – ja muuttunut ”lätkäjätkäksi”

Oletko nähnyt sähkökaapissa lippispäisen lätkänpelaajan kuvan? Se on taiteilija Artor Jesus Inkerö, jonka ensimmäinen yksityisnäyttely avautuu tällä viikolla.

Eniten harjoittelua vaatii manspreading eli jalat levällään istuminen julkisessa liikenteessä. Jos haluaa käyttäytyä kuin machomies, se on osattava, mutta luonnostaan se ei tule.

”Se oli ensimmäinen asia, jota aloin harjoitella, ja se on edelleen yhtä hauskaa ja jännittävää”, sanoo taiteilija Artor Jesus Inkerö, 27.

”Joskus olen kokeillut ihan tahallaan istua ruuhkabussissa niin, mutta ei kukaan ole tullut sanomaan mitään. Tavallaan toivon, että joku reagoisi”, hän sanoo.

Tämä taideprojekti on kokonaisvaltaisempi kuin moni muu. Se vaatii uusia vaatteita, loputtomia proteiinipirtelöitä ja satoja tunteja kuntosalilla: Artor Jesus Inkerö haluaa tuhota kehonsa – ja rakentaa sen kuntosalilla uudelleen. Taideprojektissaan muunsukupuolinen taiteilija haluaa muokata itsestään mahdollisimman paljon jääkiekkoilijan kaltaisen.

”Kun Kuvataideakatemia muutti Vallilaan, rupesin stalkkaamaan ja salakuvaamaan Mäkelänrinteen lätkänpelaajia – ammentamaan sieltä pukeutumiskoodeja ja ratikkakäyttäytymistä”, Inkerö sanoo ja nauraa hersyvästi.

Vaatteet olivat helppo osuus: kaupasta Nikeä, Adidasta ja Under Armouria.

Vaikeampaa on omaksua erilainen käytös – ryhti, ilmeet, eleet ja se jalat levällään istuminen.

Ja se on taidetta: Kuvataide­akatemiasta pian valmistuva Inkerö työstää parhaillaan uutta näyttelyä, joka avautuu perjantaina helsinkiläisgalleria Saariaho Järvenpäässä.

Gallerian näyttely rakentuu uuden videoteoksen ympärille, jota Inkerö on kuvannut Jätkäsaaren Clarion-hotellissa. Bubble-teoksessa Inkerö elää pilvien yläpuolella hotellin kuplassa, kuin Lost in Translation -elokuvassa ikään. Kuvaamalla unen­omaista, arjesta eristäytynyttä hotellielämää Inkerö käsittelee etuoikeutta ja valkoisen länsimaisen mies­oletetun elämää.


Inkerö klikkailee läpi teoksen stillikuvia.

Yhdessä hän röhnöttää sohvalla valkoiset Niken lenkkarit jalassaan ja jalat tukevasti sohvalla.

”Tuo kengät jalassa sohvalla pitäminen oli tosi tärkeää, se röyhkeys siinä. Ja nuo eleet, joita mä käytän, niin kuin nenän kaivaminen. Että mitä ne kertovat.”

Aikaisemmin Inkeröltä on nähty teoksia muun muassa Kuvataideakatemian galleriassa. Espoon Emma-museon Nykyaikaa etsimässä -näyttelyssä Inkeröltä oli esillä bodausteemainen teos Flexer. Joku saattaa muistaa myös Inkerön Justin-teoksen Flow-festivaalilta: Inkerö poseerasi isossa mainoslakanassa kuin pop-tähti Justin Bieber Calvin Kleinin mainoksessa.

Osana uutta näyttelyä Helsingin kaduille on myös jaettu julisteita, joissa lippispäinen Inkerö poseeraa sinistä taustaa vasten.

Kaikki alkoi vuonna 2015, puolitoista vuotta ja 18 kiloa sitten: sen verran Inkerö on onnistunut kasvattamaan lisää lihasta.

Ennen sitä Inkerö oli laiha, pitkätukkainen Kuvataideakatemian opiskelija.

”Olen muunsukupuolinen, joten minulla ei ole koskaan ollut tarvetta rakentaa sukupuoleen viittaavaa identiteettiä”, Inkerö sanoo.

”Tätä on hirveää sanoa, mutta koin tosi voimakasta mies­vihaa. Että miessukupuoli on se, joka aiheuttaa ongelmia yhteiskunnassa.”

Tämä yhteiskunta on rakennettu valkoihoisia miehiä varten, hän sanoo, ja naissukupuolen ajatellaan olevan miessukupuolta varten. Mutta entä jos ei ole kumpaakaan?

”Niin kauan kun asiat ovat tuolla tolalla, en näe miten mies- ja naisjaosta poikkeavat sukupuolet voivat mitenkään päästä tasa-arvoon.”

Inkerö halusi ymmärtää miessukupuolta. Syntyi idea, ja yhdessä päivässä myös apurahahakemus.

”Työskentelyni on tosi kokonaisvaltainen prosessi, ja sen nimi on Kehollinen projekti”, hän kertoo.

Nimen antoi vahingossa Kuvataideakatemian dekaani Markus Konttinen, koska hän myönsi apurahan ’keholliseen projektiin’.”

Apurahan Inkerö käytti kuntosalikorttiin ja proteiinijauheisiin.


Oman kehon muokkaaminen ei ole taiteessa tavatonta. Muun muassa espanjalaisfilosofi ja -kuraattori Béatriz Preciado julkaisi vuonna 2008 kirjan Testo Junkie, jossa hän kuvasi, miten hän käytti testosteronia poliittisena eleenä ja osana performanssia. Vuonna 2015 hän muutti nimensä Paul B. Preciadoksi.

Inkeröstä huomaa, että ”kehollinen projekti” on hidas. Inkerön hiukset, vaatteet ja hauikset ovat kuin Mäkelänrinteen lätkäjätkillä, mutta ääni on pehmeä ja nauru heleä.

Voimakas muutos ei ole ollut helppo, ja se on vaatinut myös keskusteluja terapeutin kanssa.

”Kun hain apurahaa, ajattelin, että tämä on viikon projekti – käyn salilla, muutun ja teen siitä sitten kriittisen teoksen”, Inkerö sanoo.

Mutta projekti jatkuu edelleen. Vanhat vaatteet on myyty, keho on erinäköinen ja entisen kasvissyöjän ruokavalio sisältää kasapäin kanaa.

Monet haluavat nähdä kuvia Inkerön fyysisestä muutoksesta. Inkerön mielestä henkinen muutos on taiteellisesti kiinnostavampaa. ”Että muutunko mä ihmisenä vai en”, hän sanoo.

”Projekti vie niin paljon aikaa, että mä kasvan sen mukana ja muutun ihmisenä”, Inkerö pohtii. ”Myös ajatukseni miessukupuolesta ovat muuttuneet sivistyneemmiksi ja empaattisemmiksi.”

Mutta jotkin asiat pysyvät.

”Olen pohtinut, että ajattelenko mä eri tavalla myös omasta sukupuolestani tämän projektin myötä, mutta sitä ei kyllä ole tapahtunut. On iloista huomata, että sellainen asia ihmisessä ei muutu.”

Muutos ei ole ollut helppo myöskään läheisille.

”Jotkut näkevät tämän projektin ironisena, jotkut kriittisenä ja jotkut surullisena”, Inkerö sanoo.

Inkerö kasvoi yhtenä feministiäidin neljästä lapsesta. Artor Jesus on hänen ristimänimensä. Lapsille ei kotona annettu sukupuolirooleja, jotka määrittelisivät, mitä pojat tekevät ja mitä tytöt. Sosiaaliseen sukupuoleen Inkerö törmäsi vasta koulussa, ja muunsukupuolinen-termiin parikymppisenä. Sana kuvasi Inkerön kokemusta itsestään hyvin.

”Että aivan, totta, tämä sopii minulle. Tämä ei aseta minua kumpaankaan binääriseen sukupuoleen”, Inkerö kuvailee.

Kun Inkerö tuli parturista uudessa lätkäjätkälookissaan, äiti oli järkyttynyt.

”Ihan kuin hän olisi saanut tietää lapsensa olevan hetero”, Inkerö sanoo ja nauraa.

Mihin asti Inkerö aikoo sitten bodata? Missä on teoksen lakipiste?

Sitä Inkerö ei osaa vielä sanoa. Mutta tämän vuoden tavoite on selvä: Seitsemän kiloa lisää lihasta.

”Silloin mulla on sama kehonkoostumus kuin jääkiekkoilija Kasper Björkqvistillä”, Inkerö sanoo.

Mitä sitten?

Siihen Inkerö ei vielä osaa vastata.

”Ehkä mä jatkan spreadailua.”

Jesus Artor Inkerö galleria Saariaho Järvenpäässä (Merimiehenkatu 31) 21.4.–21.5. ke–pe klo 14–18, la klo 12–16.

Kuka?

Artor Jesus Inkerö


 Valmistuu Kuvataideakatemiasta toukokuussa.

 Tunnetaan ”kehollisesta projektistaan”, jossa muokkaa olemustaan maskuliinisemmaksi.

 Teoksia nähty muun muassa Espoon modernin taiteen museo Emmassa, Kuvataideakatemian Exhibition laboratoryssa sekä Flow-festivaalilla. Ensi syksynä osallistuu muun muassa Wäinö Aaltosen museon Kehonkuva-näyttelyyn.

 Ensimmäinen yksityisnäyttely avautuu galleria Saariaho Järvenpäässä perjantaina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide
 • Näyttelyt
 • Muunsukupuolisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää