Kulttuuri

Tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että juhlarahan teloituskuva on lavastettu – mutta keitä kuvassa ammutaan?

On epäselvää, missä ja koska kuva on otettu, sillä sisällissodan kuvasto on hyvin hajallaan ja usein kuvat ovat jääneet ilman tarkkoja kuvaustietoja.

Tieto Suomen rahapajan uudesta 100-vuotisjuhlarahasta pahoitti tiistaina monet mielet. Kolikkoon oli kuvattu sisällissodan aikainen kuva, jossa teloitetaan punavankeja.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo kuvasi tuoreeltaan kolikkoa ”mauttomaksi”, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson myös ”loukkaavaksi”. Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen mielestä kolikon viesti ”henki valkoisen Suomen totuutta”.

Näkemykset rahan välittämästä viestistä sinkoilivat, ja lopulta koko raha päätettiin jättää tekemättä.

Varsin vähälle huomiolle jäi se, että todellisuudessa kuva on lavastettu.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Siinä ei siis oikeasti teloiteta ketään, vaikka kuvassa kolme miestä osoittaakin aseilla miesjoukkoa. Miehistä yksi on kaatunut kuolleena makaamaan.

Lavastetun kuvan käyttäminen kolikossa sai Valokuvataiteen museon eläkkeelle jääneen erikoistutkijan Jukka Kukkosen hämmästymään.

”Olin pudota tuoliltani, kun kuulin, että tätä kuvaa on käytetty kolikossa”, Kukkonen tunnustaa.

Hänen mukaansa kyseistä kuvaa on pidetty tutkijoiden keskuudessa ilman muuta ”feikkinä” jo vuosikymmeniä. ”Autenttisuuden kanssa sillä ei ole mitään tekoa”, Kukkonen sanoo napakasti.

Samalla hän hieman hämmästelee sitä, miten vähän nykyään enää käytetään aikaa sen miettimiseen, onko jokin kuva autenttinen vai ei. Kuvamanipulaatioista on tullut niin arkipäivää.

Sisällissodan valokuvia paljon tutkinut Kukkonen sanoo, ettei ole itse edes yrittänyt selvittää kyseisen teloituskuvan tarkkaa alkuperää, sillä niin epäselvä on sen tausta ja niin moneen kertaan sitä on reprottu eli käsitelty painoprosessia varten.

”Alkuperäinen kuva on saattanut olla painokuva, joka on julkaistu Työväen kalenterissa tai vuoteen 1918 liittyvissä muistojulkaisuissa”, Kukkonen epäilee.

Kuvan ulkoasu viittaisi Kukkosen mielestä rakeisuudessaan 1920-lukuun.

Jukka Kukkonen on kirjoittanut sisällissodan valokuvista muun muassa Suomen valokuvataiteen museon julkaisussa Punamustavalkea – 1918 kuvat (2008). Kirjasta käy ilmi, kuinka pirstaloitunutta sisällissodan kuvien arkistokenttä on.

Kuvat ovat hyvin hajallaan, ja kuvaajia sekä tietoja kuvien sisällöstä, kuvauspaikasta tai kuvien kopioinnista on merkitty huonosti ylös. Kuvia ovat ottaneet niin amatöörit kuin ammattilaisetkin. Myös saksalaisia kuvalähteitä löytyy. Kuvien taustalla saattaa olla erilaisia tavoitteita, poliittisiakin, mikä luo leimansa kuvien sisältöön.

Mutta mikä on totuus kuvien taustalla, sitä on hankalaa päätellä, sillä kuvia on tutkittu lopulta varsin vähän.

Kyseinen teloituskuva on hyvä esimerkki sisällissodan kuva-aineiston pirstaleisuudesta. Soitot eri arkistoihin paljastavat, että se löytyy useammastakin paikasta.

Museoviraston intendentti Hannu Häkkinen kertookin, että ikonisimpia sisällissotakuvia löytyy ”todella monen museon ja arkiston kokoelmista”.

Joskus on arveltu, että kyseinen teloituskuva olisi otettu Tammisaaren vankileirin lähistöllä. Esimerkiksi Museoviraston kuvakokoelmien nettihaussa kuvan valmistusajaksi on merkitty vuosi 1918 ja aiheeksi ”punaisten teloitus Tammisaaren lähellä”.

Kansan arkiston kuva-arkistoyksikön tutkija Pia Pursiainen muistuttaa kuitenkin, ettei Tammisaaren vankileirillä tiettävästi koskaan teloitettu noin montaa ihmistä yhdellä kertaa.

Museovirastolle kuva on tullut lahjoituksena 1973 Gummerukselta kirjaprojektin seurauksena. Kyseessä on hyvin huonolaatuinen mustavalkovedos.

Sama kuva löytyy myös Kansan arkistosta ja Työväen arkistosta, mutta ainakin Työväen arkiston erikoistutkijan Veikko Rytkösen mukaan heidänkin kuvansa lienee kopio.

Kansan arkiston Pursiainen epäilee, olisiko heille vuonna 1950 tullut versio astetta originaalimpi. Tai sitten ei. Sitä ei oikein voi tietää.

Kuvien mukana olevat tiedot ovat huterat, sanoo Työväen arkiston Veikko Rytkönen.”Museoviraston tiedot on varmaan ihan yhtä ’oikein’ kuin nämä meidänkin tiedot”, hän naurahtaa.

Rytkösen mukaan entisaikaan oli tapana, että negatiivista otettiin useita vedoksia, ja niitä on sitten levitetty ympäriinsä. ”Meillekin on saattanut tulla samasta kuvasta kaksi eri kopiota, joiden takana on eri tekstit.”

Veikko Rytkönen epäilee, että kyseinen teloituskuva olisi valkoisten tekoa. ”Todennäköisesti valkoiset ovat tehneet sen johonkin tiedotteeseen – tai sitten se on ihan vaan härskiä huumoria.”

Rytkösen mukaan kuvan voi havaita lavastetuksi jo pelkästään siitä, miten miehet on kuvaan aseteltu.

”Ja taitaa siellä olla ravatit kaulassakin. Totta kai punavangit pukeutuivat kunnolla! Ja kun sotaan lähdettiin, niin ravatti kaulaan tietenkin”, lupsakkaaksi tarinaniskijäksi osoittautuva Rytkönen veistelee.

Vaikka kolikkoon kuvattu tilanne onkin lavastettu, pääosin sisällissodan teloituskuvat ovat kuvanneet aitoja teloitustilanteita. Tosin Jukka Kukkosen mukaan paljon enemmän löytyy kuvia ampumisen jäljistä.

Aidoista teloituskuvista Kukkonen mainitsee erityisesti Norjan Punaisen Ristin lääkärin Harald Natvigin kuvat. Punavankien kohtelusta järkyttynyt ambulanssin ylilääkäri kuvasi Länkipohjan teloituksia. Niiden kuvien aitous on todistettu, sanoo Kukkonen.

Seppo Rustanius on haastatellut Länkipohjassa ihmisiä elokuviaan varten. Esimerkiksi jonon päässä olevan muita huomattavasti pienemmän renkipojan henkilöllisyys on tiedossa.”

Veikko Rytkönen taas mainitsee Uudellamaalla kuvatun kuvasarjan, jossa kahta miestä ja naista valkoisessa leningissä viedään peltoa pitkin ammuttavaksi. Toisessa kuvassa joku osoittaa maahan lyyhistyineitä, ja mukana on teksti ”där ligger de nu”. Siinä ne nyt makaavat.

Mutta kuinka olennaista kuvien autenttisuudesta on lopulta edes keskustella, kysyy Museoviraston Hannu Häkkinen.

”Jos sodan vuoksi kuoli 38 000 ihmistä, niin kysymys on aika toissijainen. Ei se poista poliittisen väkivallan todellisuutta, vaikka toinen kuva on lavastettu ja toinen ei. Ilmiö, jota kuvat kuvaavat, on todellinen.”

Sitä paitsi Jukka Kukkonen huomauttaa, että koko kohu on ollut täysin ylimitoitettu: ei kolikossa nähtävä kuva edes ole enää valokuva.

”Sitä ei voi lukea tapahtuman kuvana. Se voisi aivan hyvin olla fiktio, jonka taiteilija on tehnyt tuohon yhteyteen.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomen sisällissota 1918
 • Valokuvat
 • Juhlaraha

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  4. 4

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  5. 5

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  6. 6

   Näin sinkkuja sorretaan yhteiskunnassa – yksinasuvia syrjitään niin verotuksessa kuin ruokaostoksillakin

  7. 7

   Tässä on Suomen vaarallisin kortteli – koko maan riskialtteimmista risteyksistä kolme ympäröi pientä aluetta Taka-Töölössä

  8. 8

   Masennuslääke mahdollisti minulle koulutuksen ja ammatin – aamuisin otan pienen tabletin ja elän hyvää elämää

  9. 9

   Rakas Ivanka teki jo oharit Kiinalle – Miten käy isä-Trumpin vierailun?

  10. 10

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  5. 5

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  6. 6

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  7. 7

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää