Kulttuuri

”Ricky Gervais fanittaa, toimittajat äänestivät parhaaksi, esillä mediassa” – Näin Suomea on hehkutettu Euroviisujen alla viime vuosina, myös Norma John on nyt ennakkosuosikki

Kansainvälinen lehdistö äänesti Suomen euroviisuedustajan Norma Johnin ensimmäisten harjoitusten perusteella ennakkosuosikiksi. Katsaus menneisiin vuosiin osoittaa, että hyvä ennakkopöhinä ei takaa vielä hyvää sijoitusta.

Euroviisujen alkuun on aikaa viikko, ja Suomi komeilee jo ainakin yhden listan kärjessä. Kisapaikalla Kiovassa oleva kansainvälinen lehdistö nimittäin äänesti Suomen euroviisuedustajan Norma Johnin ensimmäisten harjoitusten perusteella ennakkosuosikiksi. Kyseessä oli ESCtoday.com -sivuston järjestämä äänestys.

Norma John oli mukana sunnuntaina Kiovassa ensimmäisissä virallisissa, ei yleisölle avoimissa, harjoituksissa yhdeksän muun maan joukossa. Kappale nimeltä Blackbird sai lehdistöltä korkeimmat pisteet ennen Suomen kanssa samassa ryhmässä kuultuja Azerbaižanin ja Portugalin viisuja. Sehän lupaa hyvää!

Ihan kuin näin olisi käynyt ennenkin.

Usein tuntuu siltä kuin Suomen euroviisutaipaleet toistaisivat samaa rataa. Käsikirjoitus menee jotakuinkin näin: Ennen finaaleja Suomi nousee – eikä vain suomalaisten omissa puheissa ja toiveissa – ennakkosuosikkien joukkoon. Myös kansainväliset vedonlyöntitoimistot povaavat Suomelle useimmiten suurempaa menestystä kuin se lopulta saakaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Mutta kyllä ennustukset ja odotukset välillä myös osuvat. Vuonna 2006 Lordi toi jättipotin, ja esimerkiksi vuonna 2014 Softenginen herättämä ennakkohuomio siivitti yhtyeen sijalle 11.

Vilkaistaanpa hieman ajassa taakse päin ja katsotaan, miten Suomen euroviisuedustajia on kymmenen viime vuoden aikana otettu vastaan, millaista pöhinää he ovat herättäneet ja mitä heistä kirjoitettiin.


Vuosi 2016

Suomea edusti Sandhja kappaleellaan Sing it away. Sandhja ei herättänyt suurta hypetystä, ja hänen tiensä tyssäsi jo semifinaaliin, jossa hän esiintyi ensimmäisenä.


Vuosi 2015

Kehitysvammaisista jäsenistä koostuva punk-yhtye Pertti Kurikan Nimipäivät nostatti suuret ennakko-odotukset ainakin Suomessa. Sympaattinen yhtye herätti huomiota myös muiden maiden mediassa.

”Pärjäämisen puolesta puhuu kuitenkin myös se, että yhtye on ollut runsaasti esillä maailman mediassa. Enemmän kuin kukaan muu suomalaisartisti aiemmin. Positiivinen pöhinä yhtyeen ympärillä on ehdoton etu”, HS kirjoitti.

Aina mun pitää -kappale ei kuitenkaan uponnut kansainväliseen viisuyleisöön, ja yhtye karsiutui jo semifinaalissa.

Helsingin Sanomat kirjoitti, että Pertti Kurikan nimipäivien sijoitus vaihteli erilaisissa lopputuloslistauksissa vitossijasta aina hännille asti.

”Välittömästi tiistai-illan tuloksen jälkeen perinteinen ja sosiaalinen media älähtivät yhdessä kuorossa, ettei Eurooppa vain ollut valmis meihin”, kirjoitti Ilta-Sanomat.


Vuosi 2014

Suomen parhaaseen euroviisusijoitukseen sitten Lordin voiton ylsi nuorten seinäjokelaisten yhtye Softengine. Paljon positiivista huomiota herättänyt yhtye oli loppukilpailun 11. kappaleella Something Better.

”Ääniä ropisee pitkin läntistä Eurooppaa aina isoimpia maita myöten, koomikko Ricky Gervais fanittaa avoimesti Twitterissä. Sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi BBC:n Facebook-sivuilla, bändiä kehutaan estoitta. Varsinkin nuoret tykkäävät. Ammattilaisetkin arvostavat. Esimerkiksi Ruotsin kuulu viisuntekijä, tämän vuoden kolmossijalle yltäneen Undon tehnyt Fredrik Kempe on hehkuttanut Softengineä ja myös kehunut pojille yhtyeen seuraavaa singleä Yellow Housea”, kirjoitti HS.

Vedonlyöjät eivät tällä kertaa olleet kovin väärässä, sillä ne rankkasivat yhtyeen viidennentoista sijan kieppeille.


Vuosi 2013

Krista Siegfrids osaa näkyä ja kuulua, eikä hänen menestyksensä jäänyt kiinni ainakaan valtavasta mediahuomiosta. Marry Me -kappaleellaan Suomea edustanut energinen laulaja heilui lavalla hääpuvussa ja kohahdutti suutelemalla naista. Suudelman tarkoitus oli antaa huomiota sille, että Suomeen saataisiin tasa-arvoinen avioliittolaki.

Mutta sekään ei auttanut. Siegfridsin sijoitus oli suuresta ennakkopöhinästä huolimatta 24 eli kolmanneksi viimeinen. Etenkin suomalaisissa paheksuntaa herätti se, että Siegrids sai nolla ääntä sekä Ruotsilta, Norjalta että Islannilta.

”Suudelmakohusta oli enemmän haittaa siinä suhteessa, että koko Kristan piinkova esiintymistaito, loistava show ja

Reija Wäreen hauska, taidokas koreografia yllättävine vaatteidenvaihtoineen jäivät mediahuomiossa suudelman alle. Kristasta tuli tahtomattaan vain ’se edustaja, joka suutelee naista ja liputtaa gay-kansan oikeuksien puolesta’ kansainvälisen median otsikoissa. Suudelmasta kasvoi härkänen ja kritisoijat alkoivat pitää sitä teennäisenä temppuna, joka kääntyy Kristaa vastaan. Kolmanneksi, Malmön euroviisuissa parhaiten menestyneiden kappaleet olivat yksinkertaisesti aivan eri tasolla kuin Suomen. Marry Me on hauska ja tarttuva rallatus, mutta liian yksinkertainen ja köykäinen ollakseen kansainvälisen tason hitti”, arveli Ilta-Sanomien toimittaja.

Ilta-Sanomien toimittaja pohti myös sitä, kaatuiko Suomen menestys sittenkin aikaiseen esiintymisjärjestykseen (4.)?


Vuosi 2012

Pernilla Karlssonin kappaletta När jag blundar pidettiin vaisuna, eikä kappaleen voittoon uskottu maailmalla. Karlsson ei päässyt finaaliin.


Vuosi 2011

Paradise Oskar oli yksi niistä suomalaisista, joille povattiin hyvää menestystä.

Da da dam -kappale tuntuu purevan viisukansaan. Yleisesti uskotaan, että finaaliin mennään heittämällä, sillä kaiken eurohumpan rinnalla tällainen laulu, jossa pääosassa ovat musiikki ja tarina, erottuu edukseen”, HS kirjoitti.

Se kertoi, että Paradise Oskar eli Axel Ehnström sai esityksensä jälkeen lehdistökeskuksessa median edustajilta spontaanit ja poikkeuksellisen riehakkaat suosionosoitukset.

”Tapahtumaan akkreditoituneet tiedotusvälineiden edustajien ovat äänestäneet Paradise Oskarin Da da damin tämän vuoden euroviisujen parhaaksi esitykseksi”, kertoi HS.

Yleisö oli kuitenkin toista mieltä. Suomalainen jäi sijalle 21. Myös Paradise Oskar esiintyi ensimmäisenä, ja sen epäiltiin vaikuttaneen huonoon menestykseen.


Vuosi 2010

Johanna Hytin ja Susan Ahon muodostama folkduo Kuunkuiskaajat edusti Suomea kappaleella Työlki ellää. Se ei sytyttänyt euroviisukansaa, kaksikon matka päättyi jo semifinaaleissa. Kaksikko jäi vain kolme pistettä finaalipaikasta.


Vuosi 2009

Waldo’s People haki Euroviisuista vauhtia keikkakysyntään Suomessa. Sen tavoite oli päästä finaaliin, ja siinä se onnistui eurodance-kappaleellaan Lose Control. Waldo’s People hukkui massaan ja jäi finaalin jumboksi.


Vuosi 2008

Metalliyhtye Teräsbetoni esiintyi Belgradin Euroviisuissa kappaleella Missä miehet ratsastaa.

Yhtyeen ei alkuun uskottu yltävän edes finaaliin, mutta finaalipäivän lähestyessä laaja euroviisufaneille tehty kysely ennusti Teräsbetonille korkeaa sijoitusta. Vedonlyöntitoimistojen antamat kertoimet enteilivät yhtyeelle peräti seitsemättä sijaa.

Lopulta Teräsbetoni jäi sijalle 22.


Vuosi 2007

Suomalaisten odotukset Hanna Pakarisen sijoituksen suhteen kotikisoissa olivat korkealla, mutta vedonlyöjien usko isäntämaan laulajaan ei ennen finaalia ollut kovin vahva muualla Euroopassa. Veikkaukset Suomen sijoittumisesta vaihtelivat lauantai-iltana sijojen 15–20 välillä – ja osuivat oikeaan. Pakarinen sai kappaleellaan Leave me alone finaalissa odotettua niukemman pistesaaliin ja jäi 17:nneksi.


Vuosi 2006

Eurovision laulukilpailut olivat muodostuneet Suomelle jo kansalliseksi traumaksi, kunnes viimein vuonna 2006 Lordi-yhtye räjäytti potin. Tuolloin hirviöheviyhtye vapautti Suomen yli 40 vuotta kestäneestä euroviisunöyryytyksestä kappaleellaan Hard Rock Halleluja.

Lordin voitto otettiin maailmalla vastaan ristiriitaisin tuntein. Toiset iloitsivat, toiset eivät ymmärtäneet sitä lainkaan.

”Kilpailusta tuli klovneriaa ja pyroteknisiä efektejä. En usko, että Lordi oli paras. Äänestys oli protesti, vaikka en ymmärrä mitä vastaan”, kommentoi Venäjän TV1:n musiikkipäällikkö.

”Euroviisukilpailu on menettänyt kasvonsa, jäljelle on jäänyt irvikuva. – Kauhun estetiikka on saapunut iskelmien maailmaan”, luki saksalaisen Spiegel-lehden verkkosivuilla.

Ranskalainen uutistoimisto AFP väitti ennen voiton ratkeamista suomalaisten häpeävän viisuehdokastaan.

Suomi hallitsi kilpailun pisteidenjakoa alusta asti, ja pohjoismainen yhteistyö toimi kerrankin täydellisesti. Suomi sai täydet 12 pistettä Tanskalta, Ruotsilta, Norjalta ja Islannilta.

Parhaaksi viisuksi Lordia äänestivät lisäksi Viro, Puola, Britannia ja Kreikka. Armenialta, Monacolta ja Albanialta Suomi ei saanut pisteitä.

Lordi sai suurta ennakkojulkisuutta, ja esimerkiksi brittimedia hehkutti Lordia viikkoja ennen finaalia. Euroviisuissa valtava ennakkopöhinä ei silti koskaan takaa mitään.

”Unibet on pudottanut Lordin kerrointa Euroviisu-vedonlyönnissä jo toistamiseen. Syynä on suomalaisen heavy-yhtyeen saama yllättävän suuri suosio vedonlyöjien keskuudessa. Yhtyeen kerroin on pudonnut 40:stä 22:een. Lordin sijoittumisella kymmenen parhaan joukkoon ei enää edes kovin paljon nettoa. Tämän tilanteen kerroin on vain 1.48”, HS kirjoitti.

Lordista kasvoi siis pikku hiljaa kisakuukauden aikana myös vedonlyöjien suosikki, ja kerrankin ennustukset eivät menneet täysin pieleen.

Suomi kilpailee Ukrainassa finaalipaikasta Euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa tiistaina 9.5. Euroviisujen finaali käydään lauantaina 13.5. Semifinaalissa kilpailee yhteensä 36 maata.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroviisut 2017
 • Musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  3. 3

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  4. 4

   Venäläinen kenraali kuoli taistelussa Syyriassa

  5. 5

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  6. 6

   Trump vaati kansallislaulun aikana protestoiville NFL-pelaajille potkuja – Jacksonville Jaguarsin omistaja riviin pelaajien rinnalle

  7. 7

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  8. 8

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  9. 9

   Saksan vaalitulos pähkinänkuoressa: Kolme pääasiaa

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  5. 5

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  7. 7

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  8. 8

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  9. 9

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  10. 10

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  11. Näytä lisää