Kulttuuri

Helsingissä perjantaina esiintyvä italialaistenori Andrea Bocelli: ”Ei ihme, että Saara Aalto pärjäsi hyvin myös Britannian X Factor -kilpailussa”

Italialaistähti Andrea Bocelli on ”se neljäs tenori” – ne kolme muuta ovat Plácido Domingo, Luciano Pavarotti ja José Carreras.

Jos hopea on aina hävitty mitali, ei neljäs sijakaan ole välttämättä kohtalo, jonka toivoo osuvan omalle kohdalleen. Sijoitus ei kuitenkaan aina sanele myöhempää menestystä. Sen tietää myös maailmankuulu ita­lialainen tenori Andrea Bocelli, jonka kansainvälinen ura sai sytykkeensä siitä, että laulaja sijoittui monien järkytykseksi vasta neljänneksi San Remon iskelmäfestivaaleilla helmikuussa 1995.

Klassista musiikkia ja poppia yhdistellyt laulu oli Con te partirò, joka on noussut toskanalaistenorin yli 30-vuotisen uran ­aikana jo klassikkokappaleen asemaan. Italiassa se ei noussut heti listaykköseksi, mutta esimerkiksi Saksassa, Sveitsissä ja Ranskassa se räjäytti pankin. Yksin englanninkielistä versiota – duettoa Sarah Brightmanin kanssa – on myyty 12 miljoona kappaletta.

”En niinkään usko yksittäisten tapausten merkitykseen, vaan luulen pikemminkin, että kohtalolla on sormensa pelissä siinä vaiheessa, kun palaset loksahtavat kohdalleen. Menestys oli tullut vieläkin heikommalla sijoituksella San Remossa”, vastaa Andrea Bocelli kotoaan Pisasta.

Hän on juuri lähdössä konsertoimaan Panamaan. Sieltä hän saapuu Helsinkiin tämän viikon perjantaina.

Varhaisteininä sokeutunut Andrea Bocelli ei halua paljastaa etukäteen Helsingin konsertin ohjelmistoa. Isoja tunteita on kuitenkin varmasti luvassa.

”Haluan tarjota italialaisena laulajana helmiä nimenomaan italialaisesta musiikkitarjonnasta. Ohjelmisto koostuu lähes kokonaan italialaisista sävellyksistä. Pääpaino on oopperamusiikissa, ei niinkään popmusiikissa”, Andrea Bocelli kertoo.

Omat hittikappaleensa hän ­aikoo jättää loppupuolelle.

Bocelli muistuttaa, että juuri ooppera on hänelle kaikkein rakkain musiikinlaji, vaikka hän on tehnyt vuosikymmenten saatossa paljon yhteistyötä myös popmuusikoiden kanssa. Se sytyttää hänet.

”Ooppera on aina ollut into­himoni. Olen tehnyt jo yli kymmenen oopperataltiointia. Viimeisen vuoden aikana olen levyttänyt Aidan, Turandotin ja Manon Lescautin, jonka johti Plácido Domingo. Aida tosin julkaistaan vasta heinäkuun alussa. Verdin La forza del destinon, Kohtalon voiman levytän kesällä”, Andrea Bocelli paljastaa.

Rolling Stone -lehti on nimennyt Andrea Bocellin siksi neljänneksi tenoriksi. Ne kolme muuta ovat Plácido Domingo, Luciano Pavarotti ja José Carreras. Ei niinkään huonoa seuraa.

Andrea Bocelli ei vetäisi rajaa klassisen musiikin ja popmusiikin tai iskelmän välille. Sävellyksen kauneus ei ole kiinni lajityypistä. ”Otan ohjelmistooni sellaisia kappaleita, jotka rakentuvat kauniin ja vangitsevan melodian varaan. Kauneus ei ole klassisen musiikin yksinoikeus.”

Bocelli muistuttaa myös, että Italiassa oopperatenorit ovat kautta aikain levyttäneet ahkerasti myös populaarimusiikin helmiä. ”Näin ovat tehneet mm. Mario Lanza, Beniamino Gigli, Mario Del Monaco ja Franco Corelli. He ovat osoittaneet, että kauniille lauluille on aina tilaa, oli musiikkityyli sitten mikä tahansa”, Andrea Bocelli jatkaa.

Italiassa Andera Bocellin valtaisan suosion ymmärtää viimeistään silloin, jos näkee hänet esiintymässä televisiossa joko omassa nimikkoshow’ssa tai vierailijana jonkun toisen tähden show’ssa. Yhteistyö on sellaista, että hän laulaa ja esityksen loppuessa yleisö ponnahtaa jaloilleen ja alkaa taputtaa. Standing ovation.

Erityisen paljon huomiota osakseen sai Bocellin toistaiseksi viimeisimpään albumiin perustuva tv-show Il Mio Cinema, jossa hän esitti kansainvälistä ja italialaisia elokuvamusiikin klassikkoja.

”Elokuvat ovat antaneet meille ainutlaatuisia sävellyksiä, melodioita ja tunteita. Esitän varmasti joitakin elokuvista tuttuja kappaleita myös Helsingissä”, Andrea Bocelli kertoo.

Maailmankiertueisiin hän ei ole vielä kyllästynyt. Kunto riittää reissaamiseen. ”Tärkeintä on, että minulla on yhä palava halu esiintyä ja tehdä musiikkia. Ehkä rankinta on itse matkustaminen – alati vaihtuvat konserttipaikat, aikavyöhykkeet ja ruokatavat.”

Andrea Bocelli arvostaa ylitse kaiken myös sitä yhteistyötä, jota hän on tehnyt eri tähtien kanssa. Hän on esimerkiksi työskennellyt Italian pop-ja rock­musiikin ykköstähtiin kuuluvien Zuccheron, Giorgan ja Eros Ramazzottin kanssa. Samalla innolla hän on myös etsinyt itse uusia kykyjä. Edellisessä Helsingin konsertissa tammikuussa 2015 hän lauloi Saara Aallon kanssa.

Aluksi hän alkaa puhua Sarah Brightmanista, muta pääsee nopeasti takaisin oikeille jäljille.

”Kaunis ääni. Lahjakas laulaja. Ei ihme, että pärjäsi hyvin myös Britannian X Factor -kilpailussa.”

Andrea Bocelli Hartwall-areenalla 28.4. klo 19.30.

Kuka?

Yli 20 miljoonan albumin tenori


 Italialainen tenori ja pianisti Andrea Bocelli on syntynyt 22.9.1958 Lajaticossa Pisan provinssissa.

 Myynyt urallaan yli 20 miljoonaa albumia. Levyttänyt sekä poppia että oopperamusiikkia.

 Ensimmäinen levytys vuonna 1982. Nousi laajempaan tietoisuuteen voittamalla San Remon iskelmäfestivaalin nuorten sarjan vuonna 1994.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Haastattelu
 • Konsertti
 • Italia
 • Andrea Bocelli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  7. 7

   Helsingissä asuvat marokkolaiset tuomitsevat Turun veriteon – ”En pidä häntä marokkolaisena, vaan pidän häntä terroristina”

  8. 8

   Näin neuvottelet itsellesi lisää palkkaa, neuvoo huippuyliopistoissa opettanut professori – ”Älä mieti vain sopimusta, vaan elämääsi sen jälkeen”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  10. 10

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää