Valikko
Kulttuuri

Dokumentaristi Virpi Suutari, 50: Työssäni on piirteitä niin antropologin, matkasaarnaajan kuin pölynimuri­kauppiaankin hommista

Rakentaakseen luottamusta Suutari on pessyt vessoja ja jopa haudannut haastateltavansa koiran.

”Onneksi silloin ei ollut somea, sillä paasaukseni olisi taatusti päätynyt nettiin”, sanoo dokumentaristi Virpi Suutari 35 vuoden takaisista tapahtumista.

Silloin hän oli kympin tyttö yläasteella ja juuri kokenut so­siaalisen heräämisen käytyään serkkunsa työpaikalla Muhoksen Pohjolakodissa. Kun siellä asuneen Henkan kanssa virisi romanssi, Suutari alkoi pitää Rovaniemen lyseon aamunavauksissa palopuheita ongelmanuorten puolesta.

Hän veikkaa tuolta ajalta juontuvan halunsa kuvata vaikeuksissa olevia nuoria dokumenteissaan Joutilaat (2001) ja Hilton! (2013).

Entä se Henkka?

”Hän karkasi Muhokselta ja joutui tutkintavankeuteen Nokalle. Ja romanssikin jäi siihen”, Suutari naurahtaa.

Suutari istuu kotinsa tupapöydän äärellä. Hän puhuu paljon ja nauraa usein. Lapset eivät ole kotona, ja aviomies Martti Suosalo tekee pihatöitä, joten talon sisätilaa hallitsee Suutari.

Teoksissaan hän kuvaa ihmisiä usein juuri näin: heille luontaisissa miljöissä. Se voi tuottaa hienoja hetkiä.

Esimerkiksi sellaisia, joita löytyy dokumentista Eedenistä pohjoiseen (2014), joka seuraa puutarhojaan hoitavia pariskuntia.

Kun lapsensa menettäneen avioparin rouva hellästi peittelee huovalla kurpitsojaan, siinä peilautuvat isot kysymykset. ”Tuollaista kohtausta en edes osaisi käsikirjoittaa”, Suutari sanoo.

Teoksissaan hän ei tavoittele päivänpolttavuutta. Isommat inhimilliset totuudet kiehtovat.

”Tärkeintä on tunnistaa ydintarina.”

Useasti palkittu ohjaaja ei romantisoi ammattiaan.

”Kun kierrän Suomea ja houkuttelen ihmisiä elokuviini, työssäni on piirteitä niin antropologin, matkasaarnaajan kuin pölynimurikauppiaankin hommista.”

Joskus haastateltavia pitää suostutella jopa kuukausien ajan. Niin kävi teoksessa Auf Wiedersehen, Finnland (2010). Se kertoo naista, jotka lähtivät toisen maailmansodan lopulla Suomesta saksalaisten sotilaiden mukaan.

Noissa tilanteissa ohjaaja venyy. Rakentaakseen luottamusta Suutari on pessyt vessoja ja jopa haudannut haastateltavansa koiran.

”Jos en olisi supersitkeä, kaikki työni olisivat jääneet kesken”, hän arvelee.

Luottamus avasi ovet myös herrojen Antti Herlinin, Jorma Ollilan ja Heikki A. Reenpään maailmaan. Heidän metsästysharrastuksestaan kertoo dokumentti Eleganssi (2016).

Nykyisin Suutari tarkastelee itseään ja muita ennemminkin lempeän humoristisessa kuin traagisessa valossa. ”Ihminen on aika koominen yrittäessään pitää arvokkuuttaan yllä.”

Hänen seuraava teoksensa kertoo suomalaisista yrittäjistä.

Dokumentintekoa Virpi Suutari opetteli aikoinaan Taideteollisen valokuvataiteen linjalla Susanna Helken kanssa. ”Me ei ymmärretty leffatekniikasta mitään, mutta meillä oli paljon sanottavaa”, Suutari sanoo.

Lopputyönä tehtyä Syntiä (1996) seurasi kuusi muuta yhteisohjausta vuoteen 2005 mennessä. Sitten Helken ja Suutarin urat erkanivat.

Vaikka nuorena Suutaria inspiroivat ruotsalaisen Roy Anderssonin dokumentit, vielä tär­keämpiä olivat valokuvaaja Markus Jokelan ja toimittaja Ilkka Malmbergin reportaasit HS:n Kuukausiliitteessä. Niistä näkyi, miten triviaalienkin yksityiskohtien kautta voidaan kertoa jostakin isommasta.

”Opin, että tavallinen on kiinnostavaa, mutta siitä pitää kertoa yllättävästi”, Suutari toteaa. Läppäriltä hän näyttää, mikä nykyisin innostaa: muotokuvamaalari Lucian Freud.

”Hän tislasi ihmisistä olennaisen esiin.”

Tärkeitä ovat myös Philip-Lorca diCorcian fiktiota ja faktaa sekoittavat kuvat, kuten myös Ismo Höltön 1960-luvun valokuvat suomalaisista.

”Niissä yksilön historia ja so­siaaliset olosuhteet välittyvät yhdessä kuvassa”, hän kehuu.

Äidin kotiseutu Kainuun Puo­kio­vaarassa on Suutarille yhä tärkeä maisema. Siellä hän vietti lapsuutensa kesät ja oppi paljon ihmisen siteistä maahan.

Hän näyttää 1930-luvulla otettua kuvaa isästään, joka syntyi vaatimattomiin oloihin Kajaanin maalaiskunnassa. Valokuvassa näkyy hintelä ja hymytön kuusivuotias. Mikään ei paljasta, että siinä on tuleva opettaja ja kuvataiteilija, joka sitkeydellään nostaisi perheensä osaksi keskiluokkaa.

Suutariin vetoaa tuollainen karun limittyminen runolliseen.

”Lapsuudessa oli juhlahetki, kun saatiin hankittua uusi jääkaappi isän maalaamalla tunturikoivikolla.”

Kuka?

Virpi Suutari


  Dokumenttiohjaaja.

  Taiteen maisteri 1996 TaiKin valokuvataiteen lin­jalta. Taiteilijaprofessori 2012–2016.

  Kritiikin kannukset 1996, Nuori Suomi 1997, Jussi-pal­kinto 2001 ja 2015, Nordisk Pano­raman dokumenttien pää­palkinto kolmesti, Tam­pere Film Festivalin kotimai­sen sarjan pääpalkinto 2014 ja 2016.

  Euroopan Elokuva-akate­mian jäsen 2002–, Valtion elokuvataidetoimikunnan jäsen 2013–2014.

  Toimittajana 1989–2007 mm. Ylioppilaslehdessä, Helsingin Sanomissa ja Imagessa.

  Kolme lasta.

  Täyttää 50 vuotta 21. huhtikuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syntymäpäivät
 • Henkilö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  2. 2

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  3. 3

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  6. 6

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  7. 7

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  8. 8

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  9. 9

   Yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa – sadat ihmiset jonottivat haudalle vielä illallakin

  10. 10

   Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää