Valikko
Kulttuuri

Cate Blanchett Taidehallin täyttävässä videoteoksessa, supertähti Renée Fleming Musiikkitalossa ja Calypso Rose Huvilassa – tässä parhaat tärpit Helsingin juhlaviikkojen juuri julkistetusta ohjelmasta

Helsingin juhlaviikot viettää Suomen syntymäpäiviä ja katsoo historiaan myös naapureiden silmin, ruotsalaisten ja venäläisten teosten kautta. HS poimi päältä parhaat tärpit.

Huvila-teltta

Huvila ei tänäkään vuonna houkuttele poplistojen kärkinimillä, vaan eri musiikkigenrejen uranuurtajilla ja toisaalta vaihtoehtoisen popin, rockin ja etnomusiikin tulokkailla. Lähimmäs legendastatusta pääsee 77-vuotias yhdysvaltalainen soullaulaja William Bell. Maineikkaalle Stax-yhtiölle jo 1960-luvulla levyttänyt Bell teki viime vuonna hienon paluun albumilla This Is Where I Live.

Toinen mustan musiikin veteraani on trinidadtobagolainen Calypso Rose, jonka tuoreimmalla levyllä on mukana myös Manu Chao.

Pitkä ura on takana Lucinda Williamsillakin, vaikka hänen karhea vaihtoehtokantrinsa löi kunnolla läpi vasta vuosituhannen vaihteessa. Konkarisarjaa täydentää U2:n tuottajana parhaiten tunnettu Daniel Lanois.

Huvilan ohjelmistossa on paljon folkpoppia ja puoliakustista fuusiota, kuten Keren Ann tai skottilainen folktrio The Un­thanks. Alkuvuodesta ensialbuminsa julkaissut brittiläinen indieyhtye Sundara Karma erottuu perinteisine sähkökitarakokoonpanoineen joukosta. Raskaimmasta esityksestä vastaa silti kotimainen veteraaniyhtye CMX, joka esittää kymmenen vuotta sitten julkaistun Talvikuningas-albuminsa kokonaan.

Klassinen musiikki

Yhdys­valtalainen sopraano Renée Fleming on ooppera­maailman super­tähti, ja Juhla­viikoilla häntä kuullaan Tukholman kuninkaallisen filharmonisen orkesterin solistina. Fleming laulaa Samuel Barberin ja Richard Straussin teoksia. Orkesterin ylikapellimestari Sakari Oramo johtaa lisäksi ruotsalaisen Andrea Tarrodin sekä tanskalaisen Carl Nielsenin musiikkia.

Musiikinhistoriallisesti erittäin kiintoisa on suomalaisen modernistisäveltäjän Väinö Raition Prinsessa Cecilia -oopperan (1933) konserttiesitys heti Juhlaviikkojen alkuun RSO:n konsertissa. Historiallista mielenkiintoa on myös Igor Stravinskyn varhaisen Hautajaislaulun (1909) esityksessä HKO:n konsertissa seuraavana päivänä – se kun hävisi pian kantaesityksensä jälkeen ja löytyi uudestaan vasta vuonna 2015.

Perinteisten konserttikokemusten lisäksi tarjolla on monitaiteisuutta ja multimediaa. Uusi ja vanha musiikki, eri taiteenlajit ja esityskonventiot sekoittuvat Bravade-nokkahuilukvartetin Jotta näkisin sinut paremmin -teoksessa, klarinetisti Lauri Sallisen esittämässä Solitudessa, Kaapelitehtaalla esitettävässä Varjele-tanssiteoksessa sekä Konepajan Brunossa esitettävässä Vixenissä.

Tanssi ja teatteri

Belgialainen Peeping Tom -ryhmä tuo Juhlaviikoille teoksensa Moeder (Äiti), jossa kurkistetaan ihmisen, perheyksikön ja yhteiskunnan pimeälle puolelle. Teos tasapainoilee järjestäjien mukaan hulluuden ja järjestyksen rajapinnalla, ajan ja paikan tuolla puolen. Ryhmä on tekemässä perhesuhteista trilogiaa, jonka ensimmäinen osa Vader (Isä) kantaesitettiin vuonna 2014.

Vaikka ryhmä katsoo ihmistä välillä raa’asti, esitysten pinnan alla on aina havaittavissa sekä mustaa huumoria että empatiaa.

Kansallisoopperan Alminsalissa esitettävää Moeder-teosta ei suositella alle 12-vuotiaille.

Dublinilais-lontoolaisen Dead Centren teatteriesitys Chekhov’s First Play perustuu Anton Tšehovin ensimmäiseen, nimettömäksi jääneeseen näytelmäkäsikirjoitukseen. Esitykseen kuuluu lavan tapahtumia purkava kommenttiraita, jonka yleisö voi kuulla omista kuulokkeistaan.

Juhlaviikkojen muita kansainvälisiä teatterivierailuita ovat espanjalaisen Agrupación Señor Serranon siirtolaisuutta käsittelevä Birdie yhteistyössä Korjaamon Stage -festivaalin kanssa sekä ranskalaisen Blick Théâtren fyysistä teatteria ja nukketeatteria omintakeisesti yhdistävä [Hullu] yhteistyössä Sampo 2017 -festivaalin kanssa.

Kuvataide

Taidehallin täyttää elokuussa saksalaistaiteilija Julian Rosefeldtin teos Manifesto. 13-kanavainen videoteos on kollaasi elävien ja kuolleiden taiteilijoiden hurmoksellisista manifesteista. Muun muassa dadaistien, situa­tionistien, Kazimir Malevitšin ja ohjaaja Jim Jarmuschin manifesteista leikattuja ja liimattuja tekstejä tulkitsee teoksessa Oscar-palkittu näyttelijä Cate Blanchett. Samaan aikaan näyttelyn kanssa nähdään sarja Blanchettin elokuvia elokuva­teatteri Orionissa.

Suomen Valokuvataiteen museossa nähdään amerikkalaisen valokuvataiteilija Francesca Woodmanin (1958–1981) näyttely. Nuorena kuolleen taiteilijan intiimit ja unenomaiset mustavalkoiset kuvat tekivät vaikutuksen yleisöön Tukholman Moderna museetissa vuonna 2015.

Helsingin juhlaviikot järjestetään 17.8.–3.9. Tapahtuman toiminnanjohtaja ja taiteellinen johtaja on oopperalaulaja Topi Lehtipuu.

HS-työryhmä: Aino Frilander, Ilkka Mattila, Leena Pallari, Samuli Tiikkaja

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Festivaalit
 • Helsingin juhlaviikot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Perussuomalaiset toivottaa taas yhden paluumuuttajan takaisin – Arja Juvonen palaa puolueen eduskuntaryhmään

  2. 2

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  3. 3

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – ”Minkään älyllisen toiminnan kanssa tällä ei ole yhteyttä”

  7. 7

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  8. 8

   Helsingin ”uusi ilme” haukuttiin tuoreeltaan Elloksen vuoden 1987 postimyyntiluetteloksi – mitä parjatun logon suunnittelijat ajattelevat nyt?

  9. 9

   Obama tiesi Venäjän operaatiosta USA:n vaaleissa, mutta salli sen tapahtua – oliko Trump salajuonen peluri vai pelinappula?

  10. 10

   Murhatutkimuksen yllättävä käänne: keskeltä hämäläistä metsää löytyi sisällissodan aikaiseksi epäilty hauta – keitä nuorukaiset olivat?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  6. 6

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  8. 8

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  9. 9

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  10. 10

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää