Valikko
Kulttuuri

Otaniemestä on kehkeytymässä jättimäinen kampus – Alvar Aalto -säätiön johtaja pelkää, että alue rakennetaan liian täyteen: ”Aalto halusi säilyttää viheralueet”

Lähivuosina Otaniemen asukasmäärä yli tuplaantuu: Otaniemestä tulee yksi Euroopan suurimpia kampuksia, jossa opiskelee ja työskentelee 15 000 ihmistä taiteen, talouden ja tekniikan parissa.

Sähköauto hyrisee hiljaa. Aalto-yliopiston rakennustöitä johtava Jarmo Wilander on ratissa, kun tutustutaan Otaniemeen, jossa rakennetaan joka puolella.

Kävellen katselmus ei onnistuisi. Jos Otaniemen kartta pantaisiin Helsingin kartan päälle, alue ulottuisi Kruununhaasta Ruoholahteen.

Ensi vuosikymmenellä täällä opiskelee ja työskentelee 15 000 ihmistä. Tulevat arkkitehdit, insinöörit, muotoilijat ja ekonomit ovat silloin yhdessä. Tulee myös lisää asuntoja, ja asukasmäärä nousee vajaasta neljästä tuhannesta kymmeneen tuhanteen.Alvar Aallon vuonna 1969 valmistuneen kirjaston peruskorjaus- ja laajennustyöt päätettiin viime vuoden lopulla. Entistämisestä vastasi modernismin korjauksen kärkinimi, NRT-arkkitehtien Kari Raimoranta.

Lisätilaa saatiin kellari­varastosta, jonka JKMM:n sisustus­arkkitehti Päivi Meuronen muunsi itse­opiskelua ja ryhmä­töitä varten. Nyt siellä hyörii vilkkaasti keskustelevia lukiolais­ryhmiä. Jotkut yrittävät keskittyä lukemiseen makoilemalla Meurosen lukukoloissa.

Myös Otakaari 1, Aallon kampuksen päärakennus 1960-luvulta, on korjautettu Raimorannan johdolla. Aallon arkkitehtiopintoja varten suunnittelema siipi säilyy suunnittelijakoulutuksella, ja sinne tulee arkkitehtien lisäksi myös taideopiskelijoita.

Aalto-yliopiston päärakennukseksi on nimetty Raili ja Reima Pietilän 1966 valmistunut Dipoli, jonka korjaustöihin pestattiin ALA-arkkitehdit. Työt valmistuvat elokuussa.

Muutoksen vaikea hahmotettavuus näkyy nimisekamelskassa.

Entinen päärakennus on nyt Kandidaattikeskus, kirjasto oppimiskeskus. Rakennus, jossa taiteiden ja suunnittelun maisteri­opetus tapahtuu, on nimeltään Väre Verstas-arkkitehtien kilpailunimimerkin mukaan. Maisemakonttoria täytyy sanoa monitoimityötilaksi. Taiteiden ja suunnittelun opetus tarkoittaa arkkitehtien, muotoilijoiden ja muiden entisen Taideteollisen korkeakoulun alojen opetusta.

Myös Haukilahden lukio on muuttanut Otaniemeen. Kotipesänä sillä on Sarmi & Toiviaisen rakennus 1970-luvulta, mutta koulu käyttää myös yliopiston tiloja kuten kirjastoa sekä Otahallia – lukiohan on urheilulukio.

Koululaisten tuominen yliopistomaailmaan on ollut menestystarina: Haukilahden lukioon on vaikeinta päästä Espoossa.

Opiskelijat tulevat Väreeseen ensi vuoden syksynä. Se on loppusuoralla, ja moduulirakenteiset tilat alkavat hahmottua. Korkeat studiotilat kokoavat eri alojen opiskelijoita työpajatyöskentelyyn. Punatiili liittää arkkitehtuurin vastapäisiin Aallon rakennuksiin, ja entisen päärakennuksen ja Väreen väliin jää aukio kohtaus- ja oleskelupaikaksi.

Talo lämmitetään maalämmöllä. Rakennustöitä johtava Jarmo Wilander näyttää ylpeänä kahdeksaakymmentä kaivoa, jotka on porattu yli 300 metrin syvyyteen.

Väreestä on yhteys metroasemalle sekä kauppakeskukseen. Vanha ostoskeskus, sekin Alvar Aallon suunnittelema, on ostettu yliopistolle. Vuoteen 2019 mennessä Väreen taakse valmistuu vielä Verstaan suunnittelema Kauppakorkeakoulu.

Tähän asti Aalto-yliopiston eri korkeakoulujen opiskelijat ovat toimineet eri puolilla pääkaupunkiseutua erikseen, jatkossa yhdessä Otaniemessä.

Väreen arkkitehtuurissa on yritetty edistää yhteistyötä mm. tekemällä työpajatiloista läpinäkyviä ja avoimia. Käytävillä kuljeskelevat näkevät lasiseinien läpi, mitä studioissa puuhaillaan.

Sähköauto huristaa Otakaarelta Metsämiehentielle, jossa ovat hallinnon väliaikaiset tilat.

Aalto-yliopiston vararehtori, arkkitehtuurin laitoksen professori Antti Ahlava johtaa kampuksen rakennussuunnittelua. Hän kertoo, että eri alojen opiskelijoiden saattamisesta yhteen on jo nyt seurannut yllättäviä innovaatioita, yhteistyöhankkeita ja start up -yrityksiä.

Otaniemi onkin täynnä hyörinää. Tiistaina ratkesi Kemistin korttelin arkkitehtuurikilpailu. Kutsukilpailuun osallistui neljä arkkitehtitoimistoa, kotimaasta myös Ilmari Lahdelman ja Rainer Mahlamäen toimisto, sekä kaksi ulkomaista. Voiton vei Kaisa-kirjaston suunnitellut Arkkitehtitoimisto Anttinen-Oiva eli arkkitehdit Selina Anttinen ja Vesa Oiva.

Kemistin kortteliin tulee yhteensä 75 000 kerrosneliömetriä. Suurin kokonaisuus on Bionova, biotalouden tutkimuskeskus. Viereen tulee asuintaloja sekä kolmen korkeakoulun opiskelijajärjestöt.

Kilpailun juryssä toiminut Alvar Aalto -säätiön johtaja Tommi Lindh arvioi, että 75 000 kerroneliötä on liikaa.

Vaikka jury piti yksimielisesti Anttinen-Oivan ehdotusta parhaana jatkosuunnittelua varten, jäsenistä Lindh ja arkkitehti Sari Nieminen lisäsivät pöytäkirjaan lausuman, jossa toivottiin hankkeen pienentämistä.

Lindh on huolissaan vimmasta rakentaa Tapiola ja Otaniemi liian täyteen.

”Alvar Aalto halusi säilyttää viheralueet ja kumpareet. Nyt kaikki täytetään. Näin ei saa käydä. Kilpailuilla legitimoidaan pahimmassa tapauksessa jopa ympäristörikoksia”, hän sanoo.

Vararehtori Ahlava on eri mieltä: Otaniemessä on tiiviimpiäkin kortteleita. Hän vakuuttaa, että jatkosuunnitteluvaiheessa Kemistin kortteliin löydetään sopiva väljyys.

Otaniemi on nyt yksi Euroopan suurimpia kampustyömaita ja rakennushistoriallisesti merkittävä kohde myös maailmanlaajuisesti arvioiden.

Antti Ahlava vakuuttaa, että arkkitehtoninen taso säilytetään. Keskustelu Alvar Aallon perinnön vaalimisesta ja säilyttämisestä on siis ajankohtainen.

Entä mistä Aalto-yliopisto on saanut rahat näin mittavaan rakentamiseen? Varat tulevat säästöistä, kun ulkoa vuokrattuja tiloja irtisanotaan ja yliopiston entiset rakennukset vuokrataan tai myydään.

Sähköauto kurvaa nyt Dipoliin, joka on yksi 1960-luvun betoniarkkitehtuurin merkkirakennuksia maailmassa.

Se oli lähes puolen vuosi­sadan käytön jäljiltä melko rähjäisessä kunnossa. Kun Dipolista tulee yliopiston päärakennus, hallinto työskentelee maisema­konttoreissa – joissa on myös takat. Lisäksi Dipolissa on entistä hienompia ravintoloita, ja saleissa annetaan opetusta.

Aulan ja salien betonipinnat on saatu puhdistettua entiselleen ja kattoikkunat esiin.

Reijo Perkon kineettinen taideteos Käpy pidetään toiminnassa. Salin sinapinvärisiin istuimiin voi olla tottumista, mutta ALA-arkkitehtien Samuli Woolston vakuuttaa, että väri on haettu alkuperäisistä valokuvista.

Teknologföreningin Täffäksi kutsutun betonirakennuksen kohtalo on vielä epäselvä, mutta paikallaan se pysyy.

Tausta: Maalattiinko Taistelevat metsot Otaniemessä?

Otaniemen rakentaminen Teknillisen korkeakoulun kampukseksi oli sodanjälkeinen kansallinen projekti, josta järjestettiin useita arkkitehtuurikilpailuja ja rahankeräystempauksia.

Asemakaava on Alvar Aallon. Hänen suunnittelemansa päärakennus ja kirjasto valmistuivat 1960-luvulla. Otakylän opiskelija-asunnot ja Otaniemen kappeli olivat Heikki ja Kaija Sirénin suunnittelemia, ja ne rakennettiin jo 1950-luvulla.

Dipolista (1966) järjestetyssä arkkitehtuurikilpailussa ei ollut voittajaa, vaan Pietilöiden ehdotus tuli toiseksi. Myös Aalto oli kilpailujuryssä.

Aiemmin paikalla oli Otaniemen kartano, jossa asuivat muun muassa von Wrightin taiteilijaveljekset.

Onkin mahdollista, että Taistelevat metsot on maalattu Otaniemessä. Kartano vanhoine ympäristöineen näkyy muun muassa Nyrki Tapiovaaran elokuvassa Varastettu kuolema (1938).

Nyt meneillään olevassa rakennusprosessissa yhdistetään Aalto-yliopiston taideteollisuuden, kauppatieteiden ja tekniikan alan opetus Otaniemeen. VTT jatkaa siellä, ja tarkoitus on houkutella myös lisää tutkimukseen ja tuotekehittelyyn keskittyvää yritystoimintaa.

Laajalahden rannoista pohjoisranta Leppävaaran suuntaan on suojeltu. Senaattikiinteistöt tutkii mahdollisuutta rakentaa asuntoja eteläpuolelle.

Väreessä on 30 000 neliötä, ja hanke maksaa noin 110 miljoonaa euroa. Kokonaisuudessaan Aalto-yliopiston investointiohjelma maksaa noin 350 miljoonaa euroa.

Kaavan mukaan asuntorakentamista tulee niin, että Otaniemen asukasmäärä nousisi nykyisestä 3 700:sta kymmeneen tuhanteen.

Paula Holmila

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Otaniemi
 • Arkkitehtuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  2. 2

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Taistelevia jumalia, feminististä seksikomediaa ja Prisman hypnoottinen kassahihna – Nämä kymmenen tv-sarjaa kannattaa katsoa juhannuksena

  7. 7

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  8. 8

   Säännöstelyä tarvitaan, koska suomalainen ei osaa hallita omaa juomistaan

  9. 9

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  10. 10

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  7. 7

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  10. 10

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää