Valikko
Kulttuuri    |   HS-analyysi

Näin Yön Joutsenlaulu typistyi Vain elämää -videolla – oman tätinsä tarinan sanoittaneen Jussi Hakulisen oikeuksissa riittää yhä pohdittavaa

Tuotantoyhtiö: kyseessä on lyhennetty cover-versio. Teosto: rakenteen muuttaminen vaatii lähtökohtaisesti uudelleensovitusluvan. Hakulinen: Levyttää saa, jos sanoja ei pätkitä.

”Et ehkä sääliäni kaipaa”, Samu Haber laulaa Vain elämää -televisiosarjan ennakkovideossa. Kyseessä on tietysti Jussi Hakulisen Yö-yhtyeelle tekemä ikivihreä Joutsenlaulu. Ja sarjan perinteiden mukaisesti se poikkeaa aika tavalla alkuperäisversiosta.

Viuluvetoinen intro on jäänyt pois ja korvautunut kitaran pienellä näppäilykuviolla. Nyt ei kuulla myöskään kappaleen huilusooloa, mikä ei vielä maailmoja mullistane.

Mutta sitten.

Suruhuntusi näät -alkuinen säkeistö jää pois.

Tahtoisit olla -säkeistö jää pois.

Tahtoisin yrittää -säkeistö jää pois.

Nuo naiset marketeissa kärryineen -säkeistö jää pois. Siispä mukana eivät ole myöskään seuraavan säkeen miehet kantabaareissaan.

Tässä sovituksessa Haber lähtee toistamaan ”Et ehkä sääliäni kaipaa” -säkeistön alkua, ohittaa kaikki mainitut säkeistöt ja suuntaa suoraan loppunousuun.

Näin lähes viiden ja puolen minuutin Joutsenlaulu on typistetty alle kolmen minuutin.

Onko se enää Joutsenlaulu ollenkaan? Ja mitkä ovat lauluntekijän oikeudet kieltää typistetyn version esittäminen tai uudelleensovituksen tekeminen?

Sitä selvitetään nyt lakimiestenkin voimin.

Kaikki alkoi, kun Yö-yhtyeen perustajajäsen ja sen suurimpia hittejä vielä yhtyeestä eroamisensa jälkeenkin kirjoittanut Jussi Hakulinen avautui Suomen Kuvalehdessä närkästyksestään 7. huhtikuuta toimittaja Tero Alangon kiinnostavassa haastattelussa. Hakulinen oli saanut kuulla typistetystä versiosta, eikä halunnut sellaista julki.

Hän ei ole koskaan myynyt laulun oikeuksia kustantajalle. Hänellä on säveltäjänä, sanoittajana ja sovittajana mahdollisuus vaikuttaa myös siihen, saako kappaleesta julkaista uusia sovituksia.

”Minä olen kieltänyt tämän, mutta ihan tällaisesta tapauksesta ei kuuleman mukaan ole ennakkotapausta”, Jussi Hakulinen sanoo nyt Helsingin Sanomille.

”Minusta on tehty häiriötekijä Suomen viihteelle, vaikka sanoin vain, että älkää muuttako Joutsenlaulua.”

Kirjoitus jatkuu kuvan alla.

Hakulinen kertoi haastattelussani 27 vuotta sitten, että hän kirjoitti laulun sanat omasta, leskeksi jääneestä tädistään. Palasimme asiaan vuonna 2006, kun Joutsenlaulu pärjäsi odotetun hyvin HS:n Suomen synkimmät laulut -äänestyksessä.

Hakulisen versio on edelleen sama: teksti on hänelle poikkeuksellisen tärkeä. Hän oli lukenut Otto Mannisen Joutsenlaulua-runon Sanan mahti -kirjasta lukion äidinkielen tunnilla. Aiheesta kypsyi yli viiden minuutin balladi ja poikkeuksellinen sanoitus nuoren miehen maailmantuskasta sekä empatiasta, jota hän tunsi omaa tätiään kohtaan.

Harvassa suomalaisessa pophitissä pohdittiin tuolloin mitä ikääntyvä perheenäiti tekee vaistoillaan, kun jälkikasvu on lentänyt pesästä, morsiushuntu on vaihtunut suruhuntuun ja vain kellastuneet valokuvat ovat jäljellä. Nuori Hakulinen pystyi siihen.

Kun tv-ohjelma lyhensi kappaletta näinkin rajusti, Hakulisen mielestä menetelmä oli kuin kirjan tai elokuvan julkaisemista ilman sen loppuratkaisua.

”Sovituksia vastaan minulla ei ole sinänsä mitään, kunhan Joutsenlaulun tekstiä ei pätkitä. Niin huolella minä sen tarinan tein. Saimaa-yhtyeen Joutsenlaulu-sovitus on esimerkiksi todella hieno, ja jätin Matti Mikkolan päätettäväksi miten sovituskrediitit merkitään. Minä en ole sitä sovitusta tehnyt, mutta hyväksyin sen mielelläni.”

HS kysyi asiantuntijoilta, mikä on pykälien mukaan totuus kompleksisessa vyyhdissä.

Pähkinänkuoressa asia on näin: cover-version saa esittää televisiossa ilman lauluntekijöiden lupaa, jos sävellystä, sanoitusta ja sovitusta noudatetaan. Teosto sallii myös maltillisen lyhentämisen tv-lähetyksissä, ja Hakulisella on Teoston kanssa sopimus.

Teoston operatiivinen johtaja Risto Salminen muotoilee asian seuraavasti:

”Sopimus Teoston kanssa ei rajoita kappaleen ajallista lyhentämistä tv-ohjelmaan esimerkiksi katkaisemalla kappale hieman ennen sen loppua, ellei kappaleesta muodostu samalla uusi luova muunnelma teoksesta.”

Nyt kappaleesta lyhennettiin hyvin paljon, joten onko se jo lyhentämisen puolesta uudelleensovitus? Kysymys on kirjaimellisesti rahanarvoinen.

Uudelleensovitukseen tarvitaan aina oikeudenhaltijan lupa, Teostosta kerrotaan. Ja oikeudenhaltija on tässä tapauksessa Hakulinen, kun monessa muussa tapauksessa lauluntekijä on luovuttanut neuvottelu-oikeudet erilliselle kustantajalle.

Vain elämää -ohjelman tuottaja Carita Kauppinen Banijay Finlandista sanoo, että kyseessä on cover-versio, jota tv-ohjelmien tapaan on lyhennetty.

”Sävellys ja sanoitus ovat samat, ja sovitukset elävät viimeiseen asti”, Kauppinen sanoo

”Sovitukset”-sana viittaa uudelleensovittamiseen, ja jälleen siis luvanvaraiseen toimintaan. Hakulinen itse luuli vielä Suomen Kuvalehden haastattelussa, ettei hän voi estää tv-esitystä. Lain mukaan näyttäisi olevan toisin, jos versio katsotaan uudeksi sovitukseksi.

”Oikeudenhaltijat lähtökohtaisesti sopivat keskenään siitä, ylittyykö sovituskynnys ja annetaanko sovituslupa. Mahdollisissa erimielisyystilanteissa Teoston edustamat oikeudenhaltijat voivat myös pyytää mielipidettä sovituskynnyksen ylittymisestä Teostossa toimivalta ohjelmistotoimikunnalta”, Teoston Salminen muistuttaa

Eikö riffien ja useiden säkeistöjen poistaminen, uuden näppäilykuvion lisääminen ja laulun keskeltä hyppääminen loppunousuun kahta eri säkeistöä yhdistäen ole sovitusluvan vaativaa työtä? Jos käytät Spotifyta, voit itse verrata tämän kirjoituksen alussa olevaa lyhyttä Vain elämää -versiota Jussi Hakulisen laulamaan Yön alkuperäislevytykseen tästä linkistä ja oheisesta upotuksesta.Ohjelmistotoimikunnan sihteeri Jennah Vainio linjaa seuraavasti, jälleen yksittäistapaukseen kantaa ottamatta.

”Cover-versio noudattaa alkuperäistä rakennetta. Jos rakenteeseen kosketaan, kyseessä on lähtökohtaisesti uudelleensovitus.”

Ohjelmistotoimikunnassa ei ole tällä hetkellä vastaavaa tapausta.

”Yleensä tekijät pääsevät sopuun keskenään. Silloin, kun mennään oikeuteen, ohjelmistotoimikunnan asiantuntijalausuntoa on yleensä arvostettu päätöksissä”, Vainio sanoo.

Hakulinen päivittelee tilannetta: tässä on hänellekin uusia asioita, vaikka hän on toiminut alalla vuosikymmeniä.

Tämä johtunee siitä, että lakia sovelletaan harvoin tiukasti. Usein herätään pyytämään sovituslupa vasta jälkikäteen. Yleistä on myös tehdä uusi sovitus ilman sovituslupaa, mutta merkitä sovituskrediitit alkuperäisteoksen mukaisesti.

”Sovituslupa on mahdollista antaa myös siten, että uuden sovituksen tekijä ei saa sovitusosuudestaan tekijänoikeuskorvauksia. Mikäli sekä alkuperäinen tekijä että sovituksen tekijä yhdessä asiasta sopivat, se on mahdollista”, Teoston lakimies Salminen toteaa.

Ilman lupaa teosta ei silti saisi muutella. Usein oikeudenhaltija tyytyy kuitenkin siihen, että saa uudestakin versiosta itse korvaukset.

Hakulinen toimi itsekin toisin Rakkaus on lumivalkoinen -kappaleen käytöstä sovittaessa. Jo Suomen Kuvalehden haastattelussa kerrottiin, että Robin tulee esittämään kappaleen ilman sen viimeistä, Jumalan kieltävää säkeistöä. Hakulinen ilmoitti tekijöille vähän vitsinä, että ”Vaikkei ole Jumalaa” -rivin kanssa laulun käyttö maksaa 10 000 euroa mutta ilman kyseistä riviä 15 000 euroa.

”En ole ateisti, ja se sanoitus on fiktiota”, Hakulinen tähdentää nyt.

”Mutta onhan se nyt uskomatonta, kun sanottiin, että Robinin imago kärsii, jos hän laulaa, että ei ole Jumalaa. He maksoivat siitä luvasta 5 000 euroa lisää. Kyllähän myös [Yön laulaja] Olli Lindholm vierasti sitä, mutta suostui laulamaan säkeistön levylle, kun sanoin, että se kuuluu biisiin.”

Joutsenlauluun Hakulinen suhtautui tiukemmin, mutta se jäi silti tv-ohjelmaan.

”Sehän on aivan selvästi uudelleensovitus”, Hakulinen näkee.

”Ei sillä muuten niin väliä olisi, mutta huolella tekemäni tarina katkaistaan keskellä. Olin jo joulukuussa lähettänyt tekstiviestin, että en suostu sanojen pätkimiseen. Minulle sanottiin, että tahtoani noudatetaan. Ja silti tv-ohjelmassa tuollaista esitetään ilman lupaa”, hän paheksuu.

Levy-yhtiön Asko Kallonen näyttäisi päättäneen toisin. Hän sanoi Helsingin Sanomille, että lauluntekijän tahtoa kunnioitetaan, ja lyhennelmä jätetään pois tämän kauden kokoelmalevyltä.

Tähän Hakulinen täräyttää uuden uutisen.

”Tehkööt vain version, jos sanoja ei leikellä. Sellaisen version saa minun puolestani levyttää. Ei minulla ole mitään Samu Haberia vastaan!”

Entä moraaliset oikeudet? Niitä Teosto ei valvo, mutta rajankäynnit ovat kiinnostavia, ja skandaalejakin sattuu.

Cee Lo Green hätkähdytti uudenvuodenesityksessä 2012 muuttamalla John Lennonin Imagine-laulun sanat ”no religion too” sanoiksi ”all religion is true”. Uskonnonvastaisesta laulusta tuli uskontomyönteinen.

Hajuttomimmissa ja mauttomimmissa versioissa Imagine lyhennetään niin, ettei joidenkin mielestä kiistanalaista riviä kuulla. Tämä on sopimuksellisesti mahdollista, jos kustantaja tai muu oikeudenhaltija tämän hyväksyy.

Pidemmissä kappaleissa lyhennelmät ovat tietysti vielä yleisempiä. Kun Saara Aalto laulaa pätkiä Bohemian Rhapsodysta ja kun Madonna laulaa Don McLeanin American Pie -klassikosta vain vajaan puolikkaan singlellään, luvat ovat kaiketi kunnossa oikeudenhaltijoiden kanssa.

Moraalisesti asia jää silti ongelmalliseksi: uudet sukupolvet luulevat teoksia lyhyemmiksi ja yksiulotteisemmiksi kuin mitä alkuperäisversiot ovat.

Suomen laki mainitsee moraalisista oikeuksista esimerkiksi näin: ”Teosta älköön muutettako tekijän kirjallista tai taiteellista arvoa tahi omalaatuisuutta loukkaavalla tavalla.” Voinee pohtia, loukkaako Hakulisen tädin tarinaa usean säkeistön verran leikkaava versio sen kirjallista arvoa.

Arkijärjellä voinee miettiä tätäkin: kovin saksituista lyhennelmistä ei kannattaisi puhua alkuperäisen kappaleen nimellä, vaan myöntää, että kyseessä on vain ote teoksesta.

Tässä käytännössä klassisen musiikin toimijat näyttävät osin parempaa esimerkkiä.

 


Oikein tai väärin, tällaisena Vain elämää on kerännyt suursuosion. Kolmas tuotantokausi oli suosituin keskimäärin lähes 900 000 katsojalla, ja vielä viidennellä tuotantokaudella syksyllä 2016 katsojia oli kiinnostavimmissa jaksoissa noin 950 000.

Levymyyntikin oli aluksi valtaisaa: ensimmäisen tuotantokauden kokoelmalevyt myivät yhteensä lähes 290 000 kappaletta.

Kuudennen kauden osallistujat ovat jo mainittujen Sunrise Avenuen Samu Haberin ja Robinin lisäksi Yön Olli Lindholm – joka ei koskaan laulanut Joutsenlaulua –, Irina, Tiktak-yhtyeestä muistettu Petra, Nikke Ankara ja Laura Voutilainen.

Seiskan mukaan seuraava seitsemäs tuotantokausi olisi all stars -pohjainen kokoonpanolla Cheek, Jari Sillanpää, Jenni Vartiainen, Kaija Koo, Sanni, Toni Wirtanen ja Juha Tapio. Ensi syksyn tuotantokausi jäisi Seiskan mukaan myös viimeiseksi.

Mutta sitä ennen: kuudes tuotantokausi alkaa nyt perjantaina Olli Lindholmin päivällä, jossa kuullaan esimerkiksi kolme Hakulisen sävellystä tai tarkemmin sanottuna ainakin merkittäviä osia niistä. Joutsenlaulun typistystä pätevästi laulaneelle Haberille Lindholm kommentoi formaatin perinteiden mukaisesti liikuttuneena:

”Musta tää oli enemmän kuin hieno kunnianosoitus Hakulisen Jussin mestariteokselle.”

Hakulinen näkee toisin ja pohtii nyt, pitäisikö asiasta tehdä ennakkotapaus Teoston ohjelmatoimikuntaan tai oikeudenkäynnin merkeissä.

”Sitä asiaa hoitaa nyt lakimies Henri Nieminen. Minulle on tärkeää, että asia nostettiin esiin ja siinä ollaan tästä lähtien toivottavasti tarkempia. Samalla tähdennän, että oikeuksia ei kannata myydä ellei ole todella varma kustantajasta. Kustantajahan voi antaa musiikin minkälaiseen tarkoitukseen vain. Sellaista kohtaloa en todella tärkeille biiseille kuten Joutsenlaululle ole halunnut.”

HS ja sarjaa välittävä Nelonen kuuluvat samaan konserniin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vain elämää
 • Tekijänoikeudet
 • Vesa Sirén

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  3. 3

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  4. 4

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  5. 5

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

  7. 7

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  8. 8

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  9. 9

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  10. 10

   Paljastuiko katutaiteilija Banksyn henkilöllisyys? Ystävä lipsautti nimen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  6. 6

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  7. 7

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  8. 8

   HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  10. 10

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Oliko Timo Soini Juudas? Näin historiallisten tapahtumien vyöry eteni kulisseissa – ja tämän tuomion suomalaiset antavat Soinin toiminnasta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”
  3. Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä
  4. Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”
  5. Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”
  6. Tunti sitten
  7. Ainakin 11 henkilöä on kuollut hiilikaivoksen räjähdyksessä Kolumbiassa
  8. Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”
  9. Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen
  10. Suomalaisessa stand-upissa keski-ikäinen valkoinen mies on kuningas – Iikka Kivi sanoo edustavansa erilaista mieskuvaa, vaikka myös vitsailee naisten kustannuksella
  11. HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa
  12. Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi
  13. Näytä lisää