Valikko
Kulttuuri

Deep Purple on viimeinen suuri raskaan rockin yhtye, ja sen jäähyväiskiertue ulottuu myös Suomeen – ”Koko ajatus viimeisestä keikasta kammottaa”, sanoo basisti Roger Glover HS:lle

Led Zeppelin ei enää palaa, ja Black Sabbath soitti juuri viimeisen keikkansa. Kolmesta suuresta on jäljellä vain Deep Purple. HS tapasi bändin muusikoita Lontoossa.

Läheltä piti, ettei Oulu päässyt raskaan rockin historiankirjoihin viime kesänä.

Se olisi ollut murheellinen luku. Englantilaisyhtye Deep Purple esiintyi kesäkuussa Raatin stadionilla, ja konserttia seuranneena välipäivänä yhtyeen rumpali Ian Paice sai sydänkohtauksen Tukholmassa.

Ruotsalaisen hoitohenkilökunnan ripeän toiminnan ansiosta Oulun-konsertti ei jäänyt yh­tyeen viimeiseksi.

Nyt toukokuussa Deep Purple lähtee jälleen kiertueelle, mutta viime kesän tapahtumat eivät ole unohtuneet. Kiertue kulkee nimellä The Long Goodbye, pitkät jäähyväiset. Myös yhtyeen uusi albumi viittaa päätepisteen lähestymiseen: levyn nimi on Infinite, loputon.

”Olemme kyllä sisäistäneet, että päivä, jona emme enää pysty tähän, tulee koko ajan lähemmäs”, Paice viittaa menneen kesän tapahtumiin. ”Päivä on lähempänä kuin kukaan meistä haluaisi.”

Suomeen yhtye saapuu ensi marraskuussa, ja kiertueen päätöskeikka on tämän hetken tiedon mukaan vain 12 päivää myöhemmin Lontoossa. Paice, 68, ja basisti Roger Glover, 71, suorastaan kavahtavat, kun kysyn, nähdäänkö Deep Purple tuolloin viimeistä kertaa lavalla.

”Emme ole koskaan itse käyttäneet sanaa ’viimeinen’. Maa­ilmankiertueelle emme varmasti enää tämän jälkeen lähde, mutta toivottavasti tästä kiertueesta tulee pitkä”, Paice tarkentaa.

”Se voi kestää vuosia tai sitten vähemmän. Jos se on vähemmän, se on pettymys, koska emme ole oikeasti valmiita tähän.”

”Koko ajatus viimeisestä keikasta kammottaa. Tämä on ollut niin valtava osa elämäämme”, Glover sanoo.

Pitkät jäähyväiset merkitsevät yhden aikakauden päättymistä, sillä Deep Purple on viimeinen raskaan rockin kolmesta suuresta dinosauruksesta.

”Lähes poikkeuksetta jokaisen raskasta rockia soittavan yh­tyeen juuret voi jäljittää kolmeen yhtyeeseen: Black Sabbathiin, Led Zeppeliniin ja Deep Purpleen”, muistutti Metallican Lars Ulrich, kun Deep Purple nimettiin Rock & Roll Hall of Fameen viime vuonna. Näkemystä on toistettu vuosikymmenien aikana niin usein, että siitä on tullut yleinen totuus.

Led Zeppelinin aktiiviaika päättyi jo vuonna 1980, kun rumpali John Bonham kuoli. Kymmenen vuotta sitten soitettu yksittäinen keikka herätteli paluutoiveita, mutta siitä on jo niin kauan, että Led Zeppelin tuskin enää palaa.

Black Sabbath heitti puolestaan jäähyväiset juuri vastikään. Yhtye soitti viimeisen keikkansa kotikaupungissaan Birminghamissa tammikuussa.


Ja seuraavana poistumis­vuorossa on Deep Purple.

”Kaikki päättyy aikanaan. Meidän sukupolvestamme ei ole ­pian ketään jäljellä”, Glover kommentoi kolmen suuren poistumista näyttämöltä.

”Nuoremmat soittajat tekevät asiat eri tavalla, koska heillä on eri vaikutteet kuin meillä. He saavat vaikutteensa meiltä. Kun me aloitimme, tällaista musiikkia ei ollut olemassakaan. Mutta niin se menee ja niin sen täytyy olla: musiikki muuttaa muotoaan.”

Paice uskoo, että raskasta rockia soittavia yhtyeitä tulee ­aina olemaan ja mainitsee erikseen amerikkalaisyhtye Rival Sonsin: ”Heillä on hyvin samankaltainen henki kuin meillä.”

”Raskas rock on hyvin ilmaisu­voimainen tyyli, koska siinä yhdistyvät niin blues, rock, pop kuin klassinenkin. Sen vuoksi uskon, että raskas rock tulee aina selviytymään. Hevimetallissa on usein esillä vain yksi äärimmäinen tunne, pohjaton raivo, mutta raskas rock voi olla niin paljon muutakin.”

Paice kaivaa esimerkin Deep Purplen tuotannosta: Yhtyeen läpimurtoalbumilla In Rock on kaksi kappaletta, Flight of the Rat ja Speed King, joita voi pitää hevimetallin esipuheena.

”Monet nuoremmat soittajat saivat innoituksensa noista kappaleista, mutta he keskittyivät vain siihen. Speed Kingiä voi pitää ensimmäisenä thrash metal -kappaleena. Meille se oli vain yksi juttu kaiken muun keskellä.”


Deep Purple, Led Zeppelin ja Black Sabbath saivat kaikki alkunsa 1960-luvun lopun Englannissa. Aika ja paikka olivat samat, mutta Paice ja Glover kiistävät, että yhtyeet olisivat innoittaneet toisiaan.

Kolmikko toki tunsi toisensa, mutta 1970-luvun kiireisinä vuosina kohtaamisia oli harvoin.

”Meillä ei ollut keskenämme juuri mitään tekemistä. Uskon että myös muut ovat valmiita sanomaan saman”, Paice sanoo. ”Olimme niin kiireisiä omien duuniemme kanssa, ettemme nähneet toisiamme edes lavalla. Saatoimme soittaa samassa kaupungissa Yhdysvalloissa törmäämättä toisiimme.”

”Kyse ei ollut kilpailusta emmekä astuneet toistemme varpaille. Välillämme oli yhteys, mutta teimme hyvin samankaltaista musiikkia aivan erilaisilla tyyleillä.”

Sen sijaan Roger Glover nostaa esiin yhtyeen, joka yleensä unohdetaan raskaan rockin ja hevimetallin juuria jäljittäessä. Hänen mukaansa The Who polkaisi koko homman liikkeelle.

”He olivat ensimmäinen bändi, joka väänsi vahvistimien nupit kaakkoon ja esiintyi aggressiivisesti. Monet jutut saivat alkunsa The Whosta, mutta heidät unohdetaan aina. Heidän 1960-luvun lopulla tekemänsä levyt kuulostavat yhä kuin iskulta kasvoihin.”

Osaltaan raskaan rockin synnyn mahdollisti vahvistinlaitteiden kehittyminen. 1960-luvun loppupuolella yhtyeiden oli mahdollista soittaa kovempaa kuin koskaan aiemmin, ja mukaan tuli yksi instrumentti lisää: ”Äänenpaine”, Paice tarkentaa.

”Mutta äänenvoimakkuudessa ei ole mitään jännittävää, jos kaikki on täysillä koko ajan. Sitä on opittava kontrolloimaan ja käyttämään tarvittaessa. Kun käytät ääntä oikein, se koskettaa kuulijaa fyysisesti. Sisuksesi kääntyvät ympäri, kun kuulet bassorummun iskun.”


”Kun liityin Deep Purpleen, minut valtasi riittämättömyyden tunne”, Glover naurahtaa. ”Paicen rummutus ja Ritchie Blackmoren kitarointi olivat niin raivokkaita, että tunsin jääväni heidän alleen. Sitten Jon Lord kytki urkunsa vahvistimeen ja tuntui, että mikään ei riitä! Kuinka ihmeessä saisin soittimestani vielä enemmän irti?”

Korvien kestävyyttä koeteltiin myös Yhdysvalloissa, mutta varsinaisesti raskas rock ja myöhemmin hevimetalli ottivat tulta alleen Britanniassa.

Deep Purplen rytmiryhmän mukaan siihen vaikutti erilainen elämäntilanne: aurinkoisessa Amerikassa elämä oli helpompaa kuin sateisessa Britanniassa.

”Amerikka oli aurinkoa ja hauskanpitoa. Me elimme teollisessa, karussa yhteiskunnassa”, Glover vertaa.

”Puhumme nyt sukupolvesta, joka kasvoi sodanjälkeisessä Euroopassa”, Paice muistuttaa. ”Britannia ei ollut nätti paikka 1950-luvulla. Korjailimme yhä pommien tuhoamia rakennuksia ja elämä oli ankaraa.”

”Kaikki oli nukkavierumpaa. Musiikki ei ollut siloteltua tai kaunista, koska emme osanneet kopioida amerikkalaisia esiku­viamme sen paremmin. Mutta se kääntyi lopulta eduksemme. Amerikkalainen yleisö rakastui meihin, koska kuulostimme kovemmilta kuin heidän omat yhtyeensä.”

Deep Purple esiintyy Helsingin jäähallissa 11. marraskuuta 2017.

Tausta

Raskaan rockin kolme suurta


 Led Zeppelin perustettiin Lontoossa 1968 ja hajosi rumpali John Bonhamin kuoltua vuonna 1980. Aktiiviaikanaan yhtye julkaisi kahdeksan albumia, joilta ovat nousseet klassikoiksi esimerkiksi Kashmir, Stairway to Heaven ja Whole Lotta Love. Yhtyeen laulaja Robert Plant, kitaristi Jimmy Page ja basisti John Paul Jones ovat jatkaneet musiikin tekemistä omien projektiensa parissa.

 Black Sabbathin alkuperäiskokoonpano toimi vuosina 1969—1979, mikä jälkeen yhtye jatkoi vaihtelevilla kokoonpanoilla. Laulaja Ozzy Osbourne, kitaristi Tony Iommi, basisti Geezer Butler ja rumpali Bill Ward palasivat yhteen 1997. Viimeisen keikkansa Black Sabbath soitti tammikuussa, mutta Osbourne jatkaa uraansa soolona. Yhtyeen tunnetuimpia kappaleita ovat Paranoid, Iron Man ja War Pigs.

 Deep Purple perustettiin 1968, mutta yhtyeen legendaarisin kokoonpano toimi vuosina 1969—1973. Siinä soittivat laulaja Ian Gillan, rumpali Ian Paice, basisti Roger Glover, kitaristi Ritchie Blackmore ja kosketinsoittaja Jon Lord. Heistä kolme ensin mainittua on yhä mukana. Vuosina 1976—1984 Deep Purple piti taukoa, mutta muuten yhtye on kiertänyt jatkuvasti. Suurimpia hittejä ovat esimerkiksi Smoke on the Water, Black Night ja Speed King.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pop- ja rockmusiikki
 • Keikat
 • Lontoo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  2. 2

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  3. 3

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  4. 4

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  5. 5

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  6. 6

   Suomessa käytetyt lasipurkit matkaavat pitkän matkan puhdistettaviksi ja päätyvät usein takaisin – Miksi jätelasia ei käsitellä Suomessa?

  7. 7

   Perussuomalaisten jakautuminen puhuttaa myös Venäjällä – ja Halla-ahon puoli on suositumpi

  8. 8

   Ramadanin päättymistä juhlittiin shoppailun merkeissä Itä-Helsingissä – Mellunmäessä moskeijasta puhdistettiin rasistisia töhryjä

  9. 9

   Miksi ihmeessä radiossa luetaan koko kansalle merisäätä? Torsti tietää vastauksen

  10. 10

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  9. 9

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  10. 10

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää