Valikko
Kulttuuri    |   Lauantaiessee

Viihteessä käsitellään tänä keväänä avoimesti itsetuhoista käytöstä – mutta uusi Netflix-suosikki näyttää kaiken liian tarkasti

Kevään kulttuurituotteet pakottavat kysymään, miten itsemurhaa pitäisi käsitellä mediassa ja viihteessä. Vastuuta vaaditaan kaikilta, kirjoittaa Jussi Pullinen.

Jos pitäisi maalata masennukseen vajonneen ihmisen muotokuva, NPR-syndikaatin hittipodcast S-Town olisi sellainen – syvä, ajatuksia herättävä ja pohjalta pelottavan pimeä. Muutamassa viikossa dokumenttisarjaa on ladattu kymmeniä miljoonia kertoja ja se on noussut ilmiöksi ympäri maailmaa.

S-Town on yhden hyvin omaperäisen elämän tarina. Alabamalaisessa pikkukaupungissa asuva John McLemore on eläkkeellä oleva kellonkorjaaja, eräs Yhdysvaltain parhaista. McLemore on Persoona: rähjäinen älykkö, joka on rakentanut tontilleen laajan pensassokkelon. Hän vaikuttaa matemaattiselta nerolta ja kerää valtavasti tietoa siitä, miten ihmiskunta on matkalla tuhoon omaa tyhmyyttään. Syrjäkylällä syntyy todellista korpifilosofiaa.

Varsinaisesti podcast käynnistyy, kun McLemore ottaa yhteyttä toimittaja Brian Reediin. McLemoren kotipitäjässä on tapahtunut murha, joka on korruption vuoksi peitelty, viesti kertoo.

Vähitellen paljastuu, että murhaa ei ehkä olekaan tapahtunut. Epäilystä on kuitenkin tullut McLemorelle ympärillä kasvavan rappion symboli: meret nousevat, eläimet kuolevat sukupuuttoon, päättäjät on sokaissut ahneus ja Isis on vain esimakua siitä, millaiseen moraalikatoon ilmastonmuutoksen luoma tuho ihmiset ajaa.

”Murhan” peittely kertoo siitä, miten rappioon ajautuneesta McLemoren kotiseudusta on tullut podcastin nimen mukaisesti Shittown eli paska kaupunki. Sellainen, jota on pian koko maailma.

Sitten tulee sarjan suuri käänne, joka sai tekijätkin sekaisin. McLemore tappaa itsensä.

Itsemurha näyttää nousevan erityisesti amerikkalaisviihteessä aiheeksi, jota käsitellään totuttua avoimemmin. Tähän kevääseen osuu useampikin teos.

Samalla viikolla kuin S-Town ilmestyi Netflixin kohuttu nuortensarja Kolmetoista syytä (13 Reasons Why), jonka aihe on alusta lähtien selvä: nuori nainen on tappanut itsensä, ja jokainen jakso kertoo siihen lisää syitä.

Tarina on julma: kiusaaminen koulussa muuttuu nöyryytykseksi ja raiskaukseksi. Jos S-Townissa epätoivo nousee maailman ongelmien suuruudessa, Kolmessatoista syyssä se tulee läheltä. Netflix ei kerro katsojalukua, mutta sarja pyörii palvelun katsotuimpien listalla.

Samalla rajalla käy myös vastikään Oscar-palkittu elokuva Manchester by the Sea. Tragediassa perhe menettää kolme lastaan tulipalossa, jonka syy on isän hölmö virhe. Palon jälkeen isä yrittää itsemurhaa mutta ei kuole. Vuosi sitten kohistiin Kerro minulle jotakin hyvää (Me Before You) -elokuvasta. Siinä päähenkilö on pyörätuolissa, rakastuu ja valitsee lopuksi eutanasian.

Kaikki teokset vavisuttavat. Mutta mitä aiheesta sitten pitäisi ajatella?

Yhteiskunnallinen keskustelu itsemurhasta on paikallaan tai jopa tarpeellista, sanoo Suomen mielenterveysseuran projektikoordinaattori ja mielenterveyden ensiavun kouluttaja Johannes Parkkonen.

”Siihen liittyy yhä paljon tabuja”, hän sanoo.

Moni esimerkiksi luulee, että itsemurha-aikeista ei saa riskin lisääntymisen pelossa kysyä ihmiseltä – tai että koko sanaa ei pitäisi käyttää lainkaan, ettei riski kasva. Oikeasti kysyminen auttaa, Parkkonen sanoo.

Lisäksi esimerkiksi itsemurhan tehneen omaiset jäävät liian usein yksin pohtimaan häpeää ja syyllisyyttä, kun asiasta ei puhuta.

Eri asia on, miten itsemurhaa pitäisi käsitellä. Se näet tiedetään, että pahimmillaan riski kasvaa.

Juuri tässä kulttuurituotteet eroavat toisistaan. Arvostelun kohteena on etenkin Kolmetoista syytä. Sarja näyttää piinaavassa kohtauksessa päähenkilönsä itsemurhan menetelmän ja paikan. Juuri tätä ei pitäisi tehdä, toteaa Parkkonen. Samaa suosittelee Maailman terveysjärjestö.

Aiemmin tänä vuonna Itä-Uudenmaan poliisi varoitti Facebookissa ”itsemurhapelistä”, joka olisi levinnyt Suomeen Venäjältä ja kehotti jakamaan varoitusta. Poliisi eritteli vielä pelin ”tehtäviä”, joita media toisti. Myöhemmin selvisi, että merkit koko pelin olemassaolosta olivat vähissä.

Sekä poliisin ilmoituksesta että ja Kolmestatoista syystä tuli sosiaalisen median puheenaiheita. Molemmat panevat tavalliset somettajat vaikeiden valintojen eteen: pitäisi tietää esimerkiksi, että kuvia tai tarkkoja kuvauksia ei pitäisi jakaa.

Se on vaikeaa, jos poliisi, media ja viihdekoneisto jo tekevät samaa. Kuvio vaatii uutta vastuuta vähän kaikilta.

Kolmentoista syyn näyttämä brutaali kiusaaminen ja pahoinpitely on muuttunut somessa myös kipeiden muistojen jakamiseksi (sarja näyttää hyvin realistisesti myös raiskauksen) ja niiden yhtä kivuliaaksi laukeamiseksi.

Moni saa somesta myös tukea: Parkkosen mukaan somekin leimataan aiheessa ajoin turhaan – se voimistaa ikäviä ilmiöitä mutta tarjoaa monelle myös elintärkeän yhteyden maailmaan.

Parhaimmillaan nämä yhdistyvät: Venlan voittanut Ylen Sekasin-sarja käsitteli itse­tuhoisia ajatuksia ja ohjasi katsojia chattiin, jossa niistä saattoi keskustella. Netflixiä syytetään juuri tällaisen vastuullisuuden puutteesta.

Aivan toisella tavalla aiheen käsittelee S-Town. Myös siinä itsemurha on alkupiste tutkimukselle, jossa etsitään tapahtumien syitä.

Epätoivon sijasta löytyy toinen näkökulma: maailma todella on monin tavoin menossa pahemmaksi, mutta sillä on myös kääntöpuolensa. S-Town levittäytyy runolliseksi tutkielmaksi tästä näkökulman valinnasta yhden ihmisen elämässä.

Eloaan turhaksi uhonnut McLemorekin on tehnyt valtavasti hyviä tekoja, joista ei puhunut toimittajalle mitään. Moni ”rappioihminen” paljastuu kiitollisuudenvelassa olevaksi tuttavaksi, joka puhuu McLemoresta kaivaten. Myös tämän toisen puolen näyttäminen on tärkeää, Parkkonen sanoo.

Vielä on yksi kysymys: Miksi tämä aihe juuri nyt?

Ainakin verkko on tehnyt tabuista lähes mahdottomia ylläpitää. Sosiaalinen media potkii rikki vaikenemisen sosiaalista järjestystä. Maailman uutisista saa lukea lähes päivittäin viraaleiksi muuttuneista tragedioista.

Kolmetoista syytä onkin eräänlainen äärimmäinen sosiaalisen median syöte – tarinan kertoo sarjassa nauhoilta kuollut nuori itse.

Laajemmin vastaa S-Town. Ihmiskunnalla menee monin tavoin paremmin kuin koskaan (Suomessa itsemurhatkin ovat vähentyneet 90-luvulta lähtien), mutta edistyksen yllä leijuu hahmoton uhka.

Toisaalla on luonnon tuho, toisaalla työnjakoa uusiksi ravistava rakennemuutos, yhä lähempänä terrorismi. Tuloksena on maailma, jossa poliitikko saa ääniä sanomalla kaiken olevan pielessä, vaikka kaikki ei olisikaan pielessä.

Viihde voi tarjota tilalle pakoa satumaailmaan – ei ole sattumaa, että vaikkapa musikaali La La Land menestyy juuri tässä ajassa – tai sitten lisää synkkyyttä, ajan hengen peilikuvaa.

S-Town muistuttaa, että on vielä ainakin yksi keino. Maailman toisen puolen paljastavat äänet kuullaan paljolti siksi, että toimittaja Reed lähestyy syrjäkylän pahintakin öykkäriä kunnioituksella – samoin kuin kuollut päähenkilönsä joskus teki.

Kuin huomaamatta S-Town tarjoaakin yksinkertaista mutta taianomaista lääkettä. Empatiaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Podcastit
 • Itsemurhat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  5. 5

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  8. 8

   Kauppapolitiikka repi railoja EU-maiden välille – Sipilä löysi itsensä eri leiristä Macronin kanssa

  9. 9

   Piilouduin pöydän alle, kun britit tasan vuosi sitten päättivät erota EU:sta – nyt brittihallitus on yhä pöydän alla, eikä kukaan tiedä mitä tapahtuu

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  7. 7

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää