Valikko
Kulttuuri

Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

Joutsenlaulu-versio päätyi Vain elämää -ohjelman mainoksen raaka-aineeksi. Jussi Hakulinen on kertonut estävänsä kaikki version esitykset televisio-ohjelman jälkeen.

Viime torstaina Yö-yhtyeen entinen jäsen Jussi Hakulinen kuuli autoradiosta pätkän Joutsenlaulu-kappaleensa typistetystä versiosta.

Versiosta, jonka Samu Haber esitti Vain elämää -sarjan viime perjantaina lähetetyssä jaksossa ja jonka ympärille syntyi jonkinlainen kohu sarjan kuudennen tuotantokauden alla. HS kertoi viime viikolla, että kysymys on pitkälti siitä, mitkä ovat lauluntekijän oikeudet kieltää typistetyn version esittäminen tai uudelleensovituksen tekeminen.

Hakulisen mukaan kappaletta on pätkitty luvatta, eikä häneltä ei oltu kysytty lupaa tynkäversion soittamiseen radiossa.

”Selvä rikos. Kyllä se mun mielestä on, kun se on julkaistu kaupallisessa tarkoituksessa. Se sotii lakipykäliä vastaan ja on minusta moraalitonta”, Hakulinen sanoo.

”Kuulin sen radiosta matkalla Helsinkiin. En kokonaan, mutta jonkin verran. En tiedä, oliko se mainos vai mikä, mutta sanoin, että laittakaa radio kiinni”, Hakulinen kertoo.

Radiokanavaa hän ei muista. Torstaina kappale soi kuitenkin Radio Suomipopissa kello 10.16 ja 14.52 sekä Radio Aallossa kello 10.17. Kaikkiaan Nelonen Median radiot soittivat televisio-ohjelmasta irrotettu ääniraitaa yhteensä viisitoista kertaa viime viikolla, selviää radiosoittoa seuraavalta Biisit.info-sivustolta.

Saiko niin tehdä?

Sai, sanoo Nelonen Median musiikkipäällikkö Mikko Koivusipilä.

Hän perustelee asiaa yksinkertaistaen niin, että radiossa kuulunut kappale oli ohjelmamarkkinointia – eli mainos. Tuotantoyhtiöltä saatu klippi ajettiin radioiden ohjelmavirtaan puffaamaan tulevaa televisiojaksoa.

”Kappaletta ei ole soittolistattu. Se oli vain ohjelman puffi, joka soi viikon verran, eikä se ole enää edes meidän tietokannassamme”, Koivusipilä sanoo.

”Meidän puolelta voin todeta, että biisien ennakkoesittämistä on tehty tuotantoyhtiön luvalla, kuten on tehty kaikki aiemmatkin kaudet.”

Tuotantoyhtiö Banijayn toimitusjohtaja Tatu Ferchen puolestaan sanoo, että heidän käsityksensä mukaan Samu Haberin esittämä versio Joutsenlaulusta on cover-versio. Näin ollen siihen ei ole tarvinnut myöskään sovituslupaa.

”Coveria saa käyttää ohjelmassa, ja ohjelmasta saa ihan normaalisti irrottaa materiaalia ohjelmamarkkinointiin”, Ferchen sanoo.

Koivusipilän mukaan radiopuffeihin valitaan aina yksi tulevassa jaksossa esitettävä kappale. Päätös Joutsenlaulun soittamisesta tehtiin jo ”monta kuukautta sitten”.

”Valinta menee sen mukaan, mikä on vahva radiobiisi. Ja Joutsenlaulu oli tuon jakson vahvin radiobiisi niillä tiedoilla, jotka meillä silloin oli.”

Koivusipilän mukaan jaksopuffeja lähetetään muutama viikossa. Hän ei osannut kertoa, lähetettiinkö typistetty Joutsenlaulu puffeissa kokonaisuudessaan.

Hakulinen sanoo, että hänen mielestään kappaletta on lyhennelty liikaa. Hän olisi kuitenkin valmis sallimaan jopa version radiosoiton, jos kappaleen tarina jätetään eheäksi.

Hän ei ole ryhtynyt toimenpiteisiin radiosoiton vuoksi.

”Ehkä odotan nyt, että onko se levyssä mukana. Annoin luvan, että jos siinä on koko tarina, sen voi laittaa levylle. Heillä on aikaa tehdä se kokonaan ennen kuin levy ilmestyy, jos haluavat. Ja voi sitä sitten soittaa radiossakin”, Hakulinen sanoo.

”Tärkeintä on teksti. Minulla ei ole mitään Samu Haberia vastaan, hänen laulamanaan se kuulostaa hyvältä.”

Kappaleen säveltänyt, sanoittanut ja sovittanut Hakulinen on vastustanut kappaleen saksimista voimakkaasti.

Alun perin lähes viiden ja puolen minuutin mittainen Joutsenlaulu-kappale on typistetty alle kolmen minuutin mittaiseksi Vain elämää -ohjelmassa. Pois on jätetty kokonaisia säkeistöjä, joissa Hakulinen kertoo tätinsä tarinaa.

Tällä hetkellä näyttää siltä, ettei kuudennen tuotantokauden kokoelmalevyllä julkaista typistettyä Joutsenlaulua.

Nelonen ja Helsingin Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tekijänoikeudet
 • Vain elämää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin

  4. 4

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  5. 5

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  6. 6

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  7. 7

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  8. 8

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  9. 9

   Selvitys: 22 miljoonaa amerikkalaista menettää sairausvakuutuksen, jos terveydenhuoltoesitys menee läpi

  10. 10

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  8. 8

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  9. 9

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  10. 10

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Selvitys: 22 miljoonaa amerikkalaista menettää sairausvakuutuksen, jos terveydenhuoltoesitys menee läpi
  3. Tunti sitten
  4. Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella
  5. 2 tuntia sitten
  6. Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana
  7. Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”
  8. DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin
  9. Videotuomarointi kuohuttaa Venäjällä MM-kisojen esiturnauksessa – Fifa myöntää ongelmat, mutta haluaa VAR-järjestelmän ensi vuoden turnaukseen
  10. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  11. 4 tuntia sitten
  12. Keskustan ja kokoomuksen välit kiristyivät aikataulupaineen takia – Hallitus joutunee täydentämään esitystään sote-uudistuksesta
  13. Oli voittamassa Mestarien liigaa Sami Hyypiän kanssa – nyt norjalaisviilettäjä vaihtaa maastohiihdon maratonmatkoille: ”Menen aina all-in”
  14. Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin
  15. Näytä lisää