Valikko
Kulttuuri    |   Lauantaiessee

Ihminen ei pärjää maapallolla ilman kasveja – ja nyt meidän pitäisi miettiä myös kasvien oikeuksia, ehdottaa tutkija

Lisääntyvä tieto ja ilmastonmuutoksen uhka näkyvät monin tavoin 2010-luvun taiteessa ja ympäristössämme. Kaupunkeja yritetään nyt parantaa urbaanilla akupunktiolla.

Italialainen Carlo Cignozzi viljelee viiniä Frassinassa, Keski-Italiassa, ja hänen tiluksillaan kaikuu voimallisesti Mozartin musiikki. Mozart soi 300 kaiuttimesta herra Cignozzin viinilaaksossa, sillä hän on vakuuttunut, että musiikkikylpyjä saavat köynnökset voivat hyvin ja tuottavat rypäleitä, joista syntyy terveyttä edistäviä flavonoideja sisältävää viiniä.

En tiedä, onko Cignozzi maailman ainut viininviljelijä, joka soittaa musiikkia viiniköynnöksille. Sen tiedän, ettei hän ole maailman ainut ihminen, joka ajattelee kasvien kuulevan. Kasveilla on parikymmentä muutakin aistia, kuulo ja hajuaisti mukaan lukien.

Ettekö usko? No, oudolta se kuulostaakin. Suomeksi juuri ilmestynyt Stefano Mancuson ja Alessandra Violan teos Loistavat kasvit, mitä tiedämme kasveista ja niiden älykkyydestä (Aula & Co, 2017) antaa todisteita. Mancuso on Firenzen yliopiston kasvineurobiologian professori.

Kasvineurobiologia ei ole ainut uusi termi, joka viime aikoina on tullut vastaan. On olemassa myös esimerkiksi kaupunki­akupunktiota ja vihertaidetta. Samaan aikaan kun kasvitiede kertoo meille uusia totuuksia, yhä useampi taiteilija miettii ekologisia kysymyksiä ilmastonmuutos inspiraationaan. Kasviornamentiikka rön­syää rehevänä paitsi sisustuksessa ja muodissa, myös vaikuttavan upeissa kuvakirjoissa, kuten Katie Scottin ja Kathy Willisin Botanicum-teoksessa. Lapsille suunnattu
upeasti kuvitettu tietokirja on ollut myynti­menestys Britanniassa ja käännetty muun muassa ruotsiksi. Katie Scott on kertonut saaneensa inspiraatiota Ernst Haeckelin klassisista kuvista, esimerkiksi teoksessa Kunstformen der Natur (1904).

Vanhoista kasvikuvituksista ja 2000-luvun biotaiteesta voit lukea lisää täältä.

Monella tavalla näkyvä orastava kulttuurinen vihreä vallankumous lienee vastareaktiota teknologistuneelle yhteiskunnalle.

Maapallon biomassasta yli 99 prosenttia on kasveja. Ihmislaji ja muut eläimet vastaavat vajaasta prosentista. Mancuson ja Violan mukaan kasvien dominoivalle asemalle on vain yksi selitys: kasvit ovat paljon jalostuneempia, sopeutuvaisempia ja älykkäämpiä eliöitä kuin olemme tottuneet ajattelemaan. Ne esimerkiksi vastaanottavat ja lähettävät monenlaista dataa kokonaisvaltaisesti, vaikkapa juurillaan: ”Miljoonat juuren kasvuvyöhykkeet työskentelevät verkkona siten, että yhden, huomattavankin, osan tuhoutuminen ja joutuminen saaliiksi ei aseta itse verkkoa alttiiksi tuholle”, he kirjoittavat ja vertaavat juurten verkostoa internetiin, joka ”ideoitiin ja rakennettiin modulaariseksi, jotta se kestäisi laajamittaisen ydinaseiskun”.

Stefano Mancuso on pitänyt aiheesta muun muassa Ted-luennon:Näytöistä kasviälyn suhteen seuraa toki vastuu: Mancuson ja Violan mielestä olisi syytä vakavissaan alkaa pohtia kasvien oikeuksia.

Meitä saattaa uuvuttaa ajatus siitä, että vielä pitäisi venyä kasvienkin oikeuksien pohtimiseen. Toisaalta: olemme kasveille kasvavassa kiitollisuudenvelassa.

Kasvit palvelevat meitä uusin tavoin myös urbaanissa miljöössä. Viherkatot ja hengitys­ilmaa todistettavasti puhdistavat viher­seinät yleistyvät, samoin panostus korttelipihoihin ja gerillaviljely, jossa yhteistä tilaa ”vallataan” hyöty- ja koristekasvien viljelyyn ja vapaa-ajan viettoon.

Helsingin Jätkäsaareen valmistuu tänä vuonna kerrostalokortteli, jossa viher­rakentamista kokeillaan poikkeuksellisen laajasti: on tulossa paahdeympäristöjä matkivia kattoja, hedelmä-marja-keitaita, keittiöpuutarhoja. Jätkäsaaren hanke on mukana vastailmestyneessä, kiinnostavassa Vihreä päänsärky! -teoksessa (Maahenki, 2017), samoin siinä avataan kaupunkiakupunk­tion käsitettä.

Kaupunkiakupunktio on ekologisen kaupunkisuunnittelun teoria, jonka avulla kuntoutusta vaativille alueille toteutetaan paikalliseen tradi­tioon sitoutuvia kestävän kehityksen projekteja. Ne elvyttävät kokonaisuutta kuin akupunk­tioneulat kiinalaisessa lääketieteessä. Aiheesta kirjoittava kuraattori ja tutkija Ulla Taipale kertoo useita kiinnostavia esimerkkejä kaupunkiakupunktiosta niin Suomessa kuin muualla. Yksi on Barcelonan Sagrada Família -kirkon kiviarkkitehtuuriin toteutettava puutarhamaisema, joka avataan yleisölle tänä vuonna. Voi toivoa, että aikataulu pitäisi paremmin kutinsa kuin itse kirkon osalta. Antoni Gaudín monumentaali­rakennuksen teko alkoi vuonna 1882 ja katedraali tuntuu olevan ikuisesti kesken. Viimeistelyä jatketaan näillä näkymin 2020–2030-luvuille.

Saastunutta ilmaa on mitattu Intiassa taiteen voimin. Smog Tasting -teoksessa vatkattiin marenkeja Intian suurkaupungeissa. Marenki koostuu sokerin ja kananmunan lisäksi ilmasta yli 90-prosenttisesti. On eroa siinä, millaisessa tilassa vaahtoa vatkaa. The Center for Genomic Gastronomy -niminen taiteilijakollektiivi ehdottaa marenkien vatkaamista kaupunkien kuumimmissa saastepisteissä. Valmiita herkkuja voisi maistella yhdessä paikallisten poliitikkojen kanssa.

New Yorkissa koettiin vuosi sitten toukokuussa yöllinen yllätys, kun kaikki Times Squaren digitaaliset mainostaulut muuttuivat sykähteleväksi kukkamereksi. Kyse oli Jennifer Steinkampin Botanic-installaatiosta. Siinä kukat järjestyvät asetelmaan hajotakseen hetken kuluttua leijumaan taustan tummassa avaruudessa.

Luuppina jatkuva liike on hypnoottisen kaunis, kuten voi todeta Keravan taidemuseossa avautuneessa näyttelyssä Vihreä maa – Kukkiva kaupunki. Siellä on osa Botanic-teoksesta ja monenlaista muuta vihertaidetta.

”Vihertaiteen sateenvarjon alle keräytyy laaja kirjo löyhästi toistensa sukua olevia taiteenaloja japanilaisesta ike­banasta puutarha- ja puistotaiteeseen”, kirjoittaa professori Yrjö Sepänmaa, joka lanseeraa termin Vihreä päänsärky! -kirjassa. Aika näyttää, vakiintuuko se. Kirjassa käytetään sen rinnalla myös suomenkielistä termiä vihreä taide.

Taiteilija Jan-Erik Anderssonin voi epäilemättä laskea niin vihreän taiteen kuin vihertaiteenkin suomalaiseksi pioneeriksi. Vihreä päänsärky! -kirjan
nimi on kuulemma hänen keksimänsä ja osuva monella tavoin. Anderson avaa omassa kirjoituk­sessaan Kuka pelkää vihreää? mainiolla tavalla myös vihreän värin kulttuurihistoriaa ja symboliikkaa. Modernismi ainakin pelkäsi vihreää, siitä on Anderssonilla hyvät anekdootit. ”Valkoisen ornamenteista riisutun puhtaan pinnan piti symboloida uutta ja puhdasta, johon modernisteilla liittyi myös syvempää henkisyyttä”, Andersson kirjoittaa. ”Ornamentista tuli yhtäkkiä jotakin, mikä yhdistettiin vanhanaikaiseen porvarillisuuteen ja primitiivisen ihmisen tapaan ilmaista itseään kehonsa koristelulla.”

No, nyt olemme ornamenttien ja vihreän pauloissa jälleen, uudella tavalla vain.

Mutta palataan viiniin ja Italian laaksoon, kevään kunniaksi. Signor Cignozzi jatkaa sinnikkäästi Mozartin soittamista köynnöksilleen, vaikka professori Mancuso on sitä mieltä, että vaikutuksen tekevät äänen värähdykset ylipäätään, eivät siis nimenomaisesti Mozartin musiikin värähdykset. Niin sanottu Mozart-efektihän on musiikki­terapiassakin kiistanalainen; parantavaa on usein itse kullekin mieleinen musiikki. Mutta Cignozzi rakastaa Mozartin Requiemia ja sitä hän luukuttaa laaksonsa rypäleillekin, joista suurin osa lajiketta Sangiovese.

Näitä kirjoja luettuaan mieleen nousee kuitenkin kerettiläinen kysymys: missä on kasvien oikeus valita musiikkinsa?

Lähteitä: Stefano Mancuso ja Alessandra Viola: Loistavat kasvit. Mitä tiedämme kasveista ja niiden älykkyydestä. Aula & Co. 186 s., 2017. Yrjö Sepänmaa, Liisa Heikkilä-Palo ja Virpi Kaukio (toim.): Vihreä päänsärky! Taidetta siemenestä kompostiin. Maahenki, 184 s., 2017. Oikaisu 3.5. klo 10.55: Yrjö Sepänmaan nimi oli tekstissä kerran virheellisesti Yrjö Sotamaana.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  2. 2

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  3. 3

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  4. 4

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  5. 5

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  6. 6

   Perussuomalaisten jakautuminen puhuttaa myös Venäjällä – ja Halla-ahon puoli on suositumpi

  7. 7

   Miksi ihmeessä radiossa luetaan koko kansalle merisäätä? Torsti tietää vastauksen

  8. 8

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää