Valikko
Kulttuuri

Dokumentaristi Virpi Suutari, 50: Työssäni on piirteitä niin antropologin, matkasaarnaajan kuin pölynimuri­kauppiaankin hommista

Rakentaakseen luottamusta Suutari on pessyt vessoja ja jopa haudannut haastateltavansa koiran.

”Onneksi silloin ei ollut somea, sillä paasaukseni olisi taatusti päätynyt nettiin”, sanoo dokumentaristi Virpi Suutari 35 vuoden takaisista tapahtumista.

Silloin hän oli kympin tyttö yläasteella ja juuri kokenut so­siaalisen heräämisen käytyään serkkunsa työpaikalla Muhoksen Pohjolakodissa. Kun siellä asuneen Henkan kanssa virisi romanssi, Suutari alkoi pitää Rovaniemen lyseon aamunavauksissa palopuheita ongelmanuorten puolesta.

Hän veikkaa tuolta ajalta juontuvan halunsa kuvata vaikeuksissa olevia nuoria dokumenteissaan Joutilaat (2001) ja Hilton! (2013).

Entä se Henkka?

”Hän karkasi Muhokselta ja joutui tutkintavankeuteen Nokalle. Ja romanssikin jäi siihen”, Suutari naurahtaa.

Suutari istuu kotinsa tupapöydän äärellä. Hän puhuu paljon ja nauraa usein. Lapset eivät ole kotona, ja aviomies Martti Suosalo tekee pihatöitä, joten talon sisätilaa hallitsee Suutari.

Teoksissaan hän kuvaa ihmisiä usein juuri näin: heille luontaisissa miljöissä. Se voi tuottaa hienoja hetkiä.

Esimerkiksi sellaisia, joita löytyy dokumentista Eedenistä pohjoiseen (2014), joka seuraa puutarhojaan hoitavia pariskuntia.

Kun lapsensa menettäneen avioparin rouva hellästi peittelee huovalla kurpitsojaan, siinä peilautuvat isot kysymykset. ”Tuollaista kohtausta en edes osaisi käsikirjoittaa”, Suutari sanoo.

Teoksissaan hän ei tavoittele päivänpolttavuutta. Isommat inhimilliset totuudet kiehtovat.

”Tärkeintä on tunnistaa ydintarina.”

Useasti palkittu ohjaaja ei romantisoi ammattiaan.

”Kun kierrän Suomea ja houkuttelen ihmisiä elokuviini, työssäni on piirteitä niin antropologin, matkasaarnaajan kuin pölynimurikauppiaankin hommista.”

Joskus haastateltavia pitää suostutella jopa kuukausien ajan. Niin kävi teoksessa Auf Wiedersehen, Finnland (2010). Se kertoo naista, jotka lähtivät toisen maailmansodan lopulla Suomesta saksalaisten sotilaiden mukaan.

Noissa tilanteissa ohjaaja venyy. Rakentaakseen luottamusta Suutari on pessyt vessoja ja jopa haudannut haastateltavansa koiran.

”Jos en olisi supersitkeä, kaikki työni olisivat jääneet kesken”, hän arvelee.

Luottamus avasi ovet myös herrojen Antti Herlinin, Jorma Ollilan ja Heikki A. Reenpään maailmaan. Heidän metsästysharrastuksestaan kertoo dokumentti Eleganssi (2016).

Nykyisin Suutari tarkastelee itseään ja muita ennemminkin lempeän humoristisessa kuin traagisessa valossa. ”Ihminen on aika koominen yrittäessään pitää arvokkuuttaan yllä.”

Hänen seuraava teoksensa kertoo suomalaisista yrittäjistä.

Dokumentintekoa Virpi Suutari opetteli aikoinaan Taideteollisen valokuvataiteen linjalla Susanna Helken kanssa. ”Me ei ymmärretty leffatekniikasta mitään, mutta meillä oli paljon sanottavaa”, Suutari sanoo.

Lopputyönä tehtyä Syntiä (1996) seurasi kuusi muuta yhteisohjausta vuoteen 2005 mennessä. Sitten Helken ja Suutarin urat erkanivat.

Vaikka nuorena Suutaria inspiroivat ruotsalaisen Roy Anderssonin dokumentit, vielä tär­keämpiä olivat valokuvaaja Markus Jokelan ja toimittaja Ilkka Malmbergin reportaasit HS:n Kuukausiliitteessä. Niistä näkyi, miten triviaalienkin yksityiskohtien kautta voidaan kertoa jostakin isommasta.

”Opin, että tavallinen on kiinnostavaa, mutta siitä pitää kertoa yllättävästi”, Suutari toteaa. Läppäriltä hän näyttää, mikä nykyisin innostaa: muotokuvamaalari Lucian Freud.

”Hän tislasi ihmisistä olennaisen esiin.”

Tärkeitä ovat myös Philip-Lorca diCorcian fiktiota ja faktaa sekoittavat kuvat, kuten myös Ismo Höltön 1960-luvun valokuvat suomalaisista.

”Niissä yksilön historia ja so­siaaliset olosuhteet välittyvät yhdessä kuvassa”, hän kehuu.

Äidin kotiseutu Kainuun Puo­kio­vaarassa on Suutarille yhä tärkeä maisema. Siellä hän vietti lapsuutensa kesät ja oppi paljon ihmisen siteistä maahan.

Hän näyttää 1930-luvulla otettua kuvaa isästään, joka syntyi vaatimattomiin oloihin Kajaanin maalaiskunnassa. Valokuvassa näkyy hintelä ja hymytön kuusivuotias. Mikään ei paljasta, että siinä on tuleva opettaja ja kuvataiteilija, joka sitkeydellään nostaisi perheensä osaksi keskiluokkaa.

Suutariin vetoaa tuollainen karun limittyminen runolliseen.

”Lapsuudessa oli juhlahetki, kun saatiin hankittua uusi jääkaappi isän maalaamalla tunturikoivikolla.”

Kuka?

Virpi Suutari


  Dokumenttiohjaaja.

  Taiteen maisteri 1996 TaiKin valokuvataiteen lin­jalta. Taiteilijaprofessori 2012–2016.

  Kritiikin kannukset 1996, Nuori Suomi 1997, Jussi-pal­kinto 2001 ja 2015, Nordisk Pano­raman dokumenttien pää­palkinto kolmesti, Tam­pere Film Festivalin kotimai­sen sarjan pääpalkinto 2014 ja 2016.

  Euroopan Elokuva-akate­mian jäsen 2002–, Valtion elokuvataidetoimikunnan jäsen 2013–2014.

  Toimittajana 1989–2007 mm. Ylioppilaslehdessä, Helsingin Sanomissa ja Imagessa.

  Kolme lasta.

  Täyttää 50 vuotta 21. huhtikuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syntymäpäivät
 • Henkilö
Kulttuurin uutiskirje

Kerran viikossa saapuva HS:n kulttuuriuutiskirje kokoaa yhteen sähköpostiin parhaat kulttuurijutut viikon varrelta sekä viikonlopun kiinnostavimmat kulttuuritärpit.

Uutiskirje on ilmainen.

Katso esimerkki uutiskirjeestä tästä.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  2. 2

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  3. 3

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  4. 4

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  5. 5

   Trump: Pohjois-Korean ”ongelma” ratkaistava viimeinkin

  6. 6

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  7. 7

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  8. 8

   Erdoğan, Le Pen ja Trump ovat oire, eivät ongelma – on helpompaa syyllistää muutama ihminen kuin miettiä, miksi heitä kannatetaan

  9. 9

   Natsitohtori Mengele vihelteli oopperaa valitessaan uhrejaan Auschwitzissa – ihmiskokeiden tulokset olivat tieteellisesti kelvottomia

  10. 10

   Viro on yhä jakautunut rinnakkaismaailmoihin 10 vuotta patsasmellakoiden jälkeen – HS seurasi viron- ja venäjänkielisten nuorukaisten koulupäivää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  6. 6

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  7. 7

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  8. 8

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  9. 9

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  10. 10

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää