Valikko
Kulttuuri

Kulttuurivastuun saavilla perussuomalaisilla ei ole kulttuuriohjelmaa – Suvivirren suojelu ja Guggenheimin vastustaminen suurimpia intohimoja

Puolue saa salkkujen uusjaossa kulttuurivastuun Sanni Grahn-Laasoselta (kok). Puoluetoimistolla asiasta kuultiin tiistaina. Uudesta ministeristä päätetään torstaina.

Perussuomalaiset saavat vastuulleen kulttuuriasiat, kun ministerisalkkuja jaetaan uusiksi.

Mitä se tarkoittaa kulttuuripolitiikan kannalta?

Se on toistaiseksi epäselvää, sillä puolueella ei ole tällä hetkellä kulttuuriohjelmaa. Viimeisin linjaus on vuoden 2011 eduskuntavaaleista, mutta se ei ole voimassa.

Esimerkiksi kuntavaaliohjelmassa 2017 kulttuuria käsitellään hyvin vähän.

”Uusimmassa ohjelmassa on kulttuurista yksi virke”, perussuomalaisten poliittinen suunnittelija Riikka Purra sanoo asiasta, kun häneltä kysytään asiasta ensimmäisen kerran. Myöhemmin hän korjaa, että lauseita on useampi.

Kuntavaaliohjelmassa 2017 lukee näin: ”Pidämme tärkeänä, että kouluissa huolehditaan suomalaisten arvojen ja kulttuurin ylläpitämisestä ja edistämisestä ja korostetaan suomalaisuuden merkitystä. Suvivirttä laulettakoon jatkossakin.”

Ohjelmassa myös korostetaan kirjastojen ja kansalaisopistojen arvoa. Siinä myös mainitaan, että verovaroilla tuettavan kulttuurin tulee tasata eriarvoistumiskehitystä.

Tiistaina kerrottiin, että opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) luopuu kulttuuriasioista, jotka menevät perussuomalaisille. Puolue saa myös urheilu- ja eurooppaministerin tehtävät.

Puoluetoimistossa asiasta kuultiin myös tiistaina.

”Kulttuuri ei varmaankaan ole puolueen pääintressien piirissä, mutta siitä on mahdollista sellainen tehdä”, Purra sanoo.

Puoluetoimistossa käynnistyy Purran mukaan salkkujaon myötä ohjelmatyö.

Perussuomalaisten yleisiä kulttuurilinjauksia ovat Purran mukaan pienten ja alueellisten toimijoiden tukeminen.

”Tämän suurempia näkemyksiä emme voi antaa”, hän sanoo.

”Puolueella ovat muutenkin monet sektorit jääneet kehittymättä”, Purra sanoo. Syynä on Purran mukaan puolueen vastuualueiden nopea laajentuminen.

Hänen mukaansa muillakaan puolueilla ei tule sormia napsauttamalla mieleen kulttuuripoliittisia linjauksia.

Olemassa on Purran mukaan ”hokeman kaltaisia” lausuntoja, kuten vuoden 2011 vaaliohjelmassa mainittu ”postmodernin tekotaiteen” vastustaminen.

”Postmodernin tekotaiteen” kritisointi vaaliohjelmassa oli vaalitaktinen kikka, jolla haluttiin ärsyttää tosikoita, myönsi perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vaalien jälkeen.

"Se oli tietoinen provo. Tiedettiin, että rääkäisy tulee", hän sanoi HS:n haastattelussa.

Viime vuosina perussuomalaiset ovat muun muassa vastustaneet Guggenheim-museota. Yksi viimeisistä näkyvistä kannanotoista kulttuuripolitiikkaan on vuodelta 2014, jolloin Juho Eerola (ps) kertoi olevansa valmis puolittamaan tai kokonaan lakkauttamaan taiteilijoiden, kirjailijoiden ja kääntäjien apurahat, jos taloustilanne ei kohene.

”En usko, että puolueessa oltaisiin enää tätä mieltä”, Purra sanoo.

Eerola itse kuvailee tätä nyt turhaksi toimenpiteeksi.

”Todellisuudessa taiteilijoiden apurahoista leikkaaminen ei toisi valtion kassaan juuri yhtään mitään. Periaatteessa kaikesta täytyy voida leikata.”


Suomalainen kulttuuri mainitaan puolueen vuoden 2015 eduskuntavaaliohjelmassa muutaman kerran, aina suomalaisen kulttuurin vaalimisen yhteydessä.

Ohjelman mukaan ”suomen kielen ja suomenkielisen kulttuurin ja sivistyksen vaaliminen on suomenkielisen enemmistön varassa ja sen tulee olla myös Suomen valtion ensisijainen tehtävä.”

”Perussuomalaiset eivät hyväksy, että suomalaisten identiteetin määrittelevät ulkopuoliset tahot. Suomenkielinen suomalainen voi olla identiteetiltään osa yhteiskuntaa ja sen rakentajana ilman, että siihen kuuluu ruotsin kieli tai ruotsinkielinen kulttuuri.”

Perussuomalaisten puoluehallitus pitää jo tänään kokouksen, jossa valitaan ministeriehdokas. Lopullisen päätöksen tekee eduskuntaryhmä ja puoluehallitus yhdessä torstaina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perussuomalaiset
 • Kulttuuripolitiikka
 • Hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  4. 4

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  5. 5

   Toive toteutui – Mauno Koiviston hautajaispäivästä tuli koko Suomen päivä

  6. 6

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  7. 7

   ”Tätä on ihana katsoa, kaikki pitivät hänestä niin paljon”– yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa Helsingissä

  8. 8

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  9. 9

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  10. 10

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  6. 6

   Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

  7. 7

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  8. 8

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  9. 9

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää