Valikko
Kulttuuri    |   Kolumni

Pääsin beirutilaisessa levykaupassa syvemmälle paikalliseen elämään kuin koskaan matkaopasta selaillessa

Sea-Ders-yhtyeen ensisingle vuodelta 1966 oli juuri niin eksoottinne kuin miltä Beatles tai Rolling Stones olisivat kokeellisimmillaan halunneet kuulostaa, kirjoittaa Jarkko Jokelainen.

Alan hiljalleen uskoa, että levyt löytävät luokseni eikä toisinpäin.

Pari viikkoa sitten vierailin itselleni entuudestaan vieraassa kaupungissa ja lähdin tutkimusretkelle majapaikan lähistölle. Ensimmäisestä kulmasta vasemmalle, muutama kortteli eteenpäin ja kas – siinähän on levykauppa.

Eikä mikä tahansa levykauppa, vaan ovien takaa löytyi ilmeisen suurella vaivalla koottu kokoelma ensiluokkaista vinyyliä rockin ja mustan rytmimusiikin aarreaitasta. Pilkkahintaan takavuosien klassikoita, ja vähän kalliimmalla levyjä, joita en ollut koskaan ennen edes pitänyt käsissäni.

Kaikki tämä Beirutissa, Libanonin pääkaupungissa. Enpä olisi arvannut.

Mitä syvemmälle sukelsin levykaukaloiden uumeniin, sitä suuremmaksi hämmennykseni kasvoi. Lopulta oli pakko kysyä: Miten nämä kaikki levyt olivat päätyneet Beirutiin, kaikista maailman paikoista?

Tähän kysymykseen kaupan omistaja Diran oli vastannut ennenkin.

”Suuri osa on täältä”, hän aloitti.

Seuraavat pari tuntia sain kuunnella esitelmää Beirutista ja kaupungin musiikkielämästä, joka oli hyvinkin aktiivista ennen vuonna 1975 käynnistynyttä sisällissotaa. Diranin isä perusti levykaupan jo vuonna 1964, ja Chico Records on toiminut samassa naapurustossa siitä lähtien.

Sukupolvenvaihdoksen jälkeen vinyylit palasivat hyllyihin, mutta vuosikymmeniä jatkunut epävakaus on jättänyt jälkensä. Nyt vain satunnaiset paikalliset ovat kiinnostuneita levyistä, joten kaupasta löytyy myös elokuvia ja julisteita.

Lisätienestiä tulee maailmalta, kun Diran kauppaa harvinaisimpia levyjään ja Lähi-idän erikoisuuksia netissä – kuten useimmat levykauppiaat nykyään.

Seuraavaksi erehdyin kysymään paikallisista bändeistä. Hetkeä myöhemmin löysin itseni yläkerran pyhätöstä kuuntelemassa Sea-Ders-yh­tyeen ensisingleä vuodelta 1966. Juuri näin eksoottiselta Beatles tai Rolling Stones olisivat kokeellisimmillaan halunneet kuulostaa, mutta eivät siihen pystyneet: perinteiseen beat-kappaleeseen sekoittuu itämaista kitaraa ja aivan omanlainen rytmikäsitys. Ennenkuulumatonta!

Lopulta kävelin ulkoilmaan levykassi kädessä ja pää pyörällä.

Taas tuli todistettua, että levykaupassa ei ole kyse vain levyistä tai musiikista. Parissa tunnissa olin päässyt syvemmälle paikalliseen elämään kuin koskaan matkaopasta selaillessa.

Kun Spotify pystyy tähän, lupaan hillitä levykaupoissa roikkumista.

Tänään lauantaina vietetään kansainvälistä levykauppapäivää, joka järjestetään nyt kymmenettä kertaa. Suomessa mukana on 20 levykauppaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Libanon
 • Levyt
 • Levykauppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  2. 2

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  3. 3

   Vuosaaren surmatalossa asuva naapuri suree perheen kolmen lapsen kohtaloa: ”Lapsia käy sääliksi”

  4. 4

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  5. 5

   Some-tempauksen surullinen loppu: paksu kirja ei pysäyttänytkään luotia – naiselle syyte poikaystävänsä taposta USA:ssa

  6. 6

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  7. 7

   Seppo Ojala on pappi, mutta hän ei tiedä, onko Jumalaa olemassa – Kirkko nykymuodossaan on tulossa tiensä päähän, hän sanoo

  8. 8

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  9. 9

   Maa on litteä – Voiko se olla totta? Skepsis-yhdistyksen juhlakirja esittelee epäilijöille nykyajan huuhaata ja rajatietoa

  10. 10

   Östersundomin metrolinja vedettiin jälleen kerran uusiksi – kalliiksi tullut unelma uudesta jätti­kaupunginosasta on ajautumassa vuosikymmeniksi pöytälaatikkoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  5. 5

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  6. 6

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  9. 9

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  10. 10

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää