Kulttuuri    |   Tänään televisiossa

Nero, tuittupää ja häntäheikki – National Geographic -kanavan ensimmäinen draamatuotanto kertoo Albert Einsteinin elämästä

Genius-sarja pukee Einsteinin vaiheet tuttuun romanttisen periodidraaman asuun.

Uutuussarja Genius on National Geographic -kanavan suursatsaus ja sen ensimmäinen käsikirjoitettu draamatuotanto.

Niinpä aihekaan ei ole mikä tahansa: Genius kertoo 1900-luvun juhlituimman tiedemiehen Albert Einsteinin (1879–1955) elämästä.

Sarja perustuu Walter Isaacsonin elämäkertateokseen Ein­stein, His Life and Universe (2007). Tuotantoryhmässä on isoja nimiä, kuten hittejä valkokankaalle ja televisioon tehneet Ron Howard ja Brian Grazer.

Historian tapahtumista ja henkilöistä kertova fiktio on väistämättä menneisyyden kuvittelua, mutta kuvitteluissakin on eroja.

Genius pukee Einsteinin elämän tuttuun periodidraaman asuun. Pinnalta huolellisesti hahmoteltu ajankuva paljastuu lähemmässä tarkastelussa varsin tavanomaiseksi, vähän lapsekkaaksi tv-fiktion käsitykseksi 1900-luvun alkupuolen sivistyneistön elämästä: tunne-elämä on sievistelevien hahmojen tärkein motiivi.

Oma lukunsa on jenkki­tuotannon hölmö tapa esittää eurooppalaiset hahmot puhumassa englantia murtaen.

Einsteinin elämää käydään läpi epäkronologisesti. Ensin esitellään arvonsa tunteva fyysikko, vasta myöhemmin tuleva tiedemies. Se suuri menestys­tarina on omapäisen Einsteinin nousu vakuutusvirkailijasta Nobel-palkituksi kosmopoliitiksi, epäilijöidensä yläpuolelle.

Uran lisäksi framilla on myös suhteellisuusteorian isän henkilökohtainen elämä. Tälläkin kertaa henkilökohtaisuus tarkoittaa romantiikkaa.

Einsteinin naiset eivät onneksi ole vain rakastajia tai muusia. Erityisesti Einsteinin ensimmäinen vaimo Mileva (Samantha Colley) nousee esiin keskeisenä henkilönä. Häntä ajaa eteenpäin miehensä tavoin intohimo tiedettä kohtaan.

Milevan ansiosta epätasainen Genius ei jää pelkäksi neromyytin pönkitykseksi.

Iäkkäämpää, hullun tiede­mie­hen habituksestaan tuttua postikortti-Einsteinia esittää itse Geoffrey Rush, nuorempaa versiota tuntemattomampi Johnny Flynn.

Rush saa pelkällä karismallaan roolistaan huomattavasti enemmän irti kuin Flynn, joka toistaa tuittuilevaa nuorta ne­roaan ärsyttävyyteen asti.

Ensimmäinen kausi on kymmenosainen. Sarjasta on tekeillä toinen kausi.

Genius National Geogra­phicilla klo 21.00.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • draamasarja
 • Albert Einstein

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  4. 4

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  5. 5

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  6. 6

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  10. 10

   Tatuoinnit voivat olla juntteja ja rumia – tai sitten kansallisesti merkittäviä taideteoksia, kuten nämä tässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää